Wikipedia:Veckans tävling/Kvinnliga skådespelare

Från Wikipedia
Amanda Seyfried, som vi just nu kan se i Mamma Mia! Here We Go Again och Octavia Spencer, känd från Niceville och Dolda tillgångar, nu aktuell i A Kid Like Jake - och det finns mycket att skriva om i deras artiklar på svwp. Amanda Seyfried, som vi just nu kan se i Mamma Mia! Here We Go Again och Octavia Spencer, känd från Niceville och Dolda tillgångar, nu aktuell i A Kid Like Jake - och det finns mycket att skriva om i deras artiklar på svwp.
Amanda Seyfried, som vi just nu kan se i Mamma Mia! Here We Go Again och Octavia Spencer, känd från Niceville och Dolda tillgångar, nu aktuell i A Kid Like Jake - och det finns mycket att skriva om i deras artiklar på svwp.


Veckans tävling
Rita Hayworth (som skulle ha fyllt 100 år den 17 oktober i år) och Carol Burnett, i Carol Burnett Show 1971
TävlingsledareZquid
SegrareParacel63
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Klockan hade knappt passerat midnatt innan första bidraget kom. Det var Ainali som skapat en artikel om en mångsysslare som började i en telenovela.
Senare under måndagen fick tävlingen fler deltagare. Genomlysning skrev om en skådespelare som vi kunnat se på tv i sommar, och utökade artikeln om en annan skådespelare som är teateraktuell i höst.
Filipsdotter utökade och gav källor åt två olika oscarsvinnare vars nya filmer snart visas på biograferna.
En nyskapad artikel om en dansare tillika sitcom-medverkande fick vi av Nordelch. Och Kuriosatempel förbättrade artiklarna för skådespelare som setts i bland annat Thelma & Louise, Baywatch och Lida.
Ainali skapade på kvällen sitt andra bidrag, om en ganska ny skådespelare som redan är inne på sin sjätte film.
Roligt med så många, och olika bidrag. Jag vill också nämna att Ainali gett ett bra artikeltips på diskussionssidan och Allexim bidragit med tips i tipshörnan. Stort tack till er alla, och mycket välkomna hit!
Tisdag:

Nästan alla av tisdagens artiklar handlar om skådespelare som är eller snart blir filmaktuella. Dagens första bidrag kom från Ariam, och vi kan nu läsa om en av de medverkande i sommarens juvelkuppfilm Ocean's 8. Jamba Go snyggade till i infoboxen för någon som sjunger och dansar. Välkomna in i tävlingen, Ariam och Jamba Go!
Tre av de tidigare tävlande var aktiva även denna dag: Ainali gav oss en nyskapad artikel om en som blev tv-debutant i år. Filipsdotter förbättrade artikeln om ännu en skådespelare som varit verksam i många år (men som är aktuell i ny film igen). Genomlysning kom med hela tre nyskapade artiklar om kvinnor som ger tecknade figurer en röst, deltar i skrämmande serier och skriver manus... bland annat.
Tack för bidragen! Det är som alltid intressant att läsa det som skrivs.
Onsdag:

Nu har ännu en artikel valts ut från tipshörnan, och det är Filipsdotter som utökat och källbelagt.
Ainali skapade sin fjärde tävlingsartikel. Och två nya deltagare har dykt upp. Mickeno valde en tidigare vald tipshörneartikel, och fortsatte med värdefulla förbättringar. Paracel63 skapade inte bara en, två, eller tre, utan fyra nya artiklar under dagen.
Välkomna, Paracel63 och Mickeno! Och tack till er, Ainali och Filipsdotter för onsdagens insats!
Torsdag:

Tävlingsledaren är för tillfället på en plats med dåliga internetförbindelser, men kan i alla fall konstatera att under torsdagen har Mickeno utökat och källbelagt en artikel från tipslistan, att Ainali, Ariam och Genomlysning skapat varsin ny artikel (om en skådespelare som improviserat sig in på skådespelarbanan, en Tony Award-vinnare och en som vi kanske sett bland desperata hemmafruar.
Vi fått ännu en ny deltagare - Boelnorra, som också skapat en ny artikel. Jag säger välkommen till vår senaste deltagare, och tack till alla fem för dagens bidrag.
Lite utökning av torsdagens text gjord söndag den 26 augusti.
Fredag:

Den här tävlingen ger verkligen många nya artiklar om kvinnliga skådespelare! Under fredagen fick vi ytterligare fyra nya. Genomlysning hade denna dag valt en prinsessnamne som gett röst åt en mutant. Boelnorra hittade en uzbekisk skådespelare med erfarenhet från musik och teater. Ariam skrev om två komiker som kan ses på tv i år.
Mickeno ägnade sig åt förbättringar, närmare bestämt i artikeln om en som är både skådespelare och regissör.
Nu börjar vi närma oss slutspurten på tävlingen. Paracel63 leder, men vem vet vad som kan hända?
Lördag:

Lördagen var det lugnt i tävlingen. Boelnorra skrev om skådespelare känd från en dokumentär, och Ainali om en prisbelönt indiska.
Söndag:

Sista tävlingsdagen var det bara en deltagare som lämnade bidrag: Kuriosatempel, vars utvalda biobesökare nu kan beskåda på brottets bana.
En liten tillbakablick på veckan avslöjar att ni var 10 deltagare som tillsammans utökat och förbättrat 12 gamla artiklar (8 av dessa fick sina första källor), samt skapat 24 nya.
Ni har skrivit om aktuella skådespelare, och även letat upp personer som jag inte kände till. Roligt att se och att läsa! Roligt också att ni bidragit till att 8 källösa artiklar numera har källor. När jag började kolla runt bland skådespelarartiklar blev jag faktiskt lite förvånad över att så många saknade källor - till och med artiklar om mycket kända personer. Tävlingen har gjort nytta på många sätt, och kommer nog att återkomma framöver.
Vinnare denna vecka blev Paracel63 med 256 poäng. Ainali kom på andra plats med 221 och trea blev Kuriosatempel med 170. Sedan följer Ariam, Genomlysning, Mickeno, Filipsdotter, Boelnorra. Nordelch och Jamba Go.
Grattis till Paracel63! Och ett stort tack till alla som bidragit till att vi nu har förbättrade och fler artiklar om skådespelande kvinnor från tv, bio och teater!

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Nästa vecka tävlas det i ämnet Världens länder. Välkommen att delta även där!

Är du intresserad av att arrangera Veckans tävling någon kommande vecka? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Välkomna till denna veckas tävling som handlar om kvinnliga skådespelare.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Nu börjar hösten, och det är många tv-serier som kommer tillbaka efter sommaren. Nya serier startar. Vill man gå på bio eller teater, finns det även här en hel del att välja på. Tittarna vill gärna veta mer om serierna, filmerna, pjäserna och skådespelarna - iallafall går statistiken ofta upp för sidvisningar i samband med aktuella serier, filmer och pjäser. Och eftersom det fortfarande finns många fler wikipedia-artiklar om män än om kvinnor, passar det kanske bra att nu fokusera lite extra på artiklar om kvinnliga skådespelare?

Det kan vara de som är aktuella under hösten och vintern, och de vars artiklar har "källa behövs"-mall. Eller andra som förtjänar en (förbättrad) artikel. Jag började med en lista i mitt anteckningsblock... och den blev lång. Jag har även bland annat tittat på hur många sidvisningar olika artiklar har och hur mycket som står i dem. Och slutligen valde jag ut de exemplen som står i tipshörnan. Välkommen att välja något/några av dessa.

Fler förslag på artiklar att skapa, utöka och förbättra finns på projektsidan Kvinnliga skådespelare. Du kan leta bland artiklarna i de olika kategorierna Skådespelare och Actors (eller motsvarande på någon annan språkversion). Det går även bra att skriva om priser och utmärkelser för kvinnliga skådespelare, exempelvis Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Mina tips handlar till stor del om skådespelare som är (eller snart blir) aktuella på tv eller bio. Men alla - både tävlande och icke tävlande - är välkomna att lägga in egna förslag på tipshörnans lista här nedan. Jag hoppas att många kommer med tips, och att ännu fler vill vara med och skriva!

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om kvinnliga skådespelare.
  • Tid: 20 augusti 2018 00:00:00 — 26 augusti 2018 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare: Du?

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är bonuspoängen för första bilden något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det finns två nya bonuskategorier: för ljudklipp och för filmklipp.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag. Även stycken med ny information i gamla artiklar behöver en källa.[a]

Utöver ovanstående poäng, kan du dessutom få:

  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns många kvinnor att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet.

I galleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in en eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje önskare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från dessa önskningar, två bilder i galleriet. Stryk över det som har fixats. När en önskan (länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel) blivit uppfylld kan tipsaren lägga in en ny.

