Wikipedia:Lästips

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lästips är en ruta på huvudsidan. Lästipsen är till för att tipsa om artiklar att läsa och möjligen förbättra. Välj gärna en läsvärd artikel eller en ämnestopp, men tänk på följande innan du byter:

  • Den nuvarande artikeln ska ha legat här i några dagar (minst 5 dagar).
  • Se ifall Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1; om så är fallet ska Mall:Tips2 bytas först (eller tvärtom beroende på om Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1 eller inte).
  • Skriv en kort sammanfattning på några rader och lägg gärna in en bild (max 100px)

Nuvarande version[redigera | redigera wikitext]

Lästips[redigera | redigera wikitext]

Guyanas flagga

Guyana, tidigare kolonin Brittiska Guyana, formellt Republiken Guyana, är en stat i nordöstra Sydamerika vid Atlanten. Guyana gränsar till Brasilien, Surinam och Venezuela. Surinam gör anspråk på områden i östra Guyana och Venezuela på områden i västra delen. Guyanas kontakter med Brasilien är dock goda. Guyana är ett indianskt ord som betyder "vattnens land" vilket stämmer bra då Guyana är ett av världens tio vattenrikaste länder enligt vattenindex. Guyana har även många floder i sitt inland och i bergen i väster kan man hitta Monte Roraima, där gränserna för Guyana, Brasilien och Venezuela möts. Området är känt för sina vattenfall, där Kaieteurfallet är ett av världens högsta med sina 226 meter i total fallhöjd. ► Läs mer


Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).

Med bysantinsk konst avses vanligen den konst som producerades i Östrom och det Bysantinska riket från Justinianus regenttid i mitten av 500-talet till Konstantinopels fall 1453. Termen används även för samtida konst från stater som ingick i Bysans kulturella sfär utan att utgöra en del av det – som till exempel Bulgarien, Serbien och Ryssland – eller stater som visserligen utgjorde en del av den västeuropeiska kultursfären men starkt påverkades av det bysantinska riket – som till exempel Venedig.

Tidigare lästips[redigera | redigera wikitext]

Se Wikipedia:Tidigare tips.