Wikipedia:Veckans tävling/Storbritanniens kungahus + London IV

Från Wikipedia
London


Veckans tävling
Prins Philip och prinsessan Elizabeth (senare drottning Elizabeth II) 1950.
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Nalle&Lisa var veckans första deltagare och har skapat en artikel om en byggnad vars utseende inte tilltalar alla. Deltagare nummer två var Sjunnesson, som gav oss mer information om en londonfödd som gett tv-tittare information om naturen.
Tisdag:
Under tisdagen fick vi en ny deltagare; Ricjac, och en nyskapad artikel om en uppmärksammad händelse. De två andra deltagarna var också aktiva: Sjunnesson förbättrade artikelm om ett känt torg, medan Nalle&Lisa gick på zoo och hittade ett känt djur.
Onsdag:

Ännu en ny under onsdagen; Boivie som dök upp med famnen full av bilder från London. Ricjac gjorde en stor utökning i en välbesökt artikel medan Nalle&Lisa konstaterade att inte alla vägar leder till Rom.
Torsdag:

Veckan fortsätter med fler förbättringar av artiklar. Nalle&Lisa stannade kvar i det geografiska deltemat, och valde denna gång en historisk startplats. Sjunnesson kombinerade palats med kungligheter och Ricjac tog sig an tre artiklar som är aktuella och mycket lästa just nu.
Fredag:

Nalle&Lisa var kulturell och tänkte på framtida utsmyckningar medan Ricjac fortsatte förbättra aktuella artiklar.
Ja, i skrivande stund är det lördag eftermiddag, och mångas uppmärksamhet är riktade mot Windsor, prins Philip och övriga medlemmar i den kungliga familjen. Det har redan gjorts en hel del arbete i dessa artiklar under veckan, men det finns plats för fler förbättringar och utökningar. Kanske hittar någon mer information om exempelvis prins Philips tid i Sverige och välgörenhetsengagemang? Eller om prins Charles residens?
Lördag:

Nalle&Lisa tog en promenad på sin sightseeing genom London. Ricjac förbättrade artikeln om något hemligt - men vi vet iallafall att det håller till i London.
För övrigt var det lugnt på bidragsfronten - kanske var ni ute i solskenet, eller tittade på tv (man kunde bland annat se prins Philips begravning på eftermiddagen, en ungersk musikfest i Royal Albert Hall samt serien Belgravia på kvällen). Jag tror mig ha förstått att iallafall någon av er arbetat med nya bidrag...
Söndag:

... och på söndagen kom en stor utökning från Sjunnesson, som skrivit om resor och möten. Nalle&Lisas resa gick till premiärministerns residens medan Ricjac började med riddare och avslutade med en prins. Mest långväga ifrån denna dag var vår femte deltagare; Paracel63, som startade för nästan två tusen år sedan.
Och så var ännu en Veckans tävling slut. Det blev till slut 5 deltagare, som under veckan förbättrade 32 artiklar och skapade 9 nya. På femte plats kom Paracel63 och på fjärde återfinns Boivie. Nalle&Lisa blev trea, Ricjac tvåa och Sjunnesson vann denna tävling. Stort grattis till segern, Sjunnesson! Och stort tack till alla för era bidrag! Det blev en fin blandning (precis som jag trodde det skulle bli), och det har varit roligt att se bidragen. Jag tror minsann att jag blev inspirerad till en Londonresa - även om den för tillfället får göras i tanken. Hoppas att ni tyckte veckan var trevlig och att vi ses snart igen i någon annan tävling!
Priser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Den 19-25 april är tävlingstemat Kvalitetsmätningen. Välkommen att delta även där!

Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.


Välkomna till ännu en tävling som handlar om Storbritanniens kungahus och London.


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Ja... temat blev ju delvis mer aktuellt än jag tänkt när jag planerade in tävlingen. Prins Philips bortgång den 9 april har fått många att vilja läsa mer om honom, drottning Elizabeth och annat som har med den brittiska monarkin att göra. Jag kommer därför att lägga lite mer tonvikt än tidigare på Storbritanniens kungahus, men självklart går det även bra att skriva om London.

