Hoppa till innehållet

Wikipedia:Stöd till släktforskare

Från Wikipedia


[redigera

Stöd till släktforskare

för frågor och begäran om hjälp, skriv in denna på Wikipediadiskussion:Stöd till släktforskare

Denna guide är framtagen för att läsare enklare skall kunna hitta resurser i och utanför Wikipedia/Wikidata som kan vara till hjälp vid släktforskning i Sverige och i Finland.


[redigera

Resurser på
Wikipedia och Wikidata

Släktforskare har ofta nytta av att söka på Wikipedia efter ortnamn, släktnamn, kända personers biografier och mycket annat, exempelvis för att få reda på när församlingar och orter bildades, bröts ut eller slogs samman. Wikipedias faktarutor är under utveckling och visar allt mer information som är lagrad i databasen Wikidata, och som är användbar för släktforskare för att snabbt hitta externa länkar till olika arkiv och databaser på Internet. Wikipedia är visserligen ingen länksamling, men på Wikidata finns även auktoritetsdata (externa identiteter i bibliografiska kataloger och databaser) som inte anses passa i Wikipediaartiklar, men som kan vara av intresse för släktforskare.

Som källa är Wikipedia inte att betrakta som en auktoritativ sekundärkälla, men beskrivs ibland som tertiärkälla. Wikipediaartiklar har varierande kvalitet. Wikipediaartiklars externa länkar och källförteckning är dock användbara för att hitta primärkällor såväl som sekundärkällor skrivna av experter. Wikipedia bedöms vara betydligt mer saklig än kollektivt och användargenererat material i allmänhet på Internet, exempelvis bloggar, forum och många andra wikier, och torde därför även vara mer trovärdig än släktforskning publicerad av privatpersoner på Internet. Wikipedia skiljer sig från andra sociala medier och tycks ha bättre motståndskraft mot myter, pseudovetenskap, Internettroll och dominerande bidragsgivares perspektiv, sannolikt på grund av dess höga krav på trovärdiga källor och andra innehållsstyrande regler, och på grund av det stora antalet Wikipediaförfattare som bevakar och granskar nya redigeringar. Se Wikipedia#Kvalitet och trovärdighet för källor.


Artiklar om svenska platser
Wikipediakategorier
Listor

Verktyg för att skapa sammanställningar av information lagrad på Wikidata:

Verktyg för att importera bilder[redigera

Externa resurser

Källor för släktforskning i Sverige:

Källor för släktforskning i Finland:


[redigera

Resurser för artikelskapare

Släktforskare – med deras stränga källkritik, noggrannhet, allmänbildning och öga för detaljer – är en grupp som även kan göra värdefulla bidrag som Wikipediaförfattare. Många Wikipediaförfattare är också släktforskare. Wikipedia är visserligen inte avsedd att vara en databas för att publicera egen släktforskning om okända personer, men släktträd för kända personer och släkter kan passa utmärkt. Liksom lokalhistoria, artiklar om byar och bruksorter, begrepp inom släktforskning, med mera. Databasen Wikidata har mer generösa innehållsregler – dit har bottar börjat kopiera upp släktträd även för icke kända personer.

När man skriver om släktforskningsrelaterade ämnen på Wikipedia och Wikidata kan man dra nytta av följande resurser:

Wikipedia-mallar
Släktforskningsdatabaser som Wikidata kan länka till
Riktlinjer, guider och projektsidor
Engelskspråkigt material