Wikipedia:Veckans tävling/Dans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Ginger Rogers och Fred Astaire - två kända dansare.


Veckans tävling
Vid veckans början behövde artikeln om Dans fotnoter, fler källor och utökning, artikeln om Sällskapsdans utökning och källor, och artikeln om Kadrilj utökning och källor.
TävlingsledareZquid
Priser
VinnarprisArticle green2.svg
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagare20080306152140-interrogacion1.png
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Merengue dancing.jpg

Så var dansveckan igång! Matanb startade den med latinamerikansk dans. På dansgolvet hittade vi även Sjunnesson, i sällskap med uppmärksammade dansare från öst och väst.
Vår Tipshörna har byggts ut med hjälp av Deryni, LPfi, Haxpett och Sjunnesson.
Välkomna, allihop!
Tisdag:
Dinna Bjorn.jpg

De dansanta deltagarna var aktiva även på tisdagen. Matanb gick upp i varv (både vänster- och höger-), medan Sjunnesson återvände till ett tidigare bidrag och hittade ett filmat slut och avslutade dagen gående. Nalle&Lisa dansade på danskt vis, kanske med anvisningar från ett grannland?
Vi har också fått en ny deltagare. Välkommen, Paracel63! Första bidraget från veckans fjärde bidragsgivare blev en dans där en av två dansar.
Onsdag:
Letkajenkka-1964.jpg

På Veckans Tävlings dansgolv kan mycket hända. Nalle&Lisa hittade en professionell dansare och skapade en bröllopsdans. Matanb och Sjunnesson ägnade sig åt en annan stil, då de båda slog följe med ett följe. De hade dessutom tid till ryska ballerinor respektive skotska inslag.
Torsdag:
Senang Hati-Diah Larasati-Wheelchair Dance.jpeg

Deltagarna i Veckans Tävling gör många fina förbättringar i artiklar och Wikipedias informationssamling. Så är fallet även denna vecka och denna dag. Sjunneson gav källor och utökning till en brittisk dansare, medan Matanb gjorde detsamma till olika dansare och danser. Nalle&Lisa uppdaterade och skapade danser. Det är trevligt att se hur bidragen kommer in!
Hur har ni det, hos er på olika håll i världen? Har ni dansat ut julen? Oavsett vilket - ni har väl inte missat att i det råder julyra ända fram till och med söndag? Ni kan kombinera deltagande här med att fixa uppdrag i Månadens uppdrag: Allas första tävlingsbidrag kan tillgodoräkna sig ett fixat uppdrag på Månadens uppdrag. Och alla som lagt in tips här på Tipshörnan kan göra detsamma. (Där finns nu för övrigt ännu mer att välja på, tack vare Allexim.) Nya deltagare är dessutom mycket välkomna - ända fram till söndag kl 23.59.
Fredag:
Robert Dudley Elizabeth Dancing.jpg

Sjunnesson bidrog denna dag med en militärdotter som både tagit sig ton och beskådats av en drottning. Nalle&Lisa dansade kanske med hjälm, och för Matanb blev det en annan vändning.
Ja, det finns många danser att prova på, och dansgolvet har gott om plats för alla de svängar och piruetter ni kan vilja göra. Nu finns det dessutom mer nyheter i Tipshörnan, för alla som vill få idéer.
Lördag:
Polonezkoy 08882 nevit.jpg

Paracel63 gav oss källor och lät oss veta mer om var man kan lära sig om dans. Matanb förbättrade artikeln om en pionjär medan Nalle&Lisa skrev om nordiska dansare och avslutade dagen med en medalj.
Jag har även nöjet att kunna säga Välkommen till en ny deltagare; Riktigaviklor. Och bidragen från vår femte skribent på dansgolvet handlade om dansare från Paris och dans i Paris.
Nu är det inte så långt kvar av veckan, men dansen fortsätter tills söndagen tar slut. Jag sitter här och klappar takten - tur att jag har många armar, så jag kan klappa med i alla era olika danser! Heja, heja, alla deltagare!
Söndag:
Sae Eun Park at Korea Image Awards 2019.jpg

