Hoppa till innehållet

Wikipedia:Meta

Från Wikipedia

Meta eller Meta-Wiki är en wikiwebbplats som skapats för samordning mellan stiftelsen Wikimedias olika projekt. Webbplatsen skapades i november 2001 under namnet Meta-Wikipedia, och var då helt på engelska samt inriktad på engelskspråkiga Wikipedia. Idag tjänar Meta som ett flerspråkigt diskussionsforum för alla Wikimedias projekt, på alla olika språk. Graden av aktivitet på de olika språken varierar emellertid starkt, och Meta anses allmänt ganska snårigt och ostrukturerat. Idag har Meta flera olika roller.

  • På Meta utformas och diskuteras saker som gäller Wikimedias olika projekt, inklusive Wikipedia. Särskilt gäller detta sådan policy som står över varje enskild wikis, såsom Wikimedia Foundations Privacy policy.
  • På Meta finns en samling essäer, som inte nödvändigtvis är neutrala utan lika gärna kan uttrycka en åsikt kring något på Wikipedia eller i Wikimedia-familjen. Detta är delvis en historisk relik från den tid på Meta främst var tillägnat engelskspråkiga Wikipedia, och det är inte helt självklart att lägga upp nya essäer där.
  • Samordning mellan olika språk sker på Meta. Här ingår bland annat en mängd översättningsarbete som utförs där, alltifrån sidor på stiftelsewikin, material för insamling av pengar och val till Wikimedia Foundations styrelse, till fraser på olika språk för pywikipedia-roboten.

Man kan wikilänka till sidor på Meta. Man skriver då [[m:Sidans namn]] eller [[meta:Sidans namn]].

Sidor på svenska på Meta (i alla fall de flesta) hittas i m:Category:SV.

Skanwiki är ett samarbetsprojekt på Meta, om de skandinaviska wikipediorna: Svenska, danska och de två norska wikipediorna på nynorsk och bokmål.

Skanwiki driver ibland projekt med särskilt intresse för skandinaver; i juni 2005 pågick till exempel ett sådant med temat Färöarnas geografi. Mer information finns på meta:Skanwiki/Skanwikiprojekt Færøerne.

Veckans översättning[redigera | redigera wikitext]

Veckans översättning är ett projekt på Meta för att översätta en artikel till många olika språk samtidigt.

Översättningar av texter från Meta och stiftelsewikin[redigera | redigera wikitext]

På Meta samordnas översättning av texter, som har med Wikimedia att göra på olika sätt. Koordinering av svenskspråkiga insatser sker på Wikipedia:Översättningar på Meta.