Wikipedia:Skrivstuga/Skellefteå 2013 och 2014

Från Wikipedia
Skriv på Wikipedia istället
She-wikipedian

Är du en kvinna som vill skriva på Wikipedia? Under skrivstugorna i Skellefteå har du chansen att lära dig! Det finns inga krav på förkunskaper. Vi träffas för att ha en kortare gemensam genomgång av hur Wikipedia fungerar. Dessutom inventerar vi våra kunskaps- och intresseområden. Dessa blir en naturlig utgångspunkt för de Wikipedia-artiklar som kommer att bearbetas eller påbörjas under de fyra timmar som en skrivstuga pågår.

På plats finns en eller flera wikipedianer som ger dig den vägledning du behöver för att komma igång!

Varför delta? Här är några skäl:

  1. digital fortbildning där du får lära dig hur världens största wiki fungerar.
  2. allmänbildning om uppslagsverk och källkritik
  3. en möjlighet att fördjupa dig i ett ämne som du väljer att skriva om
  4. ett sätt att ha riktigt kul och pröva på något annorlunda
  5. en möjlighet att umgås och träffa andra
  6. och sist men inte minst, en möjlighet att bidra till ett bättre uppslagsverk i ett sammanhang större än dig själv och möjligen utöver dina invanda gränser

Hela arrangemanget är gratis och vi bjuder på fika! Ta med dig mamma, mormor, dotter, kollega, kompis… Det finns ett begränsat antal platser så först till kvarn...

Skrivstugorna äger rum under två fristående tillfällen. Man får men behöver alltså inte vara med på båda. Under det första tillfället har vi temat teknik. Under det andra tillfället har vi inget förutbestämt tema.

Anmälan är bindande. Mer info kommer per mejl till anmälda deltagare.

Länk till anmälningsformulär


Tillfälle ett:

  • Tema: Teknik. Vi fokuserar på att skriva om teknik i vid bemärkelse. Temat 'teknik' kommer sig av samarbetet med nätverket Kvinnliga Ingenjörer i Skellefteå Tillsammans (KVIST).
  • Datum och tid: Måndagen den 28:e oktober 2013, 17:00-21:00
  • Lokal: I sal 9 inne på Campusbiblioteket Skellefteå (Laboratorgränd 13) Man kommer till denna sal om man går in på biblioteket och nerför trappan.
  • Fika: Mackor eller liknande från Sonias Deli (hör av dig om du har speciella matbehov)
  • Anmälning: länk till anmälningsformulär. Anmälan är bindande. Mer info kommer per mejl till anmälda deltagare.

OBS: Nu genomfört med följande deltagare: Kategori:Skrivstuga i Skellefteå 2013

Uppföljning av tillfälle ett:

  • Kommentar: Denna gång hoppar vi direkt på att skriva artiklar.
  • Datum och tid: Måndagen den 13:e januari 2014, 17:00-21:00
  • Lokal: I sal 9 inne på Campusbiblioteket Skellefteå (Laboratorgränd 13) Man kommer till denna sal om man går in på biblioteket och nerför trappan.
  • Fika: Mackor eller liknande från Sonias Deli.
  • Anmälning: Deltagare från tillfälle ett.

OBS: Nu genomfört med fyra av deltagarna från Kategori:Skrivstuga i Skellefteå 2013

Tillfälle två:

  • Tema: Fritt
  • Datum och tid: Tisdagen den 4 februari, 19:00-23:00
  • Lokal: I sal 9 inne på Campusbiblioteket Skellefteå (Laboratorgränd 13) Man kommer till denna sal om man går in på biblioteket och nerför trappan.
  • Fika: Mackor eller liknande från Sonias Deli (hör av dig om du har speciella matbehov)
  • Anmälning: länk till anmälningsformulär. Anmälan är bindande. Mer info kommer per mejl till anmälda deltagare.

OBS: Nu genomfört med följande deltagare: Kategori:Skrivstuga i Skellefteå 2014

Uppföljning av tidigare tillfällen:

Det har gått ut en inbjudan till två tillfällen för Wikipedia:Skrivstuga hemmavid:

Hej!

Du har deltagit i en Wikipedia-skrivstuga för kvinnor. Jag hoppas och tror att du har haft roligt! Jag tänkte nu bjuda in dig till att bekvämt och hemmavid skriva på Wikipedia igen. Varför? För att det är roligt men också för att du ska befästa dina kunskaper. Jag tror att du påbörjade någonting som du vill gå vidare med.

