Wikipedia:Veckans tävling/Stubbar mars 2021

Från Wikipedia
I Veckans tävling är temat åter "stubbmärkta" artiklar - nu med bonus för arbete i artiklar om verkliga och fiktiva kvinnor, gudinnor och kvinnliga väsen. Några exempel är Asha-Rose Migiro (på bilden), Pigespejdernes Fællesråd Danmark, Scarlett O'Hara och Den osynliga rosa enhörningen.


Veckans tävling
Du kan ägna dig åt olika områden i denna stubbtävling. Vad sägs om Tubbataharevet och andra världsarv?
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Fyra deltagare under måndagen. Deryni var först och levererade ett bidrag om två kretsar. Dr Bowser ägnade sig åt det medicinska området, Kaljami valde språk och Nordelch hittade geografiska områden.
Tisdag:

Kaljami fortsatte med språk, och Nordelch med världsarv. Tre nya deltagare anslöt sig: Boivie, Nalle&Lisa och Per W, som hittade bilder, och ljud samt information till artiklar.
Onsdag:

Ännu en ny deltagare: Boelnorra, som startade bland buskar. Sällskap i skrivandet fick Boelnorra från Kaljami, Nordelch och Nalle&Lisa, som begett sig till Indien, ett slott och en plats där badande ersatt båtar.
Torsdag:

Deltagarna reser vidare bland stubbar runtom i världen. Nordelch färdades i Bayern och tog tidsmaskinen till hjälp i sökandet efter information. Nalle&Lisa bytte denna dag vistelseort från Danmark mot Norge, och hamnade i en vidsträckt fjällvidd. Kaljami var längre söderut, nämligen Påskön. Boelnorra hojtade måhända "Skepp ohoj" och knöt ihop källor och filosofi. Jag undrar om det var med vattenknop eller dubbelt halvslag... nåja, jag går vidare och presenterar två nya deltagare; Paracel63 och Ricjac. Paracel63 navigerade sig upp på torra land och Ricjac startade där rymdfärder startas.
Fredag:

under dagen var fyra deltagare i skrivtagen. Boelnorra gav oss information om temperaturskillnader. Nalle&Lisa hittade en hjälp till kommunikation och dök ner i ett tips på denna tävlingssida. Kaljami kommunicerade på fler språk medan Nordelch återfanns på en mötesplats.
Lördag:

Lördagen var lugn, med två deltagare i farten. Kaljami gav oss mer information om något som kanske är på väg tillbaka, och Nalle&Lisa studerade ett område som förr var nytt för vissa.
Nu är det inte långt kvar av veckan, och denna stubbtävling. Men än finns tid att förbättra artiklar på olika sätt. Ni kan hitta tips i Tipshörnan, och gärna kolla på tidigare stubbtävlingar. (se dock efter så att tipsen i tidigare tävlingar fortfarande är kategoriserade som stubbar.) Och ni glömmer väl inte att arbete i artiklar om kvinnor ger dubbla poäng? Jag säger som vanligt "Heja, heja, alla deltagare" och ser fram emot nya bidrag.
Söndag:

Och nya bidrag kom under söndagen. Boivie gick via Danmark till Asien, och letade samtidigt fram bilder. I bildarkivet fanns även Kaljami som gav oss både bilder och tal och sedan avslutade med några första källor till 22 bokstäver.
Per W ägnade sig åt män som räknar. Boelnorra skrev om den femte i ordningen och for till Kongo-Kinshasa. Nordelch klev in i tidsmaskinen, backade cirka 240 miljoner år och träffade på något som kanske (eller kanske inte) hade päls.
Vi fick dessutom en ny deltagare: Ternarius, som valde ett område där håret fått lämna plats åt annat.
Och så var tävlingen över. Veckan hade 11 deltagare, som ägnade sig åt 99 artiklar. Efter titt på artiklarna ger poängen följande resultat:
1. Kaljami - 437 p
2. Nordelch - 245 p
3. Nalle&Lisa - 202 p
4. Per W - 147 p
5. Paracel63 - 105 p
6. Boelnorra - 89 p
7. Boivie - 44 p
8. Dr Bowser - 13 p
9. Ternarius - 11 p
10. Deryni - 9 p
11 - Ricjac - 0 p
Grattis till Kaljami, och tack till alla som bidragit och Thoasp som tipsat!
Priser är nu utdelade.


• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Här kommer ny Veckans Tävling där temat är att förbättra "stub"-märkta artiklar på svenskspråkiga Wikipedia. Välkomna!


Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Ni kan - precis som i tävlingarna Stubbar mars 2020, Stubbar juli 2020 och Stubbar november 2020 - välja ett eller flera ämnen att förbättra artiklar från. Och artiklarna ni väljer måste - precis som då - vid tävlingens start vara stubbmallade. Antingen med mallen "stub", eller "personstub", "geografistub", "världsarvsstub", "operastub", "teknikstub" etc. De kan hittas här: Kategori:Stubbar.

I tävlingen ingår de artiklar där mallen gäller för hela artikeln. De artiklar där ett avsnitt är stubmallat kan bli tema i någon framtida tävling. Inte heller kategorin "Ofullständiga listor" ingår.

Ni måste inte lägga till så mycket att mallen kan tas bort. Alla bidrag - små och stora - är välkomna! Och vem vet, kanske någon annan upptäcker redigeringen och fortsätter arbetet med artikeln. Ni kan förbättra en artikel på olika sätt, exempelvis genom att uppdatera, förtydliga, lägga till globalt perspektiv eller källor. Speciellt för denna vecka: en bonus för arbete i artiklar om kvinnor, se mer i stycket om poängberäkning.

  • Mål: Utöka och förbättra artiklar med gamla "Stub"-märkningar på svenskspråkiga Wikipedia
  • Tid: 22 mars 2021 00:00:00 — 28 mars 2021 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkomna någon annan vecka.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare:

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Många artiklar saknar källor, och det gäller även i kategorin vi ägnar oss åt i denna Veckans tävling. Därför är bonuspoängen för första källan något högre än för första bilden, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går också att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp.

OBS! Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning av stubbmärkta artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Utökningar av texten behöver minst en källa (befintlig eller ny). [a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

  • 2 x poängen: För att få fler wikipediaskribenter att skriva i artiklar om kvinnor, ges dubbla poängen för arbete i stubbmärkta artiklar som handlar om enskilda kvinnor eller grupper, organisationer och liknande som bestått av (enbart) kvinnor. Till "kvinnor" räknar jag här verkliga och fiktiva kvinnor, gudinnor och kvinnliga väsen av olika slag. Däremot inte djurhonor. Sådana artiklar - om de finns med bland stubbar - får nöja sig med "enkla" poäng.

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att förbättra. Jag har lagt in tips på artiklar från blandade ämnesområden. Det finns ju mycket att välja bland. Och alla är välkomna att föreslå stubbmärkta artiklar från olika ämnesområden – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

  1. Thoasp: Baja California (delstat)
  2. Thoasp: Campeche (delstat)
  3. Thoasp: Durango (delstat)
  4. Thoasp: Guanajuato (delstat)
  5. Thoasp: Hidalgo (delstat)
  6. Thoasp: Mexiko (delstat)
  7. Thoasp: Puebla (delstat)
  8. Thoasp: San Luis Potosí (delstat)
  9. Thoasp: Sonora (delstat)
  10. Thoasp: Veracruz (delstat)
  1. Zquid: Handskakning
  2. Zquid: Sophia Magdalena Krag-Juel Vind
  3. Zquid: Lucrezia Tornabuoni
  4. Zquid: Mariana Avitia
  5. Zquid: Isabella av Brasilien
  6. Zquid: Hebreiska alfabetet
  7. Zquid: Internationella dagen för mänskliga rättigheter
  8. Zquid: Zenit
  9. Zquid: Mortel
  10. Zquid: Audiologi

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare (32 p)
  1. Landssorg, + 466 byte, första bilden = 5 + 3 = 8 p
  2. Cindy Crawford, + 450 byte, första källan = 4 + 3 = 7 p. Dubbla poäng = 2 x 7 = 14 p
  3. Skapelsen (Haydn), + 502 byte, första ljudklippet, första källan = 5 + 2 + 3 = 10 p

