Wikipedia:Veckans tävling/Musik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Veckans tävling
Musik
TävlingsledareVisbyStar
Datum21-27 december 2020
Priser
VinnarprisGold medal ribbon for music.png
Övriga tävlande, minst 200 poängSilver medal ribbon.svg
Övriga tävlande, minst 50 poängBronze medal ribbon.svg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag: Tävlingen är igång och det har redan kommit in bra med tips och ett par nya artiklar. C-Kan är en känd artist och enkel att hitta på till exempel Youtube – över sex miljoner prenumeranter på den kanalen! I Jernbanegaloppen kan du läsa om Danmarks första järnväg som tillsammans med Champagnegaloppen ingår i Danmarks kulturkanon. Sjunde spåret på plattan Blue Tomato kanske många minns? Ooh - I like it! Tack EstrellaSuecia, Nalle&Lisa, Zquid, Fredde 99 och Skivsamlare för att ni höll taktpinnen i starten!
Tisdag: En lugnare tävlingsdag i namnrymden Wikipedia: Vi har nog alla prövat att spela Skedar (musikinstrument) någon gång, den artikeln kom också igår, och man kan förnimma 90-talet genom låten Spoonman. I morse kom artikeln om Tønderfestivalen som är "en av de viktigaste festivalerna i Europa inom traditionell och modern folkmusik." Festivalen startade 1974 och genomförs i augusti varje år. Kan vara något att längta efter nu när vi går mot ljusare tider igen!
Onsdag: Det är dag före dopparedag och uppesittarkväll i riket och den tillbringas även framför tangentbordet. Vi hälsar Sjunnesson välkommen in i tävlingen med två stora bidrag i artiklarna Roskildefestivalen och Världsmusik! Vet inte om Kal P. Dal eller Midori Gotō har varit just på Roskildefestivalen men de har spelat i många andra sammanhang. Gräd Ente Fassan! var Kal Pedals andra album och kom 1978. Midori Gotō utsågs till Fredsbudbärare av FN 2007 och det kan man nog säga representera världsmusik på bästa sätt.
Julafton: Fina God jul-hälsningar på Bybrunnen med en dagsaktuell bild av kören vid T-centralen! I veckans tävling händer det också saker – vi har tre nya artiklar och tre som är utökade! Dutch Master som spelar hårt pumpande techno i genren hardstyle. Komuz som är en luta med långa hals och där presidenten i Kirgizistan har utlyst en egen nationaldag för instrumentet. Pipa (stränginstrument) påminner om en luta men är flatare och mer päronformat. Instrumentet kan härledas till Qindynastin och den japanska motsvarigheten kallas Biwa! Randy Crawford är en namnkunnig musiker som spelat med många andra kända musiker. Hon slog igenom i mitten av 70-talet och hennes låtar hörs även som filmmusik i till exempel Jackie Brown. Svensken Hans Wärmling spelade i The Stranglers i början av deras karriär precis innan de slog igenom med No more heroes. På den svenska sidan hann även Kal P. Dal släppa albumet Rock E' Nock innan 70-talet var till ända. Fina julklappar och många tack å musiken och kunskapens vägnar! God jul!
