Wikipedia:Dagens skandinaviska artikel/Dansk/Vecka 38, 2018

Från Wikipedia
St. Steensen Blicher, forfatter til "Præsten i Vejlbye".

"Præsten i Vejlbye" er en dansk novelle fra 1829, der er skrevet af Steen Steensen Blicher. Den væsentligste del af plottet bliver fortalt gennem en dagbog. Komposition, fortælleteknik og intrige bindes her sammen til en sammenhængende beretning om en forbrydelse, hvor den egentlige opklaring af sagen sker gennem en anden persons optegnelser, fordi jeg-fortælleren ikke er i stand til selv opklare sagen.

Den betragtes som værende verdens første krimi. Blicher brugte selv betegnelsen "Criminalhistorie" i tekstbladet til novellen. Handlingen er baseret på virkelige begivenheder, med udgangspunkt i præsten Søren Jensen Qvist. De centrale dele af handlingen berettes af herredsfoged Erik Sørensen i dagbogsform, men den endelige opklaring af denne kriminalhistorie finder sted gennem "tvende Optegnelser af Præsten i Ålsø".

Den er en af de Blicher-noveller, som ofte betegnes som de "fire store". I 2006 kom "Præsten i Vejlbye" med på Kulturministeriets Kulturkanon blandt i alt tolv litterære værker. ► Læs mere