Wikipedia:Veckans tävling/Till Tokyo X – Japan II

Från Wikipedia
Nu är vi i mål!

Priser
  • Förstapris:
  • Andrapris:
  • Tredjepris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Alla deltagare: En japansk…

Tävlingen är slut!
Tävlingslogg

Måndag: Efter ett par timmar av veckan kom första bidraget, när Kaljami besökte partihögkvarteret. Därefter trillade bidragen in, från Boberger, EPIC, Larske, Nalle&Lisa och Nordelch. Tack, allihopa!

Efter dag ett hade vi EPIC i en tidig ledning, efter flitigt gymnastiserande. Tvåan Kaljami gick till nattvila i Buddhas närhet, medan Boberger åkte från det ena museet till det andra. Nalle&Lisa var på konsert och tog spårvagnen därifrån. Nordelch nyttjade samtidigt fenorna med kirurgisk skicklighet.

Undee tiden rättade Larske fel så det stod härliga till, dock utan att någon artikel blivit större. Förhoppningsvis hittar han rätt i växellådan senare i veckan.


Tisdag: Fyra tävlande var igång under tisdagen, och sammanlagt tre rosettgränser har nu passerats. Nalle&Lisa åkte på motorvägen rätt in i skyskrapan, men blev kvar där hela dagen. Under tiden körde Nordelch om, efter hjälp från sina strålfeniga vänner. Samtidigt var Boberger på språkkurs.

Ledningen var fortfarande i händerna på EPIC, som tillbringat dagen på bio.


Onsdag: Även onsdagen bjöd på bidrag från fyra deltagare. Nalle&Lisa var nu ute ur skyskrapan, besökte slottet och katternas ö samt återtog fjärdeplatsen. Boberger höll farten uppe och reste från jordbruksbygden in till konstmuseet i stan.

Andraplatsens Kaljami ägnade sig denna dag åt urfolk och annat folk. EPIC kunde dock försvara ledningen, efter en snabb resa ut till flygplatsen.

Nu är OS igång, och Sverige har börjat bra. Heja!


Torsdag: Fjärde tävlingsdagen anlände två sent startande. Varmt välkomna, Sjunnesson och Zquid (som även håller farten uppe i tipshörnan). Ytterligare en rosettgräns passerades.

Zquid inledde på en inspelningsplats. Nordelch simmade på och växte under dagen till 33 kg. Nalle&Lisa åkte tåg i öster. Nykomlingen Sjunnesson tog ett matigt tag om öriket, samtidigt som Boberger besökte porslinsmuseet i lag med sin mecenat.

Kaljami besökte parlamentet och språkade med lobbyister, och andraplatsen kunde försvaras. Ledande EPIC var dock fortsatt i farten, bordade ett plan och flög över landet.


Fredag: Sex sega skriftspridare höll igång under fredagen, med blandat resultat. Inga nya rosetter men många poäng.

Nordelch besökte korallrevet och ringlade sedan i land. Medan Sjunnesson spanade på solen, smet Nalle&Lisa förbi och ut på kaninön – med en mask över näsan. Kaljami var på sektträff och pratade politik, men något avancemang blev det inte. Istället lyckades Boberger köra om, med filosofer och snidare i assistentskaran. EPIC drygade dock ut ledningen, med hjälp av drönare och mystiska kulor.

Nu är det helg. OS är igång, och mycket händer på och utanför planen. Hur går det i tävlingen?


Lördag: Fem tävlande var igång under lördagen, och en rosettgräns sprängdes. Det var Larske, som nu lagt i rätt växel och fått fart på fordonet. Efter besök i ringen och med mobilen i högsta hugg drog det iväg till en fin sjätteplats.

Sjunnesson lyckades dock försvara femteplatsen, efter gedigen sälhjälp. Man nafsade till och med Nalle&Lisa i bakhasorna, men en flygresa till isens rike avgjorde dragkampen – för stunden.

På tredje plats hittade vi Kaljami, som tränade på uttalet inför mötet med familjen. Boberger var för dagen i depå, medan ledande EPIC kollade på film.


Söndag: Sista tävlingsdagen var den livligaste, med åtta olympier igång där ute – inklusive sent startande Ulkl. Varmt välkommen!