Det finns ett antal artiklar som ger bonuspoäng. De kan exempelvis vara relaterade till prins Philip eller något annat aktuellt, vara mycket lästa i allmänhet, väldigt korta eller behöver arbetas med av någon annan anledning. Dessutom några artiklar som saknas på sv-wp. Bonusartiklarna ger 3 x poängen och 2 x poängen. Alla artiklar, med eller utan bonus, som hör till kategorierna, ingår dock i tävlingens tema.

Det finns mycket att välja på. Kanske vill du skriva om kända personer från London, något museum som finns där, historia eller kungliga residens? Jag har ju sett i tidigare tävlingar att deltagarna kommit på artiklar som jag själv inte tänkt på. Så med mina ideer och era ideer, blir det nog en bra blandning av bidrag igen! (Främst är det nog tack vare era ideer )

Jag vill här också passa på att uppmärksamma artikeln Belgravia, som i förra tävlingen med detta tema fick en fin utökning. Ni kanske har sett att det just nu går en tv-serie som utspelar sig i denna stadsdel? Artikeln fick drygt 1 400 sidvisningar den 20 mars i år, när SVT visade första avsnittet i serien. Glädjande att se nyttan av wikipedia-arbetet! Och självklart är alla förbättringar - stora och små - värdefulla och välkomna. Även om vi kallar detta projekt för en tävling och delar ut poäng, är ju arbetet till för Wikipedia och wikipedialäsarna. Jag hoppas att många wikipediaskribenter vill vara med under veckan.

Kategorierna och de tillhörande artiklarna som hör till veckans tema finns här: Kategori:London och Kategori:Storbritanniens kungahus. Titta gärna även på Category: British royal houses och Category:London på engelskspråkiga Wikipedia, eller motsvarande på någon annan språkversion. Vill du inrikta dig på londonrelaterade artiklar som saknar källor, hittar du en del i denna kategori: Artiklar som behöver källor 2017-12.

Du kan även hitta, och lägga in förslag, i tipshörnan här nedan,


  • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om Storbritanniens kungahus och om London.
  • Tid: 12 april 2021 00:00:00 — 18 april 2021 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare:

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första källan något högre än för första bilden, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det finns några fler bonuskategorier: för ljud- och filmklipp.

OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Både nyskapade artiklar och textutökningar i gamla artiklar behöver minst en källa (befintlig eller ny), som ska anges. Mer information i fotnoten.[a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.[b]
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådant. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.[b]
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

3 x poängen:

Denna tävlingsvecka ges 3 x poängen för arbete i artiklarna


2 x poängen:

Du får 2 x poängen för arbete i artiklarna


(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Denna gång är bildgalleriet reserverat för artiklar som får extra bonuspoäng. Men som vanligt kan man skriva in egna tips på artiklar att skapa eller förbättra i "tipslistan" (här nedanför). Alla är välkomna att önska – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn). Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

  1. Zquid: Utöka artikeln London och ge den fler källor
  2. Zquid: Utöka artikeln Elizabeth II och ge den fler källor
  3. Zquid: Utöka artikeln Last Night of the Proms och ge den fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln Wembley Stadium och ge den fler källor
  5. Zquid: Ge artikeln Londons tunnelbana fler källor
  6. Zquid: Skapa artikeln om Agatha Christie Memorial (en)
  7. Zquid: Skapa artikeln om Finlands ambassad i London (en)
  8. Zquid: Skapa artikeln om Diana Russell, hertiginna av Bedford (en)
  9. Zquid: Skapa artikeln om Elizabeth Caslon (en)
  10. Zquid: Skapa artikeln om 11 Downing Street (en)

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

Deltagare (listas efter ditt användarnamn)[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare, 60 p
  1. Lady Diana Spencers brudklänning, ny, 1456 byte = 15 p, 2 x poäng = 15 x 2 = 30 p
  2. London borough, utökad 425 byte, första källa, första bild = 4 + 3 + 2 = 9 p, 2 x poäng = 9 x 2 = 18 p
  3. Oxford Circus, utökad 900 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p