Boelnorra, 89 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Buskskog, +698 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  2. Simple living, +78 byte, första bild = 1 + 2 = 3 p
  3. Liberty (segelbåt), +373 byte = 4 p
  4. Ekosofi, +538 byte = 5 p
  5. Urban värmeö, +599 byte = 6 p
  6. Isaskar, +629 byte = 6 p
  7. Kindu, första bild = 2 p
  8. Goma, +5315 = 53 p

Boivie, 44 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Óscar Míguez, första bild = 2 p
  2. Mitsuo Ogasawara, första bild = 2 p
  3. César Sampaio, första bild = 2 p
  4. Dodô, första bild = 2 p
  5. Charles Anderson, första bild = 2 p
  6. G.M.C. Balayogi, första bild = 2 p
  7. 4 × 100 meter stafett för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  8. Spjutkastning för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  9. Släggkastning för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  10. 4 × 400 meter stafett för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  11. Nisse Skoog, första bild = 2 p
  12. 20 kilometer gång för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  13. Mixeddubbel i badminton vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  14. E45 (Danmark), första bild förutom karta = 2 p
  15. Höjdhopp för herrar i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  16. 4 × 400 meter stafett för herrar i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  17. 50 kilometer gång för herrar i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  18. Höjdhopp för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  19. Bangladeshs befrielsekrig, första bild = 2 p
  20. Flugvikt i boxning vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  21. 10 000 meter för damer i friidrott vid olympiska sommarspelen 2012, första bild = 2 p
  22. Thailändska alfabetet, första bild = 2 p

Deryni, 9 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Vändkrets, + 892 byte = 9 p

Dr Bowser, 13 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Orosomukoid, + 1 294 byte = 13 p

Kaljami, 437 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Klassiska språk + 1 822 byte + första källor = 18 + 3 = 21 p
  2. Wamin + 829‎ byte + första källor = 8 + 3 = 11 p
  3. Gumatj + 996‎ byte + första källor = 10 + 3 = 13 p
  4. Kunbarlang + 742‎ byte + första källor = 7 + 3 = 10 p
  5. Yidiny + 1 924 byte + första källor = 19 + 3 = 22 p
  6. Serer (språk) + 3 138 byte + första källor = 31 + 3 = 33 p
  7. Wajarri + 1 059 byte + första källor = 11 + 3 = 14 p
  8. Aleutiska + 1 451 byte + första bilden och ljudfilen = 11 + 2 + 2 = 15 p
  9. Sranan + 1 891 byte + första bilden och ljudfilen = 19 + 2 + 2 = 23 p
  10. Sicilianska + 2 188 byte + första bilden och ljudfilen = 21 + 2 + 2 = 25 p
  11. Garo (språk) + 2 481 byte + första källor = 25 + 3 = 27 p
  12. Rapa nui (språk) + 759‎ byte = 8 p
  13. Gugubera + 906‎ byte + första källor = 9 + 3 = 11 p
  14. Erzia + 1 847 byte + första bilden och ljudfilen = 18 + 2 + 2 = 22 p
  15. Liviska + 786‎ byte + första bilden = 8 + 2 = 10 p
  16. Klusil + 338‎ byte + första källor = 3 + 3 = 6 p
  17. Niueanska + 2 343 byte + första källor = 23 + 3 = 26 p
  18. Eyak + 4 174 byte + första källor och bilder = 42 + 3 + 2 = 47 p
  19. Entsiska + 2 253 byte = 23 p
  20. Kaukasiska språk + 766‎ byte + första källor = 8 + 3 = 11 p
  21. Adygeiska + 2 908 byte + första bilden och video = 29 + 2 + 2 = 33 p
  22. Tuvaluanska + 1 511 byte + första videon = 15 + 2 = 17 p
  23. Hebreiska alfabetet + 625‎ byte + första källor = 6 + 3 = 9 p

