Wikipedia:Robotansökan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Begäran om åtgärder Begäran om IP-kontroll Ansökan om administrativ behörighet Robotansökan Byte av användarnamn
Begäran om åtgärder Begäran om IP-kontroll Ansökan om administrativ behörighet Robotansökan Byte av användarnamn

Instruktioner på svenska finns på Wikipedia:Robotar.

This is the page where you ask for permission to run a bot on Swedish Wikipedia. Please observe:

 • Create a separate user account for your bot. We recommend that the name of your bot includes the word "bot" or other variations.
 • The template {{bot|bot master's name|site=home site}} is required on the bot's user page.
 • The user page of the bot should include a description of the tasks it is doing.
 • Global bots are enabled on svwiki. If you intend to run an iw-bot, consider applying for global bot status instead at meta.

Operators of global bots using pywikipedia might receive messages that says something like the bot has not bot status and might be blocked. This message may be suppressed by setting notify_unflagged_bot = False in user-config.py.

Bots without a bot flag should wait at least 30 seconds between edits. Bots with a bot flag should wait about 10 seconds between edits. Administrators are encouraged to block bots that are harmful, run too fast or do somehing else than described in the application to run it.

Instruktioner / Instructions[redigera | redigera wikitext]

Before application you have to:

 1. Put the mandatory template {{bot|bot master's name|site=home site}} on the bot's user page.
 2. Describe the functions of the bot on its user page.

Post your entries at the top of the "New requests" section below and tell us what kind of bot it is (pywikipedia? your own construction?) and exactly what it will do. If your bot is an ordinary pywikipedia interwiki bot, you may start test-run immediately. If your bot is of another construction or is going to do something more complex, then wait a couple of days, if no one opposes, you can test-run your bot so the users at svwiki can see it in action. Either way, make sure at least one user who have seen your bot at work signs that they accept your bot. When the bot has been accepted it may get a bot flag from one of our bureaucrats.

Please copy this form for your application. The title should be Your bot's name.

=== Name of Your Bot ===
* ''Bot's name:'' {{User|Name of Your Bot}}
* ''Bot master:'' ~~~~
* ''Bot status in other wikimedia projects/language versions:'' [[sulutil:Name of Your Bot|sulutil]]
* ''Bot framework:'' e.g. pywikipedia
* ''Function summary:'' e.g. Interwiki

*'''Discussion:'''
----

Swedish speaking users, use this template / svensktalande användare kan använda denna mall istället. Ange din robots namn som rubrik

=== Namnet på din robot ===
* ''Robotens namn:'' {{User|Namnet på din robot}}
* ''Robotägare:'' ~~~~
* ''Robotstatus på andra wikimediaprojekt/språkupplagor:'' [[sulutil:Namnet på din robot|sulutil]]
* ''Programtyp:'' t.ex. pywikipedia
* ''Uppgifter:'' t ex interwiki

*'''Diskussion:'''
----

This page is supervised by the sv bureaucrats and they will handle your request.

Nya ansökningar / New requests[redigera | redigera wikitext]

ObelixBot[redigera | redigera wikitext]

 • Diskussion:

Eftersom det rör en bot som tidigare har haft en botflagg så förmodar jag att vi kan skippa förfarandet med testredigeringar. Jag numrerar uppgifterna så att det blir så enkelt som möjligt och komma med frågor och synpunkter kring varje enskild uppgift. Gränsen för antalet inlägg tror jag (?) vi kan skippa just på denna sida för att jag ska kunna besvara alla frågor. Jag ansöker om botflagg och undrar om wikigemenskapen godkänner följande projekt/uppgift:

 1. Standardisering av wikilänkning vid yrkesgrupper, t.ex. skådespelare, regissör, författare. Dessa ska länkas, såsom jag tolkat praxis.
 2. Standardisering av wikilänkning vid nationalitet. Wikilänkning tas bort för att minimera överlänkning och därigenom få en enhetlighet i artiklarna.
 3. Överkategorisering ska åtgärdas. Detta är ett senare projekt som jag inte avser påbörja just nu, men många kategorier med en eller två artiklar vardera i förmodar jag kan slås ihop. Om det blir en botuppgift kommer det göras med pywikipedia, men kommer eventuellt göras manuellt och i så fall görs det på mitt ordinarie konto. Obelix (diskussion) 2 mars 2014 kl. 16.39 (CET)
Vad skulle då roboten rent konkret göra med följande (inte helt autentiska) exempel?
'''Marie Jeanette Wässelius''', allmänt kallad "'''Wässelia'''" eller Mamsell Wässelia, född 31 augusti [[1784]], död 3 december [[1853]], var en [[svensk]] [[Lista över operasångare|operasångerska]] och [[Skådespelare|skådespelerska]] verksam 1794-1820, syster till [[Justina Casagli]].
/NH 2 mars 2014 kl. 17.47 (CET)
I så fall blir det att ta bort länkningen på svensk. Jag kommer inte ändra på feminin form till maskulint. Det som står i artikeln är det som får gälla. Obelix (diskussion) 2 mars 2014 kl. 19.48 (CET)
Men det är meningen att "svensk" ska vara länkat, dock till artikeln "Sverige". Lixer (diskussion) 2 mars 2014 kl. 20.52 (CET)
Huruvida "svensk" ska länkas till Sverige, något annat (eller t.o.m. inte alls) uppkommer det diskussion om då och då. Om jag minns rätt var det inte alls länge sedan senast. Jag har för mig att ObelixBot tidigare har gjort sådana länkningar och när det har uppmärksammats har Obelix fått revertera dem. Men jag kan minnas fel där, det var några år sedan nu. Hursomhelst är det ingalunda självklara redigeringar. --MagnusA 3 mars 2014 kl. 09.08 (CET)
Om jag minns rätt så gällde det senast genusformer och inte etnicitetslänkning. Jag tolkar dock punkt 1 som görbar och bifaller botflagga för det men att punkt 2 kan av vissa anses som kontroversiell då diskussioner om saken envist dyker upp hela tiden. -- Lavallen (mail) 3 mars 2014 kl. 09.52 (CET)
Då det finns många olika åsikter om hur inledningen ska vara länkad, är det inte helt okontroversiellt. Därav är det olämpligt att göra sådana redigeringar med bot. Lixer (diskussion) 3 mars 2014 kl. 14.46 (CET)
Jag är lite osäker på hur jag ska tolka dina inlägg, Lixer, men är vi överens om punkt ett? Punkt två stryker vi och punkt tre blir ett manuellt slitgöra. Ansökan gäller botflagga och godkännande för punkt ett? Är vi ense om det? Obelix (diskussion) 7 mars 2014 kl. 20.52 (CET)

