Wikipedia:Varför skapa ett användarkonto?

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs

Introduktion · Redigering · Formatering · Wikilänkar · Källhänvisningar · Diskussioner · Illustrationer · Grundprinciper · Skapa ett konto · Personlig sandlåda · Skapa en ny artikel

Instruktion till att skapa ett konto på Wikipedia.
Större format
Manual Attack-page.svg

Du behöver inte skaffa ett konto för att läsa på Wikipedia eller för att redigera artiklar. Men kontoregistrering har flera fördelar och är gratis. Du behöver inte lämna vare sig person- eller kontaktuppgifter.

Fördelar

Som inloggad användare kan du:

Du får också ett personligt verktygsfält längst upp till höger[förtydliga], en användarsida där du kan presentera dig och en egen diskussionssida, där andra användare kan få kontakt med dig.

När du har blivit en etablerad användare får du dessutom rösta i administratörsval och val till Wikimedias styrelse (engelska). Efter hand som ditt anseende växer kan du få ytterligare befogenheter som tillbakarullare och administratör. Detta är inte möjligt för en oinloggad användare.

Registrering

Att skapa ett konto tar bara någon minut. Klicka på denna länk för att börja. (Om du vill kan du öppna en ny flik i din webbläsare så att du kan gå tillbaka till den här sidan sedan.)

  • Välj användarnamn. Redigeringar som du gör när du är inloggad kommer att attribueras detta namn. Det betyder att du får erkännande för dina bidrag i sidans historik. Namnet behöver vara unikt och får inte vara stötande. Tänk på att användarnamnet är offentligt.
  • Välj ett säkert lösenord. Se till så att du kommer ihåg det. Bekräfta det genom att upprepa lösenordet .
  • Ange e-postadress (frivilligt). Om du väljer att ange din e-postadress kommer du att få ett meddelande från MediaWiki där du ombeds att bekräfta att e-postadressen tillhör dig. Om du skulle glömma ditt lösenord kan du sända det via din e-postadress. Om du glömmer ditt lösenord utan angiven e-postadress kommer du inte att kunna logga in på användarkontot igen.
  • För att förhindra automatisk kontoregistrering kommer du att få fylla i captcha. Tyvärr finns det ingen tolkning för personer med nedsatt syn. Om du inte ser vad som står kan du klicka på länken "Refresh".
  • Klicka på "Skapa konto".

Blockerad?

Delade IP-adresser som nätverk vid skolor och företag eller proxyservrar blockeras ofta för vandalism vilket kan drabba oskyldiga personer på samma nätverk. Men registrerade användare kan begära att den nuvarande blockeringen av deras IP-adress begränsas till att bara gälla oinloggade användare så att inloggade kan fortsätta bidra till Wikipedia. Om du för närvarande är blockerad från att skapa ett konto föreslår vi att du gör ett av följande:

  • Lägg in mallen {{Avblockering|Tillåt kontoregistrering}} på IP-adressens diskussionssida (som du finner här). Detta kräver dock att IP-adressen inte är blockerad från redigering av diskussionssidan. Förklara varför. När mallen har lagts in kommer eventuellt någon administratör att tillåta kontoregistrering från IP-adressen. Vänta på besked.
  • Skapa ett konto från en annan plats vars IP-adress inte är blockerad, till exempel ditt arbete, hem, lokala bibliotek eller ett internetcafé och sedan logga in via det blockerade nätverket.
  • Be en vän du litar på, som använder en annan IP-adress, att skapa ett konto till dig. Kontots lösenord går sedan att ändra via inställningarna.
  • Försök igen efter att blockeringen på din IP-adress har löpt ut. Gå till denna sida och följ länken till Blockeringslogg högt upp på sidan för att se hur lång blockeringen är.


I nästa del får du lära dig hur du kan skapa en personlig sandlåda

Wikipedia Swedish student hat.png Wikipedias introduktionskurs

Introduktion · Redigering · Formatering · Wikilänkar · Källhänvisningar · Diskussioner · Illustrationer · Grundprinciper · Skapa ett konto · Personlig sandlåda · Skapa en ny artikel