Wikipedia:Veckans tävling/Asien-vecka 2021

Från Wikipedia

Summering av tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Nio deltagare åstadkom 16 nya artiklar varav 13 också godkända som WAM-bidrag och 49 utökade artiklar, dvs insatser i totalt 65 artiklar.

Logo för Wikipedias Asien-månad.

Priser
 • Förstapris:
 • Andrapris:
 • Tredjepris:
 • 200 poäng:
 • 100 poäng:
 • Alla deltagare: En flagga från Asien.

Tävlingslogg
Den thailändska princessan Bajrakitiyabha saknar artikel i SvWp!
Den thailändska princessan Bajrakitiyabha saknar artikel i SvWp!
Söndag: Första bidragen inkomna! Det är Zquid som gett tre förslag på nya artiklar och tre förslag på förbättringar. Heja!
Det asiatiska groddjuret Bufo gargarizans blev första tävlingsbidrag denna vecka.
Det asiatiska groddjuret Bufo gargarizans blev första tävlingsbidrag denna vecka.

Måndag: Första tävlingsbidraget kom från Nordelch som förbättrade artikeln om det asiatiska groddjuret Bufo gargarizans. Nordelch har därmed prickat in tävlingsbidrag i alla sex upplagorna av Asien-veckan! Under dagen landade Nalle&Lisa en ny artikel, Axel Pettersson (WMSE) kom med förbättringsförslag och framåt natten landade även Belteshassar en ny artikel. Varmt välkomna alla fyra! Belteshassars bidrag blev det första som erhöll WAM-bonus - och hen ryckte därmed till sig en knapp ledning efter första dagen!

Kaohsiung fyr har fått artikel - och blivit godkänt WAM-bidrag.
Kaohsiung fyr har fått artikel - och blivit godkänt WAM-bidrag.

Tisdag: Denna nederbördsrika dag regnade bidragen in. Skogshare föreslog en ny artikel, och Chandra Varena, Per W och Sjunnesson lämnade tävlingsbidrag. Den sistnämnda ryckte upp i en knapp ledning och erövrade brun rosett. Välkomna alla fyra!

Två ytterligare bidrag belönades under dagen med WAM-bonus: Kaohsiung fyr om Thailands andra fyr och Milkha Singh om den indiske friidrottaren. Det sistnämnda bidraget gjorde att Belteshassar kapade till sig lila rosett och ett försprång i kampen om (friidrotts!?)guld framåt kvällen.

Bidraget om den indisk-svenska läkaren och wikipedianen Netha Hussain är inför onsdagen endast 12 ord från att erhålla WAM-bonus.

Milka Singh, framgångsrik indisk friidrottare, kallad den flygande sikhen.
Milka Singh, framgångsrik indisk friidrottare, kallad den flygande sikhen.

Onsdag: Inga nya deltagare, men hela fem skribenter som var i farten! Tre WAM-bonusar delades ut, liksom tre rosetter, två lila och en brun. Poängmässigt tätnade tävlingen, där Nalle&Lisa tagit sig upp på 246 poäng, men med Belteshassar i hasorna på 244 poäng. Minsann springer också Milka Singh med, tillsammans med Sjunnesson på 199 poäng. Minst poäng har Zquid som intresserat sig för Netha Hussain och som bidragit med överlägset flest tips i vår tipshörna! Notera också att LouisCLVII landat WAM-artikeln Hirose-taisha idag, även om hen inte skrivit upp sig för tävlingen.

Vidare förbereddes idag Hall of Fame för medaljörerna 2021. Spännande blir också att se om vi kan närma oss fjolårets deltagarrekord så att tävlingsledaren får problem med att leta prisflaggor.

Författaren och filmregissören Xiaolu Guo numera boende i London.
Författaren och filmregissören Xiaolu Guo numera boende i London.

Onsdagkväll: I nattens mörker landade Belteshassar ytterligare en artikel som blev godkänd i WAM 2021 och ryckte därför rejält i täten. Artikeln om den kinesiska författaren och regissören Xiaolu Guo plockade nämligen hela 180 poäng. Det betydde också att hen delar ledningen i skrivarstugan med tre godkända artiklar, tillsammans med Smetanakaviar och LouisCLVII.

Den indiska forskaren och författaren Naheed Abidi.
Den indiska forskaren och författaren Naheed Abidi.
Den sydostasiatiska fladdermusen Murina walstoni.
Den sydostasiatiska fladdermusen Murina walstoni.

