Wikipedia:Min sandlåda

Från Wikipedia
En inloggad Wikipedia-användares personliga sandlåda är platsen för experiment och artikelutkast. När du är nöjd med texten, kan du flytta den till en Wikipedia-artikel.

Den personliga sandlådan (skrivet Sandlåda i översta raden när du är inloggad på Wikipedia) är en plats där du antingen kan:

  • bygga upp ett artikelutkast för senare publicering bland de andra artiklarna, eller
  • testa wikiformatering

På den här sidan får du veta mer om hur du kan skapa en sandlåda, vilka regler som gäller och hur du får ut det mesta möjliga av din sandlåda.

(Det finns också en allmän sandlåda för snabba experiment – Wikipedia:Sandlådan – men i den kan du inte räkna med att få vara i fred, och den rensas regelbundet.)

Att skapa en personlig sandlåda

En video om hur man skapar en sandlåda.

Om du har ett användarkonto, finns en länk uppe till höger som heter "Sandlåda" som tar dig till din personliga sandlåda. Om du inte har använt din personliga sandlåda tidigare är länken röd, men du kan skapa den genom att klicka på länken och därefter på Skapa.

Om du vill ha fler än en enda personlig sandlåda går det utmärkt. Länken längst upp tar dig dock enbart till den som heter just Användare:[Ditt användarnamn]/sandlåda.

Det finns flera sätt att göra ytterligare personliga sandlådor. Det enklaste är formuläret nedan.

Skapa en en sandlåda – om du är inloggad

Ett annat sätt att skapa en sandlåda är att skriva Användare:[Ditt användarnamn]/sandlådans namn i sökrutan, och därefter Skapa i raden upptill på sidan.

Om du har tänkt att skapa flera sandlådor kan det vara bra att döpa dem med namn snarare än med nummer så att du hittar dem, så här: Användare:Hannibal/Edith Södergran.

Att skriva i din personliga sandlåda

Själva skrivandet i en personlig sandlåda skiljer sig inte från att skriva i vanliga artiklar.

Men det finns en stor fördel med att använda en personlig sandlåda: att du inte behöver se till så allting precis är som det ska vara redan från början. Om du inte hinner lägga till källorna, eller att översätta färdigt, eller att lägga till mer än ett par rader, är den personliga sandlådan idealisk. Då kan du arbeta med den i lugn och ro utan att vara rädd för att den ska bli raderad innan du gör den till en "vanlig" artikel.

Du behöver inte skriva en perfekt artikel så länge du tänker på att artikeln har dessa tre ingredienser:

Om artikeln har dessa tre ingredienser når den upp till de lägsta kraven, vilket betyder att andra användare kan hjälpa till att utveckla artikeln även efter att du har lämnat den.

OBS! Alla artiklar har kategorier (längst ner på sidan). Vissa artiklar har också skyltar (så kallade mallar) som berättar om brister eller annan information som mestadels riktar sig till andra wikipedianer. I personliga sandlådor används inte dessa (eftersom de blir aktiva även utanför din personliga sandlåda). Det enklaste är att låta dem vara tills du har flyttat artikeln ur sandlådan. Ett annat sätt att inte ha dem aktiva är att sätta kategorier och mallar mellan döljkoden <!-- och --> (läggs in via länken "Redigera wikitext); sedan kan du ta bort den när texten senare ska flyttas till en egen artikel).

Den personliga sandlådan är inte hemlig, bara personlig

Din personliga sandlåda är det närmaste på Wikipedia som du kan betrakta som "din" (tillsammans med din användarsida). Det är bara om din sandlåda innehåller något av det följande som användare brukar redigera i andra användares sandlådor:

  • olagligheter (till exempel hot, plagiat eller upphovsrättsbrott)
  • förolämpningar
  • trams och klotter
  • uppmaningar om att andra gärna får hjälpa till

Alla redigeringar som görs i personliga sandlådor är dock synliga för vem som helst. De flesta "vanliga" läsare stöter inte på personliga sandlådor av en slump, men den som vill kan hitta din sandlåda via exempelvis Senaste ändringarna eller genom att gå igenom dina användarbidrag. Synligheten är en fördel eftersom det gör det enkelt att be om feedback från övriga Wikipedia-användarna. Om du vill att andra ska ge feedback kan du exempelvis kontakta en fadder eller en ämneskunnig, eller någon som brukar redigera i artiklar inom samma ämne. Den senare gruppen kan du hitta genom att titta på artikelhistoriken i liknande artiklar.

Att göra en sandlåda till en riktig artikel

När ditt artikelutkast är färdigt att bli en riktig artikel kan du flytta din sandlåda. Då måste ditt konto vara minst fyra dagar gammalt och du måste ha gjort minst tio redigeringar. Annars kan du be någon hjälpa dig på den här sidan.

Om du uppfyller kraven kan du flytta din sandlåda, genom att klicka på länken Flytta längst upp till höger (under fliken Mer). Under rubriken "Ny titel" finns två rutor. Välj "(Artikel)" i rullistan till vänster. I rutan till höger anger du namnet på artikeln, såsom det ska vara (det som läsarna kan förväntas söka på). Under det finns rutan "Anledning", där du exempelvis kan skriva "Färdig med artikelutkast." Klicka gärna ur rutan "Lämna en omdirigering". Klicka därefter på Flytta sidan.

Sidhistoriken kommer att flyttas med sidan.

Vanliga frågor om sandlådor

Går det att ha flera sandlådor?

Det är fullt möjligt att skapa flera egna sandlådor. För mer om hur du skapar sandlådor, se rubriken ovan.

Hur hittar man sina sandlådor?

För en komplett lista över alla dina sandlådor (och andra undersidor du har), klicka på Bidrag längst upp till höger om du är inloggad, rulla sedan längst ner och klicka på Undersidor.

Vad händer om det redan finns en artikel med det namnet?

Om det namn du hade tänkt att din sandlåda skulle flyttas till redan finns, kan du inte bara ersätta den artikeln.

  1. Skulle det ämne du har skrivit om redan ha en artikel, är det bättre att du redigerar den artikeln och väver in innehållet från din sandlåda om det förbättrar artikeln.
  2. Om den existerande artikeln handlar om ett annat ämne, behöver du hitta ett lite annat namn för att särskilja de olika ämnena åt. Se Särskiljning för en guide till hur man gör. (Du behöver dels välja ett bra artikelnamn och länka de olika artiklarna till varandra.)
  3. Är den existerande artikeln är en omdirigering (en sida som tar dig till en artikel med ett annat namn: "mål-artikeln"), kan du antingen väva in det innehåll du har skapat i mål-artikeln, eller redigera omdirigeringen så att den blir en egen artikel. I det senare fallet bör du meddela vad du tänkt att göra på mål-artikelns diskussionssida för att se om någon har några invändningar eller bättre idéer.

Kan jag ta bort min sandlåda?

Du kan alltid radera texten själv, men tidigare versioner ligger då kvar i historiken.

Om du vill att artikeln ska raderas, klicka Redigeraoch ställ markören längst upp i artikeln, klicka Infoga och därefter Mall. I rutan "Lägga till en mall", skriv "Radera" och klicka Lägg till mall. Skriv siffran 1 i rutan "Fältnamn" och klicka Enter. När nästa sida kommer upp kan du i rutan "1" skriva en motivering till varför sandlådan ska raderas. Du kan exempelvis skriva "Jag upptäckte att artikeln redan fanns under ett annat namn", eller "Jag kommer inte arbeta mer med denna sandlåda".

Se även


I nästa del får du lära dig hur du kan skapa en ny artikel