Wikipedia:Redigeringskrig att minnas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
"Min återställning var ingen återställning!"
Den gamla goda tiden.

Ibland tappar Wikipedias användare fullständigt vettet och börjar redigeringskriga av de mest löjliga anledningar. Denna sidas syfte är att dokumentera detta fenomen. Den är varken heltäckande eller exakt, men är upplagd för att visa de värsta fallen när någon lägger så pass hög vikt vid en detalj att de är villiga att ge sig in i den dryga sporten av redigeringskrig för ett ännu drygare syfte.

Människan har alltid bråkat om små och stora saker. På den "gamla goda tiden" löstes det med pistoler och i dag görs det med en encyklopedi. Krigen finns visserligen kvar för att "lösa" de "stora sakerna", men Wikipedia har i alla fall sannerligen förändrat hur småsaker löses. Den har förändrat dem från att faktiskt bli gjorda till att aldrig bli gjorda. Å andra sidan slipper man bli skjuten.

Redigeringskrig att minnas[redigera | redigera wikitext]

Att standardsortera eller defaultsorta, det är frågan![redigera | redigera wikitext]

Skall man använda engelsk eller svensk wikikod? Är det OK att återställa en redigering man ser som onödig? I artikelhistoriken till panafrikanska färgerna dominerar i vilket fall återställningarna och två administratörer har blockerats efter ett bråk om något som läsarna aldrig kommer att se.

Olust på Orust[redigera | redigera wikitext]

Heter det Orusts kommun eller Orust kommun? Frågan togs på stort allvar av en del på diskussionssidan Diskussion:Orusts kommun.

Höger och höger, eller vänster och vänster?[redigera | redigera wikitext]

Vilken sida är vilken i Rysslands statsvapen? Och kan verkligen höger vara vänster, när vänster är höger och höger är höger, men samtidigt vänster? Förvirringen var total, användare hotades med blockering och anklagades för klotter, artiklar låstes och krigades om, allt för ett litet statsvapens skull.

Första slaget om schlagern[redigera | redigera wikitext]

Ska det heta Eurovisionsschlagerfestivalen, Schlager-EM eller kanske Eurovision Song Contest? Denna betydelsefulla fråga delade upp mänskligheten (eller iallafall de mest ihärdiga kombattanterna) i två-tre läger. Sidan flyttades fram och tillbaka och ingen ville riktigt ge sig. Den numera raderade mallen {{TÅG}} (en förkortning för "Tredje återställningen gillt") användes flitigt och flera avstängningar skedde. Till och med ett yttrande från EBU inhämtades [1] men tre månader senare rasade kriget precis som innan. Anonym röst ur debatten: "Att man inte kan genomföra en röstning på Wikipedia är sanslöst, trovärdigheten sjunker, och vad ska man hitta härnäst som artikelnamn?? Tuna-Tutten istället för Kupolen? Golfbollen istället för Globen?"
Konflikten löstes genom en kompromiss som gick ut på att artikeln behåller namnet Eurovisionschlagerfestivalen men att första uppslagsordet är Eurovision Song Contest.

Andra slaget om schlagern[redigera | redigera wikitext]

Ett år efter den ökända schlagerstridens slut blossar konflikten upp på nytt, inget storkrig som första gången, men debattens vågor gick höga både på diskussionssidan och på Bybrunnen. Slutet för denna strid blev när en administratör flyttade sidan till Eurovision Song Contest och därefter halvlåste den. Som kompromiss blev att artikeln heter Eurovision Song Contest och att första uppslagsordet är Eurovisionschlagerfestivalen, alltså samma kompromiss som tidigare fast tvärtom.

Lista över studentoverallsfärger[redigera | redigera wikitext]

Har de tekniska fysikerna i Uppsala gula eller orangea overaller? Redigeringskriget pågick i snigelfart i över åtta månader. När saken väl togs upp på diskussionssidan löstes den snabbt med kompromissen brandgul.

Kraków[redigera | redigera wikitext]

Den polska staden Kraków omnämndes tidigare på svenska som Krakau. Är det brist på respekt mot polska läsare att nämna detta tyska namn på staden, som kan påminna om nazisternas övergrepp på det polska folket? Debattens vågor gick höga tills det visade sig att till och med polskspråkiga Wikipedia nämner namnet i sin artikel.

Sortering av Veckans samarbete[redigera | redigera wikitext]

Ska listan över artiklar upplagda för röstning sorteras på artikelnamn eller i bokstavsordning? Knivigt, speciellt som det handlade om en väldigt kort lista som nära nog får plats på en skärmsida.

Slaget om Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Även om bråket under Göteborgskravallerna bara pågick i Göteborg under några dagar i juni 2001 fortsatte bråket på Wikipedia flera år senare. Ett storkrig, troligen ett av de mest omfattande (åtminstone i textmängd på diskussionssidor räknat) och varaktiga någonsin. Det lämnade efter sig otaliga återställningar, långtgående pajkastning och framför allt milslånga diskussioner. Det mesta finns samlat på diskussionssidans många arkiv (arkiv 1, arkiv 2, arkiv 3, arkiv 4, samt den nuvarande sidan), men det spillde även över på andra ställen. Sedan de två huvudkombattanterna blockerats respektive hoppat av har det varit förvånansvärt lugnt.

