Wikipedia:Museum

Från Wikipedia
Ett annat museum

Svenskspråkiga Wikipedias museum är en kategori, mall och sidtyp i Wikipedia-namnrymden för numera icke-uppdaterade sidor i namnrymden som upplevs ha ett arkivariskt, nostalgiskt eller annat värde för användare.

I museet kan man fundera över saker som det aldrig blev något av och varför det blev så, alternativt saker som det blev något av men tappade aktivitet och varför det blev så, eller projekt som gav resultat, men som var tänkt att bara vara aktivt ett tag (exempel: Wikipedia:Projekt påvestubbar, helgstävlingar och liknande).

Att spara en sida i museet[redigera | redigera wikitext]

Om du hittar en sida i Wikipedia-namnrymden som är uppenbart har spelat ut sin roll, så kan du göra så här för att lägga den i museet.

  1. Om du är osäker på sidans status, så diskutera först på sidans diskussionssida.
  2. Addera mallen {{wikipediamuseum}} (eller för projekt {{Färdigt projekt}}) överst på sidan.
  3. Ta bort eventuella andra kategorier från sidan.
    • Museisidor bör endast ligga i museikategorin (eller underkategorier till den) för att undvika överkategorisering.
  • Arkivering: För vissa sidor, främst arkiverade diskussionssidor och loggar, så räcker det med att addera Kategori:Wikipedia:Arkiv för att arkivera sidan.
  • Radering: För sidor som saknar rimligt värde att bevaras, så kan istället {{radera}} användas för att föreslå radering. Det kan till exempel gälla gamla bortglömda testsidor, ofärdiga sidor eller rena obegripligheter. Om radering ifrågasätts eller diskussion uppstår, så är det i regel bättre att istället bevara sidan i museet.