Wikipedia:Kuriosaartiklar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kuriosa är fakta som är helt sanna och verifierbara, men vars spridning mer syftar till underhållning än till bildning.

En guldstjärna (Utmarkt Guld.svg) betyder att artikeln är en utmärkt artikel.

Samling av kuriosaartiklar[redigera | redigera wikitext]

Arbre du Ténéré, världens mest isolerade träd.
Baldwin Street, en gata som lutar 19°.
Magnetisk kulle i Orroroo i South Australia
Det tatariska växtlammet i en 1700-talsillustration.
Voynich-manuskriptet är skrivet på ett okänt språk/chiffer.
30 februari Ett datum som har infallit endast fyra gånger.
All your base are belong to us En berömd fras ur en av introscenerna från TV-spelet Zero Wing från 1989. Spelet är översatt från japanska till grammatiskt och semantiskt mycket bristfällig engelska – så kallad engrish.
Anglo-zanzibariska kriget Världshistorien kortaste krig, 38 minuter långt.
Arbre du Ténéré Ett ensamt akaciaträd som ansågs vara det mest isolerade trädet på jorden tills en berusad libysk lastbilschaufför körde omkull det.
Utmarkt Guld.svg Avrättning med elefant En i tusentals år vanlig avrättningsmetod för dem som dömts till döden i södra och sydöstra Asien.
Baldwin Street Världens brantaste gata. Den är omkring 350 meter lång och ligger i den nyzeeländska staden Dunedins centrum.
Benhuset i Sedlec Kristet kapell som är dekorerat med ben från ungefär 40000 människor.
Bläckfisken Paul En bläckfisk som fått anseende som fotbollsorakel.
Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 Uttalat Albin, var namnet som föräldrarna till en svensk pojke angav till myndigheterna när de skulle registrera barnets namn.
Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo En grammatiskt korrekt mening på engelska.
Cargokult Nyreligiösa rörelser som uppstod under andra världskriget i Melanesien och Nya Guinea, och som på vissa platser ännu finns kvar.
Defenestration Handlingen att slänga ut någon eller något genom ett fönster.
Emukriget En militär insats i Australien mot horder av emuer.
Escopetarra En gitarr tillverkad av ett modifierat gevär för att vara en fredssymbol. Ordet är ett teleskopord av de spanska orden escopeta (gevär) och guitarra (gitarr).
Fläktdöden En vandringssägen som uppstått i Sydkorea att elektriska fläktar som lämnas påslagna hela natten i stängda rum kan orsaka plötslig död hos dem som sover i rummet, genom kvävning, förgiftning eller hypotermi.
Fotbollskriget Fyradagarskrig mellan El Salvador och Honduras. Det utbröt efter att El Salvador hade besegrat Honduras i VM-kvalet i fotboll.
Griskriget Ett krig mellan USA och Brittiska imperiet. Det enda offret var en gris.
Hoover En säl. Som kunde prata.
Hatebeak En death metal-grupp som består av Waldo, Blake och Mark. Sångaren Waldo är en femtonårig grå papegoja.
Hiroo Onoda En japansk soldat som under andra världskriget gömde sig i Filippinerna. Han vägrade att ge upp förrän 1974.
Humanzee Även kallat Manpanzee, en hybrid mellan schimpans och människa. Det spekuleras om möjligheten att en sådan hybrid skulle kunna uppkomma eftersom människan och schimpansen är så lika.
Hönan och ägget Ett vanligt filosofiskt dilemma. Frågan brukar formuleras som "Vad kom först, hönan eller ägget?"
Utmarkt Guld.svg Joshua A. Norton Även känd som hans kejserliga majestät Kejsare Norton I, utropade sig själv till "Kejsare av dessa Förenta stater" och senare "Beskyddare av Mexiko".
Kopi Luwak En mycket dyr sorts kaffebönor. De skördas i Indonesien och på Filippinerna, men inte direkt från kaffebusken. Kopi Luwak utvinns istället ur spillningen från det kattliknande djuret indisk palmmård.
Le Rêve En Picasso-målning som påstås skulle ha blivit såld som världens dyraste — om inte tavlans ägare hade råkat slå sin armbåge genom den.
Lista över hur Kenny dör i South Park Ett återkommande inslag är att huvudkaraktären Kenny McCormick dör under avsnittets gång. Kenny har dött i ungefär hälften av alla avsnitt.
Mannanafnanefnd En isländsk kommitté som bestämmer vilka nya namn som är lämpliga att lägga till det isländska språket. De röstade upperbarligen igenom sitt eget namn.
Magnetisk kulle En plats där det omgivande landskapets form skapar en optisk illusion, där en svag nedförsbacke istället ser ut att vara en uppförsbacke.
Monty Hall-problemet Ett spelteoretiskt och kontraintuitivt problem som bygger på sannolikheter. Det är löst baserat på det amerikanska spelet "Let's make a deal".
Moon Museum Ett museum på månen.
One red paperclip Ett gem som visade vara sig värt mer än vad som kunde anas.
OpenCola Ett varumärke på cola. Vad som gör den unik är att receptet är fritt tillgängligt och licensierat under GNU General Public License.
Pansarvärnshund Hundar med sprängämnen fästa på sina ryggar som är tränade att springa under fiendens stridsvagnar varvid sprängladdningen exploderade genom en kontaktdetonator.
Patafysik De inbillade lösningarnas vetenskap.
Pi-dagen Dag tillägnad talet π som inträffar 14 mars varje år.
Regnande djur Ett ovanligt meteorologiskt fenomen när det bokstavligt talat regnar djur.
Sealand Mikronation vars "territorium" utgörs av den brittiska havsplattformen Fort Rough.
Skratt som dödsorsak Skratta inte – det har faktiskt hänt!
Stängselnämnden Numera nedlagd svensk förvaltningsmyndighet med ansvar för att avgöra tvister mellan kommuner och järnvägsbolag angående stängsel längs järnvägens sträckning.
Spontan självförbränning Combustio spontanea, en modern myt som påstår att en kropp utan yttre tillförsel av värme kan förbrännas.
Tatariskt växtlamm Centralasiatisk växt som troddes kunna producera får som dess frukt.
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturi
pukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu
En 305 meter hög kulle i Nya Zeeland.
The Centennial Light Världens längst varaktiga glödlampa. Den finns på East Avenue i Livermore i Kalifornien i USA på brandstationen Livermore-Pleasanton Fire Department. Den är åtminstone 110 år gammal[när?] och har endast stängs av ett fåtal gånger, enligt brandstationen.
Tomatina Krig, med 120 ton tomater.
Triskaidekafobi Rädsla eller skräck för talet 13.
USA:s Grand Prix 2005 Ett formel 1 race där 14 förare avstod från att starta.
Varför gick kycklingen över vägen? Gammal gåta och skämt.
Voynich-manuskriptet Mystisk illustrerad bok, skriven på 1400-talet på ett okänt språk eller chiffer.
Wilhelmskriket En ljudeffekt som spelades in till filmen Distant Drums, men som sedan har blivit en av de mest välkända och välanvända ljudeffekterna som återkommer i stora filmproduktioner.