Wikipedia:Press

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För att anmäla fel i Wikipedias artiklar, se Wikipedia:Anmäl ett fel eller rätta till felet själv.

Svenskspråkiga Wikipedias pressinformation

Presskontakt

Svenskspråkiga Wikipedias presskontakt:
vakant sedan januari 2017


Wikimedia Sverige
kontaktinformation


Wikimedia Foundation Inc.
149 New Montgomery Street, 3rd Floor
San Francisco, CA 94105
USA
Wikimedias internationella pressrum
press@wikimedia.org endast engelskspråkig kommunikation
Tel. +1 415 839 6885 endast pressfrågor


Wikipedias grundare:
Jimmy Wales
jwales@wikia.com

På den här sidan kan journalister och företrädare för pressen lätt och enkelt få svar på sina frågor om Wikipedia i allmänhet och svenskspråkiga Wikipedia i synnerhet. Här finns bilder, statistik, loggor och annat användbart.

Pressmaterial[redigera | redigera wikitext]

Här finns högupplösta versioner av Wikipedias och Wikimedia Foundations logotyper samt andra viktiga bilder. Klicka för att komma till större versioner.

För Wikimedia-projektens övriga logotyper se foundation:Wikimedia trademarks på Wikimedia Foundations wiki.

Frågelåda[redigera | redigera wikitext]

Om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Vad är Wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Wikipedia

Wikipedia är en internetbaserad encyklopedi med öppet innehåll. Alla användare kan lägga till, ändra och rätta texterna i Wikipedias artiklar.

Förutom drygt 210 anställda inom Wikipedias moderbolag, den icke-kommersiella stiftelsen Wikimedia Foundation som arbetar med Wikipedias servrar, ekonomi och PR, är allt arbete med Wikipedias artiklar frivilligt.

Wikipedia grundades 15 januari 2001 av internetentreprenören Jimmy Wales och filosofen Larry Sanger, båda knutna till Wales internetföretag Bomis. Projektet med Wikipedia fick sitt stora genombrott i och med 11 september-attackerna 2001, då allmänheten såg hur bra wiki-tekniken (det att alla kan ändra i texterna och genast se ändringarna) lämpade sig för nyhetsförmedling och allmänbildning. Snart utvecklades flera andra projekt, både på andra språk (Wikipedia finns på över 200 olika språk, se listan över Wikipedior, och i ett ökande antal systerprojekt. För mer information, se Wikipedias historia.

Engelskspråkiga Wikipedia, som är den största språkversionen av Wikipedia, är numera en av de tio mest besökta sidorna på nätet och innehåller drygt fyra miljoner artiklar.

Svenskspråkiga Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Svenskspråkiga Wikipedia var den andra (efter katalanska) Wikipediaversionen på ett "mindre" språk. Första redigeringen gjordes 23 maj 2001 och sedan dess har svenskspråkiga Wikipedia fått 528 525 registrerade användare och är med sina 3 781 986 artiklar den näst största språkupplagan av Wikipedia.

Centrum för många frågor på svenskspråkiga Wikipedia är Bybrunnen. En del användare träffas också privat på så kallade wikifikor eller wikipubar.

Wikipedias organisation och policyer[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia har en relativt platt organisation. Generellt styrs Wikipedia snarare av konsensus än av enskilda användare. De flesta användarna redigerar på frivillig basis antingen oinloggat (då sparas IP-adressen) eller under ett registrerat användarnamn. Som registrerad användare får man lite fler verktyg och kan t.ex. bevaka artiklar man har skrivit i. Man får vara anonym.

Innehållet i Wikipedias samtliga språkversioner kan sammanfattas i fem gemensamma grundprinciper som definierar projektets karaktär:

 1. Wikipedia är ett uppslagsverk. Dess mål sträcker sig inte längre än så. Se Vad Wikipedia inte är.
 2. Ta inte ställning. Artiklar ska skrivas från en neutral synpunkt, och företräda olika synpunkter på ämnet rättvist och välvilligt.
 3. Respektera upphovsrätten. Wikipedia är en fri encyklopedi, licensierad under Creative Commons' licens CC-BY-SA. Att lägga in material som bryter mot upphovsrätten kan leda till juridiska problem. Det är något som hotar vårt mål, att bygga ett fritt uppslagsverk som alla kan förmedla vidare. Se Upphovsrätt.
 4. Respektera de andra bidragsgivarna. De som bidrar till Wikipedia kommer från många olika länder och kulturer, och har i många fall vitt skilda synsätt. Att behandla andra med respekt är nyckeln till ett effektivt samarbete kring skapandet av uppslagsverket. Riktlinjer finns bland annat på Etikett, Förutsätt att andra har goda avsikter, Konflikthantering.
 5. Wikipedia uppmuntrar också projektets deltagare att vara djärva. Även om perfektion är ett mål så är det inte nödvändigt. Alla sidversioner sparas, så man kan inte av misstag förstöra något. Det innebär också att det man skriver här kommer att bevaras för eftervärlden.

För att skydda det jobb som redan är gjort finns förutom vanliga användare (Wikipedianer) dessutom administratörer (på svenskspråkiga Wikipedia 68), som frivilligt tagit på sig extrauppgifter och -verktyg, som bland annat omfattar radering av sidor, blockering av användare och skrivskydd av artiklar. De godkänns av Wikipediagemenskapen genom omröstning. (MediaWiki, Wikipedias programvara, är särskilt utformad för att underlätta återställning av klotter).

Dessutom finns de tre mer tekniska positioner: IP-kontrollanter, byråkrater och censorer.

Wikipediastatistik[redigera | redigera wikitext]

Det finns mycket statistik om Wikipedia. Den främsta källan är vår statistiksida, men det finns mycket som kan vara värt att upprepa här. Svenskspråkiga Wikipedia enligt senaste statistik (delvis i realtid):

 • 3 781 986 artiklar
 • 14 500 användare har gjort fler än 10 redigeringar ([1])
 • 68 administratörer
 • drygt 100 nya artiklar per dag [2]
 • vilka Wikipedianer som är mest aktiva [3]. 31 svenskspråkiga wikipedianer har över 30000 redigeringar [4].
 • omkring 100 av alla svenskspråkiga wikipedianer står för hälften av alla redigeringar [5]
 • Automatiskt uppdaterad statistik över webbtrafik för alla Wikimedias projekt:
Trafik per timme per dag per vecka per månad per år

Den officiella statistiksidan för Wikipedia

Nyttiga länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]