  1. Zquid: Utöka artikeln Prunella Scales (gärna inklusive information om medverkan i dokumentärserien om kanaler, och bibliografi) och lägg till källor
  2. Zquid: Utöka artikeln Elisabeth Moss
  3. Zquid: Utöka artikeln Alexis Bledel och lägg till fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln Olivia Colman
  5. Zquid: Utöka artikeln Lily James och lägg till fler källor
  6. Zquid: Utöka artikeln Anna May Wong och lägg till källor
  7. Zquid: Utöka artikeln Sofie Gråbøl och lägg till fler källor
  8. Zquid: Utöka artikeln Grace Kelly och lägg till fler källor
  9. Zquid: Utöka artikeln Aishwarya Rai och lägg till källor
  10. Zquid: Skapa artikeln Radhika Apte (en)
  11. Zquid: Utöka artikeln Marlee Matlin och lägg till källor
  12. Zquid: Utöka artikeln Helena Bonham Carter och lägg till källor
  13. Zquid: Utöka artikeln Lucy Liu och lägg till källor
  14. Zquid: Utöka artikeln Elizabeth Taylor och lägg till källor
  1. Allexim: Skriv en artikel om den lovande, sydkoreanska skådespelaren Kang Han-na.(en)
  2. Allexim: svWikipedia saknar en artikel om den berömda, sydkoreanska skådespelaren Kim Hee-sun.(en)
  3. Allexim: Föreslår att det skrivs en artikel om den sydkoreanska skådespelerskan Moon Ga-young.(en)
  4. Allexim: Skriv en artikel om den nigerianska, inflytelserika skådespelerskan Alex Okoroji.(en)
  5. Allexim: Den israelisk-amerikanska, Twilight Saga-skådespelerskan Inbar Lavi saknar en artikel. (en)

Deltagare (listas efter användarnamn)[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare (36 p)
  1. Julia Sawalha utökad 880 byte, första källan = 9 + 3 = 12 p
  2. Oscar för bästa kvinnliga huvudroll utökad 515 byte, första bilden = 5 + 2 = 7 p
  3. Rita Moreno, utökad 1 000 byte, första ljudfilen, första filmklippet, första källan = 10 + 2 + 2 + 3 = 17 p [b]

Ainali, 221 p Den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Lali Espósito ny, 2684 byte = 27 p
  2. Disha Patani ny, 2210 byte = 22 p
  3. Auliʻi Cravalho, ny 6674 byte = 67 p
  4. Ana de Armas, ny 2901 byte = 29 p
  5. Kaitlin Olson, ny 6045 byte = 60 p
  6. Anushka Shetty, ny 1570 byte = 16 p

Ariam, 134 p Den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Awkwafina, ny, 3 481 byte = 35 p
  2. Sutton Foster, ny, 4 018 byte = 40 p
  3. Niecy Nash, ny, 3 173 byte = 32 p
  4. Tiffany Haddish, ny, 2 676 byte = 27 p

Boelnorra, 78 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Helena Moreno ny, 2 110 byte = 21 p
  2. Ravshana Kurkova ny, 3 057 byte = 31 p
  3. Tchinda Andrade ny, 2 577 byte = 26 p

Filipsdotter, 86 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Tilda Swinton, utökad 1577 byte, första källan = 16 + 3 = 19 p
  2. Hilary Swank, utökad 2164 byte, första källan = 22 + 3 = 25 p
  3. Shirley MacLaine, utökad 1403 byte = 14 p
  4. Prunella Scales, utökad + plockad från önskelistan, första källan, 2467 byte + 3 p = 28 p

Genomlysning, 96 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Hannah Gadsby, ny, 1 518 byte = 15 p
  2. Malin Arvidsson, utökad, 170 byte = 2 p
  3. Ming-Na Wen, ny, 2 303 byte = 23 p
  4. Jyoti Amge, ny, 1 075 bye = 11 p
  5. Naomi Grossman, ny, 1 138 byte = 11 p
  6. Dixie Carter, ny, 1 224 byte = 12 p
  7. Zelda Williams, ny, 2 156 byte = 22 p

Jamba Go, 0 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Lily James, utökad, 4 byte = 0 p

Kuriosatempel, 170 p Den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Susan Sarandon utökad, 7 456 byte = 75 p
  2. Nicole Eggert utökad, 5 580 byte + första bild + första källa = 56 + 2 + 3 = 61 p
  3. Kathy Bates utökad, 1 372 byte + första källa = 14 + 3 = 17 p
  4. Helena Bonham Carter utökad, 1 437 byte + första källa = 14 + 3 = 17 p

Mickeno, 89 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Lily James utökad, 1 853 byte = 19 p
  2. Marlee Matlin utökad, 3 800 byte + första källa = 38 + 3 = 41 p
  3. Lucy Liu utökad, 2 554 byte + första källa = 26 + 3 = 29 p

Nordelch, 13 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Elisabeth Wiedemann ny, 1 319 = 13 p

Paracel63, 256 p Vinnarrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Agnès Busquets, ny, 5254 = 53 p
  2. Lara Díez, ny, 4792 = 47 p
  3. Alba Florejachs, ny, 7643 = 76 p
  4. Judit Martín, ny, 8040 = 80 p
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Hittar du en svenskspråkig wp-artikel som enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den alltså som källös. Du kan översätta en wp-artikel till svenska, och även använda samma böcker etc som källor, om du själv har hittat faktauppgifterna där. Saknar den andra wp-artikeln källor, kan du fortfarande översätta den till svenska men måste då hitta och ge översättningen källor från böcker etc.
  2. ^ Jag vet inte om det finns några ljudfiler eller filmklipp med henne på Commons, men titta gärna!.