Wikipedia:Veckans tävling/Pekingrallyt VIII – Norge III

Från Wikipedia
Norgefjordarnas land.

Priser:

  • Segrarpris:
  • Andrapris:
  • Tredjepris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Alla deltagare: En norsk…

Tävlingen har slutat!
Tävlingslogg

Måndag: Veckans första bidrag kom efter en timme, när Kaljami började prata i tungor. Därefter fick även Matanb, Nalle&Lisa, Nordelch, OJH, Sjunnesson och Zquid igång motorerna. Tack, allihop, för en härlig rivstart på veckan!

När dag 1 var överstånden hade vi OJH i topp, efter en nationell förmiddag och en regional soaré. Strax bakom hittade vi Sjunnesson, som ägnat måndagen åt en slingrig fjällfärd med sin kungliga kartläserska, och Matanb. Den senare startade resan med att köpa tågbiljett och växlade därefter till lokal valuta. Alltmedan Kaljami letat efter språkfolk längst upp i nordöst, hittade Nalle&Lisa värmen i nordväst och avslutade dagsetappen på 120 meters höjd.

Längre bak i kön hade Nordelch pysslat med visslande hela långa dagen, medan Zquid tittade till den underbara och prisbelönta kustens rike. Tack för dagen, och lycka till framöver!


Tisdag: Tisdagen bjöd på motorstopp för fyra kombattanter, i det rådande vintervädret. Men övriga tre tryckte på gasen. Två rosettgränser har redan passerats.

Nalle&Lisa gjorde en lyckad men vådlig omkörning, efter en start på blankisen och en senare landning helt utan flygledare. Avancemang ägnade sig även Matanb åt, i det här fallet via idogt bollsparkande ända till fylkessätet. Sjunnesson drog dock det längsta strået, sedan han genat över fjället och avslutat dagen i annexkapellet – på en ny förstaplats!

Den spännande kampen om positionerna lär fortsätta. Ha på er säkerhetsbältena, gubbs, för rally på fjällvägar är inte riskfritt.


Onsdag: Onsdagen bjöd på fem friska fartfantomer, och ett par omkörningar. Ytterligare ett par rosettgränser passerades under dagen.

Zquid sadlade sin oxe, begav sig i riktning mot rådhuset i Oslo och avancerade en placering. Lite längre fram lärde sig Nalle&Lisa kyrkstavning – på flera sätt. Samtidigt stiftade OJH bekantskap med huvudstadsfolk och avslutade dagen på riksplanet.

På annat håll letade Sjunnesson efter poäng ute på mager mark, vilket hade sina sidor. Bland annat smet Matanb förbi och upp på första plats, efter assistans från en fredspristagare och fortsatt friska tag ute i grönområdet.


Torsdag: Under torsdagen fick vi en ny tävlande – Ulkl. Varmt välkommen! Totalt hade vi även denna dag fem filurer med fingrarna på ratt och växelspak.

Ulkl inledde lite lugnt med ett kyrkbesök, snöade inne och krockade till slut med en Zquid med mekaniska problem. Nalle&Lisa hade säkrare kurvtagning, inledde på den sjunde ön och gick till nattvila med full stavningskontroll. OJH höll undan, tack vare vässade stift och besök i domen.

Under tiden kollade Sjunnesson in kattens tass uppe i norr, med godkänt resultat. Tätfiguren Matanb höll dock fortfarande undan, tack vare ett rekordlag med en trådlös konung på topp.


Fredag: Även femte tävlingsdagen bjöd på en full hand med aktiva rallyartister. Och ytterligare en rosettgräns sprängdes, någonstans i terrängen.

Kaljami hade patientfokus och lärde sig lite mer om Norges tredje tro. Nalle&Lisa klev ombord på en gammal skärgårdsbåt och hamnade till slut vid kanalens slut, medan OJH fortsatte sitt arbete vid stiftsvässaren, både vid Mjøsa och på legendarisk mark.