Ulkl var ute i fredliga syften, men stötte ändå ihop med en flaggviftande Zquid. Nordelch avslutade veckan i depå, med sjundeplatsen i säkert förvar.

Larske gick i skola hos en lärd man och rattade i mål som sexa. Samtidigt höll Sjunnesson koll i Japan och belade en slutlig femteplats. Kaljami försökte få kejsaren att tala som öborna i söder, men det tog hela dagen. Under tiden hittade Nalle&Lisa en väl påpälsad guide och tog en oväntad väg till en slutlig bronsplats.

Boberger tog spårvagnen till konstmuseet, och silverrosetten var i hamn. Åt EPIC fanns dock inget att göra, och segern togs hem ledigt bakåtlutad i biofåtöljen.

Nu delas strax deltagarpriserna ut – inklusive det särskilda stafettpriserna. Hoppas vi syns i kommande tävlingar (närmast om kvalitet, veckan efter om tre alpländer.). Ha det!

De tävlande har gått i mål!

Japan …[redigera | redigera wikitext]

Japan är både blommigt och fartfyllt. Japan är både blommigt och fartfyllt.
Japan är både blommigt och fartfyllt.

… är temat denna vecka. Det är en önation i öster, mindre än Sverige men med mer än tio gånger så många invånare. Man har använt extrema metoder för att försvara sig, och svärden är vassa. Ninjor och samurajer, tecknade serier och animerad film, mästerfilmare och kungamonster har präglat vår bild av landet. Man har gigantiska vulkankomplex, heta källor och apor som badar i dem. Här tillverkas kameror och bilar, åks tåg och sörplas i soppskålar. Folk lever i nuet och tecknar kobror, medan bläckfiskarna liknar diskokulor. Här finns långa broar och ännu längre tunnlar. Vissa byggnader är rätt höga.

Japan är en hel del och svårt att hinna med på en kvart. Den här gången har vi i alla fall en vecka på oss. Välkomna och lycka till!

Hela stafetten[redigera | redigera wikitext]

Den här veckans tävling är avslutningen på en oväntat lång odyssé. Den tog från det olympiska ända till landet med 2020 års olympiska sommarspel (som arrangeras med ett års försening). Den olympiska elden fördes från region till region och når till slut fram till Tokyo.

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Vi har tidigare tävlat i ämnet Japan 2019.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 29, 2020 (kl 00:00 19 juli – kl 23:59 25 juli, CEST)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
  • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris i form av en japansk sak utdelas till alla som är med i tävlingen.

Japanska deltagarpriser (v29 2021)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna höga hus och andra byggnadsverk. De listas efter höjd.

Till Tokyo-rosetten[redigera | redigera wikitext]

Det särskilda stafettpriset ("Till Tokyo-rosetten") går till den som deltagit i alla deltävlingarna. Det var tre tävlande som var med hela vägen, från Olympia till Tokyo. Dessa är:

  • Nordelch
  • Ulkl
  • Zquid

Tusen tack för envisheten!

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 50) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
  • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
  • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.
  • 3 p i bonus för första bilden[a] i en tidigare bildlös artikel. OBS! Gäller bara för artiklar som skapats före tävlingsveckan.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
  • Artiklar med stark koppling till Japan räknas in i tävlingen. Använd gärna kategori:Japan och dess underkategorier som utgångspunkt. Skrivande i artikeln Japan ger dubbla poäng; räkna först ut dina poäng och dubblera sedan slutsumman.

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till ett tiotal per tipsare.

  1. Paracel63: Aso (behöver utökas)
  2. Paracel63: Aya och häxan (en)
  1. Zquid: Utöka artikeln om klädesplagget Kimono och ge den fler källor
  2. Zquid: Uppdatera och utöka artikeln om Olympiska sommarspelen 2020
  3. Zquid: Skapa artikeln om golfspelaren och OS-tävlande Nasa Hataoka [1] (en)
  4. Zquid: Skapa artikeln om diplomaten Toyama Atsuko (en)
  5. Zquid: Utöka artikeln om Japanskt jätteostron - vass invasionsart som sprider sig i Sverige [2]
  6. Zquid: Utöka artikeln om japanska valutan Yen och ge den källor
  7. Zquid: Utöka artikeln om Japans största ö; Honshu och ge den fler källor
  8. Zquid: Skapa artikeln om sportklättraren och OS-tävlande Akiyo Noguchi [3] (en)
  9. Zquid: Skapa artikeln om arkitektföretaget Nikken Sekkei (en)
  10. Zquid: Utöka artikeln om Karaoke och ge den fler källor

