Wikipedia:Veckans tävling/Till Tokyo V – Kanal till mur

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Centralamerika, Mexiko och Västindien är ämnet för veckan.


Priser
 • Segrarpris: Article Olympics Gold2.svg
 • Andrapris: Article Olympics Silver2.svg
 • Tredjepris: Article Olympics Bronze2.svg
 • Övriga tävlande med minst 100 poäng: Article purple.svg
 • Alla deltagare: En mellanamerikansk …

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen är över!
Tävlingslogg
Mexiko-dalen med staden Texcoco öster om sin sjö.

Måndag: Första tävlande tog sig över Darién-gapet klockan 05:49. Det var Deryni, som lärde oss mer om Mexikos historia. Senare under dagen anslöt även Nordelch – varmt välkomna, båda två!

Efter dag 1 hade Deryni tagit en tidig ledning, och måndagen avslutades med mexikansk skönsång. Nordelch skuggade där bakom, efter en heldag med bomullsråttor och bruna möss.

En relativt lugn start på veckan, även om en rosettgräns redan passerats.


Molossus coibensis finns i Syd- och Centralamerika.

Tisdag: Tisdagen bjöd på en ny tävlande, och minst två deltagare var aktiva under dagen. Allexim hälsas varmt välkommen!

Motorproblem hindrade dock Allexims framfart under måndagen, men vi fick i alla fall ett antal artikeltips. Även Deryni låg lågt under dagen, vilket gav utrymme för Nordelch att ta sig närmare toppen. Dagens poängknaprande togs både med bevingad och simmande hjälp.

Det är 28 grader och lätta molnMontserrat (är badbyxorna medtagna?), medan Mexikos högsta berg just nu har riktigt kalla nätter. Bara så ni vet… SMirC-smile.svg


SS Ancón var först genom Panamakanalen.

Onsdag: Under onsdagen anlände även Boelnorra till tävlingen – varmt välkommen! Tre av våra fyra deltagare plockade poäng, och dessutom fick vi fler tips från Allexim (som fortfarande inte fått igång tävlingsmotorn).

Boelnorra tog sig in i tävlingen med kanalbåt – den första i sitt slag. Samtidigt utkämpades ett slag om ledningen i tävlingen, där Nordelch tog hjälp av abborrartade och fjällbärande assistenter. Deryni kunde dock hålla undan, på sina för dagen mycket lätta vingar.

Torsdagen utlovar 29 grader men uppehåll i Havanna (i morgon blir det dock regn). Folk utan paraply klarar sig även under fredagen galant i det betydligt soligare – och något kyligare – Chihuahua.


Ön Saint Vincent, för drygt ett sekel sedan.

Torsdag: Torsdagen bjöd på ytterligare en deltagare – varmt välkommen, Sjunnesson! Tre tävlande var i farten, och en rosettgräns passerades.

Kampen stod under dagen hård om tätpositionerna. Nordelch ringlade sig fram, vilket inte gav högsta hastighet. Nykomlingen Sjunnesson tog vägen förbi en vulkanö i en bananrepublik och avancerade snabbt upp till andra plats. Deryni flög snabbt på sina små vingar och lyckades hålla undan.

Så kampen om medaljrosetterna hårdnar. Vad kan fredagen bjuda på?


Kaljamis tävlingsbana under större delen av fredagen.

Fredag: Den femte tävlingsdagen fick vi två deltagare till – varmt välkomna, Kaljami och Zquid! Totalt hade sex tävlande igång motorerna under dagen.

Zquid inledde tävlandet i litteraturens tecken och avslutade dagen vid en berömd nedslagskrater. Allexim, som fortfarande inte fått igång motorn, passerades och sjätteplatsen erövrades. Boelnorra befann sig en plats högre upp, efter en dag på en ö i kanalsystemet. Sent startande Kaljami tog dock över fjärdeplatsen via gröna utflykter mot en djungeltät region.

Under dagen gjorde Sjunnesson sina försök att skaka av sig förföljarna, via fortsatta öskriverier. Nordelch hade dock fått upp vittringen och hann ikapp precis innan tolvslaget, assisterad av sina hamsterartade medhjälpare. Ledningen var dock även efter fredagen i Derynis småvingade händer.

Nu är det helg, och vi närmar oss upploppet. Kämpa på!


El Caballito har rört på sig under seklens gång.

