Wikipedia:Stubbar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Påbörjad artikel)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manual Attack-page.svg

Stubbar (andra namnförslag: fröartiklar, groddar, stumpar) är artiklar på Wikipedia som är för korta för att ens översiktligt behandla ämnet, men som ändå innehåller relevant information. Ordet "stubbe" kommer från engelska Wikipedias stub. En stubbartikel som inte innehåller mer information än vad som kan utläsas ur artikelnamnet kallas för en substub.

Ibland definieras stubbar som artiklar kortare än 512 byte (skrivtecken) och substubbar som kortare än 256 byte. Dessa definitioner har fördelen att vara enkla att mäta för att sammanställa statistik, men betyder givetvis inte att 550 tecken alltid skulle vara bättre än 450 tecken. Det framgår av artikelhistoriken hur många byte en artikel innehåller. Det här korta textstycket innehåller, blankstegen medräknade, exakt 445 byte.

Ibland definieras stubbar som artiklar med mindre än 2 000 byte; den här gränsen används ofta i Veckans tävling och Månadens artiklar som gräns för deltagande artiklar i dessa projekt. Denna summa inkluderar då all mängd data, även osynlig kod som ingår i faktamallar och dylikt.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

En stubbartikel som är 1164 byte.

Stubbartikeln om Lanao del Norte (bilden till höger, tagen 8 augusti 2008; permanentlänk till artikeln som den då såg ut) består av 700 byte text + 400 byte bild och interwikilänkar. Den har flera fullständiga meningar, flera länkar, en bild, en mellanrubrik, källhänvisning, stubbmärkning, kategorier och interwiki-länkar. Och ändå anser vissa att detta är en mycket kort artikel, trots att den ger en bra grundinformation om denna provins i Filippinerna. I juni 2008 var hälften av svenska Wikipedias artiklar kortare än 1100 byte. Det som kallas substubbar (nedan) är ännu mycket kortare.

Hjälp till[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia skrivs helt och hållet av besökare precis som du. Om du hittar en artikel som är för kort är du varmt välkommen att fylla på mer. Detta gäller förstås för samtliga artiklar på Wikipedia, men korta stubbar är i extra stort behov av ompyssling. Se hur man redigerar sidor. Någon klar gräns för när en artikel slutar att vara en stubbe finns inte. Vissa ämnen finns det mera att skriva om än om andra. En mycket kort artikel som täcker allt relevant som går att säga om ämnet är inte en stubbe. Artiklar på bara en eller två meningar är dock i regel klara stubbar.

När man hittar en mycket kort artikel kan man märka den som stubb genom att lägga till en mall. På det viset uppmärksammar man besökaren om att denne gärna får lägga till det som saknas. Om man skriver {{Stub}}, visas denna lilla ruta i artikeln:

som även automatiskt blir placerad i en särskild kategori, Kategori:Stubbar. I kategorin kan den hugade stubb-sökaren enkelt hitta något att sätta tänderna i. Det finns dessutom en rad mer specialiserade stubb-mallar som helst bör användas, så den som intresserar sig för något särskilt område kan beta av stubbarna inom det fält som intresserar denne. Alla olika sorters stubbar hittas i kategorin för stubbar. Det är alltid bättre att använda den generella mallen {{Stub}} än ingen mall alls, men det underlättar för redaktörer att utöka artikeln om den givits en mer specifik stub-mall.

En del användare hävdar att stubbar är en oreda och ett elände, eftersom de tar bort röda länkar som drar till sig uppmärksamhet från dem som gillar att skriva artiklar från början. Se diskussionen på meta:Kill the Stub Pages. Å andra sidan har det visat sig att många innehållsrika artiklar började som en stubbe. En del användare tycker om att skriva artiklar från röda länkar, andra tycker om att förbättra det som redan finns.

Att skapa stubbar[redigera | redigera wikitext]

Den som skapar stubbar bör komma ihåg att stubbens värde är vad artikeln kommer att bli, och att innehållet måste utökas för att artikeln ska få ett värde som artikel. Förvänta dig inte att tillägg och förbättringar kommer att ske omedelbart. Det bästa sättet att få artikeln uppmärksammad så att andra gör tillägg är att själv bidra med små redigeringar. Dessa redigeringar kommer att dyka upp på listan över senaste ändringarna. Många av de wikipedianer som tycker om att fylla på små artiklar häckar där, följer vad som händer, hoppar in och gör tillägg. Du behöver inte göra djupa studier för att påbörja en artikel. Skriv det du vet, och rätta till det du vet är tokigt. En av de basala tankarna om Wikipedia är att en artikel inte ska vara "perfekt" - om det finns ett eller annat felstavat ord bidrar detta i stället till att en läsare vill korrigera, och därmed höjs intresset för artikeln.

Substubbar[redigera | redigera wikitext]

Genvägar till detta avsnitt: WP:SST | WP:SUBSTUB

Substubbar är mycket korta artiklar där artikeltexten i princip enbart upprepar den information som kan förstås från själva artikeltiteln, eller någon mer "informationsbit". Substubbarnas värde för Wikipedia är kraftigt ifrågasatt, och de riskerar att direkt raderas. Artiklarna markeras med {{substub}}, vilket samlar dem i Kategori:Substubbar indelade i underkategorier efter vilken månad artikeln substubbmarkerades.

I många fall är en substubb ett frö till en riktig artikel, det vill säga uppslagsordet som sådan är relevant för Wikipedia, och det finns information att tillföra. En substubb som givits interwikilänkar till andra språk och/eller kategoriserats kan till exempel fungera som en utmärkt bas för en utökad artikel. Om ingressen från en artikel på någon annan Wikipedia översätts, är artikeln inte längre en substubb, utan åtminstone en stubb.

I vissa fall finns det dock inte mycket mer att säga om ämnet än vad som kan förstås av titeln. Då bör den som skrivit artikeln fundera på om artikeln bör finnas kvar i nuvarande form. Kanske är artikeln en ordboksdefinition som bättre passar på Wiktionary? Kanske täcker en annan artikel ämnet redan och artikeln bör omdirigeras dit? (Glöm i så fall inte att se till att artikelnamnet nämns på den sida som omdirigeras till.)

Att skapa ett par enstaka substubbar som redaktören anser behövs som artiklar, och har encyklopedisk relevans är okej; då ska artikeln om möjligt utökas. Observera att även dessa kan komma att raderas, särskilt om ingen utökat den på ett tag.

Att skapa stora mängder av artiklar baserade på till exempel en lista över liknande företeelser, och där inte mer information än XX är en YY rekommenderas inte, då det anses inverka negativt på Wikipedias encyklopediska kvalitet. Då är det bättre att skapa en lista.

Ett alternativt sätt att visa på behovet av en artikel är att lägga in den på önskelistan. Märk väl att det även på önskelistan går att skriva någon mer information inom parentes efter länken, exempelvis (film 1937). Ibland förekommer det att en del användare skapar stora mängder substubbar, vilket givit upphov till uttrycket substubbsjuka.

Exempel på en typisk substub;

Betroka är en ort i Madagaskar.

Studera denna artikel. Den säger inte mer än att det är en ort på Madagaskar. Det står inget om var på Madagaskar den ligger, hur många invånare den har, artikeln förklarar bara att platsen finns. I det här fallet kan artikeln infogas i en samlingsartikel (till exempel Lista över Madagaskars orter), eller, om möjligt, utökas med mer information. Om inget av dessa alternativ passar, är en radering möjlig.

Se även[redigera | redigera wikitext]