Wikipedia:Veckans tävling/Libanon

Från Wikipedia
Libanon har en lång historia. Det finns mycket att skriva om - bland annat världsarvet Byblos och om Libanons historia.


Veckans tävling
Artikeln om Libanon behöver utökning och fler källor.
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Så var tävlingen igång, och fyra deltagare kom med bidrag. Det första kom från Allexim. Senare anslöt sig Sjunnesson, Nalle&Lisa och Kaljami. När dagen var slut hade 3 artiklar förbättrats och 4 skapats. Välkomna, alla deltagare, och tack för bidragen!
Tisdag:

Måndagens fyra deltagare var igång även under tisdagen, och jag kan dessutom hälsa EstrellaSuecia välkommen. Många av bidragen handlade om politik, men även andra områden inom temat. Bland annat förbättrades artikeln om landet.
Onsdag:

Nu har Höstblomma anslutit sig; Välkommen!
Under onsdagen gav oss deltagarna ännu mer information från blandade delteman: utbildning och viktiga naturområden var några.
Många av artiklarna från tipshörnan har nu förbättrats/skapats, och nya tips har lagts in. Ta gärna en titt!
Torsdag:

Två nya deltagare - Välkommen Ariam och Paracel63!
De nya deltagarna skrev om personer som skriver och illustrerar. Skribenter var även temat i bidrag från "gamla" deltagare. Ett annat område som fick uppmärksamhet var Gamla platser. Tack till alla för torsdagens bidrag!
Jag har nu lagt in en ny bonusartikel: Libanons väpnade styrkor (Lebanese Armed Forces på en-wp). Tyvärr har en del källor i artikeln på en-wp arabisk text, men jag hoppas att den som vill ta sig an ämnet, kan språket eller göra något av de andra källtexterna som finns.
Fredag:

Deltagarna fortsätter komma med bidrag om olika saker - bland annat fick vi en nyskapad artikel om en konstnär & bloggare och en om hotade djurarters hemvist.
Lördag:

Medan Tävlingsledaren ägnade sig åt sysslor offline, fortsatte några deltagare att fylla på information om Libanon. Den som vill läsa om städer har nu två nya artiklar att välja på.
Söndag:

Söndagen var varm, iallafall där jag befann mig. Kanske var det mer "skriv-vänligt" väder på andra håll, eller så var några av deltagarna extra tappra. Tre stycken var iallafall i farten, förbättrade botskapade artiklar, utökade, letade bilder och skapade nytt.
Och nu har vi nått ända fram till måndag och det är som vanligt dags att summera veckan. Ni var 8 deltagare som förbättrade 20 gamla artiklar och skapade 27 nya. Deltagarnas poäng ger följande ordning från åttonde till första plats: EstrellaSuecia, Ariam, Paracel63, Allexim, Höstblomma, Nalle&Lisa, Kaljami och Sjunnesson. Grattis till vinnaren, och stort tack till alla som varit med och förbättrat informationen om Libanon - en värdefull insats, nu efter den tragiska explosionen i Beirut.
Priser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Nästa vecka är tävlingstemat Videosprint 2. Välkommen att delta även där!

Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Välkomna till ännu en Veckans tävling! Denna gång är temat Libanon.


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Libanon är - av tragiska orsaker - just nu ett aktuellt land. Kanske många av oss inte vet så mycket om det. Men under denna vecka ska vi försöka utöka informationen om landet, här på sv-wp.

Titta gärna efter passande artiklar i kategorierna Libanon, Lebanon eller liknande på andra språkversioner. I kategorin Libanonstubbar finns korta artiklar som förutom utökning kanske behöver källor och/eller bilder.

Fler tips finns på tipshörnans lista här nedan. Där kan du även lägga in egna förslag.