Kategorier och önskelista[redigera | redigera wikitext]

Dessutom kan man få en del tips från:

  1. Kategori:Japan
  2. Wikipedia:Önskelista/Japan

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade. De kan i slutsammanställningen komma att bytas ut mot en mer värdefull rosett. Tävlande listas alfabetiskt.

exempel:

Exempelanvändare, 34 p
  1. Belle, ny, 2000 byte = 20 p
  2. Aso, +500 byte = 5 p
  3. Botchan, +551 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Boberger, 572 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Kayano Shigeru Nibutani Ainu Museum, ny, 2 714 byte = 27 p
  2. Nibutani Ainu Culture Museum, ny, 2 958 byte = 30 p
  3. Hokkaido Museum, ny, 2 085 byte = 21 p
  4. Shigeru Kayano, ny, 3 992 byte = 40 p
  5. Biratori, ny, 2 002 byte = 20 p
  6. Nibutani, ny, 2 005 byte = 20 p
  7. Hokkaido Museum of Modern Art, ny, 2 526 byte = 25 p
  8. Museum of Oriental Ceramics, Osaka, ny, 3 186 byte = 32 p
  9. Eiichi Ataka, ny, 2 767 byte = 28 p
  10. Kitaro Nishida, ny, 4 296 byte = 43 p
  11. Nibutanidammen, ny, 3 993 byte = 40 p
  12. Biratoridammen, ny, 3 888 byte = 39 p
  13. Saru (flod), ny, 3 923 byte = 39 p
  14. Toru Kaizawa, ny, 2 177 byte = 22 p
  15. Sapporos spårväg, ny, 2 618 byte = 26 p
  16. Museet för äldre orientalisk konst, Tokyo, ny, 3 497 byte = 35 p
  17. Klocktornet i Sapporo, ny, 2 572 byte, = 26 p
  18. Nationalmuseet för modern konst, Kyoto, ny, 3 281 p = 33 p
  19. Nationalmuseet för modern konst, Tokyo, + 2 256 p + första källa 3 p = 26 p

EPIC, 877 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Mai Murakami, ny, 18 784 byte = 188 p
  2. Belle (film), ny, 4 292 byte = 43 p
  3. Tokyo-Hanedas internationella flygplats, +9 241 byte, första källa = 92 + 3 = 95 p
  4. Japan, +4 819 byte, dubbla poäng = 48 x 2 = 96 p
  5. Drönarincidenten i Tokyo 2015, ny, 10 487 byte = 105 p
  6. Detective Conan: The Scarlet Bullet, ny, 11 408 byte = 114 p
  7. Sailor Moon Eternal, ny, 17 844 byte = 178 p
  8. The Seven Deadly Sins: Cursed by Light, ny, 5 768 byte = 58 p

Kaljami, 473 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Konstitutionell-demokratiska partiet (Japan), ny 4 029 byte = 40 p
  2. Språk i Japan, ny 3 472 byte = 35 p
  3. Okinawianska, ny 3 446 byte = 34 p
  4. Buddhism i Japan, ny 4 392 byte = 44 p
  5. Ainu, + 934‎ byte + första bilden = 9 + 2 = 11 p
  6. HBTQ-rättigheter i Japan, ny 6 458 byte = 65 p
  7. Japans parlamentsbyggnad, + 680‎ byte + första källor = 7 + 2 = 9 p
  8. Nippon Kaigi, ny 3 575 byte = 36 p
  9. Aum Shinrikyo, + 1 164 byte + första bilder = 12 + 2 = 14 p
  10. Liberaldemokratiska partiet (Japan), + 436‎ byte + första bilder = 4 + 2 = 6 p
  11. Yukio Edano, ny 5 885 byte = 59 p
  12. Japanska, + 1 651 byte = 17 p
  13. Japanskt teckenspråk, ny 2 373 byte = 24 p
  14. Japoniska språk, ny 1 287 byte = 13 p
  15. Kejsaren av Japan, + 1 119 byte = 11 p
  16. Yoshihide Suga, + 2 534 byte = 25 p
  17. Kakure kirishitan, + 487‎ byte + första källor = 5 + 2 = 7 p
  18. Hachijo (språk), ny 2 281 byte = 23 p