Nalle&Lisa, 202 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Fluorimeter, +756 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  2. Neapels zoologiska station, +1 054 byte, första bild = 11 + 2 = 13 p
  3. Skapelsen (Haydn), +887 byte, första bild, första ljudfil, första källa = 9 + 2 + 2 + 3 = 16 p
  4. Xanadu (byggnad), +667 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  5. Savio järnvägstunnel, +327 byte, första bild, första källa = 3 + 2 + 3 = 8 p
  6. Bakkehuset, +782 byte, första bild = 8 + 2 = 10
  7. Hästlatitud, +870 byte, första bild = 9 + 2 = 11 p
  8. Vibekevang, + 279 byte, första bild, första källa = 3 + 2 + 3 = 8 p
  9. Halskov, +640 byte, första bild, första källa = 6 + 2 + 3 = 11 p
  10. Austra (ö), +370 byte, första bild, första källa = 4 + 2 + 3 = 9 p
  11. Bjørnfjell, +425 byte, första bild, första källa = 4 + 2 + 3 = 9 p
  12. Færder nationalpark, +1 167 byte, första bild, första källa = 12 + 2 + 3 = 17 p
  13. Láhko nationalpark, +1 134 byte, första bild, första källa = 11 + 2 + 3 = 16 p
  14. Lommedalen, +492 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
  15. Internationell svarskupong, +832 byte, första bild, första källa = 8 + 2 + 3 = 13 p
  16. Tubbataharevet, +1 961 byte, första källa = 20 + 3 = 23 p
  17. Nya världen, +780 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p

Nordelch, 245 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Blue and John Crow Mountains nationalpark, +1 885 byte = 19 p
  2. Boucle du Baoulé nationalpark, +1 539 byte = 15 p
  3. Södra Ölands odlingslandskap, +1 047 byte = 10 p
  4. Hällristningarna i Eshkiolmes, +373 byte = 4 p
  5. Lake District, +1 170 byte = 12 p
  6. Manas nationalpark, +2 243 byte, första källan = 22+3 = 25 p
  7. Centrala Surinams naturreservat, +1 349 byte, första bilden = 13+2 = 15 p
  8. Amalfikusten, +1 169 byte, första källan = 12+3 = 15 p
  9. Monte San Giorgio, +2 012 byte, första källan = 20+3 = 23 p
  10. Colditz slott, +871 byte, första källan = 9+3 = 12 p
  11. Böhlen, +667 byte = 7 p
  12. Dortmund-Ems-kanalen, +834 byte, första källan = 8+3 = 11 p
  13. Hintersee (Bayern), +594 byte, första källan = 6+3 = 9 p
  14. Burg Lauenstein, +1 085 byte, första källan = 11+3 = 14 p
  15. Bad Wiessee, +1 792 byte = 18 p
  16. Maximilianeum, +861 byte, första källan = 9+3 = 12 p
  17. Hackescher Markt, +826 byte, första källan = 8+3 = 11 p
  18. Cynognathus, +991 byte, första källan = 10+3 = 13 p

Paracel63, 105 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Söderfjärden, +8774 byte, första källa, första film = 88+3+2 = 93 p
  2. Manchester (tyg), +895 byte, första källa = 9+3 = 12 p

Per W, 147 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Rune Ingo, +2281 byte = 23 p
  2. David Cox (statistiker), +8 609 byte = 76 p
  3. Emil_Julius_Gumbel, +3 821 byte = 38 p

Ricjac[redigera | redigera wikitext]

  1. Vandenberg Air Force Base, 46+149 byte = 1 p Utökning saknar källa (som inte är en annan wp-artikel)
  2. Stillahavsflottan (USA), 201+12 byte = 2 p Utökning saknar källa (som inte är en annan wp-artikel)
  3. Fort George G. Meade, 656 byte + första källan = 9 p Den enda källa utökningen har är en inklistrad död källa "access-date" från 2011. Jag kan tyvärr inte godkänna den. // Zquid (diskussion) 4 april 2021 kl. 01.10 (CEST)[svara]

Ternarius, 11 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Pollenkorg, +1061 byte = 11 p
  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du översätter delar av en wp-artikel från ett annat språk, måste du ändå kontrollera uppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, om du hänvisar till dessa källor i ditt bidrag. Anger du läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.