Alla deltagarna var aktiva med dans och skrivande under söndagen. Besök i Tipshörnan hanns också med.
Paracel63 ägnade sig åt sällskapsdans, vilket ju passade utmärkt denna dag. Även denna dag dansades balett - Riktigaviklor hittade en stjärna medan Sjunnesson gjorde flera stora utökningar och förbättringar, och Nalle&Lisa hann med både balett i Asien och latinamerikansk dans. Matanb följde en föregångare och hittade källa till en koreograf.
Men så slog klockan tolv på söndagnatten, och dansveckan tog slut. Under de sju dagarna förbättrades 54 gamla artiklar och 7 skapades. De 5 deltagarna hamnade i följande ordning:
1. Sjunnesson - 392 p
2. Nalle&Lisa - 299 p
3. Riktigaviklor - 284 p
4. Matanb - 217 p
5. Paracel63 - 129 p.
Stort grattis till Sjunnesson och stort tack till alla som deltagit. Priser kommer snart.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Emoji u1f449.svg Nästa vecka är tävlingstemat Källor 2022. Välkommen att delta även där!


"'Tjugondag Knut, då dansas julen ut" lyder ett talesätt. Och dans är just det vi ägnar oss åt i denna Veckans tävling. Välkomna!'

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Denna vecka är det dags att förbättra och skapa artiklar om dans. I temat ingår danser av olika slag. Men det finns även relevanta dansare och koreografer, filmer som handlar om dans, konstverk med dansmotiv etc. TV-programmet Let's Dance och liknande ingår, men deltagare som medverkat enbart i egenskap av känd person får vänta till någon annan vecka. Även dansband får vänta.

Titta gärna efter passande artiklar i kategorierna Dans, Dance eller liknande på andra språkversioner. I kategorin Dansstubbar finns korta artiklar som förutom utökning kanske behöver källor och/eller bilder.

Fler tips finns på tipshörnans lista här nedan. Där kan du även lägga in egna förslag.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra och skapa artiklar inom temat dans. Arbete med navigationsmallar inom temat är också välkommet.
 • Tid: 10 januari 2022 00:00:00 — 16 januari 2022 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
 • Pris: Vinnaren får Article green2.svg, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare:

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första bilden är något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp.

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Både nyskapade artiklar och textutökningar i gamla artiklar behöver minst en källa (befintlig eller ny), som ska anges.[a]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.[b]
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

 • 2 x poängen: Denna vecka ges 2 x poängen för arbete i den övergripande artikeln om Dans.
 • 2 x poängen: Den andra "dubbelpoängen" ges till vissa artiklar om personer. Det finns många fler artiklar som handlar om män, än det finns artiklar som handlar om kvinnor och ickebinära. För att få fler wikipediaskribenter att skapa (eller förbättra) artiklar om kvinnor och ickebinära, ges även i denna tävling 2 x poängen för arbete i artiklar som handlar om kvinnor/ickebinära inom temat.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder byts ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.