Torsdag: Fyra skribenter var i farten och ordnade fem förbättrade artiklar, två nyskrivna, en WAM-bonus och två lila rosetter! Naheed Abidi blev WAM-bidrag och artikeln om fladdermusen Murina walstoni närmade sig också WAM-gränsen. Vilken dag!

Poängmässig närmade sig Sjunnesson Belteshassar som dock fortfarande innehar guldplatsen (+11 poäng) och Nordelch närmade sig Nalle&Lisa som intar bronsplatsen.

Järnpelare i Delhi från 300 e.Kr.
Järnpelare i Delhi från 300 e.Kr.

Fredag: Vi hälsade Smetanakaviar välkommen in i tävlingen. Med sitt första bidrag om metallurgins historia på den indiska halvön gick hen också upp i ledning i skrivarstugan, eftersom det var det fjärde bidraget från skribenten i fråga.

Nu finns åtta deltagare i veckotävlingen och hela sex deltagare var i farten under fredagen. De åstadkom 7 artikelförbättringar, 3 nya artiklar, 2 WAM-bonusar och en ny lila rosett delades ut. Sjunnesson leder inför helgen guldkampen på 408 poäng, knappt före Belteshassar på 404 poäng. På bronsplats hittar vi Nordelch på 317 poäng, knappt före Nalle&Lisa på 304 poäng. Låt se vad helgen för med sig!

Den indiska vigilantgruppen Gulabi Gang fick artikel i SvWp.
Den indiska vigilantgruppen Gulabi Gang fick artikel i SvWp.

Lördag: Tre deltagare var aktiva i tävlingen och ordnade 9 förbättrade artiklar, 2 nya artiklar, varav båda nådde WAM-bonus. En brun rosett utdelades i efterhand.

I täten ryckte Sjunnesson till 680 poäng och Nordelch nyttjade fartvinden där bakom för att kliva fram till silverplats med 492 poäng. Belteshassar och Mall:Nalle&Lisa lurar i vassen, eller kämpar om bronsplatsen med 404 respektive 304 poäng. Låt oss se vad söndagen ska föra med sig ...

Tianningtemplet, som uppfördes i Liao Nanjing i början på 1100-talet.
Tianningtemplet, som uppfördes i Liao Nanjing i början på 1100-talet.
Vy över Herat 2009.
Vy över Herat 2009.

Söndag: På söndagsmorgonen hälsade vi Bairuilong välkommen. Bidraget var en artikel om det riktigt gamla Peking, Liao Nanjing, som nådde dagens första WAM-bonus. Vi passade också på att notera det jättearbete som Chandra Varena utför inom Asien-veckan med att utöka och förbättra artikeln om den afghanska staden Herat.

Under dagen var fyra deltagare i farten och ordnade 2 nya artiklar varav båda nådde WAM-status och förbättrade 6 artiklar. En ytterligare lila rosett delades ut.

... och nu har vi ett resultat, Sverige!

Totalresultatet finns högst upp till vänster och under Hall of Fame. Prisutdelning sker under måndag förmiddag. Ett STORT TACK till alla deltagare och tipsare som gjorde detta till en spännande tävling och till en riktigt fin förbättring av SvWp. Arbetet i skrivarstugan fortsätter hela månaden, men den här tävlingen är avslutat och återkommer om ungefär ett år.Asien-vecka …[redigera | redigera wikitext]

I den här tävlingen skriver vi om hela Asien!
I den här tävlingen skriver vi om hela Asien!

… är temat dessa dagar i början av november, så här får du poäng för allt du skriver om något eller någon i hela Asien. Veckan utgör samtidigt något av upprop för Wikipedia-kollektivets Asien-månad, på nästan 50 olika språkversioner!

Kanske sporras du till bidrag även i den världsomfattande skrivarstugan! Det ger bra med poäng i denna tävling!

Kanske hjälper du någon annan att förlänga en artikel, så att den blir godkänd!?

Kanske bidrar du med smärre förbättringar i gamla Asien-artiklar.

