Wikipedia:Veckans tävling/Källtävling september 2022

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Välkomna till en ny Veckans tävling, och en ny färd inom temat artiklar som har källmallar.
Vad händer under resans gång? Kanske hamnar vi i ett Öresundståg, plockar fram en Iphone och kopplar av med Michael Jackson i hörlurarna (eller lite Tetris) medan tåget passerar ett lejon på väg till Katedralen i Oxford... Veckan är full av möjligheter!


Veckans tävling
Det finns många artiklar inom temat att välja på. Artikeln om Virginia Eliza Clemm Poe hade "källor behövs"-mall vid veckans start och ingår därmed i temat.
TävlingsledareZquid
Priser
VinnarprisArticle green.svg
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagareTypical Study Room, Typing Room -220 (3109284011).jpg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Olena Zelenska, 16 June 2022 (cropped).png

Första bidraget var en artikel om en första dam, och där blev det förbättringar i form av första källor och mer text. Det var Paracel63 som var bidragsgivare och först bland denna veckas deltagare (51 minuter efter midnatt, minsann!).
Ungefär samtidigt som solen gick upp (beroende på var man befinner sig), gjorde Deryni förbättringar i en stjärnmärkt artikel om hur vi fått mer kunskap om solen och dess omgivning.
De två förstnämnda deltagarna hade högst sannolikt hämtat tips som fanns här på tävlingssidan under dagen. Men den tredje - Nalle&Lisa - hade tydligen en annan inspirationskälla. Här var det till att börja med bokstaven Z som gällde, från ett danskt bolag till en legering.
Matanb anlände på kvällen, efter ett val i Tipshörnan, och strax därefter hittade Nordelch hit, med upphittade källor om ett djur vars skalle har hittats.
Och i Tipshörnan hade NnieAndersson redan under söndagen lagt in artiklar med politiskt tema. (Och jag har lagt in en blandad skara tips)
Jag tackar så mycket för bidrag och tips, och säger Välkomna, allihop!
Tisdag:
Emacs Tetris vector based detail.svg

Nu var det Paracel63 som tittade närmare på bokstaven Z... och sedan fylldes Tipshörnan på med artiklar som innehöll denna bokstav men saknade källor.
Bland de olika tävlingsdeltagarnas bidrag fanns det många artiklar som fått källor. Nalle&Lisa startade 1 148 meter över havet och hamnade till slut i havet...
Paracel63 hittade en poets maka medan Matanb tydligen föll för ett fallande tidsfördriv.
Första källor har ett språk och två andra artiklar fått tack vare veckans sjätte deltagare; Sjunnesson.
Onsdag:
Soijamakaronilaatikko.JPG

En sjunde deltagare anslöt sig under dagen och jag säger Välkommen, Basingo!
Basingo dök rätt ner i alfabetet och landade på bokstaven M. Förbättringsarbetet gick bland annat via en stat i Västafrika och ett av bidragen gjorde mig rejält sugen på en viss maträtt.
Två andra deltagare var aktiva under dagen. Nalle&Lisa besökte en gammal bank med ny mall och Matanb såg gudomlga sköldpaddor och maskerade rävar bland inlagda förslag.
Torsdag:
Radie.png

En del artiklar om vanliga och basala ämnen skapades tidigt i Wikipedias historia, blev inte källbelagda och förblev källösa. Artikeln Radie kan väl sägas vara en sådan, men har nu, efter nästan 19 år, fått källor tack vare Sjunnesson.
Artikeln Homeless World Cup är aningens yngre, men var lika tom på källor tills denna vecka då NnieAndersson mallade och Nalle&Lisa källbelade.
Basingo gav fler källor till ingredienser och köksredskap medan Matanb förbättrade en maträtt.
Fredag:
Motorrettungsboot DLRG.jpg

Ännu en dag med bidrag om allehanda ting. Paracel63 reste långt bort (eller läste i en kartbok?). På lite närmare håll hade jag Nalle&Lisa, som ägnade sig åt utbildning i viktiga ämnen innan besök på två blöta platser.
Nordelch källbelade artiklar om olika djur från förr... och mitt i alltihopa fick faktiskt Basingo en syl i vädret!
Under fredagen fick dessutom Tipshörnan ännu fler tips, denna gång av Logjohn.
Lördag:
Corythosaurus restoration.jpg

