Wikipedia:Fadderinfo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För projektsidan, se Wikipedia:Faddrar.
Detta är (början på) en essä och hjälpsida för dig som vill ha tips om "livet som fadder".

Wikipedias faddrar hjälper folk att hitta rätt. Det är lite grand som att vara lärare. Eller reseledare. Och ibland kan man känna sig som en guru. Som fadder kommer du att få många tack för hjälpen, vilket kan kännas skönt för egot.

Att vara fadder kan leda till en mängd trevliga möten med nybörjare i olika ämnen.

Vad man gör[redigera | redigera wikitext]

Att vara fadder är ingen heltidssyssla. Kanske får jag mejl eller inlägg på min diskussionssida någon gång i veckan. Vi är ett tjugotal faddrar, så det innebär att vi delar på jobbet. Och den som inte har tid just då kan alltid skicka den frågande vidare till någon annan fadder.

Vad gör du som fadder? Svarar på frågor. Oavsett om du skrivit på Wikipedia i ett eller tio år, har du antagligen lärt dig en hel del wiki-nyttigheter. Hur en mall funkar. Vad Wikidata är för något. Hur man formaterar källor. Olika sorters länkningar.

Hur man gör det[redigera | redigera wikitext]

Allt som du har lärt dig under din Wikipedia-resa hittills kan du lära ut. Du behöver inte vara en utbildad lärare för att klara av det. Men det är bra med lite vänlighet och öppenhet. Och som sagt, nybörjare är i regel glada för all hjälp de får.

Bor du i närheten av en större stad, är chansen stor att det arrangeras skrivstugor eller andra wikiträffar någonstans dit du kan ta dig. Ta då chansen att träffa andra wikipedianer. På de wikiträffar som jag varit har vi ägnat en hel del tid åt att hjälpa nybörjare eller varandra (som wikipedian blir man aldrig fullärd). Så kan du lära dig en del pedagogiska knep som är bra att ha i faddervardagen.

Uppsökande verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Vid patrullering stöter du ofta på nybörjare eller relativt nya användare, som har frågor och funderingar som ställs till ingen eller alla. Här finns möjlighet för den som antecknat sig som fadder att hjälpa till med frågor som ännu inte ställts: Att svara på en outtalad fråga eller att lösa en svårighet med en artikel, där det kanske inte ens står klart, vad skribenten ska fråga om. Också det röner ofta stor uppskattning och kan ses som en del av din fadderverksamhet.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Här nedan finns plats för att skriva ner praktiska tips för en fadder. Här kan du skriva, och här kan jag skriva. Välkommen! SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 18 april 2016 kl. 22.42 (CEST)