Wikipedia:Utvald artikel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Utvalda artiklar)
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Utvalt innehåll på Wikipedia
Utmärkta artiklar · Bra artiklar · Rekommenderade artiklar · Utmärkta listor · Utmärkta portaler · Utmärkta artikelserier · Utvalda bilder

Dagens utvalda artikel

Symbolen för utmärkta artiklar.

På huvudsidan finns sektionen "Dagens utvalda artikel" där en sammanfattning av en av Wikipedias utmärkta artiklar (Symbolen för utmärkta artiklar.) presenteras, olika för varje dag. Dessa artiklar har genomgått en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål.

Om du upptäcker ett fel i en artikelsammanfattning får du gärna rätta till felet själv genom att klicka på länken "Redigera" under artikelsammanfattning. Om du upptäcker ett faktafel i en artikelsammanfattning om en nu levande person måste du ange en källhänvisning i sammanfattningsfältet, enligt en av Wikipedias policyer (undantaget rättning av stavfel). Det går dock inte att ange källhänvisningen i själva artikelsammanfattningen.

Vilka datum olika artiklar visas schemaläggs av mallen {{Utvald artikel}}. Fler utmärkta artiklar listas på sidan Wikipedia:Utmärkta artiklar.

Rensa denna sidas cache

Dagens utvalda artikel

Banjo-Kazooies logotyp.

Banjo-Kazooie är ett plattformsspel som utvecklades av det brittiska företaget Rare, och gavs ut till Nintendo 64 den 29 juni 1998 i Nordamerika och den 17 juli samma år i Europa. Spelet är den första delen i spelserien Banjo-Kazooie, och följs upp av Banjo-Tooie. Spelet följer titelfigurerna Banjo och Kazooie, som försöker stoppa häxan Gruntilda från att ta Banjos syster Tootys skönhet ifrån henne. Spelet innehåller nio öppna nivåer i vilka spelaren måste klara av olika utmaningar, såsom att lösa pussel, hoppa över hinder, samla föremål och besegra fiender.

Spelets utveckling varade i mer än två och ett halvt år, och till att börja med planerades det vara ett äventyrsspel till konsolen Super Nintendo Entertainment System. Spelet blev en kritisk och kommersiell succé; det såldes nästan två miljoner exemplar i USA, och spelet fick samlingsbetyget 92/100 från recensionssammanställningssidan Metacritic. Recensenter uppskattade spelets detaljerade grafik, dess ljud och dess bandesign. År 1999 blev spelet tilldelat två priser från Academy of Interactive Arts & Sciences: årets konsol-actionspel och enastående bedrift inom konst/grafik. År 2008 blev spelet utgivet till Xbox 360 genom nedladdningstjänsten Xbox Live Arcade. Det gavs även ut till Xbox One år 2015 som en del av spelsamlingen Rare Replay. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel

Samer från Karasjok avbildade av Johan Fredrik Eckersberg 1852.

Samernas ursprung har intresserat forskare åtminstone sedan Johannes Schefferus tid på 1600-talet. Från början kopplades samerna ihop med finnarna, eftersom det samiska språket är uppenbart närbesläktat med finskan. När den fysiska antropologin utvecklades under 1800-talet upplevdes samerna i stället som avvikande från alla omgivande folk, vilket gav upphov till en teori om att samerna utvecklats som en isolerad grupp under istiden, då de skulle ha övervintrat vid Norra ishavet. Även denna teori övergavs, och numera tror genetiker att gruppen utvecklats genom tillskott från flera olika håll vid olika tidpunkter. Inte desto mindre har samerna kallats för en genetiskt unik befolkning. Med detta menas inte att samerna skulle ha unika gener, utan att en del genvarianter förekommer i annan frekvens hos samerna än hos andra folkslag.

I en studie från 2007 kom forskarna fram till att merparten av samernas äldsta förfäder verkar ha kommit till Norden mycket snart efter istidens slut, antingen från den europeiska kontinenten eller från öster eller från båda hållen. En inflyttning ska sedan ha skett från öster, förmodligen vid flera tillfällen, där den första förmodligen skedde för 6 000–7 000 år sedan och ytterligare inflyttning så sent som för 2 000–3 000 år sedan. ► Läs mer