Wikipedia:Projekt kvinnor/WikiKvinnor/Anteckningar

Från Wikipedia

Välkommen till WikiKvinnor-konferensen 2020!

Här hjälps vi alla åt att dokumentera dagens programpunkter.

11.00 Hej och välkomna![redigera | redigera wikitext]

Fjorton deltagare.

Konferensen är lite istället för Wikipedia-läger. Men istället för 7 dagar läger, så testar vi att köra endags-konferens.

TIPS: Delta i online-skrivstugor under sommaren! www.wikifika.se

Bli medlem i föreningen: https://wikimedia.se/engagera-dig/

Länk till Jamboard: Bilder uppladdade till Commons

Bli wiki-fadder eller ta hjälp av en! I dagsläget finns bara en kvinnlig fadder. Update: Alex (TheSwordfish) har lagt till sig som fadder.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Faddrar

12.30 Introduktion till Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

8 deltagare

Hur kommer det sig att Wikipedia kommer som första förslag när en googlar? Handlar det om att sajten besöks så ofta eller finns det en deal, eller har google valt det?

Relationen mellan Google & Wikimedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Google_and_Wikipedia

Wikipedias Grundprinciper

https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Grundprinciperna

Blir din artikel ifrågesatt om t ex relevans? Sök stöd i ditt nätverk! Be någon i tex WikiKvinnor att titta igenom artikeln (Alex, Sofie, Evelina och Sandra ställer gärna upp)

En deltagares första artikel som laddes upp under dagen!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fatima_Moallim

12.30 Wikidatadojo[redigera | redigera wikitext]

Fem deltagare.

Genomgången utgår från objektet Nordic Award in Textiles (https://www.wikidata.org/wiki/Q27923947). Det behövs egna objekt för varje år priset delas ut, vi skapar dessa. Vår Wikidata-expert Sofie började med att skapa Nordic textile awards 2001 (https://www.wikidata.org/wiki/Q98000641). Vi andra använde sedan detta objekt som utgångspunkt för att skapa senare års priser.

  1. Sök efter det objekt du vill lägga till och välj att skapa det (på samma sätt som när man söker efter en artikel på Wikipedia och får valet att skapa den om den inte finns).
    1. Det du sökt efter blir Label för objektet. Det går att ändra Label för ett objekt senare, till exempel om man kommer på att man vill använda inledande versaler.
  2. Lägg till en Description. Om det finns något att utgå från, i det här fallet att priset delats ut tidigare år, så utgå från det för att lägga till en Description. När du har en Description, välj Create.
    1. På svenskspråkiga Wikidata ska Description börja med gemen, inte versal.
    2. Descriptions på Wikidata ska vara så korta och precisa som möjligt.
  3. Lägg till Statement:et instance of. Alla objekt måste ha en instance of eller en subclass of. I det här fallet söker vi efter Nordic Award in Textiles. När vi lägger till instance of talar vi om att t.ex. Nordic textile awards 2001 är en Nordic Award in Textiles (jmf. pudel är en hund, Nobelpriset i kemi är ett Nobelpris).
    1. Wikidata är skiftlägeskänsligt, så när man söker efter Nordic Award in Textiles för att lägga till instanceof, behöver man skriva versaler på rätt ställen i sin sökning.
  4. Lägg till ytterligare values till samma statement om det behövs genom att klicka på add value.
  5. Lägg till ytterligare statements. I vårt exempel la vi till exempel till country, edition number, winner, och follows och followed by för att koppla ihop de olika årens priser.
    1. Ett problem vi stötte på med follows och followed by är att när vi försökte koppla vårt nya objekt till ett tidigare, var vårt nya objekt så nytt att Wikidata inte hittade det än. Då får man vänta ett tag och prova igen senare.
    2. Ett annat problem vi hade var att vi inte kunde lägga till vinnare för ett år för att det inte fanns något Wikidata-objekt för den personen. För att kunna lägga till den personen behöver man först skapa ett objekt för hen.

Wikidataspel, förbättra Wikidata genom att spela spel: https://wikidata-game.toolforge.org/distributed/ Prova t.ex. Depiction, där du får en bild och svarar på frågor om den.