Det stora språkmallskriget[redigera | redigera wikitext]

Färgerna på den faktamall som finns i språkartiklar orsakade långtgående konflikter, ett antal BOK-anmälningar och engagerade (alternativt förbryllade) stora delar av skribent-kåren. Det slutade med att mallen blev färglöst grå.

Korsnäs[redigera | redigera wikitext]

Hur är det egentligen med den finländska kommunen Korsnäs? Är den svenskast i världen? Eller har den flest svenskspråkiga invånare av alla världens kommuner? Kanske är den inte ens den kommun i Finland som har flest svenskspråkiga invånare? Går det överhuvudtaget att jämföra med Sverige, där motsvarande statistik saknas (eller finns det kanske)? Har kommunen ett finskt namn? Och hur är det med företaget Korsnäs AB och den svenska orten Korsnäs, ska de ha egna artiklar? Om de ska ha det, ska dessa då ligga på en förgreningssida tillsammans med finländska Korsnäs (och hur ska de olika Korsnäs då sorteras?), eller ska finländska Korsnäs ha första-tjing på uppslagsordet? Kan en kommun vara [enspråkigt] svensk fastän den ligger i Finland?
Frågorna var många när Korsnäs blev en het potatis i början av 2006. Det hela slutade med att kommunen Korsnäs broderligt fick dela förgrening med alla de övriga Korsnäs. Dessutom står det nu bara att kommunen påstått sig vara världens mest svenskspråkiga kommun, inte att den är det.

Makedonien[redigera | redigera wikitext]

Den självständiga nationen på Balkan har orsakat en hel del krångel. Ska artikeln heta FYROM, FYRO Makedonien eller Republiken Makedonien? Debattens vågor har gått höga vid ett flertal tillfällen.

Attentat (musikgrupp)[redigera | redigera wikitext]

Efter att två ip-adresser redigeringskrigat i artikeln Attentat om allt möjligt, hittade de till slut fram till diskussionssidan, där de diskuterade med inlägg dubbelt så långa som själva artikeln, ibland användes till och med caps lock hela inlägg för att betona inlägg. När någon användare flikade in i debatten handlade det om att se till att de båda ip-adresserna inte signerade, eller att ge en väldigt kort reflekterande åsikt om diskussionen. Diskussionen handlade främst om huruvida Askim, orten som Attentat kom ifrån, var en villaförort eller inte.

Manlig ejakulation[redigera | redigera wikitext]

Skall artikeln illustreras eller inte? Diskussionen innehöll både personangrepp från ip-adresser och användare som upprördes av Wikipedias censur.

Chokladboll[redigera | redigera wikitext]

Vilka benämningar ska läggas i ingressen och hur mycket om kontroverserna kring namnet ska nämnas där, och exakt var ska källorna ligga? Ingen detalj i dispositionen var för liten för att inte redigera fram och tillbaka om eller diskuteras runt. I juni 2011 redigeras artikeln om delikatessen nästan 75 gånger inom loppet av två dygn, däribland av en del användare som har Wikipedias mest bevakade bidragshistorik. Diskussionen med dess arkiv är nu mer än 15 gånger längre än själva artikeln, raderade diskussionsinlägg oräknade.

Bataljen om slaget vid Öland, typ, nånstans[redigera | redigera wikitext]

Vad kallade man egentligen den händelse då danskar, holländare och svenskar pangade på varandra en blåsig sommardag under skånska kriget? Slaget vid Ölands södra udde, Hulterstad, Långlöt, Ölands östkust (fast inte söderöver), Östersjön? Ska namn på slag följa det som står i källor, eller ska det vara "rätt" position i namnet så att Wikipedia inte vidarebefordrar mossiga källors missförstånd och lögner? Säkerligen måste rubriker och boktitlar räknas som bättre än omnämnanden i text. Konsekvens var ledordet när det fanns fyra andra slag in der Nähe. Ska namnet förresten vara konsekvent med andra slag vid Ölands alla övriga uddar? Och ska det verkligen prisas och sättas på piedestal genom att betraktas som huvudämne, trots att det finns ett till slag med samma namn! Trots en paus på över ett år blomstrade debatten än en gång efter 15 månader, men den här gången kryddad med oplanerade flyttar, ett nytt förslag, en minutiös genomgång av källäget samt ett par redigeringskrigande administratörer. Tidigare oengagerade användare hoppade också in och återställde artikeln så att den skulle matcha artikelnamnet. Alltså för neutralitetens skull.

Robotwars[redigera | redigera wikitext]

Ingen normal användare skulle kunna vinna ett redigeringskrig mot en robot. Men hur skulle det bli i en kamp mellan två robotar? Skulle den här eller den här roboten vinna? De hade olika åsikter om hur många sidor som var anmälda för snabbradering. Var det 1 eller 5? Kampen pågick bara i några minuter, men var intensiv. Grejen var att det fanns något fel i koden för den ena roboten och ny kod utvecklades för att försöka lösa problemet.

Se även[redigera | redigera wikitext]