Wikipedia:Veckans tävling/Pekingrallyt V – Tyskland II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Statistische Landesämter in Deutschland.png
Tyskland kan lysa i många färger…

Priser:

 • Segrarpris: Article Olympics Gold2.svg
 • Andrapris: Article Olympics Silver2.svg
 • Tredjepris: Article Olympics Bronze2.svg
 • Övriga tävlande med minst 100 poäng: Article purple.svg
 • Alla deltagare: En tysk…

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen har slutat!
Tävlingslogg
WaldbuehneBerlinDalaiLama.jpg

Måndag: Efter någon timme inleddes tävlingen med att Kaljami bad en tysk bön. Därefter anlände även Aciram, Fredde 99, Nalle&Lisa och Ulkl – varmt välkomna, allihopa! Redan dag ett passerades två rosettgränser.

Fredde 99 tog en tidig ledning, efter att han gått till attack med en ung förmåga. Nalle&Lisa skyfflade in kol i pannan och tog sig ut till självaste flodmynningen. Strax bakom avslutade Kaljami dagen med en liten språkkurs, alltmedan Aciram letat upp Det blonda giftet. Startfältet avslutades av Ulkl, som hittade veckans första kyrka med tornet i öster.


Genista germanica (Carinthia).jpg

Tisdag: Dag 2 nådde även Sjunnesson och Nordelch fram till tävlingsbanan – varmt välkomna! Fortsatt gott liv i tävlingen, en dag med passeringar av två ytterligare rosettgränser och totalt fem brummande motorer.

Nordelch testade de tyska grundslagen och fortsatte med att plocka blommor. Kaljami tecknade med fingrarna och hittade ett tempel, men något avancemang blev det icke. Istället körde sent startande Sjunnesson om, efter en geografikurs och en smart kanalfärd.

Nalle&Lisa höll dock koll på sin silverplats – från sin fyr – och avslutade dagen i ett konstigt hus. Samtidigt lyfte ledande Fredde 99 skrot och agerade inspektör.


Rendsburg Schwebefähre abends.jpg

Onsdag: Den tredje tävlingsdagen anlände en något försenad Zquid – närmast från "Tipshörnan". Varmt välkommen! Detta var tredje dagen i rad med fem tävlande.

Zquid hittade en källa till sin älv, medan Ulkl hittat fram till druidernas gamla torg. Nalle&Lisa tog luftfärjan till en konstig skrapa, men lyckades ändå inte hitta rätt. Sjunnesson vandrade längs med stranden och hittade ett helt land, med en ny andraplats som resultat.

Kvar i toppen hade vi dock fortfarande Fredde 99. Paddlandet i dubbla led räckte till och blev över.


Tina Dietze.jpg

Torsdag: Torsdagen blev ganska lugn, med endast fyra fordon i farten. Och inga nykomlingar.

Kaljami återkom från sin sabbatsdag med nya språkkunskaper och en ledare i släptåg. Samtidigt kände Nalle&Lisa att syltsuget slog till och tog raskare än kvickt tåget över dammen. Sjunnesson hade en härlig dag i parken.

Men inget fanns att göra åt Fredde 99, som höll paddeln i högsta hugg. Ledningen utökades ytterligare en smula.


Wagen der Malbergbahn, um 1890.jpg

Fredag: Under fredagen anlände en sent startande Boberger – varmt välkommen! Fem rallymotorer kördes varma, någonstans mellan Olympia och Peking.

Boberger inledde sin vecka med att ta bergbanan upp till hotellet, med en fin sjundeplats som resultat. Kaljami började dagen på partimöte och avslutade den i ett Tyskland från förr. Nalle&Lisa var fortsatt insyltad där uppe i norr, och kvällen tillbringades i vikingaborgen. Sjunnesson lyckades försvara silverplatsen efter en utflykt bland kritklippor och bokar. Under tiden huserade Fredde 99 fritt där framme i täten. Och när paddlarna tog slut, övergick han till diverse brottargrepp.

Nu är det helg. Får vi fler deltagare i vår tyska etapp, och hittar några andra hit? Det återstår att se.


Manfred Woerner 1993.jpg

Lördag: Även lördagen bjöd på en ny tävlande. Denna gång hittade Ricjac fram till tävlingsbanan – varmt välkommen! Under dagen passerades även en rosettgräns.

Ricjac hade en diplomat som kartläsare, och med en "försiktig general" i sätet bredvid skedde avancemanget i maklig takt. Medan Ulkl besökte trons tempel i sydväst och sydöst, körde Boberger snett uppåt med besked. Efter ett par bergsklättringar mot toppen nåddes i alla fall femteplatsen.