Fortsatt framåt för fyra flitiga förbättrare! Basingo gjorde besök i rymden, fler upptäckter i verktygslådan och ett biobesök. Nalle&Lisa startade med utbyggnad av en 31 kilometer lång österrikisk järnväg och hamnade i ett irländskt slott. Sjunnesson tog sig an ett allvarligt ämne och Nordelch skrev om en tungviktare.
Ja, nu är det inte så mycket kvar av tävlingsveckan. Jag säger som jag brukar: "Heja, heja, alla deltagare!"
Söndag:
Gabriel Garcia Marquez.jpg

Sent omsider kommer här rapport från tävlingens sista dag. Och det hände saker redan före halv ett på natten... för Logjohn bjöd på ett nytt tips! På morgonen anlände Nalle&Lisa, med en utökad artikel om stödjande av kulturella insatser. Under förmiddagen hörde vi från Sjunnesson.
Eftermiddagen fick vi fler förbättrade artiklar. Dagens sista lades in av Basingo tjugotvå minuter i tolv, och blev en prisad författare.
Jag missade att kolla hur många artiklar som fanns i kategonin vid tävlingens slut, jag vet bara att antalet ökat. Detta beror på att källösa artiklar utan källmall blivit mallade under perioden. Inget som ska överskugga att deltagarna gjort ett fint arbete! Och detta arbete, utfört av 7 deltagare, gjorde att 88 artiklar (87 inom temat) fick förbättringar. (90 bidrag totalt - 2 artiklar var det mer än en deltagare som förbättrade.) Många fick efterlängtade källor.
Nu är det dags för en blick på poängen. Den ger följande ordning bland deltagarna:
1. Basingo - 352 p
2. Nalle&Lisa - 308 p
3. Matanb - 72 p
4. Paracel63 - 64 p
5. Nordelch - 60 p
6. Sjunnesson - 52 p
7. Deryni - 3 p
Jag säger STORT GRATTIS till Basingo, och STORT TACK till alla som varit med och tipsat och förbättrat! Priser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Emoji u1f449.svg Nästa vecka är tävlingstemat Ulrika. Välkommen att delta även där!

I somras arrangerade jag källtävlingsvarianten Källtävling juli 2022. Nu kommer ännu en vecka med samma tema: att förbättra artiklar genom att ge dem källor, bilder, uppdatering, globalt perspektiv och annat som behövs. Och artiklarna vi förbättrar, är de som vid tävlingens start fanns (eller under veckan hamnar i) kategorin Alla artiklar som behöver källor. Där finns en del att välja på - vid tävlingens start 52 052 stycken!

Välkomna!


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Välkomna att förbättra inom temat!

Och temat är som sagt artiklarna i kategorin Alla artiklar som behöver källor. Det finns fler artiklar som behöver olika slags förbättringar, men det får bli någon annan gång. Denna vecka är det nämnda kategori som gäller. Men du behöver inte lägga till källor - det går bra att göra andra förbättringar.

Svårt att välja bland alla artiklar i kategorin? Du kan hitta ett urval (eller lägga in förslag) på tipshörnans lista här nedan.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra artiklar inom temat: Artiklar i kategorin Alla artiklar som behöver källor.
 • Tid: 5 september 2022 13:30:00 — 11 september 2022 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
 • Pris: Vinnaren får Article green2.svg, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).


 • Extra (Förslag, och utanför denna tävling): Om du är snabb med att förbättra en artikel efter att veckan startat, och är först med att lägga in bidraget i deltagarlistan, kan du tillgodoräkna dig detta även i Månadens uppdrag. Gå in via länken för att läsa mer. Och för alla som gör stora utökningar: En del bidrag kan passa även på Månadens artiklar. Gå in via länken för att läsa mer. Eller fråga på diskussionssidan om något är oklart.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första källan är något högre än för första bilden, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljudklipp och filmklipp. Se mer information nedan samt i fotnoter.

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Artikeln behöver vara mallad innan veckans start, eller av någon annan än dig under veckan. Textutökningar i artiklar behöver minst en källa (befintlig eller ny), som ska anges. Mer information i fotnoten.[a]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.[b]
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös artikel.[a] [b] (observera att en del artiklar har första källa, trots att den är mallad som källös.)