Tänk på att vara extra varsam när det gäller att skriva om nyligen inträffade och/eller pågående skeenden, se mer här.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Skapa och förbättra artiklar om Libanon.
  • Tid: 10 augusti 2020 00:00:00 — 16 augusti 2020 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare:

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första bilden är något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp. OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Både faktauppgifter i nyskapade artiklar och utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver källa/källor (befintlig eller ny), som ska anges.[a]
  • 2 p i bonus för första bilden (som illustration) i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.[b]
  • 2 p i bonus för första filmklippet (som illustration) i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 2 p i bonus för första ljudfilen (som "illustration") i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du får även extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar. Det kan komma fler bonusartiklar under veckan, så håll gärna ett öga på listan.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

  1. Zquid: Utöka artikeln om Libanons president Michel Aoun och ge den fler källor
  2. Zquid: Utöka artikeln om Tripoli, Libanon och ge den fler källor
  3. Zquid: Utöka artikeln om Libanons damlandslag i fotboll och ge den fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln om Beirut-Rafic Hariris internationella flygplats och ge den källor
  5. Zquid: Städa och utöka artikeln om Beiruts hamn (tidigare artikelnamn Port of Beirut) (kan göras i två steg, se info i avsnittet om poängberäkning)
  6. Zquid: Skapa artikeln om Nationalmuseet i Beirut (eller annat lämpligt namn) (en)
  7. Zquid: Skapa artikeln om flyktinglägret Shatila (nu en omdirigering) ([1], [2], [3], [4])
  8. Zquid: Utöka artikeln om Lebanese Broadcasting Corporation och ge den källor
  9. Zquid: Utöka artikeln om dagstidningen An-Nahar
  10. Zquid: Skapa artikeln om journalisten och politikern Paula Yacoubian (en)
  1. Allexim: Skapa en artikel om Sabra som nu är en förgreningssida. Se artikeln Massakern i Sabra och Shatila. [5] [6] [7] [8] [9]
  2. Allexim: Skapa en artikel om bergsbyn Wazzani som blev en måltavla under Libanonkriget 2006. (eng)
  3. Allexim: Skapa en artikel om Libanons president Charles Helou (1964-1970). (eng)
  4. Allexim: Skapa en artikel om The First Lady of Libanon Nina Helou (1964-1970) som var den första kvinnliga ledamoten i Beiruts kommunfullmäktige. (eng)
  5. Allexim: Skapa en artikel om Libanons president Michel Aouns födelsekommun Haret Hreik. (eng) (nynorsk)
  6. Allexim: Skapa en artikel om bergsbyn Ammatour som har mer än 365 källor, bäckar, floder och fontäner. (eng) (nynorsk)
  7. Allexim: Skapa en artikel om politikern Bahia Hariri, den mördade f.d. premiärministern Rafiq Hariris syster. (eng)
  8. Allexim: Skapa en artikel om Raya Haffar El Hassan, den första kvinnliga finansministern och inrikesministern. (eng)
  9. Allexim: Skapa en artikel om musikvideoregissören och filmskaparen Leila Kanaan. (eng)

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 50 p
  1. Litani, utökad 1 295 byte, första bilden, första källan = 13 + 2 + 3 = 18 p
  2. Vadi Qadisha, utökad 950 byte, första källan = 9 + 3 = 12 p
  3. Libanon, utökad 1 000 byte, dubbla poäng = 10 x 2 = 20 p

Allexim, 125 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Michel Aoun, 1308 bytes = 13 p * 2 = 26 p
  2. Port of Beirut, 705 bytes = 7 p * 2 = 14 p
  3. Hassan Diab, 578 bytes = 6 p * 2 = 12 p
  4. Explosionerna i Beirut 2020, 932 bytes = 9 p
  5. Zeina Akar, 494 bytes = 5 p x 2 = 10 p
  6. Wings of Lebanon, 1961 bytes = 20 p
  7. Al shouf ceder naturreservat, 217 + 507 + 88 bytes = 812 bytes = 8 p
  8. Georgia Makhlouf, 164 bytes = 2 p * 2 = 4 p
  9. Palmöarnas naturreservat, 129 bytes = 1 p
  10. Najwa Zebian, 616 bytes = 6 p * 2 = 12 p
  11. Jieh, 891 bytes = 9 p

Ariam, 86 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Zeina Abirached, + 2 714 byte (ny), dubbla poäng = 27 x 2 = 54 p
  2. Nadine Labaki, + 1 553 byte, dubbla poäng = 16 x 2 = 32

EstrellaSuecia, 19 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Wings of Lebanon, ny, 1 855 byte = 19 p