Nalle&Lisa tog sig ut till fyren och smaskade resten av dagen på sin godisstrut. Det kostade tredjeplatsen, eftersom Kaljami under tiden valde att liera sig med en mäktig kvinna. Sjunnesson tillbringade lördagen i ett östligt Schweiz, medan Fredde 99 var tillfälligt justerad och fick hålla sig ifrån spelplanen.

Nu är det söndag, och det verkliga veckoslutet närmar sig. Heja!


Bockwurst .jpg

Söndag: Avslutningsdagen blev rätt livlig. Vi hade sju rallymotorer igång där ute, inklusive sent startande Dr Bowser. Varmt välkommen!

Dr Bowser åt korv till frukost, vilket dock inte gav energi till avancemang. Samtidigt försvarade Zquid niondeplatsen genom att ockupera en ambassad och avsluta dagen i Centraleuropa. Nordelch passerades under färden. Än snabbare var Ricjac, som löste biljett ända till sjätte plats. Under tiden hade Nalle&Lisa hittat en stor sten och tittat på sjöfåglar.

Kaljami övade sig på sin pidgintyska och lärde sig mer om rättigheter. Det räckte dock inte mot Sjunnesson, som vandrade från park till park. En återställd Fredde 99 avrundade veckan i topp med lite brottning och pricksäkra pilar – grattis!

Och tack till alla för en trevlig vecka. Nu delas snart priserna ut, och alla deltagare kommer att få varsitt slott. I oktober tar vi oss över Rhen och in i Frankrike. Välkomna tillbaka då! SMirC-smile.svg

Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

Pekingrallyt V – Tyskland II …[redigera | redigera wikitext]

Kölnerdomen vid Rhen och nanduer i norra Tyskland. Kölnerdomen vid Rhen och nanduer i norra Tyskland.
Kölnerdomen vid Rhen och nanduer i norra Tyskland.

… handlar om det största landet i Centraleuropa. Här finns stora kyrkor, Sverige-klubbar, bombade öar, häxornas hemvist, skidskyttarnas mecka, Svantovits gamla udde, imponerande ruinhögar, råttfångarnästen och trädgårdar i sjön. Med över 80 miljoner invånare, mäktiga kvinnor, män i mitella och druviga dalar bjuder landet på lite av varje. Förhoppningsvis hittar ni många saker att skriva om.

Den här tävlingen är femte etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från det olympiska ända till landet för 2022 års olympiska vinterspel. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Peking, lagom i tid för starten av nästa års spel.

Välkommen på vår resa! I oktober åker vi över Rhen.

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 36, 2021 (6 september kl 00:00 – 12 september kl 23:59)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
 • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med tysk anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. Borttagning av onödig kod (exempelvis i botskapad artikel) kan göras i en separat redigering, så inkräktar det inte på artikelutökningen.
 • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
 • 3 p i bonus för första bilden[a] i en tidigare bildlös artikel.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
 • Dubbla poäng för allt som görs i artikeln Tyskland.
 • Alla artiklar med tydlig koppling till Tyskland och tysk kultur ingår i tävlingen.

Tyska deltagarpriser (v36 2021)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna slott. De listas efter ålder för första byggstart.

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Detta är etapp 5 i en tävling som avslutas först i februari 2022 och har ett särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska vinterspelen 2022.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till tio per tipsare.

