Wikipedia:Lästips

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lästips är en ruta på huvudsidan. Lästipsen är till för att tipsa om artiklar att läsa och möjligen förbättra. Välj gärna en läsvärd artikel eller en ämnestopp, men tänk på följande innan du byter:

  • Den nuvarande artikeln ska ha legat här i några dagar (minst 5 dagar).
  • Se ifall Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1; om så är fallet ska Mall:Tips2 bytas först (eller tvärtom beroende på om Mall:Tips2 stått längre än Mall:Tips1 eller inte).
  • Skriv en kort sammanfattning på några rader och lägg gärna in en bild (max 100px)

Nuvarande version[redigera | redigera wikitext]

Lästips[redigera | redigera wikitext]

Slaget om Köpenhamn

Slaget om Köpenhamn (1807) eller Köpenhamns bombardemang (danska: Københavns bombardement) eller Andra slaget vid Köpenhamn (det ”första” slaget vid Köpenhamn ägde rum 1801) var en brittisk terrorbombning mot Köpenhamn, som ägde rum under Napoleonkrigen och varade från den 2 till den 5 september 1807. Belägringen av Köpenhamn var ett resultat av brittiska krav om att Danmark skulle överlämna sin flotta till Storbritannien, som fruktade att den danske kronprinsen Fredrik skulle komma att överlämna sin flotta till Frankrike. Bombardemangen ägde rum nattetid och har beskrivits som världshistoriens första terrorbombning. ► Läs mer


Kristus Den mest berömda av de kvarvarande mosaikerna i Hagia Sofia i Istanbul (tidigare Konstantinopel).

Med bysantinsk konst avses vanligen den konst som producerades i Östrom och det Bysantinska riket från Justinianus regenttid i mitten av 500-talet till Konstantinopels fall 1453. Termen används även för samtida konst från stater som ingick i Bysans kulturella sfär utan att utgöra en del av det – som till exempel Bulgarien, Serbien och Ryssland – eller stater som visserligen utgjorde en del av den västeuropeiska kultursfären men starkt påverkades av det bysantinska riket – som till exempel Venedig.

Tidigare lästips[redigera | redigera wikitext]

Se Wikipedia:Tidigare tips.