Höstblomma, 208 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Guds cedrar 2 674 b (ny) = 27 p
  2. Ammiqs våtmark 2 561 b (ny) = 26
  3. Beaufort, Libanon + 6780 b (efter puts av robotskapad) = 68 p
  4. Jieh 2005 b (ny) = 20 p
  5. Nationalmuseet i Beirut 2 905 b (ny) = 29
  6. Horch Ehden + 1 054 (efter puts av robotskapad) = 11 p
  7. Eshmuns tempel 1 311 b (ny) = 13 p
  8. Sidons sjöslott 1 400 (ny) = 14 p

Kaljami, 426 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Hassan Diab 3 872 byte (ny), dubbla poäng = 39 x 2 = 78 p
  2. Libanons parlament 3 991 byte (ny) = 40 p
  3. Michel Aoun + 1 533 byte, dubbla poäng = 15 x 2 = 30 p
  4. Cederträorden 1 784 byte (ny) = 18 p
  5. Framtidsrörelsen 1 962 byte (ny) = 20 p
  6. Hassan Diab + 647‎ byte, dubbla poäng = 6 x 2 = 12 p
  7. Libanons premiärminister 2 495 byte (ny) = 25 p
  8. Zeina Akar 2 773 byte (ny), dubbla poäng = 28 x 2 = 56 p
  9. Fria patriotiska fronten 1 855 byte (ny) = 19 p
  10. American University of Beirut + 1 409 byte + första bilden = 14 + 2 = 16 p
  11. Beirut + 1 774 byte, dubbla poäng = 18 x 2 = 36 p
  12. Najwa Zebian 3 848 byte (ny), dubbla poäng = 38 x 2 = 76 p

Nalle&Lisa, 296 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Mouna Bassili Sehnaoui, ny, 1 909 byte = 2 * 19 = 38 p
  2. Port of Beirut, +1 266 byte (efter botstädning), första bild = 2 * (13 + 2) = 30 p
  3. Middle East Airlines, +853 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p
  4. Jeitagrottan, ny, 4 052 byte = 41 p
  5. Al shouf ceder naturreservat, ny, 2 997 byte = 30 p
  6. Arqa, +1 168 byte, första bild, första källa = 12 + 2 + 3 =17 p
  7. Palmöarnas naturreservat, ny, 4 033 byte = 40 p
  8. Palmön, Libanon, +1 594, första bild = 16 + 2 = 18 p
  9. Qurnat as Sawda', +534 byte, första (levande) källa = 5 + 3 = 8 p
  10. Nahr Ibrahim (vattendrag i Libanon), +781 byte (efter botstädning) = 8 p
  11. El Mina, Libanon, ny, 2 373 byte = 24 p
  12. El Baqar, +660 byte (efter botstädning), första bild = 7 + 3 = 11 p
  13. Université Saint-Joseph, +619 byte, första bild = 6 + 2 = 8 p
  14. Batroûn, +883 byte (efter botstädning), första bild = 9 + 2 = 11 p

Paracel63, 114 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Zeina Abirached, + 2 300 byte = 2*23 = 46 p (allt inte källbelagt = ?) (Tävlingsledarens beräkning av källbelagt bidrag: 2200 byte = 2 x 22 = 44 p
  2. Profeten (film), + 8 100 byte = 81 p (allt inte källbelagt = ?) (Tävlingsledarens beräkning av källbelagt bidrag: 7000 byte = 70 p)

Sjunnesson, 951 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Litani, utökad 1 229 byte, första bilden, första källan = 12 + 2 + 3 = 17 p
  2. Libanon, +6 388 byte = 2 * 64 = 128 p
  3. Doris Daou, ny 7 930 byte = 2 * 79 = 158 p
  4. Georgia Makhlouf, ny 4 083 byte = 2 * 41 = 82 p
  5. Libanon, +1 606 byte = 2 * 16 = 32
  6. Najwa Zebian +1 648 byte, dubbla poäng = 16 x 2 = 32 p
  7. Maya Zankoul, ny 9 589 byte = 2 * 96 = 192 p
  8. Emily Nasrallah, ny 3 892 byte = 2 * 39 = 78 p
  9. Etel Adnan, ny 11 622 byte = 2 * 116 = 232 p
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du använder en wp-artikel från ett annat språk som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå hämta faktauppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, eller själv söka upp en källa. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
  2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.