Wikipedia:Veckans tävling/Kvinnor inom idrott och sport

Från Wikipedia
.
.
Veckans tävling
TävlingsledareZquid
SegrareDu?
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Tre tävlande och elva bidrag redan första tävlingsdagen, verkligen roligt! Första bidragen Jamba Go, som i snabb följd utökade och gav referenser till tre artiklar. Lite senare kom första bidraget från Thoasp, och tätt i hälarna var Murmeldjuret med sitt första bidrag. Välkomna till tävlingen, och tack för bidragen!
Tisdag:

Tisdagen var det full fart i tävlingen! Det kom tre nya deltagare och även de tre "gamla" tävlande var aktiva. Dagens första bidrag, ett vintrigt sådant, kom från Ariam. Ariam fortsatte skriva och presenterade totalt hela elva bidrag innan dagen var slut. Mickeno hade kikat på tipslistan och utökat artikeln om en aktuell idrottare. Skivsamlare uppdaterade två artiklar om berömda idrottare.
Jamba Go fortsatte arbeta med att källbelägga, Thoasp fortsatte att utöka och lägga till bilder, Murmeldjuret skapade nya artiklar.
Totalt förbättrades eller skapades 23 artiklar under dagen. Tack alla! Och välkomna till tävlingen, Ariam, Mickeno och Skivsamlare!
Onsdag:

Onsdagen var dessutom Sveriges nationaldag, och många kanske firade eller tog det lugnt. Men Mickeno fortsatte skapa artiklar och Thoasp hittade fler artiklar att förse med faktaruta och bild.
Resultatet så här långt i tävlingen: 24 förbättrade artiklar, 15 nya. Thoasp leder, men Ariam är inte många poäng efter. Båda har nått över 200 poäng och Murmeldjuret har över 100, vilket innebär att alla tre har varsin (preliminär) rosett.
Torsdag:

Boelnorra är ny deltagare i tävlingen. Välkommen och tack för artikeln om en kvinna som gjort en dramatisk resa!
Två andra tävlande lämnade varsitt bidrag under dagen. Mickeno skrev om en simhoppare och Ariam om en kanotist.
Fredag:

Denna dag välkomnar jag Kuriosatempel till tävlingen. Kuriosatempel har skapat en artikel från tipshörnan om en fyrfaldig vinnare.
Fyra andra deltagare var aktiva under dagen: Boelnorra fortsatte skriva på "sin" artikel, Murmeldjuret utökade artikeln om en liga, Thoasp utökade ännu en artikel om en tennisspelare, och Ariam skapade sex artiklar om olika OS-deltagare. Tack alla för bidragen! Det är många förbättringar av artiklar, och nyskapande som har gjorts hittills. Ni vet väl att om ni skapar en artikel med mer än 2 000 byte, eller gör en utökning med mer än 2 000 byte, så kan ni lägga in det även på Wikipedia:Månadens artiklar?
Lördag:

Tidigt på lördagen kom ett bidrag från Paracel63. Och detta var en rejäl utökning som i snabb fart tog Paracel63 upp till andra plats. Välkommen till tävlingen, Paracel63, och stort tack för bidraget!
Nu är tävlingen snart slut, men ännu finns tid att skriva eller förbättra artiklar. Jag ser med spänning fram emot slutresultatet. Och oavsett vem som får rosett, så gör ni alla viktiga insatser med era bidrag!
Söndag:
Sista tävlingsdagen, och två nya tävlande. Ma805 skapade tre nya artiklar om kampsportare och en ny artikel om en gymnast. Allexim utökade, lade till källor och en bild i artiklar om fotbollsspelare. Välkomna Ma805 och Allexim!
Tre andra tävlande var aktiva under söndagen. Ariam och Mickeno hade båda fastnat för tipsen från Salgo60, och skapade varsin ny artikel om OS-deltagare. Mickenos utvalda tävlade från höga platser, medan Ariams utvalda gjorde det vågrätt.
Murmeldjuret värmde upp med bildjakt, gjorde sedan en rejäl spurt, och som det inte var nog, avslutade kvällen med en nyskapad artikel om idrottade hemmahörande långt från Sverige.
Nu är tävlingsveckan slut, och vi kan se tillbaka på ett gott resultat: 11 deltagare som tillsammans utökat och förbättrat 38 gamla artiklar, samt skapat 32 nya! Det har skrivits om idrottare av många olika slag; bland annat fotbollsspelare, tennisspelare, skidåkare, skridskoåkare, gymnaster, kanotister, seglare, triatleter, MMA-utövare, simhoppare, fäktare, rugbyspelare, rallyförare, ishockeyspelare och en travkusk.
Jag gratulerar Ariam som blev vinnare. Och jag säger ett stort tack till alla som bidragit till att vi nu har förbättrade och fler artiklar om kvinnor inom idrott och sport. Hoppas att vi ses i någon tävling snart igen!

