Wikipedia:Referensdiskussioner

Från Wikipedia

Användandet av referensdiskussioner i policydokument, riktlinjer och relevanskriterier är ett sätt att visa vad konsensus varit i viktiga och relevanta diskussioner, helt enkelt en referens till vad som föranledde skrivningen. Poängen är inte att försöka källbelägga allt som sägs i dokumenten då konsensus inte alltid går att utläsa från en eller ett fåtal diskussioner utan kan bygga på attityder eller beteende som för många framstår som självklart och som därför aldrig föranlett en större diskussion.

Referensdiskussionerna bör istället ses som ett sätt att förenkla för nya användare att finna igen relevanta diskussioner. Med dagens system blir många intressanta och viktiga meta-diskussioner begravda djupt ned i arkiven. Genom att tydligt länka till de äldre relevanta diskussionerna går det förhoppningsvis att undvika att diskussioner som redan förts ett flertal gånger åter tas upp igen och förenkla för nybörjare att sätta sig in i kulturen.

Viktigt att tänka på är att inte alla diskussioner lämpar sig som referensdiskussioner utan endast väl avgränsade diskussioner som håller sig inom det ämne som skall diskuteras (vilket minskar mängden text att läsa) med ett relativt högt antal deltagare (för att det skall kunna sägas avspegla konsensus) bör användas.

För att underlätta och standardisera utseendet vid användandet av referensdiskussioner har {{Refdisk}} skapats.