Lördag: Även lördagen bjöd på en ny deltagare – varmt välkommen, Ulkl! Under dagen var fem tävlande igång där ute, och en rosettgräns passerades.

Ulkl startade sitt tävlande vid en historisk gruvbyggnad och avslutade den vid en ryttarstaty som rört på sig; sjätteplatsen erövrades av bara farten. Kaljami stärkte sin egen fjärdeplats via fortsatta insatser på fastlandet och ute i arkipelagen.

Sjunnesson var kvar på sin ö, vilket nu började få konsekvenser. Nordelch utökade under dagen den hamsterartade laguppställningen och pilade förbi och upp på silverplats. Deryni var fortfarande i ledningen, efter ännu en dag i nektarätarnas skara; avståndet neråt började dock krympa.

Nu har vi bara söndagen kvar. Hur går det i kampen om de ädla medaljrosetterna, och får vi fler tävlande? Det vet vi om ett dygn. Heja!


Quetzaltenango, där YesDi höll till under söndagen.

Söndag: Den sista tävlingsdagen blev den livligaste. Vi hade hela tio motorer igång där ute på banan – inklusive tre sena startande. Varmt välkomna, YesDi, Murmeldjuret och Chandra Varena! Och ytterligare en rosettgräns passerades.

När veckan var över hade Allexim bidragit med en mängd trevlig tips, men tävlingsmotorn kom aldrig igång. Sent startande Chandra Varena kunde enkelt rycka förbi via en filmad slavrevolt och upp till en slutlig tiondeplats. Även Murmeldjuret kastade sig in i filmbranschen, i det här fallet på Kuba. Zquid siktade in sigHonduras och hamnade till slut på åttonde plats, strax bakom spurtande nykomlingen YesDi där poängen till sjundeplatsen hämtades hem i Guatemala.

Ulkl kom i mål som sexa, efter ytterligare en dag på ett visst torg i huvudstaden. Femteplatsen hamnade hos Boelnorra, som tillbringat söndagen i en gränsöverskridande nationalpark. Fyra blev Kaljami, som inledde söndagen i deputeradekammaren och avslutade den i pyramiden. Det räckte nästan till att kunna överta bronsplatsen.

Slutlig tre blev dock Nordelch, som under söndagen kämpade i lag med hjortråttor och en oväntat liten puma. Deryni slutade som tvåa, efter en centralamerikansk och karibisk söndag. Slutlig segrare blev dock Sjunnesson, som under slutspurten fick upp farten å det väldigaste. Även Sjunnesson började dagen på den smala landbryggan, men det fortsatte bland kariber och avslutades i Salma Hayeks födelsestad. Grattis till den välförtjänta segern!

Tack för alla bidragen och välkomna åter. Tävlingspriserna listas här intill. Nästa etapp är en "kombinationstävling", där ni kan skriva om USA och/eller kvinnor (en liknande variant körde vi även 2016). Men det blir i mars. Tills dess får ni ha det så bra.

Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

Till Tokyo V – Kanal till mur …[redigera | redigera wikitext]

Centralamerika inkluderar en kanal, och Mexiko når till upp till en välbevakad gräns. Centralamerika inkluderar en kanal, och Mexiko når till upp till en välbevakad gräns.
Centralamerika inkluderar en kanal, och Mexiko når till upp till en välbevakad gräns.

… har Centralamerika, Mexiko och Västindien (ibland benämnt som Mellanamerika) som ämne. Dessa tre länder/regioner räknas ofta som den sydliga delen av Nordamerika[1] (vi kommer att besöka USA och Kanada under kommande månader).

Detta är en försvarlig del av den amerikanska dubbelkontinenten. Här har vi stora pyramider, märkliga hål, gamla danska kolonier, världens största ananasproducent,[2] viktiga kanaler, omdiskuterade gränser, guldbehängda löpare, musik i baktakt, kryddiga öar, svällande frön, försvunna sjöar, stora arenor med långa hopp, långa fåglar och lätta fåglar, befjädrade ormar och mer därtill. Här finns garanterat mycket spännande att skriva om.

Den här veckans tävling är femte etappen i en tio månader lång odyssé. Den kommer att ta oss från det olympiska ända till landet med 2020 års olympiska sommarspel. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Tokyo, lagom i tid för starten av 2020 års spel.

