Wikipedia:Utvald artikel/Frankfurt am Main

Från Wikipedia
Frankfurts siluett sedd från öster

Frankfurt am Main är en stad i förbundslandet Hessen i västra Tyskland, belägen vid floden Main. Med sina 764 000 invånare (2021) är Frankfurt den största staden i Hessen och utgör en av huvudorterna i storstadsområdet Rhen-Main, där sammanlagt 4 miljoner invånare bor. Staden ligger vid floden Mains nedre lopp omkring 30 kilometer från utloppet i Rhen.

Trots att Frankfurt är en gammal stad har den numera en skyline som är tämligen ovanlig för europeiska förhållanden. Den har ett stort antal skyskrapor, däribland en av Europas högsta, Commerzbank Tower. Stadens centrum har till stor del alltså inte ett typiskt europeiskt utseende utan ser mer ut som en amerikansk storstad. Staden har också skämtsamt blivit kallad Mainhattan. Eftersom många stora banker har sitt säte här har staden även kallats Bankfurt.

Frankfurt är också mässornas stad med ett av världens största mässkomplex, Messe Frankfurt, som bland annat arrangerar världens största musikmässa Musikmesse sedan 28 år, en stor bokmässa och en av världens största bilutställningar, IAA. ► Läs mer