Jag lovar att vara online på Wikipedia:

  • Torsdag den 27:e februari kl 20:30-22:30
  • Torsdag den 6:e mars 20:30-22:30

Jag hoppas det blir tillsammans med dig och andra hågade deltagare. Är du på?

Sätt att kontakta mig och meddela din närvaro på Wikipedia:

Bästa hälsningar /Anna

Förberedelser[redigera | redigera wikitext]

  • Medtag trovärdiga källor: Ta gärna referenslitteratur eller något annat som kan fungera som trovärdiga källor. Lämplig referenslitteratur kan till exempel vara kurslitteratur, den skönlitterära boken på ditt nattduksbord eller något annat. Ta om möjligt med detta. 
  • Skapa ett användarkonto: Om du inte redan har ett användarkonto på Wikipedia, skapa då (gärna) ett innan kursen börjar. Läs igenom svenskspråkiga Wikipedias policy för användarnamn
  • Surfa runt på svenskspråkiga Wikipedia och sök upp en artikel där det finns en sak som du skulle kunna förbättra. Kanske du vill omformulera en mening, lägga till något som saknas, stryka något som inte stämmer, lägga till en bild etc. Du behöver inte förbättra artikeln innan du kommer till kursen såvida du inte vill.
  • Extrauppgift:  Gå Wikipedias nybörjarkurs.

Det finns 16 datorer på plats och än så länge behövs nog inga extradatorer.

Förslag på artiklar att jobba med[redigera | redigera wikitext]

Tillfälle ett: Tema teknik eller fritt tema för er som vill skriva om något annat!

Tillfälle två: Fritt tema

  • Vilka artikelförslag har du?

Har du frågor?[redigera | redigera wikitext]

Kontakta mig:

Så blev den första Wikipedia-skrivstugan i Skellefteå[redigera | redigera wikitext]

FÖRSLAG TILL KOMMANDE BLOGGINLÄGG:

Av Enar Nordvik under CC-BY-SA 3.0

Så roligt vi hade på den första Wikipedia-skrivstugan i Skellefteå! Denna skrivstuga är en del av ett projekt för att öka kvinnors deltagande på Wikipedia och på denna Skellefteå-premiär kom det åtta nyfikna och drivna deltagare: från fyraspråkig 13-åring med mottot “utan musik är livet trist” till träforskare med intresse för vattenupptagning i gran och fur. Intressena spände från ayuruveda till fysik. Tre av deltagarna var medlemmar i det kvinnliga ingenjörsnätverket KVIST och tre var medlemmar i ett affärsnätverk. En kommunalanställd humanist som "ser på omvärlden med etnologiska glasögon och finner små vardagsfenomen nog så intressanta som de stora världsfrågorna” satt sida vid sida med en 16-åring och 13-åringen som båda hade för avsikt att skriva om sådant dom pluggar om.

Av Enar Nordvik under CC-BY-SA 3.0

Fyra timmar rinner dock verkligen iväg när det finns så mycket att lära och förstå. Vi hann med en kort men intensiv genomgång av Wikipedia och ett par gruppdiskussioner om Wikipedias grundprinciper. Alla presenterade sig på sina användarsidor och fick därmed testa på att redigera. Sista 1,5 timmarna hann deltagarna börja inventera och förbättra artiklar. Faktum är att vi inte hann med så mycket mer än användarsidorna. Artikeln Ester Nilsson blev wikifierad. Det blev två utkast till nya artiklar där det ena möjligen handlar om ett ämne vars relevans kan ifrågasättas. Det andra utkastet till en helt ny artikel växer i en användar-sandlåda. Artikeln Fysik har fått ett förbättringsförslag på sin diskussionssida. Däremot var deltagarna efter fyra timmars skrivstuga inspirerade till att fortsätta och ville veta om dom kunde vara med på nästa tillfälle också. Det gjorde både min fina medhjälpare Enar och mig mycket glada! Vi har goda anledningar att tro att nästa skrivstuga i Skellefteå kommer att spränga 10 deltagarvallen! Jag vill också säga stort tack till Mikke Ejrevi och hans trevliga medarbetare från Campusbiblioteket i Skellefteå som bidrog med lokal, utrustning, datorer, kaffe och te samt ett gott humör. Och så dök Norran upp för att göra en intervju.

--Anna Bauer (disk) 8 november 2013 kl. 22.12 (CET)[svara]