Skapade Wikidataobjekt:

The Distributed Game: https://wikidata-game.toolforge.org/distributed/#

12.30 Lounge

14.00 Lunch (Lounge)

15.00 Introduktion till Wikimedia Commons[redigera | redigera wikitext]

Sju deltagare

Läs om licenserna på Creative Commons: https://creativecommons.org/licenses/?lang=sv

Licenser: När man i internets barndom började fundera på hur man ska hantera licenser för bilder och annat innehåll påinternet så skapades Creative Commons-licenser. Innehållet i Wikimedias projekt använder en Creative Commons-licens. Olika typer av licenser tillåter olika typer av användning av innehållet. Den licens som används på Wikipedia och i de flesta av Wikimedias projekt är CC BY-SA.

CC BY-SA betyder erkännade-dela lika. Den innebär att den som vill använda en bild som har licensen CC BY-SA kan göra det och kan bearbeta filen, förutsatt att de anger vem som är upphovspersonen och inte sätter en annan licens på sin eventuella egna bearbetning av filen.

Ladda upp dina foton genom att klicka på Ladda upp filer i vänstermenyn. När du lägger till kategorier, lägg till dem på engelska.

Verktyget Crop tool kan man ha stor nytta av, med hjälp av det kan man beskära bilder på Wikimedia Commons. Det är ofta användbart när man vill använda bara en del av en bild för att illustrera en artikel på Wikipedia. För att använda Crop tool behöver man först aktivera verktyget:

  1. Gå till commons.wikimedia.org och logga in på ditt konto.
  1. Klicka på Inställningar.
  1. Välj Finesser.
  1. Leta reda på Crop tool och aktivera det.

Nu är verktyget aktiverat och du kan använda det.

  1. Gå till den bild du vill beskära och välj Crop tool under Verktyg i vänstermenyn.
  1. Beskär bilden tills den passar.
  1. Välj Preview. Om du vill ändra något klickar du Back. Om du är nöjd väljer du mellan Overwrite eller Upload as new file. Ofta kan du välja Upload as new file, särskilt om du beskurit bilden för att du är intresserad av att använda bara en del av bilden. Men om det är din egen bild och du beskär bort något som är ointressant från bilden, så kan du välja att ersätta bilden. Välj sedan Upload, och det är klart.

Funderar du på vad du ska fota? Här finns listor med önskemål om bilder:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Illustrationsbehov

https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:%C3%96nskem%C3%A5l_om_bilder

15.00 Projekt HBTQI[redigera | redigera wikitext]

Fem deltagare.

Projektsida: https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_HBTQI

Artiklar med HBTQIA-relevans som finns på engelskspråkiga Wikipedia, men inte på svenska Wikipedia

https://sv.wikipedia.org/wiki/Anv%C3%A4ndare%3AAlicia_Fagerving_%28WMSE%29%2FSandbox

Artikel på bibliotekens lärplattform

https://digiteket.se/inspirationsartikel/projekt-hbtqi-sa-gor-vi-wikipedia-battre-tillsammans/

https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_LGBT%2B/Portal

  • Hur får man folk att engagera sig och hur kan de bidra?
  • få hjälp med att komma över tröskeln
  • ge folk praktiska verktyg (t.ex Indroduktionskurs eller Translate tool
  • hjälp till att fylla i luckor
  • finns det fler institutioner/organisationer som man skulle kunna dra med i projektet? (idrottsrörelsen? sverok? DO? Myndigheten som jobbar med ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF)?)
  • göra en manual för projektet
  • sociala medier-kampanj
  • prata med en vän

#WikiLovesPride!

15.00 Lounge

Tre deltagare: Kristina tränade på Wikidata och Audrey och  höll på med Wikipediaartiklar.

15.00 Introduktion till Wikisource[redigera | redigera wikitext]

0 deltagare

16.30 "Mina bästa tips"[redigera | redigera wikitext]

1 deltagare

Wikimedia-appen för android har en kul funktion där en kan hjälpa till med att skriva och översätta bildtexter och titelbeskrivningar. Perfekt sysselsättning när en åker buss eller har några minuter över. När du loggat in i appen (med ditt Wiki-inlogg) så klickar du på penna-ikonen nere till höger (det står "Redigeringsförslag") på den. Funktionen finns ännu inte i iOS-appen (Iphone). Kontakta Alex (TheSwordfish) om du vill ha guidning hur det funkar.

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.wikipedia

Hjälp till att hitta källor som saknas (perfekt om du tycker det är kul att googla)

https://citationhunt.toolforge.org/sv?id=f190e17b

Bilder som saknas på Wikidata/Commons/Wikipedia

https://wikishootme.toolforge.org

Få tillgång till sajter som normalt har en betalvägg

https://wikipedialibrary.wmflabs.org

För att lätt kunna se vilka kategorier en artikel tillhör så kan du aktivera "Hot Cat". Det gör du genom att logga in på Wikipedia. Klicka på "Inställningar" i menyn högst upp på sidan. Klicka på fliken som heter "Finesser". Bocka för den som heter "Hotcat: Verktyg för att snabbt och enkelt lägga till eller ta bort kategorier" (brukar ligga överst). Klicka spara. Nu är du klar! Testa att gå till en artikel, bläddra längst ner så ser du kategorierna artikeln tillhör.