Boivie, 22 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, första bild, 2 p
  2. Ernst August av Hannover (född 1954), första bild, 2 p
  3. Stratford, London, första bild, 2 p
  4. Robert Lindsay, första bild, 2 p
  5. Sunset Boulevard (musikal), första bild, 2 p
  6. Jason Connery, första bild, 2 p
  7. Barbara Burke, första bild, 2 p
  8. Lancelot Royle, första bild, 2 p
  9. Gordon Goodwin, första bild, 2 p
  10. James Strachey, första bild, 2 p
  11. Zuleikha Robinson, första bild, 2 p

Nalle&Lisa, 244 p [redigera | redigera wikitext]

  1. 20 Fenchurch Street, ny, 2 557 byte, dubbla poäng = 26 × 2 = 52 p
  2. Obaysch, ny, 2 900 byte = 29 p
  3. Chi Chi, ny, 3 183 byte = 32 p
  4. Temple Bar London, ny, 3 363 byte = 34 p
  5. Pudding Lane, +985 byte, första bild, första källa = 10 + 2 + 3 = 15 p
  6. Ronnie Scott's Jazz Club, ny, 1 867 byte = 19 p
  7. Julgranen på Downing Street, ny, 1 883 byte = 19 p
  8. Chelsea Embankment, ny, 2 136 byte = 21 p
  9. 12 Downing Street, ny, 2 278 byte = 23 p

Paracel63, 20 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Londinium, +1000 byte, dubbla poäng = 20 p

Ricjac, 1 028 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Bröllopet mellan prins Charles och lady Diana Spencer, ny, 7 076 byte, dubbla poäng 71×2 p = 142 p
  2. Storbritanniens monarki, 10 306 byte, trippla poäng 103×3 = 309 p
  3. God Save the Queen, 799 byte, dubbla poäng 8×2 p = 16 p
  4. St. George's Chapel, Windsor, 6 562 byte, trippla poäng 46×3 = 138 p
  5. Prins Philip, hertig av Edinburgh, 4 347 byte, trippla poäng 43×3 = 129 p
  6. Elizabeth II, 1 079 byte, trippla poäng, 11×3 = 33 p
  7. Prins Charles, prins av Wales, 541 byte, trippla poäng, 5×3 = 15 p
  8. King's Troop, Royal Horse Artillery, 3 054 byte, dubbla poäng, 31×2 = 62 p
  9. Windsor Castle, 2 301 byte, trippla poäng, 23×3 = 69 p
  10. Admiralty, 1 672 byte, tidigare källös, 16+3 = 19 p
  11. Secret Intelligence Service 2 725 byte, tidigare källös, 27+3 = 30 p
  12. Knight, 866 byte, första bild, 9+2 = 11 p
  13. Storbritanniens belöningssystem, 3 269 byte = 37 p
  14. Brittiskt pund, 857 byte, tidigare källös, 9+3 = 12 p
  15. Prins William, hertig av Cambridge, 171 byte, trippla poäng, 2×3 = 6 p

Sjunnesson, 1 468 p [redigera | redigera wikitext]

  1. David Attenborough, utökad 7 967 byte = 80 p, 3 x poäng = 80 x 3 = 240 p
  2. Piccadilly Circus, utökad 811 byte = 8 p, 2 x poäng = 8 x 2 = 16 p
  3. Kensington Palace, utökad 4 281 byte = 43 p, 3 x poäng = 48 x 3 = 144 p
  4. Camilla, hertiginna av Cornwall, utökad 14 677 byte = 147 p, 3 x poäng = 147 x 3 = 441 p
  5. Catherine, hertiginna av Cambridge, utökad 20 857 byte = 209 p 3 x poäng = 209 x 3 = 627 p
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du använder en wikipediaartikel på en annan språkversion som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du själv kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du använder dessa källor i ditt bidrag. Länkarna som anges ska fungera. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
  2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.