Larske, 282 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Rättning av stavfel/typo i 63 artiklar i kategoriträdet Kategori:Japan, ingen av ändringarna medförde en utökning av artikelstorleken som är större än 49 bytes ⇒ 0 p
  2. Makuuchi, första bild = 3p
  3. Zaibatsu, första bild = 3p
  4. Shibori, första bild = 3p
  5. Daibutsu, första bild = 3p
  6. Itai-itai, första bild = 3p
  7. Gion Matsuri, första bild = 3p
  8. Toyota Carina, första bild = 3p
  9. Osaka universitet, första bild = 3p
  10. Genkai kärnkraftverk, första bild = 3p
  11. Takahama kärnkraftverk, första bild = 3p
  12. Tokyo International University, första bild = 3p
  13. Denon, första bild = 3p
  14. Futaba Corporation, första bild = 3p
  15. Kurita Water Industries, första bild = 3p
  16. Sanrio, första bild = 3p
  17. Vaio, första bild = 3p
  18. Sony Ericsson C702, första bild = 3p
  19. Sony Ericsson C905, första bild = 3p
  20. Sony Ericsson K660i, första bild = 3p
  21. Sony Ericsson K770i, första bild = 3p
  22. Sony Ericsson P800, första bild = 3p
  23. Sony Ericsson P900, första bild = 3p
  24. Sony Ericsson Satio, första bild = 3p
  25. Sony Ericsson W760i, första bild = 3p
  26. Sony Ericsson W910i, första bild = 3p
  27. Sony Ericsson W950, första bild = 3p
  28. Sony Ericsson W960, första bild = 3p
  29. ASCII Corporation, första bild = 3p
  30. Cave (företag), första bild = 3p
  31. Sammy Corporation, första bild = 3p
  32. Takara (företag), första bild = 3p
  33. Canon EOS 5D Mark IV, första bild = 3p
  34. Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, första bild = 3p
  35. Nomaponny, första bild = 3p
  36. Kokura, första bild = 3p
  37. Yokohamas tunnelbana, första bild = 3p
  38. Bungo, Japan, första bild = 3p
  39. Kiichi Kunimoto, första bild = 3p
  40. Tokyoprocessen, första bild = 3p
  41. Shinsengumi, första bild = 3p
  42. Luftanfall mot Japan, första bild = 3p
  43. Japanofil, första bild = 3p
  44. Kabufuda, första bild = 3p
  45. Praemium Imperiale, första bild = 3p
  46. Kodokan, första bild = 3p
  47. Världsmästerskapen i judo, första bild = 3p
  48. Japan Cup, första bild = 3p
  49. Kyōgen, första bild = 3p
  50. Fusō-klass, första bild = 3p
  51. Kongō-klass, första bild = 3p
  52. Nichiren-buddhism, första bild = 3p
  53. Suizei, första bild = 3p
  54. Japans kommunistiska parti, första bild = 3p
  55. Japanska akademin, första bild = 3p
  56. Kazunori Yamauchi, första bild = 3p
  57. Saionji no Kishi, första bild = 3p
  58. Miyavi, första bild = 3p
  59. Chiyonofuji Mitsugu, första bild = 3p
  60. Takahisa Zeze, första bild = 3p
  61. Rei Kawakubo, första bild = 3p
  62. Kotoko, första bild = 3p
  63. Komatsuhime, första bild = 3p
  64. Hirata Atsutane, första bild = 3p
  65. Nana Mizuki, första bild = 3p
  66. Mana (artist), första bild = 3p
  67. Motobu Chōyū, första bild = 3p
  68. Seiichiro Kashio, första bild = 3p
  69. Daisuke Kato, första bild = 3p
  70. Koichi Tohei, första bild = 3p
  71. Saiichi Maruya, första bild = 3p
  72. Yasunori Mitsuda, första bild = 3p
  73. Iejima, första bild = 3p
  74. Kyushu universitet, första bild = 3p
  75. Japans konstitution, första bild = 3p
  76. Mainichi Shimbun, första bild = 3p
  77. Rishiri, första bild = 3p
  78. Shitennōji-mae Yūhigaoka station, första bild = 3p
  79. Sony Ericsson P910, första bild = 3p
  80. Sony Ericsson W610i, första bild = 3p
  81. Sony Ericsson W700i, första bild = 3p
  82. Hayashi Razan, första bild = 3p
  83. Hiroki Fujiharu, första bild = 3p
  84. Juichi Wakisaka, första bild = 3p
  85. Kazunari Ninomiya, första bild = 3p
  86. Kazuya Oshima, första bild = 3p
  87. Kunihiro Shimizu, första bild = 3p
  88. Mizuki Fukumura, första bild = 3p
  89. Motonori Matuyama, första bild = 3p
  90. Prins Munetaka, första bild = 3p
  91. Satoshi Motoyama, första bild = 3p
  92. Shingo Katori, första bild = 3p
  93. Takashi Kogure, första bild = 3p
  94. Tatsuyoshi Miki, första bild = 3p
  95. Tsugio Matsuda, första bild = 3p

