Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:KAW)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kommentarer om administrationen av Wikipedia (KAW) är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration, till exempel ärenden från Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. En diskussion kan inledas direkt här på sidan eller flyttas hit från annan plats.

Denna sida arkiveras av en robot efter 7 dygn.

Långtidsblockering av 176.10.220.0/24[redigera | redigera wikitext]

176.10.220.0/24 (diskraderade bidragloggar omwhois)

Efter begäran på WP:BOÅ, läsårsbockerades adresspannet 176.10.220.0/24. Jag skulle gärna vilja få synpunkter på om detta är en rimlig åtgärd, då det är en stor mängd adresser som troligtvis berör vitt skilda användare, då dessa adresser hör till Bahnhof. Det har trillat in en avblockeringsbegäran, som jag dock har avslagit eftersom den saknade motivering. Jag är ändå tveksam till om vi verkligen ska blockera så här många adresser så pass lång tid. Vad säger ni? Stigfinnare (diskussion) 21 november 2019 kl. 13.29 (CET)

Läsårsblockering är för skolor, inte för internetoperatörer i allmänhet. Kan vi inte på ett bättre sätt säkerställa att det rör sig om skolelever tycker bara de ip-nummer som verkligen missbrukats ska blockeras./Machatjkala (diskussion) 21 november 2019 kl. 13.38 (CET)
Historiken för spannet är rent bedrövlig, så i detta fall motiverat med spanblockering. Däremot mindre självklart med läsårsblockering.Yger (diskussion) 21 november 2019 kl. 13.54 (CET)
Det var jag som utförde åtgärden (enligt begäran), och jag ska bara erkänna att jag inte fullt ut förstår hur många adresser jag har blockerat. Om åtgärden anses alltför kraftfull är jag beredd att gå igenom denna lista och istället individuellt blockera de IP-nr som utmärkt sig med klotter. Alternativt (vilket kanske är enklare) kan vi minska blockeringstiden för span-blockeringen till säg nån dag eller vecka, och sedan på vanligt sätt blockera individuellt de som senare återkommer med klotter. / Anhn (diskussion) 21 november 2019 kl. 15.12 (CET)
Det är 256 adresser du har blockerat, i spannet 176.10.220.0 - 176.10.220.255. Stigfinnare (diskussion) 21 november 2019 kl. 15.19 (CET)
Tack för info, jag trodde möjligen jag blockerat 24, så nu har jag lärt mig något nytt. Det finns ju också en svwp-artikel IP-adress som förklarar hur det ligger till som jag nu konsulterat. Jag kan väl tillägga att jag faktiskt kollade denna blockeringlogg innan jag gjorde blockeringen, och noterade att Tegel gjort 2 stycken månadslånga span-blockeringar av detta span tidigare i höst - så det har gjorts span-block tidigare, men kanske inte läsårsvis. Ett förslag är att jag/någon minskar span-blockeringen till 1 månad så ansluter jag/vi till den åtgärdsnivå som gjorts tidigare i höst. / Anhn (diskussion) 21 november 2019 kl. 15.29 (CET)
@Anhn:den här sidan finns en bra tabell där du snabbt kan se vad "/nn" innebär för antal IPv4-adresser. Kort sagt, ju lägre "nn" desto fler adresser.
När det gäller det aktuella spannet tycker jag att läsårsblockering är befogad givet redigerings- och blockeringshistoriken. --Larske (diskussion) 21 november 2019 kl. 15.45 (CET)
Det är givet att vi bör vara försiktiga med intervallblockeringar (och, om jag får komma med viss kritik, bör nog den blockerande vara medveten före hur många adresser hen blockerar) men i förhållande till den aktuella situationen, med ett stort intervall som formligen öser ut klotter, så tycker jag nog ändå den var motiverad. En parallell med skolor går att göra: Även en blockering av en skoldator drabbar många användare, flera säkerligen oskyldiga. Ändå utför vi dem, eftersom vi anser nyttan överväger nackdelarna, och vi inte har många andra alternativ. Jag anser samma resonemang är tillämpligt här. / TernariusD 21 november 2019 kl. 18.32 (CET)
Det är "bara oinloggade" så inte mycket till skada i vilket fall. 62 osv (diskussion) 21 november 2019 kl. 20.24 (CET)

Konfigureringsändringar[redigera | redigera wikitext]

I september var det två diskussioner (Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia/Arkiv 2019#Att administratörer automatiskt får gruppen autopatrullerad och Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia/Arkiv 2019#Sidflytt) här om eventuella konfigureringsändringar. En del saker verkar vi ha kommit överens om, men inget av det togs upp på Phabricator. Nu menar jag inte att dra den diskussionen igen, utan vill bara meddela att jag på phab:T238842 har bett om att ta bort rättigheten move-rootuserpages från användargruppen user. Det verkar vara det minst komplicerade och det minst kontroversiella (flera var för – ingen var mot) av allt som diskuterades. Nirmos (diskussion) 21 november 2019 kl. 18.19 (CET)