Wikipedia:Veckans tävling/Föräldralösa artiklar II

Från Wikipedia
Tävla om en grön rosett!

Priser
  • Förstapris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Övriga tävlande med minst 50 poäng:

Nu är tävlingen slut!
Tävlingslogg

Göteborgs universitet, numera förälder till Acta Universitatis Gothoburgensis.
Göteborgs universitet, numera förälder till Acta Universitatis Gothoburgensis.

Måndag: På förmiddagen upphittades tävlingens första förälder. Det var Kuriosatempel, som såg till att Göteborgs universitet länkades ihop med sitt barn. Under dagen hittade även Zquid och Skivsamlare till tävlingen – varmt välkomna, alla tre!

När dagen var till ända hade Kuriosatempel dragit ifrån och redan införskaffat en lila rosett. Den resan gick via flygbaser, landsfiskaler, spökplåtningar, kloster, drakbåtar och 60 dagar i fängelse. Med tanke på den fortsatta tävlingsinsatsen får man hoppas på ett snabbt frisläppande… Zquid hittade under dagen tre föräldrar till en krillspecialist och en dito till en konkolog. Skivsamlare inledde sin egen vecka i familjeåterföringens tecken via insatser i musik- och aktieägarbranschen.


Mary Robinson, nybliven förälder till en utmärkelse.
Mary Robinson, nybliven förälder till en utmärkelse.

Tisdag: Under tisdagen fick vi tre nya tävlande – varmt välkomna, Deryni, Boelnorra och Höstblomma! Fem deltagare hittade nya föräldrar, och gracerna fördelades ganska jämnt.

Vid mittnattsvilan hade Boelnorra och Höstblomma en intensiv kamp om femteplatsen. Den förstnämnda ägnade sig åt pristagare, medan Höstblomma tog sin an den gotländska konsten, skidfrämjare och isländska kloster. Skivsamlare höll sig dock 100 helvetiska mil och en TV-serie före. Deryni lyckades dock klämma sig förbi, med hjälp av sjöar i öst och väst, innan det tog stopp mot en stillastående Zquid. Kuriosatempel firade sin ledning med hiphop hela dagen lång.


Anna Louise Föhse, numera med två föräldrar.
Anna Louise Föhse, numera med två föräldrar.

Onsdag: Inga nya tävlande under onsdagen, men fyra friska föräldrajägare underhöll oss. Zquid och Deryni höll sig dock fortfarande lugna, eftersom de hade en krock att reda ut.

Boelnorra avancerade till fjärde plats, med hjälp av olympiska ledare och lite division. Höstblomma tog ett än större hopp och tog sig ända från sjätte plats till tredje; de behövande barnen hette i det här fallet Anna, Anna Louise, Anna och Anne.

Skivsamlare var samtidigt aktiv på isen, bland simulatorer, forskningscentra, fysiologer, orter i söder, IT-företag och runt det paranormala; ett flytt till andra plats blev tack. Kuriosatempel stävade dock vidare i sin ledning, nu tillsammans med en evolutionsbiolog.


Abergavenny Castle, inte längre föräldralös.
Abergavenny Castle, inte längre föräldralös.

Torsdag: På torsdagen fick vi vår sjunde deltagare – varmt välkommen, Turgenjev! Även denna dag var fyra tävlande i farten.

Sent startande Turgenjev hittade en far till en skulptör. Deryni kom loss ur den tidigare krocken och rusade upp till fjärde plats efter besök på en halvö, uppe i bergen, vid isälvar och långt i väster. Boelnorra avancerade samtidigt till tredje plats via sydliga distrikt, kymriska ruiner och uddar i väster. Än värre var dock Höstblomma, som tog över andraplatsen från en semesterledig Skivsamlare; poängvinnarna hämtades från Sudan och Ghana, bland befälhavande prinsessor och drottningar.

Denna torsdag hade tävlingsledaren tagit ledigt. Så ledningen krympte högst betydligt – spänningen stiger!


Ambon Pattimura Airport, numera nämnd i öartikeln.
Ambon Pattimura Airport, numera nämnd i öartikeln.

Fredag: Under fredagen fick endast två av våra deltagare napp i föräldrajagandet. Skivsamlare flög från flygplats till flygplats i sitt poängsamlande och närmade sig den för dagen stillastående Deryni.

I toppen vaknade Kuriosatempel åter till liv. En dag i Sverige fick en förälder, liksom både bildsajter och tennislekar.


Aktinidin, bananenzym med festligt utseende.
Aktinidin, bananenzym med festligt utseende.

Lördag: Fyra föräldrajägare var i farten under lördagen. Minst en rosett utdelades.

Skivsamlares friska satsning gav resultat, och via albanismer, datorspel och författare övertogs fjärdeplatsen. Boelnorra fick dock fart under fötterna och lyckades försvara tredjeplatsen efter insatser i sjöar och på uddar. Samtidigt stärkte Höstblomma sin andraplats med föäldrahjälp till målarmästare, bananenzymer och tjänstemän.

Även Kuriosatempel gjorde sitt i tävlingsfältet. Idrottsplatser och arga hundar hittade hem under dagens jakt.

Nu är det söndagsrusch. Kommer någon att nå fram till Kuriosatempel? Och får vi några nya tävlande?


Brunstad Christian Church, numera även förälder.
Brunstad Christian Church, numera även förälder.

Söndag: Avslutningsdagen blev en lugn tillställning. Vi hade två tävlande ute på föräldrajakt, och de gjorde en del trevligt.

