Wikipedia:Projekt Centralasien/Presentation

Från Wikipedia

Centralasien är ett begrepp som i politisk mening främst innefattar de forna Sovjetrepublikerna Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Det tangerar det äldre begreppet Turkestan, som var uppdelat i Västturkestan, som förutom de tidigare nämnda länderna (med undantag för Kazakstans norra delar) även innefattade norra Afghanistan. Östturkestan var namnet på den kinesiska provinsen Xinjiang. Även Mongoliet ingår ofta i begreppet Centralasien.

Ibland omfattas ett större område, där bland annat Tibet, områden i centrala Kina (såsom Inre Mongoliet), samt Georgien, Azerbajdzjan och Armenien i Kaukasien och vissa ryska och iranska områden väster om Kaspiska havet ingår. Oftast är dock Kaspiska havet betraktat som Centralasiens västgräns.

Detta projekt har som delsyfte att öka kunskapen om det geografiska området, inklusive klimat, städer, floder, berg, med mera. Ett annat syfte med projektet är att fylla på om områdets historia, kultur och traditioner och lyfta fram framstående personligheter inom bland annat politik, vetenskap och sport.

Det skulle även vara önskvärt att projektet hjälper till att visa andra sidor av islam än de som oftast visas i media. Religionsutövningen och traditionerna i Centralasien skiljer sig på flera sätt från många andra muslimska länder. Wikipedia ska inte skapa opinion, men väl vara en källa till upplysning.