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka tävlas det i ämnet Skottland. Välkommen att delta även där!

Välkomna till denna veckas tävling som handlar om kvinnor inom idrott och sport.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Nu är det många tävlingar kring att springa fort, sparka boll och liknande aktiviteter. 2 juni var det Stockholm Marathon, 3 juni hölls travtävlingen Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp. Diamond League hålls 7 juni i Oslo och den 10:e i Stockholm. Samma dag är det VM-kval mellan Sverige och Kroatien. Under veckan pågår även finalen i världscupen i segling i Marseille, samt hästtävlingar i Strömsholm. Dessutom: 4 juni arrangeras skrivstugeevenemanget WIKIGAP @ POST, med temat Kvinnor inom sport. Så vad sägs om att även Veckans tävling på Wikipedia ägnar sig åt samma ämne?

Om vi tittar här på Wikipedia kan vi läsa att idrott "kan definieras som kroppsövningar med fysisk aktivitet för att få motion och rekreation" och sport "är ett samlingsbegrepp för olika atletiska aktiviteter med eller utan tävlingsmoment. Gemensamt för sporter är att de är redskapsbaserade, till skillnad från idrotter som är ansträngningsbaserade." I denna veckans tävling, räknas både "idrott" och "sport" till sådant man tävlar i (exempelvis OS, VM, världscuper) oavsett om "redskap" används eller inte. Det går att skriva om enskilda kvinnor och lag bestående av kvinnor som tävlar, men även kvinnor som är exempelvis tränare, domare, kommentatorer och synguider i Paralympics. Dessutom större tävlingar och priser som är för enbart kvinnor. För relevanskriterier etc, se Wikipedia:Att skriva om sport.

Det finns en stor mängd förslag på artiklar att skapa, utöka och förbättra på projektsidan Idrottskvinnor. Du kan leta bland artiklarna i de olika kategorierna Personer inom sport och People in sports. Vill du ha lite idéer från en tävling från 2015, se Veckans tävling: Damfotboll. Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista här nedan!

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om kvinnor inom idrott och sport.
  • Tid: 4 juni 2018 00:00:00 — 10 juni 2018 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris.
  • Vinnare: Ariam

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag. Även stycken med ny information i gamla artiklar behöver en källa. [a]
  • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns många kvinnor att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

För att inte sidan ska fyllas av önskningar får varje önskare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn). Stryk över det som har fixats. När en önskan (länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel) blivit uppfylld kan önskaren lägga in en ny.