Allt Asien-relaterat är välkommet denna vecka och ger poäng! Notera att gränsdragningen är generös. Ryssland ingår till del i Asien och räknas till denna del i tävlingen!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Hall of Fame[redigera | redigera wikitext]

Resultat i Asien-veckans upplagor
Upplaga Guldmedalj Silvermedalj Bronsmedalj Antal deltagare
Asien-vecka 2021 Sjunnesson Nordelch Belteshassar
9
Asien-vecka 2020 Boberger Bairuilong Nalle&Lisa
15
Asien-vecka 2019 Bairuilong Murmeldjuret Nordelch
8
Asien-vecka 2018 Boberger Dan Koehl Kuriosatempel
7
Asien-vecka 2017 Bairuilong Nordelch Paracel63
9
Asien-vecka 2016 Bairuilong Murmeldjuret Kuriosatempel
10

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

Trippla poäng till dig som utökar den alltför kortfattade basartikeln om Asien. Särskilt intressant vore att även SvWp problematiserade begreppet "Asien".

Dubbla poäng till dig som lägger till källor eller allmänt utökar:

... två asiatiska basartiklar med anmärkningar.

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas så gott som allt som skrivs under veckan: brödtext, källor, faktaruta, bilder. Också nya navigerings- och faktamallar som är relevanta räknas.
 • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning[a] av något slag.
 • 3 p i bonus för varje bild som kan bedömas lämplig i en artikel. Ett bildgalleri kan således ge en hel del poäng.
 • 3 p i bonus för tillägg av en passande faktaruta.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan eller av annan skribent.
 • 3 p i bonus för flytt av artikel till bättre uppslagsord. Gäller inte artikel som skribenten skapat själv och inte artikel där konsensus saknas.
 • 3 p i bonus för den som kontrollerar en artikel med anknytning Asien i Kategori:Robotskapade artiklar så att mallen kan tas bort.[b]
 • 3 p i bonus för den som förbättrar någon annans artikel som gäller Wikipedias Asienmånad med minst 300 byte. Givetvis också 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) i utökning!
 • *2 p; dubbla poäng för utökningar i basartikeln Asien och i artiklarna Indien och Japan.
 • *2 p; dubbla poäng för navigerings- och faktamallar som nyskapas.
 • *2 p; dubbla poäng, om bidraget blir godkänt i skrivarstugan Wikipedias Asien-månad (WAM) under tävlingsveckan. Denna bonus sätts av tävlingsledaren.[c]

Lägg också gärna till fler resurser här, om du har uppslag till sådana!

Flaggor från Asien[redigera | redigera wikitext]

Specialpriser till tävlingsdeltagarna radas upp nedan. Även i årets upplaga gäller det nationsflaggorna för de asiatiska länder som är högst belägna över havet - högsta punkt räknas. Sedan fjolårets tävling finns inga rödlänkade berg kvar i listan!

 1. Nepal NepalMount Everest, förstås, i regionen Sagarmatha
 2. Tibet Tibet – Mount Everest, förstås, i häradet Tingri
 3. Kina Kina – Mount Everest, förstås, eftersom Tibet numera är en autonom del av Kina
 4. Pakistan PakistanK2 är världens näst högsta berg och ligger på gränsen mellan Pakistan - och Nepal
 5. Indien IndienKangchenjunga är världens tredje högsta berg och ligger på gränsen mellan Indien - och Nepal
 6. Bhutan BhutanGangkhar Puensum är världens 40:e högsta berg och det högsta obestigna med sina 7 571 m.ö.h.
 7. Tadzjikistan TadzjikistanPik Ismoil Somoni är världens 50:e högsta berg och det högsta i det f.d. Sovjetunionen
 8. Afghanistan AfghanistanNowshak är världens 52:a högsta berg och det högsta i Afghanistan
 9. Kirgizistan KirgizistanDzjengisj Tjokusu är världens 60:e högsta berg och det högsta i Kirgizistan
 10. Kazakstan KazakstanKhan Tengri 7 010 m.ö.h.
 11. Myanmar MyanmarHkakabo Razi 5 881 m.ö.h. och högst i Sydostasien
 12. Iran IranDemavend 5 610 m.ö.h. och högst i Västasien
 13. Turkiet TurkietArarat 5 137 m.ö.h.
 14. Indonesien IndonesienPuncak Jaya, eller Mount Carstensz och Carstensz pyramid 4 884 m.ö.h. - det högsta berget på en ö
 15. Ryssland RysslandKljutjevskaja Sopka 4 750 m.ö.h., men förstås med betydligt högre berg i den europeiska delen, där Elbrus är Europas högsta berg, 5 642 m.ö.h.
 16. Uzbekistan UzbekistanKhazret Sultan 4 643 m.ö.h.

