Wikipedia:VisualEditor/FAQ

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Vad är VisualEditor?
VisualEditor är ett programvaru-utvecklingsinitiativ av Wikimedia Foundation som kommer att låta folk redigera sidor i MediaWiki utan att behöva lära sig wikitextsyntax. Med VisualEditor kommer formatering att fungera väldigt likt en ordbehandlare – under redigeringen ser texten ut som den kommer att göra när den har sparats.
Varför görs den här ändringen?
Det största hindret för att göra den första redigeringen och därigenom det största hindret från att börja en bana som skulle kunna leda till att någon blir en produktiv och erfaren medlem av gemenskapen är den komplexa wikisyntaxen som används av det gamla redigeringsfönstret. För att öka antalet lyckade första försök med redigering behöver vi ett bättre redigeringssystem. Läs gärna den längre förklaringen för mer detaljer.
När blir VisualEditor tillgängligt på min wiki?
Det här är det nuvarande schemat (det kan ändras):
  • 24 juni: A/B test på engelska Wikipedia. VisualEditor aktiveras som default för cirka 50% av nyregistrerade användare.
  • 1 juli: Aktivering av VisualEditor på engelska Wikipedia, tillgängligt för alla inloggade användare.
  • 15 juli: Aktivering av VisualEditor på engelska Wikipedia, tillgängligt för anonyma och inloggade användare.
  • 22 juli: Aktivering av VisualEditor på de flesta större wikis, tillgängligt för alla användare. VIlka wikis är inte bestämt än men det kommer definitivt att inkludera Wikipedia på tyska, franska och italienska.
  • 29 juli: Aktivering av VisualEditor på alla andra Wikipedior, tillgängligt för alla användare, förutom några få wikis (som till exempel kinesiska) där VisualEditor inte fungerar än.
För närvarande är planen att aktivera på Wikipedia först och att aktivera på systerprojekten innan december 2013 på grund av komplexiteten av nödvändiga förändringar.
Varför aktiverar ni programvaran så fort? Den verkar inte vara klar?
Programvaran är definitivt inte klar; det ska läggas till funktioner och vi är säkra på att vi kommer att hitta buggar efter aktiveringen. Men det beror inte på att det är dålig programvara eller på att den inte är klar utan att det är programvara till att börja med. Buggar är ofrånkomligt: MediaWiki själv är tio år gammalt men hittar fortfarande saker som kan bli bättre eller saker som är oförklarligt trasiga. Om vi väntar tills att VisualEditor är helt buggfritt innan vi aktiverar det kommer det aldrig att aktiveras.:
Slutligen är det bästa sättet att upptäcka buggar att ha så många användare som möjligt som tittar på, använder och leker med programvaran. Även om vi tror på några svåra buggar på kort sikt kommer de att fixas och det är aktiveringen som låter oss upptäcka vad som behöver fixas.
Jag hittade ett fel i VisualEditor. Hur kan jag säga åt er att fixa det?
Om du är villig och kunnig, rapportera gärna felet i bugzilla med "VisualEditor" product. Många wikis har också en återkopplingssida för VisualEditor; se denna lista på Wikidata. Det finns också en central återkopplingssida på mediawiki.org.
Hur avaktiverar jag VisualEditor?
För att fortsätta redigera wikitexten klicka helt enkelt på "Redigera wikitext"-knappen istellet för "Redigera". På avsnittsredigeringslänkar kan du öppna den klassiska wikitexteditorn för det avsnittet genom att klicka på "redigera wikitext" istället för den vanliga "redigera"-länken.
En funktion saknas i VisualEditor. Hur ber jag er att lägga till den?
En del funktioner utvecklas just nu eller planeras (som till exempel formatering av bilder, lägga till kolumner och rader i tabeller och redigera matematiska formler). Planen och utkastet på Wikimedias utvecklingsmål för 2013–2014 ger en del ytterligare information. Om du inte kan hitta några referenser till den funktionen du skulle vilja föreslå kan du följa samma process som för att rapportera ett fel.
Kommer det att vara möjligt att redigera med wikitext efter att VisualEditor blir det primära redgeringsgränssnittet?
Ja. Även om VisualEditor blir den normala redigeringsmiljön kommer det att fortsätta finnas en metod för att redigera den underliggande "koden". Det finns inga planer på att ta bort valet "Redigera wikitext".
Kan jag använda välkänd wikisyntax som [[ ]] och {{ }} i VisualEditor?
Nej. Istället använd den snitsiga mall- och länkfunktionerna. Se användarguiden för mer om hur man använder VisualEditor.
Varför stöds inte min webbläsare?
Att bygga ett modernt redigeringsgränssnitt för Wikipedia och systerprojekten är en teknisk utmaning men det går genom att använda moderna webbteknologier och -standarder. Tyvärr hanterar några webbläsare inte de funktioner vi behöver för VisualEditor. Vi gör vårt bästa för att stödja de vanligaste webbläsarna: VisualEditor fungerar bra med de senaste versionerna av Firefox, Chrome och Safari och stöd för Internet Explorer 9 kommer snart. Om vi skulle försöka arbeta runt begränsningarna på äldre webbläsare skulle det kräva resurser vi annars hade kunnat använda till förbättringar som skulle komma de flesta användarna till nytta. Vi uppmanar dig att uppgradera till en webbläsare som stöds och om du inte kan, fortsätt att redigera med wikitexteditorn.
Är ni oroade för den potentiella ökningen med vandalism?
Ett av målen med den slumpvist valda testningen på nya användare i juni på engelska Wikipedia var att få svar på det. Realistiskt sett tror vi att de som kommer med avsikten att vandalisera redan gör det nu. Det går lika fort (om inte fortare) att trycka på "Redigera wikitext"-fliken och tömma en sida med wikitexteditorn som det tar för att göra samma sak med VisualEditor.
Fungerar VisualEditor med Wikisources ProofreadPage eller Wiktionarys mallar eller andra funktioner som Wikipedia inte har?
VisualEditor är för närvarande bara aktiverat på Wikipedia-sajter, men vi har gjort den flexibel nog för att kunna användas på alla Wikimedia-sajter. Efter att den har aktiverats på Wikipedia kommer vi att arbeta med att säkerställa att VisualEditor fungerar väl med funktioner specifika för systerprojekt.
Kan jag installera VisualEditor på min egna wiki utanför Wikimedia?
Ja på din egen risk. VisualEditor och Parsoid-tilläggen är tillgängliga att ladda den men de är fortfarande experimentella; notera att Parsoid kräver nodeJS. Om du installerar och använder dem, berätta gärna för oss om vad som funkar och vad som inte gör det på Bugzilla.
Var kan jag lära mig mer om hur man använder VisualEditor?
Läs användarguiden för VisualEditor.
Kommer VisualEditor att göra automatiska ändringar på sidor?
I allmänhet ska VisualEditor aldrig göra ändringar på rader som inte direkt redigeras.
Min fråga finns inte här. Var kan jag ställa den?
Du kan ställa frågan på återkopplingssidan för VisualEditor på din wiki (se listan på Wikidata) eller på den centrala återkopplingssidan på mediawiki.org.