Välkommen på vår resa!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 6, 2020 (3 februari kl 00:00 – 9 februari kl 23:59)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
 • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med mellanamerikansk anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
 • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
 • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.
 • 3 p i bonus för första bilden[a] i en tidigare bildlös artikel.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
 • Dubbla poäng för allt som görs i artiklarna Centralamerika, Mexiko och Karibien.
 • Artiklar inom Kategori:Centralamerika, Kategori:Mexiko och Kategori:Västindien räknas i tävlingen.

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Eftersom detta är etapp 5 i en tävling som avslutas först i juli 2020 finns det en särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska sommarspelen 2020.

Olympiska deltagarpriser (v6 2020)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna pyramider. De listas alfabetiskt efter höjd.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till ett tiotal per tipsare.

 1. Paracel63: Stora pyramiden i Cholula (en)
 2. Paracel63: Paradise Island (en)
 1. Zquid: Danilo Medina (en)
 2. Zquid: Laura Facey (en)
 3. Zquid: Bahamas behöver fler källor
 4. Zquid: USA:s invasion av Panama behöver utökning
 5. Zquid: Madge Sinclair behöver utökning och källor
 6. Zquid: Rita Marley behöver utökning och källor
 7. Zquid: Natalia Lafourcade behöver utökning och källor
 8. Zquid: Mexico Citys tunnelbana behöver utökning och källor
 9. Zquid: Andrés Manuel López Obrador behöer utökning och fler källor
 10. Zquid: Mexikos damlandslag i fotboll behöver uppdatering, utökning och fler källor
 1. Allexim: Föreslår skapandet av Minerva Cuevas, mexikansk konstnär.(eng)
  Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Teater, film, dans, konst, design, museum.
 2. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om den nicaraguanska miljökämpen, sångerskan Lya Barrioz. (eng)
  Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Politik, juridik, samhällsdebatt, krigföring.
 3. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om den guatemaliska människorättsaktivisten Aura Elena Farfán.(eng)
  Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Politik, juridik, samhällsdebatt, krigföring.
 4. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om Guatemalas president (1873 - 1885) Justo Rufino Barrios. (eng)(sp)
  Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Politik, juridik, samhällsdebatt, krigföring.
 5. Allexim: Föreslår skapandet av artikeln Oroligheterna vid Spaniens ambassad i Guatemala 1980.(eng) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Historia.
 6. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om den puertorikanska sångaren Ozuna.(eng) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Musik.
 7. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om den costarikanska diplomaten, chefen för United Nations Framework Convention on Climate Change Christiana Figueres.(eng)
  Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Politik, juridik, samhällsdebatt, krigföring.
 8. Allexim: Föreslår skapandet av artikeln Eleuthera – en ö och en ögrupp i Samväldet Bahamas.(en) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Geografi#Bahamas.
 9. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om Guatemalas första biskop Francisco Marroquín.(eng) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Religion, filosofi, andlighet.
 10. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om den panamanska Santos Lagunafotbollsspelaren Felipe Baloy. (eng) (eng) Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Fotboll.

Kategorier och listor[redigera | redigera wikitext]

 1. Kategori:Centralamerika
 2. Kategori:Mexiko
 3. Kategori:Västindien
 4. Wikipedia:Önskelista/Historia
 5. Wikipedia:Önskelista/Personer

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

 • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt placerade; de kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

exempel:

Exempelanvändare, 39 p
 1. Stora pyramiden i Cholula, ny, 2000 byte = 20 p
 2. Centralamerika, +500 byte = 10 p (dubbla poäng)
 3. Los Altos, +551 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Allexim, 0 p[redigera | redigera wikitext]

Boelnorra, 101 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. SS Ancón (1901), ny artikel, 2036 byte = 20p
 2. Barro Colorado (ö), ny artikel, 5293 byte = 53p
 3. La Amistad nationalpark, ny artikel, 2812 byte = 28p

Chandra Varena, 10 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Queimada (film) ny artikel 959 byte = 10 p
 2. :Kategori: Västindienskildringar i kulturen nyskapad men det blir inga poäng