 1. Zquid: Utöka artikeln om Le Chahut och ge den fler källor (gärna i form av fotnot)
 2. Zquid: Utöka artikeln om Dansskor och ge den källor
 3. Zquid: Skapa artikeln om Debbie Allen (en)
 4. Zquid: Utöka artikeln om Tarantella och ge den källor
 5. Zquid: Utöka artikeln om Jerome Robbins och ge den fler källor
 6. Zquid: Utöka artikeln om Studentbal med globalt perspektiv och ge den fler källor
 7. Zquid: Skapa artikeln om Frances Rings (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln om Kjersti Alveberg (no) (en)
 9. Zquid: Utöka artikeln om Modern dans och ge den källor
 10. Zquid: Utöka artikeln om Let's Dance (TV-program) och ge den källor
 1. Deryni: Utöka den förargligt korta stubben om Jenka och/eller ge den sina första källhänvisningar.
 1. LPfi: Utöka och källbelägg Sällskapsdans.
 2. LPfi: de flesta artiklarna saknar information om finländska förhållanden (både finlandssvenska och finska – traditionerna skiljer sig i viss mån, liksom de skiljer sig från de rikssvenska). Med någon lämplig källa kunde antagligen många artiklar lätt utökas. Kulturerna kring sällskapsdans, folklig dans och folkdans är i högsta grad levande.
 1. Haxpett: Översätt artikeln om svenska dansaren och koreografen Johan Renvall(en).
 1. Sjunnesson: Utöka och källbelägg Indisk dans.
 1. Allexim: Skapa en artikel om Tony Dovolani. (eng)
 2. Allexim: Skapa en artikel om dansen Shota. (eng)
 3. Allexim: Skapa en artikel om svärddansen Rugova (svärddansen).(eng)
 4. Allexim: Skapa artikeln Osman Takadansen. (eng)
 5. Allexim: Skapa artikeln Zalongodansen. (eng)

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

 1. Zquid: Utöka artikeln om Moonwalk och ge den källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Volta (dans)
 3. Zquid: Uppdatera och utöka artikeln om Rullstolsdans samt ge den fler källor
 4. Zquid: Skapa artikeln om Clairemarie Osta (en) [1]
 5. Zquid: Utöka artikeln om Ruth St. Denis och ge den källor
 6. Zquid: Utöka artikeln om Pardans och ge den källor
 7. Zquid: Utöka artikeln om Isadora Duncan och ge den fler källor

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 51 p
 1. Den döende svanen, utökad 500 byte, första filmklippet = 5 + 2 = 7 p
 2. Anna Pavlova, utökad 500 byte, första filmklippet, dubbla poäng = (5 + 2) x 2 = 14 p
 3. Rumba, utökad 950 byte, första källan = 9 + 3 = 12 p
 4. Sing Si, utökad 1 251 byte, första bilden, första källan = 13 + 2 + 3 = 18 p

Matanb, 217 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Merengue, utökad 484 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
 2. Rumba, utökad 334 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
 3. Wienervals, utökad 469 byte = 5 p
 4. Kadrilj, utökad 1 141 byte, första källan = 11 + 3 = 14 p
 5. Jenka, utökad 753 byte, första källan = 8 + 3 = 11 p
 6. Bugg (dans), utökad 219 byte = 2 p
 7. Lambada, utökad 415 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
 8. Svetlana Zacharova, utökad 1 298 byte, första källan, dubbla poäng = 13 + 3 x 2 = 32 poäng
 9. Ginger Rogers, utökad 846 byte, dubbla poäng = 8 x 2 = 16 p
 10. Josephine Baker, utökad 470 byte, dubbla poäng = 5 x 2 = 10 p
 11. Micheline Bernardini, utökad 210 byte, första källan, dubbla poäng = 2 + 3 x 2 = 10 p
 12. Kontradans, utökad 862 byte, första källan = 8 + 3 = 11 p
 13. Fransäs, utökad 278 byte = 3 p
 14. Volta (dans), utökad 313 byte = 3 p
 15. Galliard, utökad 470 byte = 5 p
 16. Pavane, utökad 516 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
 17. Rigadon, utökad 393 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
 18. Farandole, utökad 416 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
 19. Ruth St. Denis, utökad 463 byte, första källan, dubbla poäng = 5 + 3 x 2 = 16 p
 20. Isadora Duncan, utökad 1 225 byte, dubbla poäng = 12 x 2 = 24 p
 21. Isadora, utökad 742 byte, första källan = 7 + 3 = 10 p
 22. Jerome Robbins, utökad 205 byte = 2 p

