Wikipedia:Utvald artikel/Maxtaxa inom skolbarnsomsorgen och förskoleverksamheten i Sverige

Från Wikipedia
Det fanns flera anledningar till maxtaxan. En av anledningarna var att de pedagogiska inslagen i förskoleverksamheten skulle stärkas.

Maxtaxa inom skolbarnsomsorgen och förskoleverksamheten infördes i Sverige 1 januari 2002 och innebar en subvention av avgiftsbelagda offentliga tjänster inom barnomsorgen och förskolan genom ett avgiftstak, en så kallad maxtaxa. Reformen lanserades av socialdemokraternas partiledare Göran Persson under valrörelsen 1998. Året därpå lämnades departementsserie 1999:53 till det skolpolitiskt ansvariga statsrådet Ingegerd Wärnersson.

Reformen om en maxtaxa inom skolbarnsomsorgen och förskoleverksamheten ingick som en del i ett större reformpaket uttryckt i regeringsproposition 1999/00:129, Maxtaxa och allmän förskola m.m. Målet var att på sikt skapa en allmän förskola utan avgifter.

I rapporten Fem år med maxtaxa från Statens skolverk konstateras att reformen inneburit en högre utbyggnadstakt av förskolor och fritidshem, främst under åren 2001 och 2002, ekonomisk standardhöjning för barnfamiljer, men försämrad tillgänglighet till fritidshem för barn till arbetslösa och föräldralediga, och att maxtaxans påverkan på sysselsättningen och arbetskraftsutbudet bedöms som obefintliga. ► Läs mer