Wikipedia:Veckans tävling/Mat och dryck III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Artikeln om Gryn är kort och saknar bild och källor - vill någon förbättra den?


Veckans tävling
Artikeln om Turkiska köket behöver källor och även utökning.
TävlingsledareZquid
SegrareDu?
Priser
VinnarprisArticle green2.svg
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagareIduns kokbok.jpg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
Glass Half Full bw 1 cropped and smaller.jpg

Tävlingen fick sin första gäst tidigt på morgonen, det var Deryni som hade siktet på smörgåsbordets asiatiska del. Vad hamnade då på frukostbrickan? Kanske kokt fårkött och lite surmjölk. Senare var det dags för maträtter med rött ris och i slutet på dagen plockades ätpinnarna fram.
På kvällen anlände Bairuilong, som också var intresserad av mat från Asien. En röd rätt blev valet.
Även Paracel63 fanns bland gästerna, och såg till att dricksvattnet fick källor.
Välkomna, alla tre, och tack för era bidrag! Tack även till Allexim för förslag på artiklar att skapa.
Tisdag:
La Zi Ji (Chicken with Chiles) (2269517013).jpg

Under tisdagen kom Sjunnesson, och ägnade sig åt att lägga till både maträtter och källor.
Deryni fortsatte sin provsmakning av asiatiska kök.
Välkommen,Sjunnesson! Och tack till dig och Deryni för dagens bidrag.
Onsdag:
Billyfoodoysteromelette.jpg

Hur påverkar olika förutsättningar och influenser en grupps eller ett områdes matkultur? Bairuilong funderade på saken, och högg in på mat från en ö.
På Derynis tallrik fanns en stor varation inkusive mat från havet, och grönt te dracks till det.
Hoppas allt smakade gott! Ni gör mig nyfiken på vad som ska komma härnäst - blir det fortsatt provsmakning av olika asiatiska kök, eller blir det något som har med kommande högtider att göra? Och dyker det upp någon ny gäst i denna tävling? Vi får vänta och se. Under tiden säger jag Tack för onsdagens bidrag.
Torsdag:
Food Sundanese Restaurant, Jakarta.jpg

Det blev visst en till största delen asiatisk tävling denna vecka. Deryni fortsätter välja bland olika kök på buffén - är tanken måhända att hinna med alla som ännu inte smakats... jag menar som ännu inte skrivits... innan veckans slut?.
Sjunnesson lade en rejäl portion på sin tallrik och tog ett stort skutt uppåt i poänglistan.
Fredag:
Tibetan butter tea.jpg

Efter maten kan det passa med lite att dricka, tyckte Deryni. Sjunnesson fortsatte dock med mat - med en källa som tillbehör.
Tack för bidragen säger er Tävlingsledare.
Lördag:
Bhutanese hemadatsi.jpg

På lördagen valde Deryni en vegetarisk rätt från Bhutan. Sjunnesson studerade ett köks grundläggande smaker. Resultatet för dagen blev en ny och en förbättrad artikel.
Nu är det inte lång tid kvar innan tävlingen är slut. Deryni leder stort, men håller ledningen i sig? Och dyker det upp någon mer gäst vid matbordet? Kan vi få förbättringar av fler artiklar med gamla "källa behövs"-mallar? Är någon sugen på julmat efter de asiatiska rätterna? Om några timmar har vi svaret. Jag hejar på er alla och tar mig lite att äta medan jag väntar.
Söndag:
Taramosalata01.jpg

Nu har serveringen stängt (för denna gång). Den sista dagen valde Deryni en varm dryck och gjorde sedan förbättringar i det albanska köket.
Sjunnesson hittade ett annat kök och fyllde på rejält med utökning och källor på tallriken... eh, i artikeln. Kaloriintaget... hm, poängsumman - tog ännu ett skutt uppåt, men det räckte inte för att komma ikapp Deryni.
Så är det åter dags för tillbakablick. Vad har hänt under veckan? Jo, det kom 4 gäster och jag hoppas alla är mätta och otörstiga. 7 gamla artiklar förbättrades (varav 6 fick sina första källor) och 15 nya skapades (en av dessa blev dessutom ännu bättre redan samma dag). Ett bra resultat - och jag är glad att flera artiklar som varit kb-mallade från 2009 nu fått sina första källor!
En titt på poängen visar att Paracel63 finns på plats fyra och Bairuilong på plats tre. Sjunnesson kom på andra plats och vinnare är Deryni. Stort grattis! Och stort tack till er alla för bidragen under veckan!
Jag vill dessutom - eftersom det (som det ofta gör) dök upp lite felaktigheter och andra saker att fixa inför denna VT - tacka Sextvåetc, Ascilto, Deryni, Tostarpadius och Paracel63 för hjälpen.