Rösta på månades bild! En röstar på föregående måands bilder. Så i augusti röstar en på bästa bilden från Juli.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Månadens_nyuppladdade_bilder

16.30 Internationellt panelsamtal[redigera | redigera wikitext]

11 deltagare

Internationellt panelsamtal, (på engelska) med Netha Hussain och Rosie Stephenson-Goodknight. Tema: mångfald, jämställdhet  och internationella projekt.

  • Netha: started edited Wikipedia 2010. 2012 Wikipediakonferenser exclusively for women. Researcher, looked into why women have difficulties to get involved on Wikipedia, Göteborgs university. Big gender gap. 2011 first survey. Hard to compare different surveys. Articles about women are shorter when compared to articles about a man with similar notability. It's also more likely that there will not be an article about a woman compared to one about a man with similar notability. An article about a man has more links that an article about a woman, and more connected to other men than to other women. Biasis that we need to be aware of. How to make women more confident on Wikipedia? In some countries, women have less time to edit Wikipedia. Harassment on Wikipedia exists.
  • Rosie:Wikipedian of the Year 2016. Project Women in Red, to increase biografical articles about women. Before research had been done, it was hard to say anything for sure about for example the ratio of female versus male editors. The research that has been and is done is very valuable.
  • By having a group of people focus their work on something, you get results:
  • Wiki Women Artists Project - when the project started there were 1.600 articles tagged with Women artists, now there are 13.000 articles.
  • Wiki Women Scientists Project.
  • Wiki Project Women Writers started 2014. Now 51 000 articles.
  • Session at Wikimania 2015 in Mexico about it. Start of Women in Red to increase biografical article about women. 5 years later 100 000 articles only on English Wikipedia (18.5 percent articles about women on en.wikipedia, 21,2 percent on sv.wikipedia), and there are 25 other language versions of Women in Red. The focus is on only creating content. People of every gender can participate. People who have remarkes on how it is written because it is maybe written by a man can always be edited by women or non-binary people. But at least the article is created.
  • Sofie: Wikigap was founded by Wikimedia Sverige and the Swedish Ministry of foreign affairs in 2018. Wikigap wants to decrase gaps on Wikipedia, such as the gendergap. Wikigap are events and editathons held all over the world, usually around International Women's Day, March 8.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Women_in_Red

@wikiwomeninred on Twitter

Keep up with Wikipedia's gender-based content metrics across about 100 languages: http://whgi.wmflabs.org/gender-by-language.html

Consolidated research around Wikipedia's gender gap in terms of its content: https://meta.wikimedia.org/wiki/Research:Gender_gap_in_Wikipedia%27s_content

http://www.swemfa.se/wikigap/

https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiGap

Gendergap Mapping Procject result: https://meta.wikimedia.org/wiki/Gender_equity_report_2018

https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:WikiProject_Women_Writers_in_Review

Question: When you make a Google search, the Wikipedia article in English comes first, and if it doesn't exist, Google translates it automaticaly to English. Do we have to let Google translate or can't we translate ourselves?

16.30 Lounge

1-3 deltagare

17.30 Gemensam avslutning[redigera | redigera wikitext]

10 deltagare

Hur ska vi följa upp den här konferensen?[redigera | redigera wikitext]

  • Hjälpa varandra:
  • Alla som har Facebook-konto ska få tillgång till Wikikvinnor-gruppen.
  • Ses på distans en gång i månaden, en Wikikvinnor-fika på distans. Sista söndagen i månaden kl. 11-14.
  • Vi kan använda Jitsi för att ses, vi har tre personer på konferensen med rättighet att starta.
  • Inledningsvis håller vi träffarna separatistiskt, och postar därför länkarna i Facebook-gruppen Wikikvinnor hellre än på wikifika.se.
  • Det vore roligt att ha en Wikikvinnor-konferensen igen.
  • Mindre träffar än den här konferensen skulle också vara roligt, t.ex. att ses i 2 timmar och få en presentation på 45 minuter som följs av diskussion.

Utvärdering: Länk borttagen.

18.00 Socialt event[redigera | redigera wikitext]

Sex deltagare.