Deryni, 242 p Article Olympics Silver2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Texcoco de Mora, +10 410 byte = 104 p
 2. Paradise Island (ö i Bahamas), +248 byte = 2 p
 3. Natalia Lafourcade, +1 642 byte = 16 p
 4. Quetzaler, +1 618 byte = 16 p
 5. Bikolibri, +5 882 byte = 59 p
 6. Fekolibri, +1 274 byte = 13 p
 7. Centralamerika, +574 byte, bonus = 6 * 2 = 12 p
 8. Västindien, +1 032 byte, bonus = 10 * 2 = 20 p

Kaljami, 216 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Partido Verde Ecologista de México, + 1 348 byte = 13 p
 2. Mexiko, +1 387 byte = 28 p (dubbla poäng)
 3. Västindien, + 1 273 = 26 p (dubbla poäng)
 4. Centralamerika, + 531‎ = 10 p (dubbla poäng)
 5. Centralamerika, + 866‎ = 18 p (dubbla poäng)
 6. Västindien, + 578‎ = 12 p (dubbla poäng)
 7. Mexikos deputeradekammare, ny artikel 2 273‎ = 23 p
 8. Mexikos deputeradekammare, + 111‎ = 1 p
 9. Mexikos senat, ny artikel 2 625‎ = 26 p (artikel)
 10. Mexiko, + 1 319‎ = 26 p (dubbla poäng)
 11. Mexiko, + 432‎ = 8 p (dubbla poäng)
 12. Västindien, + 346‎ = 6 p (dubbla poäng)
 13. Stora pyramiden i Cholula, ny 1 893 = 19 p

Murmeldjuret, 25 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Lucía (film), ny 2 564 byte = 25 p

Nordelch, 220 p Article Olympics Bronze2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Sigmodon toltecus, ny artikel, 3 643 byte = 36 p
 2. Neotoma nelsoni, +682 byte = 7 p
 3. Nelsonia goldmani, +1 788 byte = 18 p
 4. Scotinomys xerampelinus, +829 byte = 8 p
 5. Molossus coibensis, ny artikel, 2 924 byte = 29 p
 6. Rheomys raptor, + 862 byte = 9 p
 7. Cynoscion jamaicensis, +1 600 byte = 16 p
 8. Lepidophyma flavimaculatum, +1 497 byte = 15 p
 9. Marisora unimarginata, + 1 965 byte = 20 p
 10. Haitiophis anomalus, +946 byte = 9 p
 11. Peromyscus gymnotis, +816 byte = 8 p
 12. Peromyscus mexicanus, +921 byte = 9 p
 13. Peromyscus mayensis, +793 byte = 8 p
 14. Isthmomys pirrensis, +763 byte = 8 p
 15. Handleyomys rostratus, +913 byte = 9 p
 16. Handleyomys chapmani, +693 byte = 7 p
 17. Dorosoma chavesi, +1 226 byte = 12 p
 18. Centrolene prosoblepon, +1 324 byte = 13 p
 19. Smilisca puma, 813 byte = 8 p

Sjunnesson, 313 p Article Olympics Gold2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Saint Vincent (ö), + 11 008 byte, första källan = 110 + 3 = 113 p
 2. Saint Vincent och Grenadinerna + 4 510 byte, första bilden = 45 + 3 = 48 p
 3. Centralamerika + 6591 byte = 66 * 2 = 132 p
 4. Kariber + 688 byte, + bild = 7 + 3 = 10
 5. Coatzacoalcos + 726 byte, + första källan = 7 + 3 = 10 p

Ulkl, 53 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Palacio de Minería, ny artikel, 1189 byte = 12 p
 2. Manuel Tolsá, ny artikel, 2019 byte = 20 p
 3. El Caballito, ny artikel, 1188 byte = 12 p
 4. Plaza Manuel Tolsá, ny artikel, 931 byte = 9 p

YesDi, 38 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Quetzaltenango, + 3809 byte = 38 p

Zquid, 30 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Rosario Castellanos, + 559 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p
 2. Yucatán (delstat) + 91 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
 3. Aída Román, + 57 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
 4. Campeche (delstat), + 106 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
 5. Mexiko (delstat), + 168 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
 6. Honduras, + 245 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, flagga eller annan enkel symbol räknas detta också som en bildlös artikel.
 2. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Nordamerika - Uppslagsverk”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/nordamerika. Läst 28 januari 2020. 
 2. ^ ”World pineapple production by country” (på engelska). Statista. https://www.statista.com/statistics/298517/global-pineapple-production-by-leading-countries/. Läst 28 januari 2020.