Tävlingspriser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Emoji u1f449.svg Nästa vecka är tävlingstemat Källor 2019 IV. Välkommen att delta även där!

Emoji u1f449.svg Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.


Välkomna till veckans tävling! Temat denna gång är mat och dryck.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Mat och dryck är viktiga saker, och nu kommer en tredje Veckans Tävling med detta tema. (Tidigare tävlingar hölls 2010 och 2015.) Under veckan tittar vi närmare på - och skriver om - mat och dryck som vi människor äter. Mat och dryck som enbart är avsett för djur ingår inte i denna tävling, däremot kryddor, desserter, godis och liknande.

Alla är välkomna att utöka, förbättra och skapa artiklar inom temat!

Det finns många delområden att välja bland.

Du kan leta i den svenskspråkiga kategorin Mat och dryck, den engelskspråkiga Food and drink eller motsvarande på andra språkversioner. Kanske upptäcker du att din favoritmat saknas på sv-wp, eller att en artikel behöver få globalt perspektiv. Behövs det utökning i artiklar om olika rätter som äts under högtider i olika länder? Eller kan du bidra med fotografier som saknas i artiklar om mat och dryck?

Vill du förbättra korta artiklar (som kanske dessutom saknar källor), titta i underkategorierna Matstubbar och Dryckesstubbar.

Mer inspiration kan du hitta i underkategorin Listor med anknytning till mat och dryck, i artikeln Lista över menyer på Nobelbanketten sidan Wikipedia:Önskelista/Mat samt tävlingarna med samma tema som hölls 2010 och 2015.

Speciellt för denna vecka: Denna tävlingsvecka äger rum under Wikipedias Asien-månad 2019. Med anledning av detta, har jag i min veckotävling en specialbonus för arbete i vissa artiklar, se mer i stycket om poängberäkning.

En del nyskapade artiklar härifrån kan även passa där, om artikeln är tillräckligt lång och där räknas in i området Asien (inte samma avgränsning som här). För mer information, se Wikipedias Asien-månad 2019.

Blev du intresserad av att skriva om asiatisk mat, men kanske inte just om olika länders kök? Törs jag fresta er med de koreanska rätter som Paracel63 bjöd på i en tidigare Veckans tävling? Blir det trängsel runt det matbordet, finns det fler rätter i bland annat Kategori:Mat och dryck i Asien och en:Category:Asian cuisine. (Nyskapade, längre artiklar kan även passa i Wikipedias Asien-månad 2019.)

Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista här nedan.

Är du osäker på på hur och vad man skriver rörande ämnet? Läs gärna Wikipedias relevanskriterier om mat och dryck.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om mat och dryck (med avgränsning på sådant som är avsett för människor).
 • Tid: 18 november 2019 00:00:00 — 24 november 2019 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkommen någon annan vecka.
 • Pris: Vinnaren får Article green2.svg, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare: Du?

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Även denna gång är bonuspoängen för första bilden något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp. Dessutom finns det en bonuskategori med dubbla poäng.

OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [a]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel. [b]
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [b]
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [b]
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

 • Eftersom det det internationella samarbetet Asian Month just nu pågår, har jag i denna Veckans Tävling en specialbonus som ger dubbla poäng.

Specialbonusen ges till arbete i, och skapande av artiklarna:

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns mycket att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I galleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