Nalle&Lisa, 510 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Namie Amuro, ny, 2 575 byte = 26 p
  2. Maneki Neko, +680 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  3. Toden–Arakawa-Linjen, ny, 2 098 byte = 21 p
  4. Gate Tower Building, ny, 2 568 byte = 26 p
  5. Osaka slott, ny, 2 608 byte = 26 p
  6. Aoshima, ny, 3 265 byte = 33 p
  7. Keihin-Tōhokulinjen, +3 758 byte, första bild, första källa = 38 + 3 + 3 = 44 p
  8. Ōkunoshima, ny, 5 749 byte = 57 p
  9. Tatarabron, ny, 2 043 byte = 20 p
  10. Abenomask, ny, 1 899 byte = 19 byte
  11. Naritas internationella flygplats, +986 byte, första källa = 10 + 3 = 13 p
  12. Shirase (isbrytare), ny, 3 674 byte = 37 p
  13. Nobu Shirase, ny, 3 690 byte = 37 p
  14. Negishilinjen, ny, 3 308 byte = 33 p
  15. Kobe Port Tower, ny, 2 127 byte = 21 p
  16. Nippon Maru II, ny, 2 938 byte = 29 p
  17. Tetsubin, ny, 1 489 byte = 15 p
  18. Japanska antarktisexpeditionen 1910–12, ny, 4 253 byte = 43 p

Nordelch, 121 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Centropyge interruptus, +925 byte = 9 p
  2. Rhodeus atremius, +724 byte = 7 p
  3. Acanthurus japonicus, +1 099 byte = 11 p
  4. Paracaesio caerulea, +970 byte = 10 p
  5. Chlorurus japanensis, +1 091 byte = 11 p
  6. Sinomicrurus japonicus, ny 2 003 byte = 20 p
  7. Takydromus tachydromoides, +989 byte = 10 p
  8. Plestiodon kishinouyei, +789 byte = 8 p
  9. Prionurus scalprum, +918 byte = 9 p
  10. Calotomus japonicus, +668 byte = 7 p
  11. Lates japonicus, +934 byte = 9 p
  12. Ptyas herminae, +978 byte = 10 p

Sjunnesson, 331 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Japan, +9 812 byte = 98 x 2 = 196 p
  2. Hisako Koyama, ny, 5 810 byte = 58 p
  3. Tama-chan, ny, 6 302 byte = 63 p
  4. Japan, 748 byte = 7 x 2 = 14 p

Ulkl, 16 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Världsfredskyrkan, Hiroshima, ny, 1 580 byte = 16 p

Zquid, 16 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Naomi Kawase, +1 245 byte = 12 p
  2. Sverige i olympiska sommarspelen 2020, + 387 byte = 4 p (Sverige i Japan borde väl räknas till temat?)
  1. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, flagga eller annan enkel symbol räknas detta också som en bildlös artikel.
  2. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.