Wikipedia:Veckans tävling/Glaciärer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Artikeln Glaciologi behöver utökning och fler referenser, och artikeln Glaciär behöver bland annat uppdatering.


Veckans tävling
Artikeln Kalvning (glaciär) behöver utökning och källor
TävlingsledareZquid
SegrareSjunnesson
Priser
VinnarprisArticle green2.svg
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagareEyjafjallajökull.jpeg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Aletschgletscher.jpg

Global uppvärmning och glaciärer som krymper - det är ett ämne som uppmärksammas allt mer. Tävlingens förste deltagare; Sjunnesson, skriver om detta i sitt första bidrag. Välkommen, Sjunnesson, och tack för bidraget!
Tisdag:
Gletch und Rhonegletscher um 1900.jpeg

Det finns många som vill åka och se glaciärer. Under tisdagen förbättrade Sjunnesson artiklarna om två kalla turistmål, varav den ena fått solskydd i bevarandesyfte.
Onsdag:
Vatnajökull.jpeg

Sjunnesson var fortsatt flitig. Arbetet började där tisdagen slutade, vidare till bland annat Island innan det avslutades på morgonens startpunkt.
Sjunnesson har nu tillräckligt många poäng för att få en rosett. Den kan bli en vinstrosett när tävlingen är över, för än så länge är Sjunnesson ensam deltagare. Kanske föredrar andra wikipedeianer att ta tillvara det sista av sommaren(?), eller dyker det upp någon mer skribent innan veckan är slut?
Torsdag:
Icecore 4.jpg

Dagen spenderades bland isländska glaciärer, och med sökande efter källor. Isen studerades även lite närmare.
Fredag:
Metre pliant 500px.png

Fortsatt studerade av is, nu på högre nivå, var det valda ämnet för dagen. Tekniska problem satte stopp för den utvalda färden, och det var även tekniska problem här på Wikipedia under kvällen. Men Sjunnesson lyckades trots detta skapa en artikel om farkosten, och har nu nästan passerat 200 poäng. Ett fint arbete, och värdefullt dessutom!
Lördag:
Breidamerkurjoekull.jpg

Nu kan vi bilda oss en uppfattning om hur det ser ut på en städad plats. Sjunnesson har både tagit bort och lagt till, och med det förbättrat ännu en artikel. Dessutom fått mig att undra om personen på bilden fortsatte framåt, och hur långt det var till andra sidan.
Nu är det iallafall inte långt kvar till tävlingens slut. Sjunnesson har nu passerat 200 poäng, och är fortfarande ensam tävlande. Snart får vi veta hur det slutar.
Söndag:
Defregger-Haus-(1980).jpg

Två nya deltagare i tävlingen! Sjunnessons tidigare städrunda inspirerade kanske Nordelch, som städade hela tio platser i Österrike, lade till foton och allt detta mitt i flyttbestyr!
Även Allexim verkar ha tittat på vad som gjorts tidigare, och fortsatte det påbörjade förbättringsarbetet i en dalglaciär. Sedan fick vi veta mer om en glaciär på en sydlig ö.
Sjunnesson avslutade sin rad av bidrag med en nyskriven artikel om en glaciolog.
Och så var tävlingen över. Veckan fick till slut 3 deltagare, 22 förbättrade artiklar (varav 7 fick sina första källor) och 1 ny artikel. Rättelse: Veckan fick till slut 3 deltagare, 21 förbättrade artiklar (varav 7 fick sina första källor) och 2 nya artiklar.
Nordelch fick, trots värdefullt arbete, tyvärr bara 10 poäng och kom på tredje plats. Allexim glömde visst en bonus men nådde efter korrigering 23 poäng och blev tvåa. Segraren, med hela 377 poäng, är Sjunnesson. Stort grattis! Och tack till dig, Allexim och Nordelch för era tävlingsbidrag! Jag säger även tack till Allexim, Nordelch och Paracel63 för förslagen i Tipshörnan.
Priser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Emoji u1f449.svg Nästa vecka är tävlingstemat Kvinnliga musiker. Välkommen att delta även där!

Emoji u1f449.svg Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Denna vecka är tävlingstemat ett aktuellt ämne, nämligen glaciärer. Välkomna!


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Tävlingen handlar om glaciärer som finns eller har funnits, om forskning och annat som hör till glaciologi.

Det finns många delområden att välja bland. Du kan leta i den svenskspråkiga kategorin Glaciologi, den engelskspråkiga Glaciology eller motsvarande på andra språkversioner. Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista här nedan.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar inom temat glaciärer.
 • Tid: 2 september 2019 00:00:00 — 8 september 2019 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Botar: Om en bot känner att den har tid och lust att vara med och skapa eller förbättra artiklar i denna tävling, är den välkommen. Obs! Botar tävlar dock i en egen klass, dvs botar tävlar mot botar, och mänskliga deltagare mot varandra. Två vinstrosetter kan alltså delas ut.
 • Pris: Vinnaren får Article green2.svg, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare: Sjunnesson

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Även denna gång är bonuspoängen för första bilden något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp. Dessutom finns det två bonuskategorier med dubbla poäng.

OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [a]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

 • Arbete med artiklarna Glaciär och Glaciologi ger dubbla poäng.
 • Eftersom det finns många fler wikipediaartiklar om män än om kvinnor, blir det dubbla poäng för arbete i artiklar som handlar om enskilda kvinnor eller grupper, organisationer och liknande som bestått av (enbart) kvinnor. Är du osäker på en artikel, fråga gärna på diskussionssidan.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns mycket att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I galleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

 1. Zquid: Artikeln om Glaciär behöver uppdateras + få globalt perspektiv
 2. Zquid: Skapa artikeln om Liu Yan (en)
 3. Zquid: Skapa artikeln om Mer de Glace (en) (fr)
 4. Zquid: Skapa artikeln om Siachen Glacier (en))
 5. Zquid: Skapa artikeln om Extreme Ice Survey (en)
 6. Zquid: Skapa en artikel (med lämpligt svenskt namn) om det som på engelska kallas Pressure melting point
 7. Zquid: Skapa en artikel (med lämpligt svenskt namn) om det som på engelska kallas Last Glacial Maximum
 8. Zquid: Skapa artikeln om Okjökull (nu en omdirigering) [3] (en)
 9. Zquid: Utöka artikeln om Supphellebreen och ge den källor
 10. Zquid: Utöka artikeln om Jakobshavn Isbræ och ge den fler källor
 1. Nordelch: Skapa artikeln Blood Falls. (en) Källa: The Bleeding Glacier of Antarctica
 1. Paracel63: Skapa artikeln Glaciärernas tillbakadragande sedan 1850. (en)
 1. Allexim: Skapa en artikel om glaciären med det kontroversiella namnet Agassizglaciären (New Zealand). (en)
 2. Allexim: Skapa en artikel om glaciären med det kontroversiella namnet Agassizglaciären (Alaska). (en)
 3. Allexim: Skapa en artikel om glaciären med det kontroversiella namnet Agassizglaciären (Montana). (en)
 4. Allexim: Skapa en artikel om glaciären Mangatoetoenui. (en)
 5. Allexim: Skapa en artikel om den nyzeeländska glaciären Fox/Te Moeka o Tuaweglaciären alternativt Fox/Te Moeka o Tuawe alternativt Fox (glaciär). (en)

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 95 p
 1. CryoSat-2, utökad 579 byte, första bilden = 6 + 2 = 8 p
 2. Postglacial landhöjning, utökad 545 byte = 5 p
 3. Iskärna, utökad 950 byte, första källan, första filmklippet = 9 + 3 + 2 = 14 p
 4. Helen Fricker, ny 3 364 byte, dubbla poäng = 34 x 2 = 68 p

Allexim, 23 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Rhôneglaciären, 419 bytes för första fotot på istunneln/isgrottan (0 extrapoäng) och utökning av artikeln = 4 p
 2. Franz Joseph (glaciär), 1552 bytes för utökning av artikeln + första källa = 16 + 3 = 19 p

Nordelch, 10 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Winnebachferner, endast robotstädning = 0 p
 2. Äußeres Mullwitzkees, robotstädning, första bilden = 2 p
 3. Wildenkees, robotstädning, första bilden = 2 p
 4. Waxeggkees, robotstädning, första bilden = 2 p
 5. Wasserfallferner, robotstädning, första bilden = 2 p
 6. Vorderer Kastenkees, endast robotstädning = 0 p
 7. Tuxer Ferner, robotstädning, första bilden = 2 p
 8. Viltragenkees, endast robotstädning = 0 p

Sjunnesson, 377 p Mörkgrön rosett[redigera | redigera wikitext]

 1. Aletsch, utökad 996 byte = 10 p
 2. Rhôneglaciären, utökad 4 413 byte = 44 p
 3. Jostedalsbreen, utökad 1 407 byte, första källan 3 p = 14 + 3 = 17 p
 4. Vatnajökull, utökad 349 byte = 3 p
 5. Hardangerjøkulen, utökad 673 byte, första källan 3 p = 7 +3 = 10 p
 6. Glaciologi, utökad 987 byte, dubbla poäng = 10 x 2 = 20 p
 7. Jostedalsbreen nationalpark, 1235 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
 8. Tungnafellsjökull, utökad 215 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 9. Mýrdalsjökull, utökad 428 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
 10. Iskärna, utökad 400 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p
 11. Þórisjökull, utökad 521 byte = 5 p
 12. CryoSat-1, ny 5760 byte = 58 p
 13. Breiðamerkurjökull, utökad 479 byte, första bilden = 5 + 2 p
 14. Erin Pettit, ny 8640 byte, dubbla poäng = 86 x 2 = 172 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du översätter en wp-artikel från ett annat språk, måste du kontrollera att faktauppgifterna finns i källan/källorna (bok, tidningsartikel etc). Anges läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.