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har hittat ett antal artiklar och blandat olika ämnen. Tio är inlagda i Tipshörnan, andra kanske läggs dit lite senare. Ni kan också önska förbättringar och skapande av artiklar inom temat – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny. Du kan även byta ett eller flera av dina tips mot ny(a).

 1. Zquid: Riksdag
 2. Zquid: September
 3. Zquid: Charles III
 4. Zquid: Vallag
 5. Zquid: Nørrebro
 6. Zquid: Asterisk
 7. Zquid: Faktura
 8. Zquid: Gram
 9. Zquid: Minnesotafloden
 10. Zquid: Österrikiska nationalbiblioteket
 1. NnieAndersson: Socialism med kinesiska särdrag
 2. NnieAndersson: Socialism i ett land
 3. NnieAndersson: Socialistisk feminism
 4. NnieAndersson: Socialistisk radikalfeminism (saknar helt källor)
 5. NnieAndersson: Socialistisk revolution (saknar helt källor)
 6. NnieAndersson: Socialdemokrati
 7. NnieAndersson: Marxism
 8. NnieAndersson: Marxism–leninism
 9. NnieAndersson: Marxistisk feminism
 10. NnieAndersson: Marxistisk ekonomi
 1. Paracel63: Zappa in New York
 2. Paracel63: Zanzibars stenstad
 3. Paracel63: Zimbabwes riksvapen
 4. Paracel63: Z som i Zafir
 5. Paracel63: Zandvoort
 6. Paracel63: Zenica
 7. Paracel63: Tore Zetterholm
 8. Paracel63: Zodiaksten
 9. Paracel63: Zentai
 10. Paracel63: Z-balk
 1. Logjohn: Lista över statsöverhuvuden
 2. Logjohn: Tadzjikistan
 3. Logjohn: Nico Bleutge
 4. Logjohn: Hermann Hesse

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare 34 p
 1. Tropiskt monsunklimat, utökad 700 byte, första källa, första bild = 7 + 3 + 2 = 12 p
 2. Rysslands invasion av Ukraina 2022, utökad 951 byte, första filmklipp = 10 + 2 = 12 p
 3. Sydafrika, utökad 1 050 byte = 10 p

Basingo, 352 p Article green.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Tonton Macoute, + 238 byte = 2 p (Tyvärr kan inte bidraget få poäng eftersom artikeln inte var inom temat. // Zquid)
 2. Machete, + 1003 byte = 10 p
 3. Magnans syndrom, + 470 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
 4. Mali, + 1377 byte = 14 p
 5. Michelle Magorian, + 861 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p
 6. Makaronipudding, + 610 byte = 6 p
 7. Stärkelse, + 531 byte = 5 p
 8. Maizena, + 1520 byte, första källa = 15 + 3 = 18 p
 9. Potatismjöl, + 1058 byte = 11 p
 10. Potatisskalare, + 117 byte = 1 p
 11. Mandolin (köksredskap), + 633 byte = 6 p
 12. Kyrett, + 1315 byte, första källa = 13 + 3 =16 p
 13. Kyndel (krydda), + 754 byte = 8 p
 14. Körnare, + 504 byte =5 p
 15. Sickel, + 1563 byte = 16 p
 16. Syl, + 1265 byte = 13 p
 17. Charon (måne), + 2120 byte = 21 p
 18. Hålpipa, + 1621 byte = 16 p
 19. Bågfil, +773 p = 8 p
 20. Såg, + 383 byte, första källa = 4+3 = 7 p
 21. Plåtsax, +1055 byte = 11 p
 22. Plåt, + 356 = 4 p
 23. Avbitartång, + 536 byte, första källa = 5 + 3 = 6 p
 24. Hamlet (film, 1900), + 863 = 9 p
 25. Tång, + 189 byte = 2 p
 26. Galax, + 1459 byte = 15 p
 27. Bultsax, + 391 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p (Tillägg för första källa. // Zquid)
 28. Dorn, + 896 byte = 9 p
 29. Guldsmed, + 148 byte = 1 p
 30. Kabaré, + 3495 byte = 35 p
 31. Garant, + 2108 byte, första källa = 21 + 3 = 24 p
 32. García Márquez, + 2760 byte = 28 p

Deryni, 3 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Solsystemets upptäckt och utforskning, +366 byte, kb-mall fixad = 3 + 0 = 3 p