I toppen letade Matanb efter nya framgångar, med hjälp av godsetherrarna, men hamnade till slut i andradivisionen. Det utnyttjade Sjunnesson, som avslutade besiktningen av kattassens öar och hastade snabbt ända ner till sydväst. På vägen gjordes en vådlig omkörning, med en ny förstaplats som resultat.

Nu är det helg. Vi hoppas på fortsatta upptäckter av våra nyfikna motorister, och kanske på någon mer deltagare?


Lördag: Lördagen bjöd på en septett poänghungriga figurer. Inklusive sent startande Per W – varmt välkommen! Ytterligare en rosettgräns passerades under dagen.

Per W inledde tävlandet lite mjukt med norsk räkning (fungerer, fungerer ikke…), men Nordelch får ändå snart se upp. Ulkl och Zquid körde ikapp där ute, med den förstnämnde färdandes från kapell till ötempel. Zquid rusade samtidigt mellan museer och renskötare. Lite längre fram talade Kaljami klarspråk med lokala myndigheter, medan Nalle&Lisa stavade vidare under drottningens beskydd.

Sjunnesson ägnade hela dagen åt att försöka få grepp om en hal fisk. Det straffade sig, och Matanb kunde ta över ledningen via en utflykt till hoppbacken och god koll på stolparna.

Nu är det bara några timmar kvar av veckan, och målet närmar sig. Spänningen stiger.


Söndag: Den sista tävlingsdagen fick vi ytterligare en tävlande – Ricjac. Varmt välkommen! Ännu en rosettgräns passerades, och sex fartvidunder var i farten.

Per W slutade veckan som tia, Nordelch som nia. Ricjac klämde sig in på åttonde plats, efter kunglig assistans. Ulkl slutade sjua, en placering bakom Zquid som lärde biskopar att tala samiska. På femte plats hittade vi Kaljami, medan Nalle&Lisa försvarade sin fjärdeplats via en båtfärd till hög höjd.

Bronsrosetten hamnade hos OJH, där biskopen bjöd in till besök på ön. Sjunnessons andraplats försvarades med hjälp av en resa från en annan ö uppåt älven. Och vår vinnare blev Matanb, som avslutade veckan med starkt försvar och en riktigt riisig landslagsman. Det visade sig vara helt rätt taktik – grattis!

Nästa etapp blir en isig sak. Välkommen i januari!

De tävlande har gått i mål!

Pekingrallyt VIII – Norge III…[redigera | redigera wikitext]

Bouvetön och Svalbard – Norge är ett lååångt land. Bouvetön och Svalbard – Norge är ett lååångt land.
Bouvetön och Svalbard – Norge är ett lååångt land.

… handlar om ett bergigt land med en lång kust – enligt tillverkaren Slartibartfast en underbar och prisbelönt kust.[a] Här finns rekordnordliga cupvinnare och dito aktiva vulkaner, musikhus för söndagspromenaden och malmbaneslut det bråkats om, vandringsvägar mot domen och stigar för troll, oljiga pensionsmedel och vattniga sabotage. Samt en brödratrio flyfotade medeldistansare. Och mer därtill. Hoppas alla ska hitta något att skriva om denna vecka.

Det här är åttonde etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från det olympiska ända till landet för 2022 års olympiska vinterspel. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Peking, lagom i tid för tävlingsstart.

Välkommen på vår resa! I januari besöker vi Arktis.

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 49, 2021 (6 december kl 00:00 – 12 december kl 23:59)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
  • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med norsk anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.

Norska deltagarpriser (v49 2021)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna tunnlar. De listas efter längd.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. Borttagning av onödig kod (exempelvis i botskapad artikel) kan göras i en separat redigering, så inkräktar det inte på artikelutökningen.
  • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
  • 3 p i bonus för första bilden[b] i en tidigare bildlös artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[c] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
  • Dubbla poäng för allt som görs i artikeln Norge.
  • Alla artiklar med tydlig koppling till Norge och dess kultur ingår i tävlingen.

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Detta är etapp 8 i en tävling som avslutas först i februari 2022 och har ett särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska vinterspelen 2022.

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till tio per tipsare.

