Wikipedia:Projekt Ryssland/"Putindoktrinen"

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Putindoktrinen är en medial beskrivning av en rysk utrikespolitisk linje, som syftar till att landet ska försvara ryssar även utanför Ryssland från angrepp.

Ryssland gör anspråk på att försvara ryssar i andra länder.[källa behövs]. Det här har man uttryckt sedan 1991[källa behövs], men på senare år har det ökat och man har vidgat begreppet till att handla om "landsmän" inte bara ryska medborgare och man är beredd att göra det med militära medel om det behövs.

Putindoktrinen kan i teorin påverka alla länder som har en rysk minoritetsbefolkning.[källa behövs] Det handlar det om ungefär 15 miljoner ryssar i länder från före detta Sovjetunionen. Länder som Ukraina, Kazakstan, Moldavien och de baltiska staterna; Estland, Lettland och Litauen där det finns en stor rysk minoritet.

Ryssland har utifrån Putindoktrin agerat i utbrytarrepubliken Transnistrien och i Krim som båda står under rysk kontroll.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

[[Kategori:2014 i Ryssland]] [[Kategori:Doktriner]] [[Kategori:Rysslands historia]] [[Kategori:Politik i Ryssland]] [[Kategori:Politikåret 2014]]