Wikipedia:Lästips

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lästips är en ruta på huvudsidan. Lästipsen är till för att tipsa om artiklar att läsa och möjligen förbättra. Välj gärna en läsvärd artikel eller en ämnestopp, men tänk på följande innan du byter:

  • Den nuvarande artikeln ska ha legat här i några dagar (minst 5 dagar).
  • Se ifall Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1; om så är fallet ska Mall:Tips2 bytas först (eller tvärtom beroende på om Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1 eller inte).
  • Skriv en kort sammanfattning på några rader och lägg gärna in en bild (max 100px)

Nuvarande version[redigera | redigera wikitext]

Lästips[redigera | redigera wikitext]

Kondor.

Kondor (Vultur gryphus) är en sydamerikansk fågel i familjen Nya världens gamar (Cathartidae) och ensam art inom släktet Vultur. Den återfinns i Anderna och utmed den angränsande Stillhavskusten i västra Sydamerika, och är den största fågeln på Västra halvklotet.

Den är en stor svart gam med en krage av vita fjädrar runt halsbasen. På ovansidan vingarna har, speciellt hanarna stora vita partier. Huvudet och halsen är i det närmaste fjäderlösa och mörkt röda men kan ändra färgton beroende på fågelns sinnestillstånd. Hanen har en djupröd köttig utväxt, likt en kam, på hjässan och skinnet på halsen är veckad. Den mörka näbben har ett stort vitt parti på spetsen. Till skillnad från merparten av rovfåglarna är hanen större än honan.

Kondoren är främst en asätare som föredrar stora kadaver av exempelvis hjort eller nötkreatur. Under vila befinner den sig ofta på oåtkomliga klippavsatser på höjder mellan 3000–5000 meters höjd. Den blir könsmogen vid fem till sex års ålder och lägger vanligtvis ett till två ägg varannat år. Kondoren är en av de fågelarter som blir äldst i världen med en livslängd på upp till 50 år. ► Läs mer


Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).

Med bysantinsk konst avses vanligen den konst som producerades i Östrom och det Bysantinska riket från Justinianus regenttid i mitten av 500-talet till Konstantinopels fall 1453. Termen används även för samtida konst från stater som ingick i Bysans kulturella sfär utan att utgöra en del av det – som till exempel Bulgarien, Serbien och Ryssland – eller stater som visserligen utgjorde en del av den västeuropeiska kultursfären men starkt påverkades av det bysantinska riket – som till exempel Venedig.

Tidigare lästips[redigera | redigera wikitext]

Se Wikipedia:Tidigare tips.