  1. Paracel63: Skapa artikeln Ephemera (grupp) (no)
  2. Paracel63: Utöka Kåre Willoch (1928–2021).
  3. Paracel63: Skapa Helgøya (no), Norges största ö i en sjö.
  1. Zquid: Skapa artikeln Ragnhild Myklebust (no, nn, en)
  2. Zquid: Skapa artikeln Silje Karine Muotka (no,en)
  3. Zquid: Skapa artikeln Anne Borg (no, nn, en)
  4. Zquid: Skapa artikeln Kristin Skogen Lund (no, en)
  5. Zquid: Utöka artikeln Anni-Frid Lyngstad och ge den fler källor
  6. Zquid: Utöka artikeln Oslo flygplats, Gardermoen och ge den källor
  7. Zquid: Utöka artikeln Hitratunneln och ge den källor
  8. Zquid: Utöka artikeln Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek och ge den källor
  9. Zquid: Utöka artikeln Ekofisk och ge den källor
  10. Zquid: Utöka och uppdatera artikeln Madonna (målning), exempelvis med hjälp av dessa källor: [1], [2]

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

  1. Zquid: Utöka artikeln Oslo Sentralstasjon och ge den källor
  2. Zquid: Utöka artikeln Kristina Håkansdotter och ge den källor
  3. Paracel63: Lägg in första källorna i Trollstigen.
  4. Paracel63: Lägg in första källorna i Beerenberg.
  5. Zquid: Utöka artikeln Nobels fredspris och ge den fler källor (gärna den i avsnittet "Kronologisk lista över pristagare" efterfrågade källan för år 1948)
  6. Zquid: Utöka artikeln Tønsbergs domkyrka och ge den källor
  7. Zquid: Utöka artikeln Bokmål och ge den fler källor
  8. Zquid: Utöka artikeln Holmenkollen och ge den källor
  9. Zquid: Utöka artikeln Stavnebanen och ge den källor
  • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade; de kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

exempel:

Exempelanvändare, 54 p
  1. Ephemera (grupp) (no), ny, 2000 byte = 20 p
  2. Operahuset i Oslo, +500 byte = 5 p
  3. Norge, +1000 byte, bonus = 10x2 = 20 p
  4. Tryvannstårnet, +600 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Kaljami 146 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Lulesamiska + 680‎ byte = 7 p
  2. Skoltsamiska + 2 234 byte = 22 p
  3. Kvänska + 1 970 byte = 20 p
  4. Irene Ojala ny 2 300 byte = 23 p
  5. Buddhistforbundet ny 1 903 byte = 19 p
  6. Buddhism i Norge ny 1 573 byte = 16 p
  7. Bokmål + 2 578 byte = 26 p
  8. Språkrådet (Norge) + 1 018 byte + första källor = 10 + 3 = 13 p