  1. Zquid: Utöka och uppdatera artikeln Serena Williams
  2. Zquid: Utöka och uppdatera artikeln Caster Semenya
  3. Zquid: Utöka artikeln Nancy Kerrigan och ge den källor
  4. Zquid: Utöka artikeln Vera Menchik-Stevenson och ge den källor
  5. Zquid: Utöka artikeln Rysslands damlandslag i handboll och ge den källor
  6. Zquid: Utöka artikeln Damidrott och ge den ett globalt perspektiv
  7. Zquid: Skapa artikeln Susanne H. Osterling ([2])
  8. Zquid: Skapa artikeln Anna Schaffelhuber (de), (en)
  9. Zquid: Skapa artikeln Jennifer Kehoe (en)
  10. Zquid: Skapa artikeln VM i schack för kvinnor (eller annat lämpligt namn) (en)
  11. Zquid: Utöka artikeln Nadia Nadim
  1. Paracel63: Utöka Mikaela Larsson (nybliven Stockholm Marathon-vinnare).
  1. Salgo60: Skapa artiklar om svenska kvinnor som var med på OS-1912 men saknar artikel 18 stycken // 5 fixade (10 juni).
  2. Salgo60: Skapa artiklar om svenska kvinnor som varit med på OS men saknar artikel ung. 223 stycken
    1. 34 av dessa har bild kopplad till sig länk
  3. Jamba Go: Skapa artikeln Sara Svensk som var den första svensken under 9 timmar på en Ironman ([3])
  1. Allexim: svWikipedia saknar en artikel om olympiern, isdanserskan, konståkerskan Yura Min(eng)(no).
  2. Allexim: Skapa en artikel om 1920 års olympier, den australiska simmerskan Lily Beaurepaire(en)
  3. Allexim: Föreslår ett skapande av en artikel om juniorvärldsmästaren, den australiska simmerskan Tamsin Cook(eng)(no)
  4. Allexim: Skapa en artikel om SM-guldvinnaren (-96, -97, -99) Sara Hugg, svensk längdskidåkare[4] [5] - hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Sport.
  5. Allexim: Föreslår ett skapande av en artikel om världsrekordsinnehavaren i damsadelbanhoppning, ryttarinnan Esther Stace från Walcha, Australien - hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Sport.[6],[7],[8]
  6. Allexim: Skapa en artikel om Inger-Marie Haaland(no) [9] [10], den första kvinnan i världen att vinna draghundstävlingen Finnmarksløpet som är över ett hundra mil långt.(eng)(nynorsk)(no)
  7. Allexim: Föreslår ett skapande av en artikel om den kanadensiska OS-silvermedaljören och dubbla bronsmedaljören, short trackåkaren Kim Boutineng) no)
  8. Allexim: Skapa en artikel om den turkiska landslagshandbollsspelaren Kübra Yılmaz.(eng)
  9. Allexim: svWikipedia saknar en artikel om Tuğba Karademir, som var den första turkiska konståkaren i ett OS och som dessutom var flaggbärare vid OS öppningsceremoni 2006.(eng)
  10. Allexim: Skapa en artikel om Karin Åhman-Svensson som var en svensk landslagsfotbollsspelare i det bästa landslaget i Europa 1984.46:e plats i listan över flest landskamper. [11] [12] [13]
  11. Machatjkala: Artikeln Sveriges damlandslag i ishockey har fyra röda länkar till damishockeyspelare som någon skulle kunna skapa artiklar för.

Deltagare (listas efter användarnamn)[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare (43 p)
  1. Artikel 1, utökad 466 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
  2. Artikel 2, utökad 1 380 byte, första bilden = 14 + 3 = 17 p
  3. Artikel 3, utökad 1 845 byte = 18 p

Allexim, 36 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Stina Segerström, 2759 bytes = 28 p + 3 p(källan i artikeln var död) = 31 p
  2. Lena Petermann, 210 bytes + 3 p första bilden = 2 + 3 = 5 p

Ariam, 355 p Vinnarrosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Anna Haag, utökad 593 byte = 6 p
  2. Annie Holmström, ny 2 112 byte = 21 p
  3. Christina Karlsson, ny 1 715 byte = 17 p
  4. Ann-Margreth Frei-Käck, ny 2 546 byte = 25 p
  5. Christina Scherling, ny 2 771 byte = 28 p
  6. Elisabeth Ljunggren, ny, 1 701 byte = 17 p
  7. Ebba Hay, ny 2 102 byte = 21 p
  8. Ulla Jäfvert, ny 2 131 byte = 21 p
  9. Ann-Christine Hagberg, utökad 327 byte = 3 p
  10. Ann-Charlotte Lilja, ny 2 115 byte = 21 p
  11. Solveig Egman-Andersson, ny 3 055 byte = 30 p
  12. Else-Marie Ljungdahl, ny 2 098 byte = 21 p
  13. Ewa Rydell, ny, 2 493 byte = 25 p
  14. Barbro Eriksson, ny, 1 383 byte = 14 p
  15. Karin Larsson (simmare), ny, 2 105 byte = 21 p
  16. Birgitta Wängberg, ny, 1 664 byte = 17 p
  17. Anita Hellström, ny, 1 658 byte = 17 p
  18. Anita Andersson (simmare), ny, 1 593 byte = 16 p
  19. Gisela Thidholm, ny, 1 415 byte = 14 p

Boelnorra, 60 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Krystyna Chojnowska-Liskiewicz , ny 5 957 byte, = 60 p

