Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Dansk/Vecka 12, 2017

Från Wikipedia
Berlaymont-bygningen er Europa-Kommissionens hovedsæde.

Europa-Kommissionen eller EU-Kommissionen er den udøvende gren af EU og ansvarlig for at fremlægge lovforslag, implementere beslutninger, opretholde EU-traktater og administrere den daglige drift af EU. Medlemmerne tages i ed af Domstolen i Luxembourg.

Kommissionen arbejder på samme måde som en kabinetregering, med 28 kommissionsmedlemmer. Der udpeges en kommissær pr. medlemsstat, men kommissærerne er bundet af deres ed til at repræsentere EU's samlede interesser, snarere end deres hjemlands. En af de 28 kommissærer er kommissionsformand, udpeget af Det Europæiske Råd og valgt af EU-Parlamentet. EU-Rådet nominerer derefter de andre 27 medlemmer af kommissionen i samråd med den nominerede kommissionsformand, og de 28 medlemmer skal derefter, som samlet gruppe, godkendes af Parlamentet. Den nuværende kommission er Juncker-kommissionen, som blev taget i ed i slutningen af 2014.

Begrebet "Kommission" anvendes enten i snæver forstand om det 28-mand-store Kommissærkollegie eller i bredere forstand til også at omfatte det administrative organ på omkring 23.000 embedsfolk. Kommissionsmedlemmerne og deres "kabinetter" (nærmeste hold) har hovedkvarter i Berlaymont-bygningen i Bruxelles. ► Læs mere