Fortsättning följer om det behövs ... en bra utmaning både för Wikipediakollektivet och för er tävlingsledare!

Tips[redigera | redigera wikitext]

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in – av praktiska skäl begränsat till tio per tipsare. Det går bra att fylla på med nya allt eftersom förslagen uppfylls.


 1. Zquid: Utöka artikeln Maria Ressa
 2. Zquid: Utöka artikeln Mahatma Gandhi och ge den fler källor (gärna där "källa behövs"-mall finns)
 3. Zquid: Utöka artikeln Malala Yousafzai
 4. Zquid: Skapa artikeln om Bajrakitiyabha (en)
 5. Zquid: Skapa artikeln om Bhanu Athaiya (en)
 6. Zquid: Skapa artikeln om Irene Kharisma Sukandar (en, [1], [2])
 7. Zquid: Skapa artikeln om Lönnmordet på Kim Jong-nam (en)
 8. Zquid: Utöka artikeln om Orangutanger och ge den fler källor
 9. Zquid: Utöka och uppdatera artikeln om Räddningsoperationen i Tham Luang-grottan 2018 - exempelvis med hjälp av dessa källor: [3], [4], [5], [6], [7]
 1. Axel Pettersson (WMSE): Utöka artikeln HBTQ-rättigheter i Asien, eller skapa en artikel om något land i mallen
 1. Skogshare: Skapa artikeln om Ichiyō Higuchi (en)

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

 1. Zquid: Skapa artikeln om Netha Hussain (en)
 2. Zquid: Utöka artikeln om Kansais internationella flygplats och ge den källor
Exempelanvändare, 76 p
 1. Västmalaysia, ny 2 000 byte, 1 bild, faktaruta = 20 + 3 + 3 = 26 p
 2. Sepak takraw, +3 500 byte, första källa = 35 + 3 = 38 p
 3. Asien, +353 byte, trippelbonus = 4 * 3 = 12 p

Bairuilong 270 p [redigera | redigera wikitext]

 1. Liao Nanjing, ny, 2 bilder, faktaruta, 12 632 byte * WAM-bonus = (6 + 3 + 126) = 270 p

Belteshassar 404 p [redigera | redigera wikitext]

 1. Mourid Barghouti, ny, 1 bild, 4 387 byte * WAM-bonus = (44 + 3) * 2 = 94 p
 2. Milkha Singh, ny , 1 bild, faktaruta, 6 919 byte * WAM-bonus = (69 + 3 + 3) * 2 = 150 p
 3. Xiaolu Guo, ny, 1 bild, 7 721 byte * WAM-bonus = (77 + 3) * 2 = 160 p

Chandra Varena 163 p [redigera | redigera wikitext]

 1. Hamid Karzais internationella flygplats, + 426 byte = 4 p
 2. Kuh-e Baba, +232 byte = 2 p
 3. Herat, + 14060 byte + 3 bilder = 141 + 9 p
 4. Kansais internationella flygplats + 416 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p p (jag har gjort så lite , så jag låter det stå kvar som tips)
 5. Islamiska emiratet Afghanistan + 4 byte = 0 p

Nalle&Lisa 304 p [redigera | redigera wikitext]

 1. Kaohsiung fyr, ny, 2 bilder, faktaruta, 2 201 + 1 050 byte * WAM-bonus = (33 + 3 + 6) * 2 = 84 p
 2. Lulinobservatoriet, ny, 2 811 byte, 1 bild, faktaruta = 28 + 3 + 3 = 34 p
 3. Eluanbi fyr, ny, 4 599 byte, 5 bilder, faktaruta * WAM-bonus = (46 + 5×3 + 3) * 2 = 128 p
 4. Sepak takraw, +941 byte, 1 bild, första källa = 9 + 3 + 3 = 15 p
 5. Zheng Keshuang, +278 byte, 1 bild, första källa = 3 + 3 + 3 = 9 p
 6. Sapporo snöfestival, ny, 2 210 byte, 3 bilder, faktaruta = 22 + 3×3 + 3 = 34 p

Nordelch, 533 p [redigera | redigera wikitext]

