Wikipedia:Veckans tävling/Nobelpriset IV

Från Wikipedia
Marie Curie fick Nobelpriset i fysik 1903 och Nobelpriset i kemi 1911. Kan dessa artiklar få lite utökning eller andra förbättringar?


Veckans tävling
Alfred Nobel, stiftare av Nobelpriset. Tillkännagivandet av årets pristagare är enligt Nobel Prize Museum följande:

Fysiologi eller medicin – måndag 3 oktober, tidigast klockan 11.30
Fysik – tisdag 4 oktober, tidigast klockan 11.45
Kemi – onsdag 5 oktober, tidigast klockan 11.45
Litteratur – torsdag 6 oktober, tidigast klockan 13.00
Fred – fredag 7 oktober, klockan 11.00
samt

Ekonomi – måndag 10 oktober, tidigast klockan 11.45
Observera att detta är hålltider för respektive tillkännagivande. Det kan bli senare klockslag. Årets pristagare ingår i temat för Veckans Tävling när tillkännagivande gjorts. (Förutom årets mottagare av Ekonomipriset, som vi inte får veta innan veckan är slut.)
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

En försiktig start på veckan, med förbättring från Paracel63 i artikeln om en kvinnlig författare. I Tipshörnan blev det fler tips tack vare Logjohn, och i världen utanför Wikipedia tillkännagavs att Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2022 tilldelats Svante Pääbo.
Tisdag:

Under tisdagen anlände Nalle&Lisa och Sjunnesson.
De personer som Nalle&Lisa ägnade sig åt, studerade en förening respektive nådde fler som röst än som skribent. Sjunnesson gav en bild till en organisation som ger hjälp och därefter fick en grekisk pristagare en första källa.
Och vår tävling fick tre nya personer som hör till temat, då Alain Aspect, John Clauser och Anton Zeilinger tillkännagavs som 2022 års mottagare av Nobelpriset i fysik.
Onsdag:

Användare Llevenius blev vår fjärde deltagare, och med det fick artikeln om en prisad kemist en utökning om olika utmärkelser, och artikeln om en svensk politiker fick ett förtydligande.
Under dagen fick vi veta att en dansk kemist är en av årets nobelpristagare, och Nalle&Lisa lät oss veta en del av vad han gjort tidigare. Sjunnesson ägnade sig åt en tidigare nobelpristagare, och letade fram nya källor (vilket efterfrågats).
Och om det är någon som frågar sig om det inte var fler nobelpristagare som tillkännagavs denna dag, så är svaret Jovisst: Carolyn Bertozzi och K. Barry Sharpless
Torsdag:
Basingo och OJH anlände till vår tävling. Basingo utökade artikeln om en astronom som vill att kvinnor ska upptäcka fysik. OJH hade koll på nyheterna och utökade artikeln om den nya mottagaren av Nobelpriset i litteratur.
Nalle&Lisa visade att "yesterday's news" inte bör glömmas, och utökade artikeln om en av gårdagens kemipristagare Sjunnesson lade till mer text i artikeln om en professor i neurovetenskap, och var dessutom observant nog att notera frånvaron av fungerande källor. Llevenius ägnade sig åt en rad gamla och nya nobelpristagare.
Fredag:

Tre deltagare levererade bidrag under fredagen. Sjunnesson arbetade vidare på sitt torsdagsbidrag, och hann även med att utöka artikeln om en fredlig organisation som ägnar sig åt krigiska ting.
Nalle&Lisa letade fram fler källor åt en behövande (måhända utan att bli genomskådad), och OJH gjorde några fina utökningar om en församling och en kommitté.
Dagens tillkännagivande lät oss veta att Aliaksandr Bialiatski, Memorial och Center for Civil Liberties är årets mottagare av Nobels fredspris.
Lördag:

Llevenius ägnade sig åt mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin, och gick även tillbaka till en fredspristagare.
Gick tillbaka gjorde även Basingo, som redigerade vidare i artikeln om en astronom, och Sjunnesson som för tredje dagen förbättrade artikeln om den norska neurovetenskaparen.
Själv blickar jag framåt, och konstaterar att det inte är många timmar kvar till midnatt och slutet på denna tävling. Kommer det någon mer deltagare innan dess? Ja, det får vi snart veta. Jag blickar även åt sidan, närmare bestämt åt Tipshörnan. Där finns det nya förslag på artiklar att förbättra. Gamla och nya deltagare kan spana in listan och få inspiration. Under tiden sitter jag här och hojtar "Heja, heja!" till alla.
Söndag:

Inga nya deltagare, men fyra av de gamla levererade bidrag under dagen. Nalle&Lisa gick över från personer till en organisation. Basingo började dagen med lite lite utökning om en författare och slutade med en författare (tillika advokat, domare, föreläsare och aktivist). Llevenius fortsatte sitt arbete i artiklar om svenska nobelpristagare, inklusive artikeln om den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur - den sistnämda hade Paracel63 redigerat i strax innan.
Och så trodde jag att alla bidrag kommit in... meeen i sista minuten (bokstavligt talat - kl 23.59) dök Paracel63 upp igen, med en ukrainsk människorättsaktivist. SEN slog klockan tolv och veckan tog slut.
Ja... nu sitter jag här och begrundar ert flitiga arbete. Tänk vad en vecka + ett tema + ett antal wikipedianer kan resultera i! Denna gång var det 6 deltagare, och 42 artiklar som förbättrades på olika sätt. Toppenfint!
Och om jag tittar på deltagarnas poäng, resulterar det i följande ordning bland deltagarna:
1. Basingo - 273 p
2. OJH - 180 p
3. (delad tredjeplats) Paracel63 - 122 p
3. (delad tredjeplats) Sjunnesson - 122 p
5. Nalle&Lisa - 106 p
6. Llevenius - 99 p
Stort grattis till Basingo som vann tävlingen! Och stort tack till alla som bidragit med artikelförbättringar och tips! Ni har bidragit till att Wikipedia har fått mer och bättre information inom temat.
Priser är nu utdelade

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka är tävlingstemat Sörmländska författare II. Välkommen att delta även där!

Välkomna till ännu en Veckans tävling! Denna gång är är temat Nobelpriset.


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Nu har vi nått fram till början av oktober, och årets nobelpristagare kommer att tillkännages (källa: Nobel Prize Museum [1]). Det uppmärksammar vi här på Wikipedia genom en Veckans Tävling med Nobelpriset som tema. Där ingår de fem Nobelpris som fastställdes i Alfred Nobels testamente, och även "Nobelpriset i ekonomi", det vill säga Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Årets pristagare igår i tävlingen från det ögonblick tillkännagivandet gjorts, vilket innebär att Ekonomiprisets mottagare 2022 inte hinns med inom vär tävlingsvecka. Men under hela veckan går det utmärkt att skriva om tidigare mottagare av detta och övriga priser.

Titta gärna efter passande artiklar i kategorierna Nobelpriset, Nobel Prize eller liknande på andra språkversioner. Vill du förbättra artiklar som behöver källor, titta här: [2]. Artiklar som utsågs som extra bra för länge sen, och kan behöva en ny koll + förbättringar, finns här [3]. Du kan också få inspiration från tävlingarna med samma tema som hölls 2011, 2012 och 2020.

Fler tips finns på tipshörnans lista här nedan. Där kan du även lägga in egna förslag.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Förbättra (och skapa saknade) artiklar om Nobelpriset och dess pristagare.
  • Tid: 3 oktober 2022 00:00:00 — 9 oktober 2022 23:59:59.
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare:


  • Extra (Förslag, och utanför denna tävling): Om du är snabb med att förbättra eller skapa en artikel efter att veckan startat, och är först med att lägga in bidraget i deltagarlistan, kan du tillgodoräkna dig detta även i Månadens uppdrag. Gå in via länken för att läsa mer. Och för alla som gör en större utökning och/eller skapar en större ny artikel: En del bidrag kan passa även på Månadens artiklar. Gå in via länken för att läsa mer.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första källan är något högre än för första bilden, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Både nyskapade artiklar och textutökningar i gamla artiklar behöver minst en källa (befintlig eller ny), som ska anges.[a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.[b]
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

  • 2 x poängen: Denna vecka ges 2 x poängen för arbete i den övergripande artikeln om Nobelpriset.
  • 2 x poängen: Den andra "dubbelpoängen" ges till vissa artiklar om personer. För att få fler wikipediaskribenter att förbättra (eller skapa saknade) artiklar om kvinnor och ickebinära, ges i denna tävling 2 x poängen för arbete med artiklar som handlar om kvinnor/ickebinära inom temat.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

  1. Zquid: Utöka artikeln om Karl Landsteiner och ge den fler källor
  2. Zquid: Utöka artikeln om Dan Shechtman och ge den fler källor
  3. Zquid: Utöka artikeln om Nobelstiftelsen och ge den fler källor
  4. Zquid: Skapa artikeln om David Card (en)
  5. Zquid: Utöka artikeln om Denis Mukwege
  6. Zquid: Utöka artikeln om Grameen Bank och ge den fler källor
  7. Zquid: Utöka artikeln om Selma Lagerlöf och ge den fler källor (gärna där sådan efterfrågats sen 2014-09, så att mallen kan tas bort)
  8. Zquid: Utöka artikeln om Världslivsmedelsprogrammet och ge den fler källor (gärna där sådan efterfrågats sen 2014-07 och 2017-06, så att mallarna kan tas bort)
  9. Zquid: Utöka artikeln om Donna Strickland och ge den fler källor
  10. Zquid: Utöka artikeln om Carolyn Bertozzi och ge den fler källor


