Wikipedia:Veckans tävling/Konst

Från Wikipedia
Tävla om den gröna konstrosetten och låt våra läsare upptäcka nya saker om konst!
Priser
  • Vinnarpris:
  • Övriga tävlande, minst 100 poäng:
  • Övriga tävlande, minst 50 poäng:


Tävlingen har börjat!

Tävlingslogg
The Evening Star – ser du stjärnan?
The Evening Star – ser du stjärnan?

Måndag: Tävlingsveckan började starkt, med artiklar från Hans Frörum, Skottniss och Smetanahue – varmt välkomna! Första bidraget kom redan efter en timme, när Skottniss bjöd oss på en efterlängtad tavla. Redan i samma veva kammade h*n hem extrapoäng genom att lista ut de fyra målningarna i kollaget till vänster: Flicka med pärlörhänge, Mona Lisa, Skriet och Stjärnenatt.

Apropå efterlängtade artiklar… Listan med önskade artiklar tilldrog sig stort intresse, och redan innan tävlingsstart hade den fyllts med önskemål från sju olika håll. När sedan måndagen var över hade sex stycken av önskningarna uppfyllts, fyra av dem via Skottniss olika aktiviteter.

Efter första tävlingsdagen hade vi Skottniss i topp, med nio artiklar och 249 poäng – inklusive en (vad jag förstår) personlig favorit och en av dennes tavlor. Men även diverse andra klassiker stod på dagordningen. Hans Frörum tog samtidigt hand om andraplatsen med hjälp av en ryskbrittisk porträttfotograf, medan Smetanahue höll sig i Sverige.

Vad bjuder tisdagen på? Den som vill tjäna många poäng kan sikta in sig på någon av (bas)artiklarna Konst, Bildkonst och Fotografi, som ger dubbla poäng hela veckan ut. Lycka till!


"Blåfyran" – i rysk-tysk tappning…
"Blåfyran" – i rysk-tysk tappning…

Tisdag: Efter den livfulla månaden fick vi en lite lugnare tisdag. Det skrevs dock i sju olika artiklar, och vi fick en ny deltagare – varmt välkommen, Nordelch!

När deltagarna tagit sig hem efter dagens museibesök hade Nordelch öppnat lite lugnt med en konstnärsgrupp. Smetanahue tryckte under tisdagen på gasen och betade raskt av en fotograferande kritiker, en stipendieutdelning och en metafysisk produktion. Hans Frörum lyckades med nöd och näppe hålla undan på sin andraplats, tack vare ett besök i Sankt Petersburg. I stor ledning hade vi dock fortfarande Skottniss, som umgicks med lärjungar och försvarade sig mot små gudar.

Hur ser det ut efter onsdagen? Kommer vi att få bidrag från Göteborgs konsthall? Vem vet…


Tidig skrivkonst, på ben…
Tidig skrivkonst, på ben…

Onsdag: Onsdagen blev om möjligt än lugnare än tisdagen. Men vi fick två nya deltagare – varmt välkomna, AHA och Bairuilong! Totalt fick vi tre nya och en utökad artikel.

Vid dagens slut hade nykomlingen AHA bidragit med norsk avantgardist, levererad från skrivstugan på Göteborgs konsthall; det räckte till att gå om Nordelch och upp på femte plats. Smetanahue gjorde ett nytt försök att köra om Hans Frörum, genom östtysk assistans. Men den hotade kontrade med ytterligare en rysk konstnär, och drog ifrån till säker mark… trodde i alla fall Hans Frörum. Debutanten Bairuilong körde om fyra tävlingsfordon och direkt upp på andra plats, via en rejäl utökning av en forntida kalligrafi. Snart får ledande Skottniss (som ägnade dagen åt finmekaniken i depån) se upp!

Hittills har elva av de önskade artiklarna skapats, och listan byggs kontinuerligt på. Så här finns mycket att låta sig inspireras av.


Torsdag: Under torsdagen befann sig alla våra skribenter i depån. Måhända blev det för mycket oljefärg eller vatten i de stackars motorernas förgasare. Vi hoppas att mekanikerna gör sitt jobb, så vi får lite spänning i loppet igen.

Under tiden utökades dock önskelistan med två intressanta tavlor. Där finns nu ytterligare en stämningsfull sak av JMW Turner, plus en skördescen av August Haake.


Rhododendron à la Lilian Snelling.
Rhododendron à la Lilian Snelling.

Fredag: Två av våra tävlande fick igång motorerna under fredagen, och vi fick tre nya artiklar – varav en önskad.