Matanb, 750 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Oslo Sentralstasjon, +582 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  2. Posthuset, Oslo, +454 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
  3. Håkon Håkonsson, +467 byte = 5 p
  4. Magnus Lagaböter, +663 byte = 7 p
  5. Nobels fredspris, +28 434 byte = 284 p
  6. Norsk krona, +695‎ byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  7. Stabæk Fotball, +995 byte, första källa = 10 + 3 = 13 p
  8. Nadderud stadion, +292 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
  9. Intility Arena, +229 byte = 2 p
  10. Viking Stadion, +333 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
  11. Viking FK, +217 byte = 2 p
  12. Odds BK, +624 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  13. Skagerak Arena, ny sida, 1 566 byte = 16 p
  14. Skien, +386 byte = 4 p
  15. Nansenbyrån, +622 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  16. Brann Stadion, +674 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  17. Color Line Stadion, +466 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
  18. Aalesunds FK, +345 byte = 3 p
  19. Fredrikstad stadion, +342, första källa = 3 + 3 = 6 p
  20. Fredrikstad FK, +198 byte = 2 p
  21. Lystlunden, +810 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  22. Ullevål Stadion, +198 byte = 2 p
  23. Åråsen Stadion, +346 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
  24. Rosenborg BK, +166 byte + 2 p
  25. Christian Lous Lange, +363 byte = 4 p
  26. Harald Blåtand, +186 byte = 2 p
  27. Strømsgodset IF, +542 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
  28. Drammen, +745 byte = 7 p
  29. Jostein Flo, +1 333 byte, första källa = 13 + 3 = 16 p
  30. Tore André Flo, +430 byte = 4 p
  31. Sogndal Fotball, +378 byte = 4 p
  32. Fosshaugane Campus, ny sida, 1 555 byte = 16 p
  33. Holmenkollen, +499 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
  34. Erik Mykland, +1 123 byte = 11 p
  35. Steffen Iversen, +1 524 byte, första källa = 15 + 3 = 18 p
  36. Kjetil Rekdal, +2 424 byte, första källa = 24 + 3 = 27 p
  37. Alf-Inge Håland, +763 byte = 8 p
  38. Frode Grodås, +1 272 byte, första källa = 13 + 3 = 16 p
  39. Thomas Myhre, +705 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  40. Erik Thorstvedt, +702 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  41. Henning Berg, +776 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  42. Jan Åge Fjørtoft, +756 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  43. Ola By Rise, +1 392 byte, första källa = 14 + 3 = 17 p
  44. Rune Bratseth, +661 byte = 7 p
  45. Gøran Sørloth, +827 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  46. Bent Skammelsrud, +315 byte = 3 p
  47. Vegard Heggem, +1 362 byte = 14 p
  48. Vidar Riseth, +582 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  49. Roar Strand, +291 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
  50. Alexander Sørloth, +460 byte = 5 p
  51. Dan Eggen, +622 byte = 6 p
  52. Ronny Johnsen, +694 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  53. John Carew, +613 byte = 6 p
  54. Stig Inge Bjørnebye, +1 070 byte = 11 p
  55. John Arne Riise, +1 354 byte = 14 p

Nalle&Lisa, 330 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Beerenberg, +561 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  2. Nexanstornet, ny, 1 803 byte = 18 p
  3. Weyprechtglaciären, ny, 1 284 byte = 13 p
  4. Fagernes flygplats, Leirin, +844 byte = 8 p
  5. Hegges stavkyrka, ny, 2 531 byte = 25 p
  6. Kaupangers stavkyrka, ny, 3 312 byte = 33 p
  7. Hitra, +328 byte, första källa = 3 + 3 = 6 p
  8. Tordenskjold (norskt pansarskepp), +698 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  9. Newtontoppen, +466, första källa = 5 + 3 = 8 p
  10. Prins Karls Forland, +818 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  11. Tønsbergs domkyrka, +822, första källa = 8 + 3 = 11 p
  12. Loms stavkyrka, ny, 3 188 byte = 32 p
  13. MS Henrik Ibsen, ny, 2 580 byte = 26 p
  14. Dalen, Norge, ny, 1 975 byte = 20 p
  15. Undredals stavkyrka, ny, 3 262 byte = 33 p
  16. Dronning Sonja Kunststall, ny, 2 148 byte = 21 p
  17. MS Victoria (1882), ny, 2 313 byte = 23 p
  18. Stavnebanen, +843 byte, första bild, första källa = 8 + 3 + 3 = 14 p
  19. Tryvannstårnet, +583 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p

Nordelch, 14 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Blomvisslare, +1 406 byte = 14 p

