Wikipedia:Introduktion till illustrationer

Från Wikipedia


Bilder och andra illustrationer förbättrar många artiklar på Wikipedia. Att lägga in en bild går snabbt.

Att lägga till en bild[redigera | redigera wikitext]

För att lägga till en bild (eller en annan mediafil), klicka "Redigera" och sedan "Infoga" i verktygslisten. Välj Media (). Då öppnas en dialogruta som automatiskt söker efter mediafiler relaterade till sidan du redigerar. Du kan söka efter andra mediafiler genom att ändra texten i sökrutan. Klicka på "Använd denna bild" för att välja en fil. Ange en bildtext. Bekräfta genom att trycka "Infoga media". Läs mer.

Nedan finns en kort film som visar hur det går till.

Ladda upp nya bilder[redigera | redigera wikitext]

Välj "Ladda upp" för att ladda upp egna bilder.

Du får gärna ladda upp nya bilder, för att använda eller för eventuella senare behov (dina och andras). Det kan du göra via samma dialogruta som du använder för att lägga in bilder. Klicka "Infoga", välj "Media" och därefter "Ladda upp"-fliken.

Det grundläggande kravet är att bilden måste vara fri. Fria bilder kan till exempel vara bilder som du tagit själv, eller gamla bilder vars skapare varit död i över 70 år. Klicka här för att läsa mer.

Du kan också ladda upp filer via länken "Ladda upp filer" i vänstermenyn. Denna film visar hur man gör det.

Alla bilder som finns på Wikipedia ligger på dess systerprojekt Wikimedia Commons. På Commons finns över 80 miljoner filer att välja bland. Gå till Commons och börja leta! Du kan antingen gå via de olika rubrikerna på sidan eller använda sökrutan. En annan metod är att klicka på interwikilänkarna i den artikel du skall illustrera (eller någon relaterad artikel) och använda antingen en Commons-länk eller bilderna i de andra språkversionernas artiklar för att hitta relevanta kategorier. Ibland är kategoriträdet på Commons trassligt; det kan finnas en relaterad kategori som inte är alldeles lätt att hitta.

Testa själv[redigera | redigera wikitext]

Det finns en särskild plats att experimentera vilt på: Wikipedia:Sandlådan. Välkommen att prova där!

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]


I nästa del får du lära dig Wikipedias grundprinciper