 1. Paracel63: Tysklands rymdprogram (en, aktuellt tema)
 2. Paracel63: Utöka Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt och ge den källor
 1. Zquid: Utöka artikeln om Oktoberfest och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Mariakyrkan, Anklam och ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln om Östtyskland och ge den fler källor (gärna där den är mallad "behöver enstaka källor 2009-10")
 4. Zquid: Utöka artikeln om Münchens tunnelbana och ge den källor
 5. Zquid: Skapa artikeln om biologen Viviana Simon, som forskar bla om Covid-19 (en)
 6. Zquid: Skapa artikeln om den tyska nunnan och konstnären Maria Innocentia Hummel (vars motiv är förebilder för Hummelfigurerna) (en, de))
 7. Zquid: Skapa artikeln om ryttaren och olympiska guldmedaljören Jessica von Bredow-Werndl, som nyss blivit etta i världsrankingen (en, de) [1]
 8. Zquid: Skapa artikeln om förläggaren och HBTQ-pionjären Max Spohr (en, de)
 9. Zquid: Skapa artikeln om Raul Krauthausen, aktivist för funktionsnedsattas rättigheter (en, de)
 10. Zquid: Skapa artikeln om Karlsruhepyramiden (en, de)
 1. Fredde 99: Skapa artikel om Otto Sander, tysk skådespelare (en)
 2. Fredde 99: Skapa artikel om Ernst Zermelo, tysk matematiker (en)
 3. Fredde 99: Skapa artikel om Mayer Amschel Rothschild (omdirigering), tysk bankir (en)
 4. Fredde 99: Skapa artikel om Christian Lindner, tysk politiker och partiordförande i Fria demokratiska partiet (en)
 5. Fredde 99: Skapa artikel om Gerd Faltings, tysk matematiker (en)
 6. Fredde 99: Skapa artikel om Meryem Uzerli (alternativt Meriem Sahra Userli), tysk skådespelare (en)
 7. Fredde 99: Skapa artikel om Barbara Bouchet, tysk matematiker (en)
 8. Fredde 99: Skapa artikel om Alice Weidel, tysk politiker (en)
 9. Fredde 99: Skapa artikel om Zazie Beetz, tysk skådespelare (en)
 1. Ulkl: Skapa artikel om Staffelter Hof, företag bildat år 862 (en) (de)
 2. Ulkl: Skapa artikel om Zum roten Bären, företag bildat år 1120 (en) (de)
 3. Ulkl: Skapa artikel om Freiberger Brauhaus, företag bildat år 1266 (en) (de)
 4. Ulkl: Lista över världens äldsta företag. Här finns förslag på artiklar som kan skapas i denna tävling och i kommande tävlingar.

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

# Fredde 99: Skapa artikel om Annika Beck, tysk tennisspelare (en)
# Paracel63: Omniturm (sjätte högsta huset)

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

 • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade; de kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

exempel:

Exempelanvändare, 54 p
 1. Omniturm, ny, 2000 byte = 20 p
 2. Moseldalen, +500 byte = 5 p
 3. Tyskland, +1000 byte, bonus = 10x2 = 20 p
 4. Kap Arkona, +600 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Aciram, 45 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Stella Goldschlag, ny 4454 byte = 45 p

Boberger, 163 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Malbergbahn, ny 3625 byte = 36 p
 2. Heidelberger Bergbahn, ny 5612 p = 56
 3. Standseilbahn Dresden, ny, 3 465 p = 35
 4. Turmbergbahn, ny, 3 612 p = 36

Dr Bowser, 25 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bockwurst, ny, 2 500 byte = 25 p

Fredde 99, 888 p Article Olympics Gold2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Fiete Arp, ny, 27 531 byte = 275 p
 2. Simon Brandhuber, ny, 14 213 byte = 142 p
 3. Nico Müller (tyngdlyftare), ny, 6 054 byte = 61 p
 4. Sabine Kusterer, ny, 5 806 byte = 58 p
 5. Lisa Marie Schweizer, ny, 3 620 byte = 36 p
 6. Ricarda Funk, ny, 2 981 byte = 30 p
 7. Sebastian Brendel, +793 byte = 8 p
 8. Max Hoff, +834 byte = 8 p
 9. Sideris Tasiadis, +757 byte = 8 p
 10. Hannes Aigner, +727 byte = 7 p
 11. Tina Dietze, +843 byte = 8 p
 12. Max Lemke, ny, 6 276 byte = 63 p
 13. Sabrina Hering-Pradler, ny, 6 797 byte = 68 p
 14. Dorothee Schneider, +1 275 byte = 13 p
 15. Alexander Zverev, +685 byte = 7 p
 16. Julia Krajewski, +890 byte = 9 p
 17. Timo Boll, +1 103 byte = 11 p
 18. Dimitrij Ovtcharov, +1 333 byte = 13 p
 19. Patrick Hausding, +898 byte = 9 p
 20. Denis Kudla, +656 byte = 7 p
 21. Paul Neff, ny, 3 033 byte = 30 p
 22. Lisa Unruh, +1 656 byte = 17 p