Nalle&Lisa, 299 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bournonville-skolan, +820 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
 2. Dinna Bjørn, ny, 2 108 byte = 21×2 = 42 p
 3. Linn Hegdal, +304 byte, första källa = (3 + 3) × 2 = 12 p
 4. Aleko, +575 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
 5. Brudevalsen, ny, 1 541 byte = 15 p
 6. Wiveka Ljung, +1 110 byte, första källa = (11 + 3) × 2 = 28 p
 7. Et Folkesagn, ny, 2 915 byte = 29 p
 8. Rullstolsdans, +1 044 byte = 10 p
 9. Les Lanciers, ny, 2 057 byte = 21 p
 10. Pia Zackrisson, +271 byte = 3×2 = 6 p
 11. Anne Borg, ny, 3 148 byte = 31×2 = 62 p
 12. Carina Ari-medaljen, +462 byte = 5×2 = 10 p 5 p (jag kan tyvärr inte ge bonuspoäng här, en medalj är inte en kvinna / ickebinär. // Zquid)
 13. Jive, +785 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
 14. Hongkong-baletten, +599 byte, första bild = 6 + 2 = 8 p
 15. Madeleine Onne, +379 byte = 4×2 = 8 p
 16. Marilyn Jones, +1 054 byte = 11×2 = 22 p

Paracel63, 129 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Lapdance, utökad 3 700 byte, första källan = 37 + 3 = 40 p
 2. Indisk dans, +390 byte, första källan = 4 p
 3. Dans, +3 519 byte, dubbla poäng = 35x2 = 70 p
 4. Pardans, +205 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 5. Sällskapsdans, +511 byte, första källan, bild 1 = 5 + 3 +2 = 10 p

Riktigaviklor, 284 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Clairemarie Osta, ny +5 004 byte, dubbla poäng = 50 x 2 = 100 p
 2. Parisoperans balett, +3 625 byte, första bilden, första källan = 41 p
 3. Étoile, +1 301 byte = 13 p
 4. Sae Eun Park, ny +3 687 byte, dubbla poäng = 37 x 2 = 74 p
 5. Nathalie Nordquist, + 1 760 byte, dubbla poäng = 18 x 2 = 36 p
 6. Doris Laine, + 998 byte, dubbla poäng = 10 x 2 = 20 p

Sjunnesson, 392 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Eddie Torres, utökad 910 byte, första källan = 9 + 3 = 12 p
 2. Anna Pavlova, utökad 904 byte, första filmklippet, dubbla poäng = 9 + 2 = 11 x 2 = 22 p
 3. Mambo (dans), utökad 3 477 byte, första källan = 35 + 3 = 38 p
 4. Riverdance, utökad 583 byte, första bilden = 6 + 2 = 8 p
 5. Moonwalk, +586 byte, första filmklippet, första källan = 6 + 3 + 2 = 11 p
 6. Roger de Coverley +576 byte, första filmklippet, första bilden, första källan = 6 + 2 + 2 + 3 = 13 p
 7. Jenka, +99 byte, första bilden = 3 p
 8. Bez, utökad 1 574 byte, första källan = 16 + 3 = 19 p
 9. Amy Watson, utökad 3 580 byte, första källan, dubbla poäng = 36 + 3 = 39 x 2 = 78 p
 10. Maria Tallchief, utökad 3 671 byte, första källan, första bilden, dubbla poäng = 37 + 3 + 2 = 42 x 2 = 84 p
 11. Augusta Maywood, +74 byte, första bilden, dubbla poäng = 1 + 2 = 3 x 2 = 6 p
 12. Marie-Agnès Gillot, +900 byte, första källan, första bilden, dubbla poäng = 9 + 3 + 2 = 14 x 2 = 28 p
 13. Suzanne Farrell, +3 160 byte, första källan, dubbla poäng = 32 + 3 = 35 x 2 = 70 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipedia-artikel som källa. Om du använder en artikel på en annan språkversion som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du hänvisar till dessa källor i ditt bidrag. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
 2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.