Hoppa till innehållet

Wikipedia:Veckans tävling/Antarktis

Från Wikipedia


.
.
Veckans tävling
TävlingsledareZquid
SegrareKuriosatempel
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

I denna omgång av Veckans tävling går resan som bekant till vintriga områden, närmare bestämt är vi på upptäcksfärd i Antarktis. Första deltagaren var Paracel63, som redan 35 minuter efter start nådde en plats känd för sälar och skeppsbrott. Nästa tävlande var Kuriosatempel, som skapade två artiklar: först om en biolog som övervintrat, sedan om vad klockan är. Tävlingsdeltagare Thoasp skrev om en ö som hittats och tappats bort, samt om en man som förlorade sitt fartyg. Måndagens fjärde tävlande var Ulkl, som bjöd på vyer från en rad kalla platser i Antarktisområdet. Jag hälsar alla välkomna och tackar så mycket för bidragen! Hoppas ni har varma kläder med er på veckans upptäcktsfärd!
Tisdag:

Under tisdagen fick vi två nya deltagare. Jan Arvid Götesson skrev om en man som försvunnit, och Ternarius gjorde en stor utökning av artikeln om djur som övervintrar under is. Välkomna, Jan Arvid Götesson och Ternarius!
Vi fick även en ny vy från Ulkl, som nu besökt vatten som namngivits efter en förbipasserande.
Onsdag och torsdag: Ingen tävlande kom med något bidrag. Har deltagarna fastnat i något intressant ämne och glömt bort tiden? Eller är det den svenska sommaren som lockar mer än isiga öar vid Sydpolen? Vi får väl se vad som händer. Tills vidare leder Kuriosatempel stort med 200 poäng. Ternarius finns på andra plats, med Thoasp och Ulkl hack i häl, Paracel63 på femte plats och Jan Arvid Götesson på sjätte.
Fredag:

En tävlande har återfunnits - det är Ternarius som har utökat ännu en artikel. Denna gång om några som upptäckts på ön Signy.
Ternarius har nu dragit ifrån Thoasp och Ulkl, ska detta försprång hålla i sig? Och är Kuriosatempels förstaplats i farozonen? Det finns som redan sagts mycket att skriva om, och den som gör stora utökningar, ger källor till källösa artiklar och bilder till bildlösa, eller skriver om kvinnor kan ju få många poäng. Gamla och nya tävlande är välkomna med bidrag!
Lördag:

Ternarius arbetade vidare med utökningar. Nu får vi veta mer om några som tål kyla (vilket är tur för dem med tanke på var de finns). Under dagen fick tävlingen även en ny deltagare - Välkommen, Deryni!
Deryni gjorde en lång rad av kontroller, och fick för detta hela... noll poäng. Men det är en värdefull insats, och jag säger tack till Deryni och Ternarius för lördagens bidrag.
Söndag (och måndag):

Under söndagen lämnade två tävlande bidrag. Deryni gjorde tre nya kontroller. Ternarius lade till mer information om en liten parasit... Jag säger både "Intressant" och "Hu!"... :-)
Under natten till måndagen kom Jan Arvid Götesson med mer utökning i artikeln om Roald Amundsen, men detta var efter klockan slagit tolv och räknas därför tyvärr inte in i tävlingen. Däremot räknas det in i "gott arbete för Wikipedia", och jag tackar för detta. Tack också till Ternarius och Deryni.Slutresultatet efter tävlingsveckan: Kuriosatempel blev vinnare, med 200 poäng. Därefter kom Ternarius med 149. Trea blev Thoasp, följd av Ulkl, Paracel63 och Jan Arvid Götesson på fjärde, femte och sjätte plats. Deryni kom på sista plats med 0 poäng, men förtjänade en insatsrosett för flitigt arbete.
Tävlingens resultat: 7 deltagare. 13 gamla artiklar som utökats/förbättrats, 2 som skapats samt 33 robotartiklar som kontrollerats!
Jag gratulerar Kuriosatempel till förstapriset, och tackar alla deltagare för bidragen! Och jag säger även denna gång tack till Paracel63 som svarat på frågor under mitt snickrande på tävlingen.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka tävlas det i ämnet Källor 2018 III. Välkommen att delta även där!

Är du intresserad av att själv ordna en tävling? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Välkomna till denna veckas tävling som handlar om Antarktis.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Projektet Veckans tävling rör sig verkligen mellan olika ämnen. För tre veckor sedan utforskades Skottland, därefter skrevs det om människor som pratar på sommaren och förra veckan bjöds på en tidsresa. Nu är det dags att åka dit vinter råder, nämligen Antarktis.

Det finns mycket att skriva om: Människor som forskat i / om området, forskningsstationer, djur, växter, isberg och vanliga berg, historia, sport, klimatfrågor, kyrkor, valjakt, filmer, dokumentärer och böcker, flygplatser, turism, flaggor, vulkaner, glaciärer...

I tävlingen ingår land- och närmaste havsområdena kring Sydpolen. Jag räknar här med de öar som finns i den svenskspråkiga kategorin Antarktis och den engelskspråkiga kategorin Antarctica med undantag av Falklandsöarna. Behöver du tips på forskare, glaciärer, historiska händelser eller annat att skriva om, kan du leta bland artiklarna i Antarktis och Antarcticas olika underkategorier (eller motsvarande i någon annan språkversion). Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista här nedan!

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om Antarktis.
 • Tid: 2 juli 2018 00:00:00 — 8 juli 2018 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare: Du?

