Wikipedia:Lästips

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lästips är en ruta på huvudsidan. Lästipsen är till för att tipsa om artiklar att läsa och möjligen förbättra. Välj gärna en läsvärd artikel eller en ämnestopp, men tänk på följande innan du byter:

  • Den nuvarande artikeln ska ha legat här i några dagar (minst 5 dagar).
  • Se ifall Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1; om så är fallet ska Mall:Tips2 bytas först (eller tvärtom beroende på om Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1 eller inte).
  • Skriv en kort sammanfattning på några rader och lägg gärna in en bild (max 100px)

Nuvarande version[redigera | redigera wikitext]

Lästips[redigera | redigera wikitext]

Västlig gorilla

Primater (Primates), är en ordning i djurklassen däggdjur. Namnet kommer från latinets primas som betyder den främste eller förnäm. I dag indelas ordningen primater i två underordningar, Strepsirrhini och Haplorrhini. Till den senare underordningen räknas alla människoapor (Hominidae) som även innefattar människan (Homo sapiens). De flesta primater lever i tropiska eller subtropiska regioner av Amerika, Afrika och Asien. De flesta är också anpassade till ett liv i träd, med bland annat motsättliga tummar. Andra typiska kännetecken är god syn tack vare stora, framåtriktade ögon samt stor hjärna. ► Läs mer


Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).

Med bysantinsk konst avses vanligen den konst som producerades i Östrom och det Bysantinska riket från Justinianus regenttid i mitten av 500-talet till Konstantinopels fall 1453. Termen används även för samtida konst från stater som ingick i Bysans kulturella sfär utan att utgöra en del av det – som till exempel Bulgarien, Serbien och Ryssland – eller stater som visserligen utgjorde en del av den västeuropeiska kultursfären men starkt påverkades av det bysantinska riket – som till exempel Venedig.

Tidigare lästips[redigera | redigera wikitext]

Se Wikipedia:Tidigare tips.