Juldagen: Idag hälsar vi Belteshassar in i tävlingen! Artikeln och Wikidata om Monica Zetterlund är nu uppdaterad med en gravbild. Anthony "Romeo" Santos är frontfigur i gruppen Aventura och skriver de flesta av bandets låtar. Trébol Clan var en puertoricansk grupp som spelade reggaeton. MC Davo är en mexikansk sångare, rappare och kompositör som även samarbetat med C-Kan. A Boogie wit da Hoodie eller bara A Boogie ger ut sin musik under det egna skivbolaget Highbridge the Label men har även skivkontrakt med Atlantic Records. Patricia Day sjunger och spelar ståbas i det danska bandet HorrorPop. Vi fick även med två festivaler, Glastonburyfestivalen och Glyndebourne Festival Opera. Kal P. Dal är med oss även idag med albumet Svarta Fåret från 1980. En bra dag i musikens tecken!
HorrorPops live i Montreal 2006
Annandag jul: Takten håller i sig med både utökningar och nya artiklar! Södrasidan är en svensk hiphopduo från söder om söder och då menas området söder om Stockholm. Voy por el Sueño de Muchos är C-Kans sextonde studioalbum från 2012 och albumet blev väldigt populärt i bland annat hemlandet Mexiko. Mastered Trax är skivbolaget som bland annat C-Kan ligger på men även Stylo, Don Aero och Melódico. Yolotzin César González är mer känd under sitt artistnamn Zimple och medverkar på Voy por el Sueño de Muchos med flertalet låtar. Adyrna betyder bågsträng på kazakiska och instrumentet är en  resonanslåda täckt av oxläder och strängar av senor eller kamelhår. I Köpenhamn hittar man Cirkusbygningen, en rund byggnad med kupoltak, som stod färdig 1886. Musiker som Victor Borge, Shirley Bassey, Miles Davis och Dexter Gordon har uppträtt i cirkusbyggnaden och 2003 tog Wallmans salonger över driften. Olsen Brothers deltog båda i musikalen Hair i Cirkusbygningen i mars 1971. De är från Odense och bildade sitt första band,The Kids, redan år 1965. Samma år, 1965, avlider Nat King Cole som spelade i Sverige 1950 och 1954. Nat King Cole genomförde sin första föreställning vid fyra års ålder och började ta formella lektioner vid 12 års ålder. Dansar Edvard var en svensk folksångare som har haft stort inflytande på senare generationers folksångare. Av modern Pä Kerstin lärde han sig i barndomen att locka på djuren på fäboden, det som kallas att ”kôllra” eller ”huja”.
Adyrna även som frimärke 2004
Söndag: Det är tredjedag jul och sista dagen på tema Musik. Skrivandet fortsätter och vi fick med oss Anhn, Dr Bowser, Paracel63 och Nordelch på upploppet! Vi har fått ordning på musikern Joakim Berg, tidigare i bandet Kent och Joakim Berg (Hardcore Superstar). Isak Sundström är både musiker, låtskrivare, författare och konstnär. Seal (musiker) betraktas som Englands största soulsångare under 1990-talet och har fyra Grammys och tre Brit Awards. Sofía Cancino de Cuevas var en mexikansk kompositör, sångare, pianist och den första mexikanska kvinnliga symfonidirigenten. Nordkoreas officiella nationalsång heter Aegukka och skrevs 1945. Sången är mycket patriotisk. God zij met ons Suriname är Surinams nationalsång och musiken komponerades 1876. Nyårskonserten från Wien är en symfonisk konsert där orkestern framför i huvudsak verk av Straussdynastin. Denna tv- och radiosända tradition har pågått sedan 1940-talet. Boston Symphony Orchestra har sedan starten haft 17 chefsdirigenter och har gjort grammofoninspelningar sedan 1917 och har dessutom gjort ljudinspelningar för filmer som till exempel Schindlers list. Òscar Briz är en spansk singer-songwriter och har sedan 1980-talet spelat med ett antal olika musikgrupper. Sedan 2005 verkar han som soloartist.
Gold medal ribbon for music.png

