Wikipedia:Veckans tävling/Månar

Från Wikipedia
Artikeln om månen Charon behöver uppdatering och fler källor.


Veckans tävling
Chandrayaan-2 planeras att skickas till månen den 15 juli - och artikeln om denna rymdfarkost behöver även den uppdatering och fler källor.
TävlingsledareZquid
SegrareDeryni
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Deryni var den förste deltagaren, och dessutom både morgon- och kvällsaktiv. Det kanske man behöver vara om man spanar efter sådant som troligen inte finns, och hitta det. Iallafall hittades information. Hela tre utökade artiklar blev resultatet av arbetet, och jag säger Tack och Välkommen!
Tisdag:

Jag får säga Välkommen igen, denna gång till Showman och Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra. Showman förbättrade artikeln om en måne som namngivits efter en havsnymf och Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra skapade artikeln om en måne som fått en mytologisk gestalts smeknamn.
Deryni övergick under dagen till befintliga månar. Först hittades en halv sådan, därefter en källa.
Det är roligt att se hur artiklar skapas och förbättringar görs, och jag säger Tack för ert arbete!
Onsdag:

Showman har inte gjort en slät figur... men skrivit om en sådan. Spännande med denna nästan kraterlösa måne, jag undrar om någon ny rymdsond kan ge oss mer information om den framöver.
Intressanta bidrag kom även från de två andra deltagarna. Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra skrev bland annat om en asteroidmåne. Och Deryni fortsatte att gå igenom olika faser.
Efter onsdagens slut kan jag konstatera att Deryni leder, Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra är tvåa och Showman trea. Men det finns mycket tid kvar på tävlingen. Och dessutom - vi får inte glömma att Wikipedia är den som vinner mest på vårt förbättringsarbete!
Med anledning av det jag nyss skrev, har jag en fråga till er. Visste ni att Månen har en stjärna? Jo, artikeln om Månen har en fin grön stjärna som innebär att det är en Rekommenderad artikel. Men rekommenderade artiklar får inte ha åtgärdsmallar (som denna har), så jag undrar om någon kan hjälpa till att hitta fler källor?
Torsdag:

Snart är det 50 år sedan den första bemannade farkosten landade på Månen. Och om bara några dagar skickas Indiens andra rymdfarkost dit. Den senare är obemannad, men kommer förhoppningsvis att ge oss mer information om vår granne i rymden. Dessutom är det snart fullmåne. Allt detta är väl värt att fira - er Tävlingsledare funderar så smått på en månspaningsrunda på hög höjd (läs "bergstopp").
Ni tävlingsdeltagare är ju redan på spaning. Deryni hittade under torsdagen månar runt Saturnus, och Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra fortsatte sina studier av asteroidmånar och naturliga satelliter. I den sistnämnda artikeln finns också en blålänk till libration, som jag klickade på och därmed fick förklaring på en sak jag undrat över. Detta är bara ett av många exempel på hur wikipedia-artiklarna vi arbetar med knyts ihop och leder vidare. Så jag säger ännu ett Tack för era bidrag - de är värdefulla!
Fredag:

Det finns väldigt många månar i rymden. Deryni har arbetat vidare med att ge dem källor och korrekt information. Och nånstans ute i rymden finns även Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra, som hittat ännu fler asteroidmånar.
Bra jobbat, båda två!
Lördag:

Under lördagen fick vi en ny deltagare. Välkommen,Abbe98! Abbe98 gjorde en närstudie och hittade källor (och kanske ett måttband?). Deryni for runt (i raketfart?) bland saturnusmånar och reste sedan till en av Uranus månar. Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra skrev om upptäckter som skett tack vare försvinnanden.
Tack, alla tre, för dagens bidrag!
Söndag:

Ibland händer det att man inte får så mycket för det arbete man utfört. Denna gång stämmer det för Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra och antalet poäng - det blev tyvärr noll trots textfixande. Men bidraget får iallafall ett Tack! Vi läsare av artiklarna blir alltid glada av förbrättringar.
Fler förbättringar kom från Deryni, som hittat källor till fler månar, och Abbe98, som gjort uppdatering av ändrade planer. Abbe98 har dessutom skapat en artikel om ett blött område.
Nu är tävlingen slut, och Deryni är överlägsen vinnare med 666 poäng. Tvåa är Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra, på tredje plats finns Abbe98 och på fjärde Showman.
Ett stort Grattis till Deryni och ett stort Tack till alla för bidragen!
Avslutning: Så har det åter blivit dags för en tillbakablick.
Totalt gjorde tävlingens 4 tävlingsdeltagare förbättringar i (om jag inte räknat fel) 70 gamla artiklar och skapade 3 nya artiklar. Ett värdefullt arbete, och fin komplettering till de andra deltävlingarna som hållits inför den stora "Första människorna gick på månen för 50 år sen"-dagen. Visst finns det artiklar kvar inom temat att utöka, förbättra och skapa - vilket ämnesområde är egentligen "färdigt"? - så om ni vill får ni gärna fortsätta att skriva om Månen, månar och rymdfärder. Kika då gärna in på Wikipedia:Månadens uppdrag och välj bland uppdragen och specialuppdragen. Nu säger jag än en gång Tack för era bidrag!