Kaljami, 500 p Article Olympics Bronze2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Buddhism i Tyskland, ny 3 743 byte = 37 p
 2. Tyska, + 979‎ byte = 10 p
 3. Östfrisiska, + 610‎ byte = 6 p
 4. Pennsylvaniatyska, + 2 654 byte + första bilden = 27 + 3 = 30 p
 5. Tyskt teckenspråk, ny 1 974 byte = 20 p
 6. Das Buddhistische Haus, ny 2 262 byte = 23 p
 7. Språk i Tyskland, ny 4 507 byte = 45 p
 8. Christian Lindner, ny 4 422 byte = 44 p
 9. Freie Wähler, ny 4 154 byte = 42 p
 10. Tyskland, + 790‎ byte dubbla poäng = 8 x 2 = 19 p
 11. Deutsche Welle, + 1 119 byte + första bilden och källor = 11 + 3 + 3 = 17 p
 12. Sorbiska, + 1 957 byte = 20 p
 13. Elsass-Lothringen, + 587‎ byte = 6 p
 14. Förbundsdagsvalet i Tyskland 2021, + 4 333 byte + första bilden och källor = 43 + 3 + 3 = 49 p
 15. Angela Merkel, + 4 618 byte = 46 p
 16. Kiautschoupidgin, ny 2 414 byte = 24 p
 17. Bayerska, + 1 542 byte = 15 p
 18. Sydslesvigsk Vælgerforening, + 870‎ byte + första källor = 9 + 3 = 12 p
 19. HBTQ-rättigheter i Tyskland, ny 7 676 byte = 77 p

Nalle&Lisa, 433 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. S/S Alexandra, ny, 4 042 byte = 40 p
 2. Hans-Werner Grosse, ny, 3 019 byte = 30 p
 3. Kugelbake, ny, 3 329 byte = 33 p
 4. Kiel fyr, ny, 2 243 byte = 22 p
 5. Alter Kran, ny, 2 426 byte = 24 p
 6. Internationale Bauausstellung, +616 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
 7. Hängfärjan i Rendsburg, +366 byte, första källa = 4 + 3 = 7 p
 8. Greif (skolfartyg), ny, 3 754 byte = 38 p
 9. Omniturm, ny, 2 607 byte = 26 p
 10. Hindenburgdamm, ny, 4 084 byte = 41 p
 11. Sylter Inselbahn, ny, 3 278 byte = 33 p
 12. Lembecksburg, ny, 1 819 byte = 18 p
 13. Amrum fyr, ny, 1 982 byte = 20 p
 14. Schultüte, ny, 2 239 byte = 22 p
 15. Kap Arkona, +510 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
 16. Siebenschneiderstein, ny, 1 135 byte = 11 p
 17. Buskam, ny, 1 614 byte = 16 p
 18. Jöölboom, ny, 1 554 byte = 16 p
 19. Jochensteins kraftverk, ny, 2 173 byte = 22 p
 20. Rantumbecken, ny, 1 651 byte = 17 p

Nordelch, 35 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Annika Beck, ny, 1 648 byte = 16 p
 2. Oedipoda germanica, +1 140 byte = 11 p
 3. Tysk ginst, +754 byte = 8 p

Ricjac, 73 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Manfred Wörner, + 434 byte , första källa = 4+3 = 7 p
 2. Stuttgarts stadsbana, + 6 346 byte, första källa = 63+3 = 66 p

Sjunnesson, 634 p Article Olympics Silver2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Tyskland, +5 581 byte = 56 x 2 = 112 p
 2. Kielkanalen, +2 655 byte = 27 p
 3. Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer, + 7 768 byte, första bild, första källa = 78 + 3 + 3 = 84 p
 4. Tyskland, +4 387 byte = 44 x 2 = 88 p
 5. Nationalpark Schwarzwald, ny, 5 272 byte = 53 p
 6. Jasmund, första källa, 3 p
 7. Nationalpark Jasmund, ny, 3 387 byte = 34 p
 8. Stubnitz, +709 byte, första källa, första bild = 7 + 3 + 3 = 13 p
 9. Nationalpark Sächsische Schweiz, ny, 9 811 byte = 98 p
 10. Nationalpark Bayerischer Wald, +12 857 byte, första källa = 129 + 3 = 132 p
 11. Nationalpark Berchtesgaden, +4 282 byte, första källa = 43 + 3 = 46 p

Ulkl, 58 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Kilianskirche, Talheim, ny 1 651 byte = 17 p
 2. Bergkirche Heinsheim, ny 2 230 byte = 22 p
 3. Pfarrkirche Nemmersdorf, ny 1 919 byte = 19 p

Zquid, 37 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Elbe, + 768 + 323 byte, första källa = 8 + 3 + 3 = 14 p
 2. Ambassadockupationen i Stockholm 1975, + 509 byte = 5 p
 3. Dorothee Schneider, + 179 byte = 2 p
 4. Isabell Werth, + 0 byte = 0 p
 5. Tyskland, + 787 byte, dubbla poäng = 2 x 8 = 16 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
 2. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]