Matanb, 72 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Valkrets, +1 376 byte = 14 p
 2. Bjørn Watt Boolsen, +785 byte = 8 p
 3. Tetris, +522 byte = 5 p
 4. Yakitori, +230 byte = 2 p
 5. Lucy Bronze, +95 byte = 1 p
 6. Kurma, + 1 068 byte + första källa = 11 + 3 = 14 p
 7. Zorro, + 1 336 byte + första källa = 14 + 3 = 17 p
 8. Plutos naturliga satelliter, +478 byte = 5 p
 9. Chili con carne, +603 byte = 6 p

Nalle&Lisa, 308 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Zentropa, 477 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
 2. Zeta (flod), +323 byte, första källa, första bild = 3 + 3 + 2 = 8 p
 3. Margareta Zetterström, +369 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 4. Zicral, +723 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 5. Alberga stadsbana, +488 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
 6. Bjørn Watt Boolsen, +375 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 7. Borgahällan, +286 byte, första källa, första bild = 3 + 2 + 3 = 8 p
 8. Kras (förening), +257 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
 9. Linzer Eissporthalle, +308 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
 10. Klassekampen, +398 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 11. Gateavisa, +614 byte, första källa, första bild = 6 + 3 + 2 = 11 p
 12. Lysekils kallbadhus, +968 byte, första källa = 10 + 3 = 13 p
 13. Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, 552 byte, första källa, första bild = 6 + 3 + 2 = 11 p
 14. Armeniens centralbank, +456 byte, första källa, första bild = 5 + 3 + 2 = 10 p
 15. Balot, +1 289 byte, första källa = 13 + 3 = 16 p
 16. U-motor, +896 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p
 17. Homeless World Cup, +661 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 18. Nesøya, +403, byte, första källa, första bild = 4 + 3 + 2 = 9 p
 19. Viggo Kampmann, +687 byte = 7 p
 20. Ammerud, +315 byte, första källa, första bild = 3 + 3 + 2 = 8 p
 21. Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft, +875 byte, första källa = 9 + 3 = 11 p
 22. Murmanskfjorden, +700 byte, första källa, första bild = 7 + 3 + 2 = 12 p
 23. Stora Björnfloden, +526 byte, första källa, första bild = 5 + 3 + 2 = 10 p
 24. Radkersburgerbanan, +1 132 byte, första källa, första bild = 11 + 3 + 2 = 16 p
 25. Rikard Fåhraeus, +468 byte, första källa, första bild = 5 + 3 + 2 = 10 p
 26. Scanburger, +366 byte, första källa, första bild = 4 + 3 + 2 = 9 p
 27. Belfast Castle, +951 byte, första källa = 10 + 3 = 13 p
 28. Deverthska kulturstiftelsen, +692 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 29. Ceres (bryggeri), +669,byte, första källa, första bild = 7 + 3 + 2 = 12 p
 30. Musée Édith Piaf, +201 byte, första källa, första bild = 2 + 3 + 2 = 7 p
 31. Glassbomb, +520 byte, första källa, första bild = 5 + 3 + 2 = 10 p
 32. Schlange, +470 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p

Nordelch, 60 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Atrociraptor, +940 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p
 2. Acanthopholis eucercus, +740 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 3. Bagaceratops, +788 byte, första källa = 8 + 3 11 p
 4. Camptosaurus, +894 byte , första källa = 9 + 3 = 12 p
 5. Palaeoloxodon antiquus, +226 byte, första källa = 2 + 3 = 5 p
 6. Corythosaurus, +718 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p

Paracel63, 64 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Olena Zelenska, +2700 byte, första källa = 27+3 = 30 p
 2. Virginia Eliza Clemm Poe, +2500 byte, första källa = 25+3 = 28 p
 3. Corregidor, +264 byte, första källa = 3+3 = 6 p

Sjunnesson, 52 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bosniska, +689 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 2. Lucy Bronze, +363 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 3. Magyar Labdarúgó Szövetség, +368 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 4. Radie, +564 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
 5. Nässelväxter, +366 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 6. Dödshjälp, +619 byte = 6 p
 7. Lateral, +255 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du använder en wikipediaartikel på en annan språkversion som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du hänvisar till dessa källor i ditt bidrag. Länkarna som anges ska fungera. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
 2. ^ [a b c d] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.