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Nästa vecka tävlas det i Grekisk mytologi II. Välkommen att delta även där!

Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Välkomna! Nu är det inte lång tid kvar innan 50-årsjubileet av första månpromenaden. Och i Veckans tävling uppmärksammar vi det med ännu en tävling som kretsar kring temat. Denna gång går det att skriva inte bara om vår egen måne, utan även om andra månar, månfärder och relaterade ämnen.


Ska jag avslöja en hemlighet? Men ni får inte berätta det för någon...

Innan jag startade denna tävlingsserie, visste jag inte var på Månen Neil Armstrong och Edwin "Buzz" Aldrin landade. Om någon frågat, hade jag sagt "...eeeh... på Månen" och viftat lite obestämt med handen uppåt rymden. Men nu vet jag att landningen skedde vid Mare Tranquillitatis, som är överkroppen på damen (eller killen) med bollen. Ser ni inte figuren i månens mörka partier? (bild i högerspalten) Ni ser kanske inte samma saker som jag i molnformationer heller. Men huvudsaken är att jag (och ni) hittar. Och att man har trevligt & lär sig nya saker. Jag har lärt mig nya saker under de föregående tävlingarna, och ser fram emot mer spännande information att läsa. Det finns ju så många månar - och olika! Io har över 400 vulkaner, Hyperion är inte klotformad och Triton snurrar inte på samma sätt som andra kända månar.

I faktarutan i de artikar som jag läst står en del råfakta om respektive måne. Men fyll gärna på med mer i texten, till exempel om vad månen består av, hur den roterar, vem som upptäckte den och när, vem är den namngiven efter, har den många kratrar eller något annat som gör den olik (eller lik) andra månar.

Även artiklar om farkoster som skickats iväg för att utforska månar ingår. Och självklart artiklar om personer som gått på eller cirklat runt månen.

Det finns många delområden att välja bland.

Du kan leta i den svenskspråkiga kategorin Månar, den engelskspråkiga Moons eller motsvarande på andra språkversioner. Gillar du att göra korta artiklar längre, titta i underkategorin Månstubbar. Tävlingarna i denna "minitävlingsserie" har bara delvis överlappande teman, men kanske kan du få inspiration i föregående omgångar: Veckans tävling Månen tur och retur och Veckans tävling Rymdfart

Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista som finns längre ner.

Till denna tävling har jag försökt göra reglerna tydligare och (förhoppningsvis) bättre. Om du tycker att de blev knepigare, eller något annat är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

Fullmåne (supermåne) över Osaka. Ser ni bollspelaren?

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om olika månar och månfärder.
  • Tid: 8 juli 2019 00:00:00 — 14 juli 2019 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Om en bot känner att den har tid och lust att vara med och skapa eller förbättra artiklar i denna tävling, är den välkommen.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare: Deryni

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är bonuspoängen för första bilden något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns mycket att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I galleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in en eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.


# Zquid: Utöka artikeln om Hyperion (måne) och ge den källor

  1. Zquid: Utöka och ge fler källor till artikeln om rymdfarkosten Cassini-Huygens, som studerade saturnusmånen Titan (och Saturnus).
  2. Zquid: Utöka artikeln om Neil Armstrong och ge den fler källor
  3. Zquid: Utöka artikeln om Selenografi och ge den fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln om Kollisionsteorin och ge den fler källor
  5. Zquid: Utöka artikeln om Måne och ge den fler källor
  6. Zquid: Utöka artikeln om Månen runt och ge den källor
  7. Zquid: Skapa artikeln om Namngivning av månar (en)
  8. Zquid: Skapa artikeln om Månens geologi (en)
  9. Zquid: Utöka artikeln om Apollo 11 och ge den fler källor
  10. Zquid: Artikeln om Titan_(måne) behöver uppdateras
  1. Deryni: Sköt om en artikel om en Jupitermåne som alltjämt saknar sin första källhänvisning. Uppdraget kan utföras 42 gånger, ja sorgligt nog!
  2. Deryni: Skriv den enda artikel som för tillfället verkar saknas om Saturnus månar, nämligen Aegaeon. Artikelnmanet är för tillfället en omdirigering till en kräftdjursart. Inspiration kan hämtas hos EnWp.