 1. Bufo gargarizans, +957 byte = 10 p
 2. Ruspolia interruptus, +1 059 byte = 11 p
 3. Prunus salicina, +1 012 byte = 10 p
 4. Carpinus tschonoskii, +1 131 byte = 11 p
 5. Chamaeleo zeylanicus, +1 517 byte = 15 p
 6. Rana asiatica, +1 012 byte = 10 p
 7. Asiagomphus coreanus, +912 byte = 9 p
 8. Salvinia cucullata, +327 byte = 3 p
 9. Phyllospadix japonicus, +384 byte = 4 p
 10. Megophrys montana, +483 byte = 5 p
 11. Hierodula tenuidentata, +1 360 byte = 14 p
 12. Zostera asiatica, +601 byte = 6 p
 13. Quasipaa delacouri, +769 byte = 8 p
 14. Asiagomphus amamiensis, +726 byte = 7 p
 15. Semicossyphus reticulatus, +685 byte = 7 p
 16. Malus asiatica, +948 byte = 9 p
 17. Quilta oryzae, +648 byte = 6 p
 18. Nanorana unculuanus, +915 byte = 9 p
 19. Nanorana rostandi, +568 byte = 6 p
 20. Nanorana pleskei, +748 byte = 7 p
 21. Nanorana arnoldi, +674 byte = 7 p
 22. Nanorana feae, +527 byte = 5 p
 23. Murina walstoni, ny, 4 500 byte, 2 bilder, faktaruta * WAM-bonus = (45 + 6 + 3) * 2 = 108 p
 24. Takydromus sexlineatus, ny, 1 806 byte, bild, faktaruta = 18 + 3 + 3 = 24 p
 25. Takydromus khasiensis, +410 byte = 4 p
 26. Ophryophryne microstoma, +819 byte = 8 p
 27. Murina tenebrosa, +892 byte = 9 p
 28. Nephilengys malabarensis, +956 byte = 10 p
 29. Mediodactylus heterocercus, +878 byte = 9 p
 30. Betula dahurica, +922 byte = 9 p
 31. Chirixalus simus, +582 byte = 6 p
 32. Murina beelzebub, ny, 3 985 byte, 2 bilder, faktaruta * WAM-bonus = (40 + 6 + 3) * 2 = 98 p
 33. Cyrtopodion agamuroides, +600 byte = 6 p
 34. Amyda cartilaginea, +2 175 byte = 22 p
 35. Batagur borneoensis, +2 091 byte = 21 p
 36. Trimerodytes annularis, +360 byte = 4 p
 37. Trimerodytes percarinatus, +859 byte = 9 p
 38. Argyrophis siamensis, +702 byte = 7 p

Per W, 17 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Asien, +409 byte x 3 = 12 p
 2. Balchasjsjön, +470 byte = 5 p

Sjunnesson, 1048 p [redigera | redigera wikitext]

 1. Netha Hussain, ny, 7 326 byte, faktaruta, 1 bild * WAM-bonus = (73 + 3 + 3) * 2 = 158 p
 2. Kfar Etzion, +1 655, 10 bilder = 17+30 = 47 p
 3. Velavadar nationalpark, +1 067 byte, 8 bilder, första källa = 11 + 24 + 3 = 38 p
 4. Naheed Abidi, ny, 7 479 byte, faktaruta, bild * WAM-bonus = (75 + 3 + 3) * 2 = 162 p
 5. Indusdalen, +280 byte, bild, första källa = 9 p
 6. Gulabi Gang, ny, 13309 byte + bild * WAM-bonus = (133 + 3) = 272 p
 7. Sumaira Abdulali, ny, 17307 + 2 bilder + faktaruta * WAM-bonus = (173 + 6 + 3) * 2 = 364 p

Smetanakaviar, 96 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Metallurgins historia på Indiska halvön, ny, 4537 byte, 1 bild * WAM-bonus = (45 + 3) * 2 = 96 p

Zquid, 7 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Netha Hussain, + 0 byte (men + 1 bokstav) = 0 p
 2. Naomi Kawase, + 712 byte = 7 p
 1. ^ [a b] Här räknas hänvisning till extern källa eller permanentlänk till annan språkupplagas artikelversion.
 2. ^ Om robot-kontrollen leder till minskat antal byte ges naturligtvis inget poängavdrag. Utökningar får däremot poängberäknas enligt ovan. Ett tips är att först ta bort text, som inte ska stå kvar och spara. Att därefter göra utökningarna. Då är det enkelt att räkna byte, för borttagningen är då gjord "i förväg".
 3. ^ Er tävlingsledare är tillika domare i det projektet och utlovar snabba bedömningar, så att poängräkningen blir uppdaterad så snart som möjligt.
 • Tävlingsledarens egna bidrag på området noteras här.