Ett stort tack till alla deltagande i tävlingen och ett stort grattis till Sjunnesson som tar hem segern med 786 poäng. Starkt jobbat av alla! Fina artiklar och utökningar! Välkommen till nästa tävling som handlar om År 1921!


 • Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
 • Emoji u1f449.svg Nästa vecka har Veckans tävling temat År 1921 – Välkommen!
 • Stort tack till alla deltagande!

Tema: Musik[redigera | redigera wikitext]

Allt om musik med en generös tolkning. Det finns ju hur mycket som helst. I november 2020 lades det till exempel upp klassisk musik från tyska hr-Sinfonieorchester på Wikimedia Commons! Några smakprov:

Anton Bruckner Richard Strauss Georges Bizet
Symphony no. 3 3rd movement excerpt
Don Juan excerpt
L'Arlésienne Suite no. 1 1st movement excerpt
Gustav Mahler Richard Wagner Antonín Dvořák
Symphony no. 1 2nd movement excerpt.mp3
Parsifal Titurel, der fromme Held excerpt.mp3
Symphony no. 9 1st movement excerpt

Noter och målning om Kung Heimer och Aslög. Noterna är hämtade från Levande musikarv.

Musik kan ju presenteras via video också. En traditionell julsång från Östergötland kan komma väl till pass under juletider:

För redeliga män av kören Harmonica 2017


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 52, 2020 (21 december kl 00:00 – 27 december kl 23:59, CEST)
 • Tävlingsledare: VisbyStar
 • Deltagande: Lägg till användarnamn i alfabetisk ordning, artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
 • Priser: Vinnaren föräras Guldrosetten! De som når minst 200 poäng får Silverrosetten och de som når minst 50 poäng får Bronsrosetten.
 • Vinnare:

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
 • OBS! 1 Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
 • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

Tips till tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Här får man gärna lägga in tips och förslag på artiklar!

Tips[redigera | redigera wikitext]

 1. VisbyStar: Skapa artikeln om Folkmusik från Skåne
 2. VisbyStar: Skapa artikeln om Folkmusik från Småland
 3. VisbyStar: Skapa artikeln om Folkmusik från Gotland
 4. VisbyStar: Skapa fler artiklar från listan om Sveriges medeltida ballader
 5. VisbyStar: Skapa fler artiklar från listan om Fredmans epistlar
 1. EstrellaSuecia: skapa artikeln om Alfredo Ríos med smeknamnet El Komander. En mycket populär mexikansk sångare av narcocorridos och countrymusik. Alfredo Ríos bör vara uppslagsordet, och bör topplänkas från den helt orelaterade Komander.
 2. EstrellaSuecia: Förbättra artikeln om Aventura. Fler källor och språkvård behövs.
 3. EstrellaSuecia: Skapa artikeln om sångaren i Aventura, Anthony "Romeo" Santos. Helt klart relevant, även för sina soloprestationer.
 1. Fredde 99:Skapa en artikel om Fånga mig när jag faller, Victor Leksells debutalbum som legat etta under 20 veckor på Sverigetopplistan.
 1. Zquid: Utöka artikeln Auld Lang Syne och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln Radetzkymarsch och ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln Shanty och ge den källor
 4. Zquid: Utöka artikeln Sordin och ge den källor
 5. Zquid: Utöka artikeln Trobairitz och ge den källor (som inte är en annan wp-artikel)
 6. Zquid: Utöka artikeln Clara Schumann och ge den fler källor
 7. Zquid: Utöka artikeln Billie Holiday
 8. Zquid: Utöka artikeln Dolly Parton och ge den fler källor
 9. Zquid: Skapa artikeln Sofía Cancino de Cuevas (en)
 10. Zquid: Utöka artikeln Nyårskonserten från Wien och ge den fler källor.
 11. Zquid: Utöka artikeln Jazz och ge den fler källor.

Utförda tips[redigera | redigera wikitext]

 1. VisbyStar: Skapa en artikel om Wikipedia:Veckans tävling/Musik
 2. Zquid: Skapa artikeln Champagnegaloppen (nu en omdririgering) (en) (da)
 3. Zquid: Utöka artikeln Olsen Brothers och ge den källor
 4. Zquid: Nyårskonserten från Wien, Uppdatera även hemskt gärna med information om konsertens hantering av Covid 19-situationen (några källor till det finns bland annat här: [1], [2], [3])

Allmänna tävlingstips[redigera | redigera wikitext]

 • Musik-Lexikon från 1864 på Projekt Runeberg
 • Engelska språkupplagan har bra artiklar om musik som man kan översätta.
 • Musikens historia som ligger läsbar på webbplatsen för Levande musikarv
 • Du kan hitta fria bilder här. Genom att välja commercial use & mods allowed till vänster om safesearch on/off. Ladda upp den på Commons via detta formulär.
 • Det finns många instrument i kategorin Musical instruments på Commons. Det här inlägget får illustreras av instrumentet Adyrna som i nuläget ligger under huvudkategorin. "Казахский древний струнный музыкальный инструмент.Хранится в МНМИ им. Ыхласа" som det står i beskrivningen![a]
Stränginstrumentet Adyrna
Projekt och kategorier[redigera | redigera wikitext]

Dessutom kan man få en del tips från:

 1. Wikipedia:Projekt Musik
 2. Kategori:Musik på Wikipedia
 3. Kategori Music of Sweden på Wikimedia Commons

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Tävlande listar sig själva i alfabetisk ordning. Exempel:

Exempelanvändare, 25 p
 1. Musiker 1, ny, 2000 byte = 20 p
 2. Musiker 2, +500 byte = 5 p

Anhn, 17 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Joakim Berg (Hardcore Superstar), + 1623 byte = 16 p
 2. Joakim Berg, + 97 byte = 1 p

Belteshassar, 28 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Monica Zetterlund, + 196 byte = 2 p (Kom på att jag kunde logga bilden på Monicas grav här)
 2. Isak Sundström, ny (tidigare omdirigering) 2 566 byte = 26 p

Dr Bowser, 161 p Bronze medal ribbon.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Seal (musiker) + 16 172 byte = 161 p

EstrellaSuecia, 352 p Silver medal ribbon.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. C-Kan, ny, +4 435 byte = 44 p (Kommer säkerligen utöka artikeln, jag ville bara vara först här, hehe )
 2. Dutch Master, ny, + 1 860 byte = 19 p
 3. Trébol Clan, ny, + 7 073 byte = 71 p
 4. Aventura, + 94 byte = 1 p
 5. MC Davo, ny, + 3 242 byte = 32 p
 6. A Boogie wit da Hoodie, ny, + 2 276 byte = 23 p
 7. Södrasidan, ny, + 7 052 byte = 71 p
 8. Voy por el Sueño de Muchos, ny, + 3 003 byte = 30 p
 9. Mastered Trax, ny, + 1 125 byte = 11 p
 10. Zimple, ny, + 4 183 = 42 p
 11. Sofía Cancino de Cuevas, ny, +808 byte (Mer kommer kanske under dagen, i mån av tid.)

Nalle&Lisa, 238 p Silver medal ribbon.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Champagnegaloppen, ny (tidigare omdirigering), 1 262 byte = 13 p
 2. Jernbanegaloppen, ny (tidigare omdirigering), 1 212 byte = 12 p
 3. Skedar (musikinstrument), ny, 1 928 byte = 19 p
 4. Tønderfestivalen, ny, 3 097 byte = 31 p
 5. Midori Gotō, ny, 2 755 byte = 28 p
 6. Komuz, ny, 1 461 byte = 15 p
 7. Pipa (stränginstrument), ny, 3 064 byte = 31 p
 8. Patricia Day, ny, 1 537 byte = 15 p
 9. Adyrna, ny, 870 byte = 9 p
 10. Olsen Brothers, +695 byte = 7 p
 11. Cirkusbygningen, ny, 2 886 byte = 29 p
 12. Aegukka, +1 133 byte = 11 p
 13. God zij met ons Suriname, +1 786 byte = 18 p

Nordelch, 8 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Nyårskonserten från Wien, +764 byte = 8 p

Paracel63, 75 p Bronze medal ribbon.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Òscar Briz, ny, 7 500 byte = 75

Sjunnesson, 786 p Gold medal ribbon for music.png[redigera | redigera wikitext]

 1. Roskildefestivalen, +8 508 byte = 85 p
 2. Världsmusik +12 010 byte = 120 p
 3. Randy Crawford, +7 604 byte = 76 p
 4. Glastonburyfestivalen, +18 779 byte = 188 p
 5. Glyndebourne Festival Opera, +7 927 byte = 80 p
 6. Nat King Cole, +14 913 byte = 149 p
 7. Boston Symphony Orchestra, 8 839 byte = 88 p

Skivsamlare, 83 p Bronze medal ribbon.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Blue Tomato, +1446 byte = 14 p
 2. Gräd Ente Fassan!, +2615 byte = 26 p
 3. Hans Wärmling, +171 byte = 2 p
 4. Rock E' Nock, +2637 byte = 26 p
 5. Svarta Fåret, +1280 byte = 13 p
 6. Dansar Edvard, +237 byte = 2 p

Kommentarer och anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Gammalt kazakiskt stränginstrument som återfinns på Museum of folk musical instruments named after Ykhlas (som ligger i staden Almaty).