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag. Även stycken med ny information i gamla artiklar behöver en källa. [a]
 • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

 • Eftersom det finns många fler wikipediaartiklar om män än om kvinnor, blir det dubbla poäng för arbete i artiklar som handlar om enskilda kvinnor eller grupper, organisationer och liknande som bestått av (enbart) kvinnor.

OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns många kvinnor att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I galleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in en eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje önskare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Stryk över det som har fixats. När en önskan (länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel) blivit uppfylld kan önskaren lägga in en ny.

 1. Zquid: Uppdatera artikeln Larsens shelfis
 2. Zquid: Utöka artikeln Antarktisfördraget och formatera / förtydliga källorna
 3. Zquid: Utöka artikeln Elefantön och ge den källor
 4. Zquid: Utöka artikeln Adéliepingvin
 5. Zquid: Skapa artikeln Tidszoner på Antarktis (en)
 6. Zquid: Skapa artikeln Subantarktis (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln Leith Harbour (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln Robin Bell (forskare) (en)
 9. Zquid: Skapa artikeln Mary Alice McWhinnie (en)
 10. Zquid: Skapa artikeln Leanne Armand (en)
 11. Zquid: Skapa artikeln Jerri Nielsen (en)
 12. Zquid: Utöka artikeln Landanspråk på Antarktis och ge den källor
 13. Zquid: Utöka artikeln Antarktisk krill och ge den källor

Deltagare (listas efter användarnamn)[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare (57 p)
 1. Isfiskar, utökad 1 523 byte, första källan = 15 + 3 = 18 p
 2. Pingu, utökad 580 byte, första bilden = 6 + 3 = 9 p
 3. Monika Puskeppeleit, ny 1 495 byte = 15 p, 2 x poäng = 15 x 2 = 30 p

Deryni, 0 p Insatsrosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Harkness, kontroll av robotartikel
 2. Hassel (berg), kontroll av robotartikel
 3. Heathcock Peak, kontroll av robotartikel
 4. Howe (berg), kontroll av robotartikel
 5. Hubble (berg), kontroll av robotartikel
 6. Hulth (berg), kontroll av robotartikel
 7. Hush (berg), kontroll av robotartikel
 8. Delta Peak (bergstopp i Antarktis), kontroll av robotartikel
 9. Denauro, kontroll av robotartikel
 10. Devils Peak (bergstopp i Antarktis), kontroll av robotartikel
 11. Dietz (berg i Antarktis), kontroll av robotartikel
 12. Divide Peaks, kontroll av robotartikel
 13. Thulla Ridge, kontroll av robotartikel
 14. Tongue Peak, kontroll av robotartikel
 15. Toth, kontroll av robotartikel
 16. Tule del Sur, kontroll av robotartikel
 17. La Gorce Mountains, kontroll av robotartikel
 18. Lee Peak (bergstopp i Antarktis), kontroll av robotartikel
 19. Lindstrøm Peak, kontroll av robotartikel
 20. Lola (berg), kontroll av robotartikel
 21. Organ Pipe Peaks, kontroll av robotartikel
 22. Iceberg Bay (berg), kontroll av robotartikel
 23. Ida, Antarktis, kontroll av robotartikel
 24. Innes-Taylor, kontroll av robotartikel
 25. Jane Peak (bergstopp i Antarktis), kontroll av robotartikel
 26. Johansen Peak (bergstopp), kontroll av robotartikel
 27. John Peaks (bergstopp), kontroll av robotartikel
 28. Usnea Ridge, kontroll av robotartikel
 29. Västra Petermannkjeda, kontroll av robotartikel
 30. Verlautz, kontroll av robotartikel
 31. Early (berg), kontroll av robotartikel
 32. Echo Mountain (berg i Antarktis), kontroll av robotartikel
 33. Everson Ridge, kontroll av robotartikel

Jan Arvid Götesson, 5 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Roald Amundsen, utökad 1003 byte = 10 p (Oj då, jag var för sen med mina 5 nya poäng.)

Kuriosatempel, 200 p Vinnarrosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Mary Alice McWhinnie, 6495 byte (+ dubbla poäng för artikel om kvinna) = 65+65 = 130 p
 2. Tidszoner på Antarktis, 6958 byte = 70 p

Paracel63, 13 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Elefantön, +996 byte, första källan = 10+3 = 13 p

Ternarius, 149 p Den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Parochlus steinenii utökad 3 720 byte = 37 p
 2. Eretmoptera murphyi utökad 4 255 byte = 43 p
 3. Cryptopygus antarcticus utökad 3 055 byte = 31 p
 4. Ixodes uriae utökad 3 751 byte = 38 p

Thoasp, 36 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bouvetön, utökad 2 295 byte = 23 p
 2. Otto Nordenskjöld, utökad 1 347 byte = 13 p

Ulkl, 31 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Gerlache Strait, utökad 420 byte, första bilden = 4 + 3 = 7 p
 2. Ghiaurov Peak, utökad 54 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 3. Kuzman Knoll, utökad 60 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 4. Ravda Peak, utökad 62 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 5. Komini Peak, utökad 43 byte, första bilden = 0 + 3 = 3 p
 6. Shipka Valley, utökad 125 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
 7. Drakes sund, utökad 163 byte, första bilden = 2 + 3 = 5 p
 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Hittar du en svenskspråkig wp-artikel som enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den alltså som källös. Du kan översätta en wp-artikel till svenska, och även använda samma böcker etc som källor, om du själv har hittat faktauppgifterna där. Saknar den andra wp-artikeln källor, kan du fortfarande översätta den till svenska men måste då hitta och ge översättningen källor från böcker etc.