Spännande nog var det kampen mellan Hans Frörum och Smetananhue som tog ny fart. Den sistnämnde läste på om konstens uppfinnande och hamnade därefter i Nederländerna. Nu banne mig… Hans Frörum hade dock motmedel, bestående av en rosad (!) blomkonstnär. I brist på konkurrenter avancerade dock båda två ett pinnhål, Hans Frörum upp på andra plats och Smetanahue upp på tredje – en penselbredd förbi Bairuilong.

Frågan är nu… kommer fler tävlingsstall att få ordning på förgasarna? Jag håller tummarna och hoppas på det bästa.


"Jugendhuset" i Varde, som länge fungerade som Frello-museum.
"Jugendhuset" i Varde, som länge fungerade som Frello-museum.

Lördag: Jodå, ytterligare en tävlingsbil fick ordning på förgasaren under lördagen, en dag då vi hade tre tävlanden i farten och fick fyra nya samt en utökad artikel.

Nordelch förkovrade sig i Die Blaue Viers sällskap, nu med dess "uppfinnare"; AHA:s femteplats är nu i allvarlig fara. Smetanahue bjöd oss på en dansk surrealist och utökade samtidigt avståndet nedåt med ett stort antal penselbredder. Närmare Hans Frörum kom h*n dock inte… Denne var ute på en större rundresa och passerade Grönland samt Frankrike innan slutmålet Florens. Ny förstaplats i tävlingen blev belöningen.

Vad händer under söndagens slutspurt? Kommer önskelistan att bli större eller mindre. Det vet vi om ett dygn. Kämpa på!


Kö till performancekonstverket The Cleaner.
Kö till performancekonstverket The Cleaner.

Söndag: Under den sista tävlingsdagen hade vi tre tävlande i farten, inklusive sent startande Boberger – varmt välkommen! – men oräknat Janee som jobbat hårt utom tävlan hela veckan. Under dagen listades tre nya artiklar, varav ytterligare en ur önskelistan.

Slutlig sjua blev Nordelch, som kom i mål strax efter sexan AHA och ytterligare ett stenkast efter nykomlingen Boberger. Denne bidrog med ett aktuellt performancekonstverk. Bairuilong slutade som fyra, efter sitt stora och enda bidrag till tävlingen.

Smetanahue korsande mållinjen som bronsmedaljör, efter studier av en tysk målare och grafiker. Skottniss tillbringade även söndagen i depå men kunde ändå trösta sig med en slutlig tredjeplats och elva artiklar på sitt samvete. Under tiden drog den nye ledaren Hans Frörum ifrån ytterligare, med hjälp av konstruktivistisk assistans. Stort grattis!

Alla deltagare får dock varsin rosett av någon färg, för hjälpen med att förbättra Wikipedias täckning av teckning och konst under annan beteckning. Och de ännu oskrivna kvinnorna i veckans önskelista kommer att vara till nytta i den nu påbörjade Kvinnor då och nu III. Tack och på återseende!

De tävlande har gått i mål!

Konst[redigera | redigera wikitext]

Fyra målningar i en, men vilka då? (Skottniss vet…)

Konst har aldrig (tror jag) varit ämnet för en Veckans tävling. I så fall är det på tiden. Alla artiklar om bildkonst och bildkonstnärer (i olika medier) räknas in i tävlingen. Tecknare som även verkar/t i andra medier godkänns också. Förtydligande: fotokonst räknas in, men inte film. Som av en händelse inleds den här veckan skrivstugorna inom Konst på Wikipedia. Välkommen till konstens värld!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Att skapa och utöka artiklar om bildkonst, dess teknik och utövare. Fotokonst och österländsk kalligrafi räknas in, men inte film (som vi tävlat i många andra veckor). Däremot räknas tecknare av olika slag in, inklusive illustratörer samt tecknande serieskapare och animatörer. Om det råder tveksamhet avgör tävlingsledaren om en artikel platsar.
  • Tid: 27 februari–5 mars 2017.
  • Tävlingsledare: Paracel63. Deltagarna räknar själva sina poäng.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn och de artiklar du har skrivit eller åtgärdat (se exempel nedan). Placera ditt användarnamn i alfabetisk ordning bland de andra tävlande.
  • Pris: Den gröna konstrosetten till vinnaren. Övriga deltagare som når 100 poäng får den lila rosetten , och de som når 50 poäng får den bruna rosetten .
  • Vinnare: Hans Frörum

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Konst, bildkonst och fotografi… hjälp oss att reda ut de här tre begreppen, med dubbla poäng som belöning.
  • 100 byte = 1 poäng (avrunda uppåt från 50)
  • Ny artikel ur önskelistan nedan ger 5 bonuspoäng (undersök först om artikeln har relevans och styrk det med källor).
  • Nya artiklar skall vara grundläggande wikiformaterade och ha minst en källa/referens. Glöm inte att koppla nya artiklar till andra språkversioner via Wikidata (se {{Wikidatahjälp}}).
  • Utökningar i redan befintliga artiklar förutsätter att det finns eller läggs in minst en källa i artikeln.
  • 10 extra poäng till den som först listar ut de fyra tavlorna i kollaget ovan! Skottniss listade ut det!
  • Dubbla poäng (under hela veckan) för utökningar (gärna källbelagda) i basartikeln Konst, liksom de viktiga artiklarna Bildkonst och Fotografi.