Avböjda ansökningar / Declined[redigera | redigera wikitext]

Fikarumsrobot[redigera | redigera wikitext]

 • Diskussion:

Jag funderar på om det egentligen behövs botflagga här eller kanske t.o.m. bättre att köra utan? Flera andra uppdateringsrobotar syns ju i SÄ och det ofta avsiktligt. Eller är det bra med de högre API-gränserna som en botflagga ger? --MagnusA 1 februari 2014 kl. 20.59 (CET)

Hm, jag tror att du kan ha rätt. Att roboten förmodligen körs bättre utan flagga. Roboten körs med direkt access till databasen så det behövs väldigt få API-anrop. /Fluff?Fluff! 5 februari 2014 kl. 23.10 (CET)
Då kan vi säga så länge, tycker jag. Skulle det visa sig vara bättre att köra med flagga än utan så borde det bara vara att tjoa till. --MagnusA 8 februari 2014 kl. 09.28 (CET)

Mysteriobot[redigera | redigera wikitext]

Det här är alltså ett manuellt arbete och ingen egentlig robotansökan. Men, jag kommer att skapa mängder av artiklar i användarundersidor på kort tid (innan jag redigerar färdigt dom och flyttar ut dom i artikelnamnrymden) och därför så ansöker jag om en botflagga så att jag inte dränker "Senaste ändringarna" av dessa redigeringar. Det är på ett ungefär 400 artiklar som ska skapas om wrestlare med samma innehåll förutom namn och födelsedatum. Kommer att copy-pasta in en infobox och en mening om lucha libre plus en referens i alla artiklarna. Sedan när det är klart så kommer jag redigera de "för hand" och skriva mer om wrestlarna personligt men jag har kommit fram till att det här sättet skulle göra uppgiften mycket mindre tidskrävande för mig. Om ni skulle tycka det är OK att jag genomför detta utan robotflagga så gör jag givetvis det, på mitt vanliga konto. Men det kommer bli ungefär en artikel varannan minut, och som sagt uppemot 400 sådana innan jag är klar. Mysterio (diskussion) 26 februari 2014 kl. 02.45 (CET)

Här är ett exempel på hur artiklarna kommer att se ut. Det är alltså samtliga röda länkar på Användare:Mysterio/byggarbetsplats och dessutom alla wrestlare från AAA och IWRG (två lika stora listor) som ska skapas.

 • Diskussion:
Jag har putsat lite i den artikeln. I övrigt tycker jag inte att du behöver robotflagga om det blir en artikel varannan minut, det är en helt okej fart. /Hangsna (diskussion) 27 februari 2014 kl. 20.10 (CET)
Jepp, dessutom är den typen av aktivitet långtifrån lika kontroversiell att göra med vanliga kontot som med robotkonto. -- Lavallen (mail) 27 februari 2014 kl. 20.55 (CET)
Okej, tack för svar. Arkivera. Mysterio (diskussion) 3 mars 2014 kl. 09.44 (CET)

Beviljade ansökningar / Done[redigera | redigera wikitext]

Averaterbot[redigera | redigera wikitext]

 • Diskussion:

Jag har gjort några omkategoriseringar och fix med hela släkten av arter som haft nån felaktig iw-länk. Jag kontrollerar varje redigering manuellt och använder redan mindre ändring-flaggan men ansöker nu om botflagg för att inte spamma SÄ mer med den typen av redigeringar. Om det inte spelar någon roll om jag använder bot-flagg till mina ändringar spelar denna ansökan ingen roll då jag inte har någon nytta av de utökade befogenheterna för roboten. - Averater (diskussion) 7 mars 2014 kl. 22.25 (CET)

PS: För sådana lätta men väl omfattande fixar som här vore det förresten smidigt att få köra med autosparning och endast i efterhand kolla av jobbet. Därför önskar jag också det om jag och min bot får det förtroendet. - Averater (diskussion) 8 mars 2014 kl. 14.15 (CET)

Redigeringarna ser lovande ut, jag tycker att roboten kan få en botflagga. Lixer (diskussion) 15 mars 2014 kl. 14.49 (CET)
Ser ok ut. @Rasmus 28, Rex Sueciæ, Ternarius: Det finns två ansökningar här att ta ställning till! -- Lavallen (mail) 15 mars 2014 kl. 15.46 (CET)
Utfört Utfört Instämmer. Botflagga tilldelad. / TernariusD 15 mars 2014 kl. 16.38 (CET)

Arkiv och loggar[redigera | redigera wikitext]