Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Bokmål/Vecka 52, 2020

Från Wikipedia
Knut Yran sto bak denne plakaten.

Vinter-OL 1952, de sjette olympiske vinterleker, ble arrangert i Oslo. Et nytt hotell ble bygget for å huse presse og offisielle personer i tillegg til tre hybelhus som huset deltagerne – den første moderne OL-landsby. Kostnadene ved arrangementet ble båret av Oslo kommune i bytte mot inntektene lekene genererte.

Totalt 694 utøvere fra 30 land deltok i lekene, fordelt på 22 øvelser i 6 idretter. Japan og Tyskland var tilbake i vinterolympisk sammenheng etter å ha vært utestengt i 1948. Portugal og New Zealand debuterte i vinter-OL, og for første gang fikk kvinner delta i langrenn.

Norge ble beste nasjon med 16 medaljer, hvorav 7 gull. Hjalmar «Hjallis» Andersen vant tre av fire øvelser hurtigløp på skøyter og ble utøveren med flest medaljer. Tyskland gjenopptok sin dominans i bobsleigh med seier i to- og firemannsøvelsene. Amerikanske Dick Button gjennomførte det første trippelhopp i en internasjonal konkurranse og forsvarte med det sin OL-tittel i kunstløp fra fire år tidligere.

Det ble for første gang arrangert fakkelstafett i forkant av vinterlekene; ilden ble tent i Morgedal til minne om skipionéren Sondre Norheim. Les mer her.