OJH, 654 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Norge, + 3 315 byte x 2 = 66 p
  2. Norges fylken, + 1 455 byte = 15 p
  3. Mall:Norska kyrkan, + 955 byte utom tävlan
  4. Oslo stift, + 2 726 byte, första källa 3 p = 30 p
  5. Borgs stift, + 1 556 byte, första källa 3 p = 19 p
  6. Hamars stift, + 9 201 byte, första källa 3 p = 95 p
  7. Tunsbergs stift, + 5 914 byte, första källa 3 p = 62 p
  8. Agder och Telemarks stift, + 3 183 byte, första källa = 35 p
  9. Stavangers stift, + 17 byte = 1 p
  10. Bjørgvins stift, + 17 byte = 1 p
  11. Møre stift, + 1 623 byte, första källa = 19 p
  12. Nidaros stift, + 846 byte = 8 p
  13. Sør-Hålogalands stift, + 17 byte = 1 p
  14. Nord-Hålogalands stift, + 17 byte = 1 p
  15. Preses i biskopsmötet, ny, + 8 320 byte = 83 p
  16. Norska kyrkan, 9 073 byte = 91 p
  17. Tønsbergs domkyrka, 3 151 byte = 32 p
  18. Selje stift, 1 226 byte, första bild 3 p, första källa 3 p = 18 p
  19. Bjarne Skard, 2 655 byte, första källa 3 p = 30 p
  20. Helgøya kyrka, 4 682 byte = 47 p

Per W, 10 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Abelsk grupp, +672 byte, första källa= 10 p (införd av Abel)

Ricjac, 18 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Harald V av Norge, + 1 844 byte = 18 p

Sjunnesson, 730 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Trollstigen, +619 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  2. Kristina Håkansdotter, +5 845 byte, första källa = 58 + 3 = 61 p
  3. Norge, +3 452 byte = 35 x 2 = 70 p
  4. Kvænangsfjellet, ny, 4 224 byte = 42 p
  5. Sildpollnes kyrka, ny, 4 732 byte = 47 p
  6. Magerøya, +5 346, första källa = 53 + 3 = 56 p
  7. Vestvågøya, ny, 5 073 = 51 p
  8. Moskenesøya, ny, 7 858 = 79 p
  9. Austvågøy, + 3 157 byte, första källan = 32 + 3 = 35 p
  10. Flakstadøya, ny, 4 736 byte = 47 p
  11. Jæren, +2 779 byte, första källa, första bild = 27 + 3 + 3 = 33 p
  12. Vesterålen, 2 096 byte, första källa, första bild = 21 + 3 + 3 = 27 p
  13. Engeløya, +4 004 byte, första källa = 40 + 3 = 43 p
  14. Skrova, ny, 5 288 byte = 53 p
  15. Enningdalsälven, +7 390 byte, första källa = 74 + 3 = 77 p

Ulkl, 67 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Hurum kirke, ny, + 2 497 byte = 25 p
  2. Lykkja kapell, ny, + 2 146 byte = 21 p
  3. Helgøya kyrka, ny, + 2 247 byte = 22 p

Zquid, 120 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Norge, + 272 byte, dubbla poäng = 2 x 3 = 6 p
  2. Myskoxe (utökning av information om gruppen i Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark ) + 842 byte = 8 p
  3. Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark, + 238 byte, första källa = 2 + 3 = 5 p
  4. Nobels fredspris, + 481 byte = 5 p
  5. Ytraberget, + 55 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  6. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, + 706 byte = 7 p
  7. Aud Schønemann, + 316 byte = 3 p
  8. Oslo, + 269 byte = 3 p
  9. Kristin Lavransdotter, + 77 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  10. Sandefjords kommun, + 119 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  11. Norska rännan, - 2 byte = 0 p
  12. Siljans kommun, + 65 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  13. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, + 960 byte, första bild, första källa = 10 + 3 + 3 = 16 p
  14. Lene Cecilia Sparrok, + 1 620 byte = 16 p (redigeringar både lördag & söndag)
  15. Johannes Smemo, + 139 byte, första bilden = 1 + 3 = 4 p
  16. Hønefoss, + 115 byte = 1 p
  17. Kongsfjorden, + 111 byte = 1 p
  18. Statens kartverk, + 74 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  19. Sunnfjord, + 103 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  20. 7 juni-medaljen, + 246 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
  21. NRK P1, + 60 byte (bild/logga, jag räknar ingen bonus) = 1 p
  22. Hovedbanen, + 668 byte, första bild = 7 + 3 = 10 p
  23. Sydsamiska, + 483 yte = 5 p
  1. ^ Se Adams, Douglas: Liftarens guide till galaxen, Alba, pocketversionen från 1989, sid 168.
  2. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
  3. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.