Tips och resurser[redigera | redigera wikitext]

Här nedan kan man lista önskade artiklar som ännu inte påbörjats. Alla är välkomna att önska – både tävlingsdeltagare och "åskådare"! Den tävlande som skriver en önskad artikel på minst 1 000 byte får 5 bonuspoäng. Fast man får bara bonuspoäng om man skapar en artikel som någon annan önskat!

För att inte sidan ska fyllas av önskningar får varje önskare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn). När en önskan (länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version) blivit artikel kan önskaren lägga in en ny.

OBS! Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade. De kan i slutsammanställningen komma att bytas ut mot en mer värdefull rosett.

Exempel, 40 p
  1. Damen med hermelinen, utökad 2 000 byte = 20 p
  2. Ramon Casas, ny 1 500 byte, önskad = 15+5 = 20 p

1. Hans Frörum, 406 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Ida Kar, ny 5 721 byte, önskad = 57+5 = 62 p
  2. Olga Suvorova, ny 1 817 byte, önskad = 18+5 = 23 p
  3. Jelena Gorochova, ny 5 737 byte, önskad = 57+5 = 62 p
  4. Lilian Snelling, ny 5 372 byte, önskad = 54+5 = 59 p
  5. Aka Høegh, ny 3 796 byte, önskad = 38+5 = 43 p
  6. Thierry Noir, ny 6 492 byte, önskad = 65+5 = 70 p
  7. Mariotto Albertinelli, utökad 1 869 byte = 19 = 19 p
  8. Varvara Stepanova, ny 6 314 byte, önskad = 63+5 = 68 p

2. Skottniss, 287 p [redigera | redigera wikitext]

  1. The Evening Star, ny 1524 byte, önskad = 15+5 = 20 p
  2. Pråmdragarna på Volga, ny 1500 byte, önskad = 15+5 = 20p
  3. Anna själv tredje (målning), ny 2215 byte, önskad = 22+5= 27 p
  4. Den lilla herdinnan, ny 1782 byte = 18 p
  5. William Bouguereau, utökad 4328 byte = 43 p
  6. Vandraren över dimhavet, ny 1594 byte, önskad = 16+5= 21 p
  7. Jacob Isaakszoon van Ruysdael, utökning 752 byte = 8p
  8. Hans Rottenhammer, ny 1369 byte = 14p
  9. Elizabeth Jane Gardner, ny 6779 byte = 68 p
  10. Matteus kallelse, ny 1557 byte, önskad = 16+5= 21 p
  11. En ung flicka försvarar sig mot Eros, ny 1654 byte = 17p

3. Smetanahue, 224 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Tomas Lundgren, ny 2 177 byte, önskad = 22 + 5 = 27 p
  2. Franz Roh, ny 2 396 byte = 24 p
  3. Beckers konstnärsstipendium, utökad 1 015 byte = 10 p
  4. La nostalgia dell'infinito, ny 2 060 byte = 21 p
  5. Nya Leipzigskolan, ny 3 112 byte = 31 p
  6. The invention of art, ny 3 800 byte = 38 p
  7. Carel Willink, ny 2 297 byte = 23 p
  8. Otto Frello, ny 2 543 byte = 25 p
  9. Werner Tübke, ny 2 539 byte = 25 p

4. Bairuilong, 174 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Orakelbensskrift, utökad 17 386 byte = 174p

5. Boberger, 45 p [redigera | redigera wikitext]

  1. The Cleaner, ny 4 454 byte = 45 p

6. AHA, 40 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Sidsel Paaske, ny 4004 byte = 40 p

7. Nordelch, 35 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Die Blaue Vier, utökad 1077 byte = 11 p
  2. Galka Scheyer, ny, 2 408 byte = 24 p

Janee [redigera | redigera wikitext]

Utom tävlan har jag skrapat ihop 80262 byte i nya konstrelaterade artiklar denna vecka plus några utökade artiklar, men jag fuskar, eftersom jag knycker texten från egna böcker. Janee (diskussion) 5 mars 2017 kl. 03.14 (CET)[svara]