Skivsamlare hittade föräldrar åt en utbrytare, en producent, ett museum och en direktör. Detta räckte sånär till avancemang upp på tredje plats; en brun rosett blev nu lönen för mödan.

Även Höstblomma skaffade sig under dagen en egen rosett, i detta fall en av lila kulör. Andraplatsen stärktes samtidigt, via hjälp att hitta föräldrar åt en brevväxlare, en massakerförfattare, en skotsk filosof samt ett stort kloster.

Tack för alla bidragen! Det här var en lite lurig men samtidigt välbehövlig tävling. Sannolikt återkommer jag med flera "föräldrajakter" vad det lider, då förhoppningsvis med mer lättnavigerade behovslistor. Allt gott!


De tävlande har gått i mål!

Föräldralösa artiklar …[redigera | redigera wikitext]

… är temat denna vecka. Föräldralösa artiklar är artiklar som ingen annan artikel länkar till. En av styrkorna med Wikipedia är nätverket av artiklar, så artikellänkningar kan göra stor nytta. Därför ska vi denna vecka ägna oss åt att hitta lämpliga föräldrar. Tävlingen har arrangerats en gång tidigare – Wikipedia:Veckans tävling/Föräldralösa artiklar (2010).

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 30, 2018 (kl 00:00 23 juli – kl 23:59 29 juli)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Priser: Vinnaren föräras en grön rosett. Övriga som når 100 poäng får motta den lila rosetten. Övriga som når 50 poäng belönas med den bruna rosetten.
  • Segrare: du?

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 2 poäng per förälder (max fem föräldrar per artikel). Alla länkningar mellan artiklar funkar (inklusive genom hattnoter/topplänkar); rena omdirigeringssidor funkar däremot inte eftersom de inte är artiklar.
  • 1 poäng per 100 byte i utökning (gärna källbelagd) som görs i föräldraartikeln i samband med länkningen. Poäng utdelas endast på utökningar över 100 byte; avrunda uppåt över 150 poäng etc.


Vänster: föräldralös hittar förälder (Tarzans pojke, 1939). Höger: Ställe att hitta nya föräldrar på (Grönkulla, Prince Edward Island). Vänster: föräldralös hittar förälder (Tarzans pojke, 1939). Höger: Ställe att hitta nya föräldrar på (Grönkulla, Prince Edward Island).
Vänster: föräldralös hittar förälder (Tarzans pojke, 1939). Höger: Ställe att hitta nya föräldrar på (Grönkulla, Prince Edward Island).

Bakgrund och tips[redigera | redigera wikitext]

Alla Wikipedias artiklar bör vara länkade till andra artiklar som berör närliggande ämnen. Observera att länkarna ska vara "relevanta"; det bör alltså på något sätt vara motiverat att länka den artikel man väljer till den föräldralösa artikeln. "Länkfrossa" ger inte extra poäng. Om man är osäker på vad som är en bra wikilänk kan man titta på denna sida och på den här sidan.

Sidan med alla de föräldralösa
Petscan-tips

Tyvärr är "föräldralösa sidan" en lång, alfabetiskt ordnad lista. Den ger inte möjlighet till urval. Däremot kan man via verktyget Petscan hitta fram till en del föräldralösa artiklar i olika ämnen. I nedanstående exempel visas artiklar med endast en utlänk från sidan; sådana sidor är ofta (men inte alltid) föräldralösa.

IW-länkar

Om artikeln har en motsvarighet på någon annan Wikipedia-version, kan man ofta få tips om lämpliga föräldrar. Exempel: sidor som länkar till artikeln "Tarzan" på engelskspråkiga Wikipedia.

Fler söktips

Här presenteras verktyg för att kunna lista föräldralösa artiklar som inte skrivits av en bot. Bättre sent än aldrig (eller kanske bra att ha till nästa tävling i ämnet).

  • Deltagarna listar sig själva i alfabetisk ordning, så hittar vi lättare.
  • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade. De kan i slutsummeringen komma att bytas ut mot en mer värdefull rosett.

(fiktivt exempel:)

Oliver Twist, 13 p

Boelnorra, 57 p den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

Deryni, 40 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Alajärvi (sjö i Kuhmo, Kajanaland, 63,97 N, 30,1 Ö) och Alajärvi (sjö i Kuhmo, Kajanaland, 64,57 N, 29,54 Ö) (länkar till varandra = 2+2p)
  2. Ala-Lyly och Ala-Lyly (sjö i Pieksämäki, Södra Savolax) (länkar till varandra = 2+2p)
  3. Ala-Lylyjärvi och Ala-Lylyjärvi (sjö i Varkaus, Norra Savolax) (länkar till varandra = 2+2p)
  4. Akoo Creek och Akookuk Creek (länkar till varandra = 2+2p)
  5. Akerley Brook och Akerley Creek (länkar till varandra = 2+2p)
  6. Alvins Lake och Alvins Lake Brook (länkar till varandra = 2+2p)
  7. Alpjahorn och Alpjuhorn (länkar till varandra = 2+2p)
  8. Alph River och Alph Creek (länkar till varandra = 2+2p)
  9. Alouette Mountain och Alouette River (länkar till varandra = 2+2p)
  10. Alona Bay Creek och Alona Bay (länkar till varandra = 2+2p)

Höstblomma, 100 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

Kuriosatempel, 152 p den ljusgröna rosetten[redigera | redigera wikitext]

Skivsamlare, 55 p den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

Turgenjev, 2 p[redigera | redigera wikitext]

Zquid, 20 p[redigera | redigera wikitext]