  1. Logjohn: Utöka och förbättra artikeln om årets fredspristagare Memorial (ru) (en).
  2. Logjohn: Utöka artikeln om årets ukrainska fredspristagare Center for Civil Liberties
  3. Logjohn: Skapa artikeln om den belarusiska medborgarrättsorganisationen Vjasna, vars ordförande är årets fängslade fredspristagare Ales Bjaljatski. (be)
  4. Logjohn: Skapa artikeln om människorättsjuristen Oleksandra Matvijtjuk, ordförande i årets ukrainska fredsprisvinnare Center for Civil Liberties. (uk) (en).
  5. Logjohn: nobelpristagaren i litteratur William Faulkner behöver fler fotnoter för att kunna verifieras. (Märkt sedan 2014.)
  6. Logjohn: nobelpristagaren i litteratur Doris Lessing behöver fler fotnoter för att kunna verifieras. (Märkt sedan 2014.)
  7. Logjohn: nobelpristagaren i litteratur Henryk Sienkiewicz behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (Märkt sedan 2014.)
  8. Logjohn: nobelpristagaren i litteratur Gabriel García Márquez behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (Märkt sedan 2014.)
  9. Logjohn: nobelpristagaren i litteratur Rabindranath Tagore behöver fler källhänvisningar för att kunna verifieras. (Märkt sedan 2016.)


Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 34 p
  1. Nobelpriskonserten, utökad 395 byte, första bilden, första källan = 4 + 2 + 3 = 9 p
  2. Internationella Rödakorskommittén, utökad 950 byte, första bilden = 9 + 2 = 11 p
  3. Frances Arnold, utökad 750 byte, dubbla poäng = 2 x 7 = 14 p

Basingo, 273 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Andrea M Ghez, +5 077 byte = 51*2 (bonus) = 102 p
  2. Gabriel García Márquez, + 735 byte = 7 p
  3. Jennifer Doudna, + 3 475 byte = 35*2 =70 p
  4. Marie Curie, + 789 byte = 8*2 = 16 p
  5. Shirin Ebadi, + 3 920 byte = 39*2 =78 p

Llevenius, 99 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Svante Arrhenius, utökad 1 530 byte = 15 p
  2. Gunnar Myrdal, utökad 290 byte = 3 p
  3. Bertil Ohlin, utökad 292 byte = 3 p
  4. Hjalmar Branting, utökad 160 byte = 2 p
  5. Nathan Söderblom, utökad 566 byte = 6 p
  6. Dag Hammarskjöld, utökad 1 200 byte = 12 p
  7. Gustaf Dalén, utökad 322 byte = 3 p
  8. Manne Siegbahn, utökad 283 byte = 3 p
  9. Svante Pääbo, utökad 121 byte = 1 p
  10. Hannes Alfvén, utökad 88 byte = 1 p
  11. Kai Siegbahn, utökad 354 byte = 4 p
  12. Allvar Gullstrand, utökad 652 byte = 7 p
  13. Hugo Theorell, utökad 284 = 3 p
  14. Ragnar Granit, utökad 164 byte = 2 p
  15. Ulf von Euler, 158 byte = 2 p
  16. Torsten Wiesel, 69 byte = 1 p
  17. Sune Bergström, 287 byte = 3 p
  18. Bengt Samuelsson, 82 byte = 1 p
  19. Arvid Carlsson, utökad 273 byte = 3 p
  20. Selma Lagerlöf, utökad 1 232 byte, dubbla poäng = 2 x 12 = 24 p

Nalle&Lisa, 106 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Odd Hassel, 1 207 byte = 12 p
  2. Frans Eemil Sillanpää, 1 855 byte = 19 p
  3. Morten Meldal, +628 byte = 6 p
  4. Carolyn Bertozzi, +1 226 byte, bonus = 2 × 12 = 24 p
  5. Niels Ryberg Finsen, + 1 321 byte = 13 p
  6. Wilhelm Röntgen, +671 byte = 7 p
  7. Vjasna, ny, 2 508 byte = 25 p

OJH, 180 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Annie Ernaux, 872 byte x 2 för kvinna = 18 p
  2. Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, 8 602 byte = 86 p
  3. Karolinska Institutets Nobelkommitté, 7 585 = 76 p

Paracel63, 122 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Sigrid Undset, +5400 byte = 54*2 (bonus) = 108 p
  2. Selma Lagerlöf, +168 byte = 2*2 (bonus) = 4 p
  3. Oleksandra Matvijtjuk, ny, 525 byte = 5*2 (bonus) = 10 p

Sjunnesson, 122 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Internationella Rödakorskommittén, 60 byte, första bilden = 1 + 2 = 3 p
  2. Giorgos Seferis, 312 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
  3. Doris Lessing, 1 541 byte = 15*2 (bonus) = 30 p
  4. May-Britt Moser, 2 452 byte, första källan (i stället för död länk) 3 = 25 + 3 = 28*2 (bonus) = 56 p
  5. International Campaign to Ban Landmines, 2 212 byte, första bilden, första källan = 22 + 2 + 3 = 27 p
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipedia-artikel som källa. Om du använder en artikel på en annan språkversion som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du hänvisar till dessa källor i ditt bidrag. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
  2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.