Listas efter användarnamn i alfabetisk ordning.

Exempelanvändare (48 p)
  1. Chandrayaan-2, utökad 1 535 byte, första bilden = 15 + 2 = 17 p
  2. Thebe (måne), utökad 1 480 byte, första källan = 15 + 3 = 18 p
  3. Fullmåne, utökad 1 329 byte = 13 p

Abbe98, 52 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Adiri +1 821 byte samt första källan = 18 + 3 = 21 p
  2. Kraken Mare ny, 2 670 byte = 27 p
  3. Titan Saturn System Mission +431‎ byte = 4 p

Deryni, 666 p Mörkgrön rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Chiron (hypotetisk måne) +924 byte = 9 p
  2. Themis (hypotetisk måne) +1 539 byte = 15 p
  3. Neith (hypotetisk måne)‎ +3 035 = 30 p
  4. Halvmåne +573, första källhänvisningen = 6 + 3 = 9 p
  5. Psamathe (måne) +367 bytes = 4 p
  6. Nymåne +581 bytes = 6 p
  7. Danjonmåne +344 bytes = 3 p
  8. Kiviuq +6 281 bytes, första källhänvisningen = 63 + 3 = 66 p
  9. Paaliaq +5 014 bytes, första källhänvisningen, första bilden = 50 + 3 + 2 = 55 p
  10. Siarnaq +5 092 bytes, första källhänvisningen = 51 + 3 = 54 p
  11. Saturnus naturliga satelliter +1 275 bytes = 13 p
  12. Bebhionn +6 838 bytes, första källhänvisningen = 68 + 3 = 71 p
  13. En första källangivelse för följande Saturnusmånar: Erriapo, Tarvos, Tethys, Calypso, Dione, Helene, Hyperion, Ijiraq, Skathi, S/2007 S 2, Skoll, Greip och Hyrrokkin. Ungefär +350 bytes = 3,5*13 + 3*13 = 84 p
  14. Jarnsaxa (måne) +370 bytes, S/2004 S 13 +466 bytes, Mundilfari +413 bytes, Narvi +380 bytes, första källhänvisningar = 4+5+4+4+3*4 = 29 p
  15. En första källangivelse för följande Saturnusmånar: S/2006 S 1, S/2004 S 17, Bergelmir, Aegir, S/2004 S 12, Bestla, Farbauti, Hati, S/2004 S 7, Thrymr, S/2007 S 3, S/2006 S 3, Surtur, Kari, Fenrir, Ymir, Loge, Fornjot. Ungefär 400 bytes = 17*4 + 17*3 = 119 p
  16. Belinda, den enda Uranusmånen utan källangivelse, +495, första källhänvisningen = 5 + 3 = 8 p
  17. En första källangivelse för följande Jupitermånar: Adrastea, Aitne, Ananke, Ananke, Autonoe, Callirrhoe, Carme, Carpo och Chaldene. Ungefär +370 bytes = 4*8 + 3*1 + 3*9 = 62 p
  18. Cyllene +369 bytes, första källhänvisningen = 4 + 3 = 7 p
  19. Dia +402 bytes, första källhänvisningen = 4 + 3 = 7 p
  20. Elara +460 bytes, första källhänvisningen = 5 + 3 = 8 p
  21. Erinome +434 bytes, första källhänvisningen = 4 + 3 = 7 p

Sextvå.tvånoll.ettsjunoll.sjufyra 104 p Brun rosett[redigera | redigera wikitext]

  1. Skamandrios‎ Ny asteroidmåne 4300 bytes = 43 p
  2. 229762 Gǃkúnǁ'hòmdímà +133 b + bild = 3 p
  3. 47171 Lempo uppdatering om två TNO-månar + 227 b = 2 p
  4. 174567 Varda uppdatering +251 b = 3 p
  5. 31 Euphrosyne +452 b = 5 p
  6. S/2001 (66391) 1 ny 3400 b = 34 p
  7. 2577 Litva + 1022 = 10 p
  8. 113 Amalthea + 421 = 4 p
  9. 130 Elektra +27 b = 0 p

Showman 32 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Psamathe (måne) + 894 bytes = 9 p
  2. Telesto första källan, + 1 975 bytes = 23 p


  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel (eller Wikisource) som källa. Om du översätter en wp-artikel från ett annat språk, måste du kontrollera att faktauppgifterna finns i källan/källorna (bok, tidningsartikel etc). Anges läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk (eller Wikisource), räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.