Jamba Go, 72 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Emelie Helmvall, utökad 1220 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
  2. Emma Sundberg, utökad 608 byte, första källan = 6 + 3 = 9 p
  3. Jami Goldman, utökad 1877 byte, första källan = 19 + 3 = 22 p
  4. Ida Salonen, utökad 1040 byte, första källan = 10 + 3 = 13 p
  5. Ellinor Jörgensen, utökad 1015 byte, första källan = 10 + 3 = 13 p

Kuriosatempel, 25 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Susanne H. Osterling, skapad 1161 byte, utökad 1052 byte, utökad 284 byte = 22 + 3 = 25 p

Ma805, 55 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Lauren Murphy, ny 1 203 byte = 12 p
  2. Katlyn Chookagian, ny 1 220 byte = 12 p
  3. Nina Ansaroff, ny 1 221 byte = 12 p
  4. Emma Larsson, ny 1 907 byte = 19 p

Mickeno, 117 p den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Mikaela Larsson, utökning 1 228 byte = 12 p
  2. Dagmar Nilsson, ny 2 103 byte = 21 p
  3. Ella Eklund, ny 2 131 byte = 21 p
  4. Elsa Andersson, ny 2 121 byte = 21 p
  5. Tora Larsson, ny 2 128 byte = 21 p
  6. Elsa Regnell, ny 2 068 byte, 21 p

Murmeldjuret, 324 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Nova Peris, utökad 2 271 byte, första bilden = 23 + 3 = 26 p
  2. Katharina Gallhuber, ny 3 881 byte = 39 p
  3. Jekaterina Djatjenko‎, ny 3 016 byte = 30 p
  4. Julija Gavrilova‎, ny 2 562 byte = 26 p
  5. Elite Women's Hockey League, utökad 1 999 byte, första källan = 20 + 3 = 23 p
  6. Suzanne Schulting, första bilden = 3 p
  7. Mary Harvey, första bilden = 3 p
  8. Amanda Cromwell, första bilden = 3 p
  9. Unni Lehn, första bilden = 3 p
  10. Kelly Parker, första bilden = 3 p
  11. Jonelle Filigno, första bilden = 3 p
  12. Marie-Eve Nault, första bilden = 3 p
  13. Clara Markstedt, första bilden = 3 p
  14. Michelle Akers, utökad 11 082 byte, första källan = 111 + 3 = 114 p
  15. Nya Zeelands damlandslag i sjumannarugby‎, ny 4 241 byte = 42 p

Paracel63, 316 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Michèle Mouton, +31 000 byte, källa 1, bild 1 = 310+3+3 = 316 p

Skivsamlare, 6 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Elisabeth Leidinge, utökning 277 byte = 3 p
  2. Ann Jansson (fotbollsspelare), utökning 305 byte = 3 p

Thoasp, 233 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

  1. Pauline Betz, utökad 1 482 byte, första bilden = 15 + 3 = 18 p
  2. Louise Brough, utökad 1 654 byte, första bilden = 17 + 3 = 20 p
  3. Mary Browne, utökad 1 505 byte = 15 p
  4. Dorothy Bundy Cheney, utökning 1 384 byte, första bilden = 14 + 3 = 17 p
  5. Rosie Casals, utökad 1 363 byte = 14 p
  6. Beverly Fleitz, utökad 1 299 byte = 13 p
  7. Shirley Fry, utökad 1 437 byte, första bilden = 14 + 3 = 17 p
  8. Ellen Hansell, utökad 1 283 byte, första bilden = 13 + 3 = 16 p
  9. Julie Heldman, utökad 1 287 byte, första bilden = 13 + 3 = 16 p
  10. Helen Jacobs, utökad 1 371 byte, första bilden = 14 + 3 = 17 p
  11. Sarah Palfrey, utökad 1 517 byte, första bilden = 15 + 3 = 18 p
  12. Ellen Roosevelt, utökad 1 425 byte, första bilden = 14 + 3 = 17 p
  13. Marion Zinderstein Jessup, utökning 1 816 byte, första bilden = 18 + 3 = 21 p
  14. Daphne Akhurst, utökning 1 400 byte = 14 p
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Hittar du en svenskspråkig wp-artikel som enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den alltså som källös. Du kan översätta en wp-artikel till svenska, och även använda samma böcker etc som källa, om du själv har hittat faktauppgifterna där.