Wikipedia:Projekt Göteborg/Bokmässan 2013/Folder

Från Wikipedia
Här är foldern i PDF-format.

Den här broschyren är nu designad och korrekturläst. Den här versionen är inte längre den mest uppdaterade. Kontakta Hannibal för mer information.

8 sidor ungefär, halv A4-sida, bigad 2 gånger

Varje sida kan innehålla ungefär 130 ord (och upp till ca 150 ord).

  • titel
  • Det visste du inte om Wikipedia

Namnet Wikipedia kommer från hawaiianskans 'wiki' som betyder snabb och '-pedia' som lånats från det engelska ordet för uppslagsverk, 'encyclopedia'. Men lika lite som Sveriges Radio har monopol på ordet radio är Wikipedia den enda wikin. Wiki-webbplatser är gjorda så att flera personer kan ändra i innehållet, snabbt och enkelt. Att samarbeta om att skriva uppslagsverksartiklar visade sig fungera bättre än man hade kunnat tro, eftersom det går ut på att skriva neutral fakta. Wikipedia är numera en av de tio mest besökta webbplatserna i världen.

Allt innehåll på Wikipedia skrivs av dess besökare. Därför ändras Wikipedia ständigt. Mycket av innehållet uppfyller dock Wikipedias grundprinciper: det går att bekräfta att det stämmer, artiklarna tar inte ställning, materialet är inte stulet från någon annan, innehållet tillkommer i samarbete mellan skribenterna, på ett så effektivt sätt som möjligt. Sånt material behålls, medan resten hamnar under fliken "visa historik". Därför växer Wikipedia snabbt, både i storlek och i kvalitet.

Vi vill att du bidrar[redigera | redigera wikitext]

Det finns redan miljontals artiklar på Wikipedia, men vi vill att fler hjälper till att göra artiklarna bättre. Det är enkelt och roligt. Man behöver inget konto, utan kan sätta igång direkt.

Alla artiklar har kommit till genom att någon person har tagit det första steget. Därefter har andra vågat klicka "redigera" längst upp på artikeln och hjälpa till att bygga ut texten, lägga till bilder, etc. Man måste inte kunna allt eller göra artikeln perfekt – det räcker att man förbättrar den lite grand.

Alla vet att det finns brister med Wikipedia. Vi som bidrar gör det just precis därför att vi vill att det står rätt. När du skriver på Wikipedia hjälper du tusentals läsare varje månad att få rätt information gratis.

Var kommer bilderna ifrån?[redigera | redigera wikitext]

Ett uppslagsverk utan bilder vore tråkigt. Men Wikipedia varken stjäl bilder eller köper dem (eftersom intäkterna kommer från donationer). Alla bilder kommer antingen från frivilliga eller från samarbeten med organisationer. Många museer och arkiv har börjat ladda upp sina samlingar på Wikipedia. I Sverige har bland annat Livrustkammaren, Riksantikvarieämbetet och Nordiska museet bidragit med bilder.

I gengäld är alla bilder (liksom all text) tillåtna att sprida vidare, så länge man anger källa och inte hävdar att man själv äger dem. Det går alldeles utmärkt att använda dem i böcker, tidningar, föreläsningar eller på sociala media. Det finns flera miljoner bilder som är gratis att kopiera och sprida vidare. Dela gärna med dig av dina egna bilder tillbaka.

Vilka är wikipedianerna?[redigera | redigera wikitext]

Det krävs bara att man har en dator med internetuppkoppling för att kunna bidra till Wikipedia. Därför finns det "wikipedianer" av alla sorter: unga och gamla, akademiker och självlärda, dyslektiker, nördar, pedagoger och grindvakter. Varje månad är det flera tusen personer som bidrar till svenskspråkiga Wikipedia och i hela världen är det hundratusentals människor.

Vi diskuterar mycket kring hur artiklarna borde se ut. De flesta av oss ställer höga krav, men vi hjälps också åt. Följ gärna med genom att klicka på "diskussion" längst upp på varje artikel.

Några av wikipedianerna träffas regelbundet för att fika och diskutera Wikipedia. Det är ett bra sätt att lära sig hur Wikipedia fungerar i praktiken. Besök gärna http://wikifika.se för detaljer.

Vem bestämmer på Wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

En del ämnen är kontroversiella, såväl på Wikipedia som utanför. Det kan gälla politik, religion och ekonomi. Många företag vill exempelvis marknadsföra sig på Wikipedia, något som strider mot Wikipedias neutralitetskrav. Wikipedianerna har två sätt att avgöra vad som får vara kvar i artiklarna:

Det ena är att åtminstone alla påståenden som går att ifrågasätta ska ha en källhänvisning. Wikipedia refererar alltså bara vad andra trovärdiga källor har skrivit eller sagt.

Det andra är diskussionssidorna, som är viktiga verktyg för att komma överens. Det finns ingen redaktion som bestämmer, utan wikipedianerna försöker hitta en version som alla kan acceptera. Många wikipedianer har blivit skickliga på att bedöma sådana texter. Ta gärna hjälp av dem ifall du själv har starka åsikter om ett ämne eller om det är dig (eller något närstående) artikeln handlar om. Självklart får du rätta uppenbara fel, men det bästa är att klicka på "diskussion" och beskriva ditt problem där.

Vilka är vi?[redigera | redigera wikitext]

Wikimedia Sverige är en allmännyttig ideell förening som verkar för att sprida fri kunskap. Vi är öppna för alla möjliga sorters samarbeten med organisationer. Hittills har vi bland annat samarbetat med Centralmuseerna (14 av Sveriges största museiorganisationer) och Arbetslivsmuseerna (över 400 museer), för att göra kunskapen som finns där mer tillgänglig för allmänheten. Vi arbetar också mycket med att hjälpa lärare att använda Wikipedia i undervisningen.

Vi har många projekt för att sprida mer kunskap till allmänheten. Det bästa sättet att hjälpa till är att bli en av våra frivilliga. Bli medlem genom att sätta in 100 kronor på föreningens bankgiro 5822-9915. Eller skänk pengar på http://wikimedia.se/sv/donera.

Tack för ditt stöd – du behövs!

Vill du veta mer?[redigera | redigera wikitext]

Läs mer om föreningen på http://wikimedia.se, eller skicka e-post till infowikimedia.se.

QR-koden leder till http://wikimedia.se
QR-koden leder till http://wikimedia.se

"Wikipedia är inte perfekt, men det är fantastiskt!" — Stefan Goettsch