 1. Zquid: Utöka artikeln om Champagne och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Senap och ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln om Latkes och ge den källor
 4. Zquid: Ge artikeln om Nödföda fler källor
 5. Zquid: Ge artikeln om Saffran fler källor
 6. Zquid: Ge artikeln om Mandel fler källor
 7. Zquid: Ge artikeln om Risgrynsgröt fler källor
 8. Zquid: Skapa artikeln om Matdistribution (en)
 9. Zquid: Skapa artikeln om Botifarra (en)
 10. Zquid: Skapa artikeln om Veganost (en)
 1. Allexim: Skapa en artikel om Boza (dryck). (en) (no)
 2. Allexim: Skapa en artikel om Citadel spread (en) som finns på Wikipedia:Önskelista/Mat.
 3. Allexim: Skapa en artikel om Fli alternativt Flia. (en)
 4. Allexim: Skapa en artikel om det Färöiska köket som nu är omdirigerat till det Danska köket.(en) (da)
 5. Allexim: Skapa en artikel om det Grönländska köket. (en) (da)
 6. Allexim: Skapa en artikel om Kompot alternativt Compot. (en) (nn)
 7. Allexim: Skapa en artikel om det Kosovska köket. (en)
 8. Allexim: Skapa en artikel om det Nordmakedonska köket. (en)
 9. Allexim: Skapa en artikel om den albanska nationalrätten Tavë Kosi. (en)
 1. Deryni: Skapa en artikel om nationalrätten Beshbarmak i det kazakiska och kirgizistanska köket, se EnWp
 2. Deryni: Skapa en artikel om nationalrätten Ema datshi i det bhutanesiska köket, se EnWp
 3. Deryni: Skapa en artikel om nationaldrycken Smörte i det tibetanska köket, se EnWp
 4. Deryni: Skapa en artikel om Dushbara i bland annat det azeriska köket, se EnWp
 5. Deryni: Utöka artikeln i det albanska köket, eller ge den åtminstone några källor.
 6. Deryni: Skapa en artikel om Jaksmör, se EnWp

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 50 p
 1. Kinesiska köket, utökad 1 579 byte, första källan, dubbla poäng = (16 + 3) x 2 = 38 p
 2. Gryn, utökad 54 byte, första bilden = 1 + 2 = 3 p
 3. Marsipan, utökad 950 byte = 9 p

Bairuilong, 129 p Brun rosett[redigera | redigera wikitext]

 1. Rödkokt sidfläsk, ny artikel 5 535 byte = 55 p
 2. Taiwanesiska köket, ny artikel 3 738 byte * specialbonus = 37 * 2 =74 p

Deryni, 1 098 p Mörkgrön rosett[redigera | redigera wikitext]

 1. Kazakiska köket, ny artikel 6 306 byte * specialbonus = 63 * 2 = 126 p
 2. Bhutanesiska köket, ny artikel 6 545 byte * specialbonus = 65 * 2 = 130 p
 3. Tibetanska köket, ny artikel 5 312 byte * specialbonus = 53 * 2 = 106 p
 4. Azeriska köket, ny artikel 4 971 byte * specialbonus = 50 * 2 = 100 p
 5. Uzbekiska köket, ny artikel 5 327 byte * specialbonus = 53 * 2 = 106 p
 6. Taiwanesiska köket, +1 300 byte * specialbonus = 13 * 2 = 26 p
 7. Turkmenska köket, ny artikel 3 935 byte * specialbonus = 39 * 2 = 78 p
 8. Kirgizistanska köket, ny artikel 6 107 byte * specialbonus = 61 * 2 = 122 p
 9. Tadzjikiska köket, ny artikel 4 279 byte * specialbonus = 43 * 2 = 86 p
 10. Smörte, ny artikel 6 948 byte = 69 p
 11. Ema datshi, ny artikel 7 829 byte = 78 p
 12. Ara (dryck), ny artikel 6 845 byte = 68 p
 13. Albanska köket, +135 byte, första bilden = 1 + 2 = 3 p

Paracel63, 8 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Dricksvatten, +514 byte, källa 1 = 5+3 = 8 p

Sjunnesson, 718 p Lila rosett[redigera | redigera wikitext]

 1. Kinesiska köket, utökad 955 byte, första källan, dubbla poäng = (10 + 3) x 2 = 26 p
 2. Chop suey, utökad 2258 byte, första källan = 23 + 3 = 26 p
 3. Indonesiska köket, ny artikel 11 297 byte * specialbonus = 113 * 2 = 226 p
 4. Mongoliska köket, +2608 byte, första källan, * specialbonus = 29 * 2 = 58 p
 5. Syriska köket, ny artikel +6382 byte = 64 * 2 (specialbonus) = 128 p
 6. Vietnamesiska köket, utökad 2001 byte, första källan, * specialbonus = 20 + 3 * 2 = 46 p
 7. Cypriotiska köket, utökad 10 063 byte, första källan, * specialbonus = 101 + 3 * 2 = 208 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du översätter en wp-artikel från ett annat språk, måste du kontrollera att faktauppgifterna finns i källan/källorna (bok, tidningsartikel etc). Anges läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
 2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.