Wikipedia:Utvald artikel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Utvalda artiklar)


Dagens utvalda artikel

Symbolen för utmärkta artiklar.
Symbolen för utmärkta artiklar.

På huvudsidan finns sektionen "Dagens utvalda artikel" där en sammanfattning av en av Wikipedias utmärkta artiklar (Symbolen för utmärkta artiklar.) presenteras, olika för varje dag. Dessa artiklar har genomgått en grundlig granskningsprocess för att försäkra att det möter de högsta standarder och kan tjäna som ett exempel på våra slutliga mål.

Om du upptäcker ett fel i en artikelsammanfattning får du gärna rätta till felet själv genom att klicka på länken "Redigera" under artikelsammanfattning. Om du upptäcker ett faktafel i en artikelsammanfattning om en nu levande person måste du ange en källhänvisning i sammanfattningsfältet, enligt en av Wikipedias policyer (undantaget rättning av stavfel). Det går dock inte att ange källhänvisningen i själva artikelsammanfattningen.

Vilka datum olika artiklar visas schemaläggs av mallen {{Utvald artikel}}. Fler utmärkta artiklar listas på sidan Wikipedia:Utmärkta artiklar.

Rensa denna sidas cache

Dagens utvalda artikel

Maria I av England, här avporträtterad 1554

Maria I (engelska: Mary I), född 18 februari 1516, död 17 november 1558, var regerande drottning av England och Irland från den 19 juli 1553 fram till sin död. Hon var äldsta dotter och enda överlevande barn till Henrik VIII och Katarina av Aragonien, och hon blev den fjärde regerande monarken av huset Tudor. Hon har främst gått till historien för att ha återinrättat katolska kyrkan i England när hon efterträdde sin bror, Edvard VI. Under denna process lät Maria bränna nästan 300 religiösa meningsmotståndare på bål, främst personer av reformert tro, vilket ledde till att hon började kallas Bloody Mary (Blodiga Maria). Marias ambition att återinföra katolicismen som Englands statsreligion kom senare att omintetgöras av hennes halvsyster Elisabet I. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel

Örebro slott den 8 augusti 2011

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan år 1935. ► Läs mer