Wikipedia:Wikimedia Commons

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Wikimedia Commons är ett Wikimedia-projekt som startades den 7 september 2004. Det är en databas med bilder, videor, och musik (eller annat ljud) som är tänkt att vara språkneutral och kunna användas av de övriga Wikimedia-projekten som exempelvis Wikipedia, Wiktionary och Wikibooks.

Fördelen är att det nu inte är nödvändigt att ladda upp bilder på varje av Wikimedias projekt och språkversion och att man därmed sparar datautrymme. Det är nu också möjligt att skapa gallerier av bilder och sammanlänka dem med hjälp av kategorier.

Denna sida förklarar hur Wikimedia Commons förhåller sig till Wikipedia (jämför artikeln Wikimedia Commons som är för den allmänt intresserade).

Grundinformation[redigera wikitext]

En del av detta avsnitt borde flyttas till andra sidor.

Alla bilder och andra mediefiler på svenskspråkiga Wikipedia hämtas från Wikimedia Commons. Därmed slipper vi en hel del administrationsarbete och bilderna kan enkelt användas av andra projekt. En del andra projekt tillåter lokal uppladdning, bland annat för ofria bilder som kan användas på basen av "fair use" (citaträtt, återgivningsrätt etc.).

Logga in[redigera wikitext]

För att ladda upp datafiler på Wikimedia Commons måste man vara inloggad. Det sker på samma sätt som på svenska Wikipedia: använd länken log in or create account. Sedan kan du byta kommunikationsspråket till svenska genom att klicka på preferences och sedan på User data > Interface language och välja svenska. Man kan antingen använda sitt Wikipedia-konto, om man registrerat detta ”globalt”, eller skapa ett skilt konto där.

Med globalt konto och lämpliga webbläsarinställningar (godkänn bilder och tredjepartskakor) borde man automatiskt bli inloggad också på (bland annat) Commons då man loggar in på Wikipedia.

Manual för att logga in och byta kommunikationsspråk till svenska.

Notera att inte alla sidor är översatta till svenska.

Upphovsrätt[redigera wikitext]

Wikimedia Commons ställer höga krav på upphovsrätten. Man får bara spara datafiler med en fri licens såsom Creative Commons' ”Erkännande-DelaLika” (förkortat CC BY-SA, denna licens rekommenderas) eller GNU General Public Licens eller utan upphovsrätt (Public domain). Datafiler som skall användas enligt Fair use eller bara får användas icke-kommersiellt är inte tillåtna. Ange alltid källan för datafilen, upphovsrättsinnehavaren och vem som har laddat upp bilden på Wikipedia. Det räcker inte att skriva "källa: Wikipedia", eftersom bilderna och tillhörande information på de enskilda språkversionerna av Wikipedia kommer att raderas. Vad gäller nya filer, se Wikipedia:Ladda upp filer.

Språket[redigera wikitext]

Wikimedia Commons är flerspråkigt, dock så att engelska är det huvudsakliga arbetsspråket. I vilken utsträckning andra språk kan användas för fil- och kategorinamn är föremål för en pågående, tidvis laddad, diskussion. Kategorinamnen är i de flesta fall på engelska, eftersom parallella kategorisystem inte är ändamålsenliga och kan försvåra ett planerat översättningsarbete.

Själva bildens namn får vara på vilket språk som helst, men det finns inte konsensus om huruvida man kan eller bör använda andra än latinska bokstäver. Namn på svenska för svenska företeelser uppfattas som oproblematiska. Bilden kan beskrivas på flera språk, gärna åtminstone på engelska eller på engelska och det lokala språket. Mallar används för att standardinformation (som översätts till många språk) och information på ett visst språk.

På många områden kan man rekommendera vissa språk:

Det finns dock många som anser att etablerade engelska namn bör användas för personer och platser, och lokala namn endast då de engelskspråkiga inte är etablerade. Oftast används latinska bokstäver, då namnet skrivs med något annat skrivsystem.

Men inget av dessa är absoluta krav! Det enda kravet är att licensinformation är korrekt (inklusive information om upphovsman). Andra viktiga punkter är att placera in bilden någonstans i kategoriseringen och att tydligt ange vad den föreställer. Om bilden är från Sverige, kan man skriva [[category:Sweden]] längst ner. Var dock gärna mer specifik: Det finns till exempel kategorier för (nästan) alla kommuner och att skapa en ny kategori som tydligt följer det existerande mönstret är okontroversiellt.

Wikipedia:Bildfrågor och Bybrunnen på Wikimedia Commons är bra ställen att ställa frågor. De svenskspråkiga administratörerna där, ser man genom commons:Commons:List of administrators by language.

Commons-data i svenskspråkiga Wikipedia[redigera wikitext]

Klistra in data[redigera wikitext]

När man vill klistra in en datafil från Wikimedia Commons i svenskspråkiga Wikipedia gör man bara som vanligt och skriver till exempel [[Bild:bildnamn.jpg|mini]]. Systemet letar automatiskt på Wikimedia Commons och hämtar bilden där.

Särskilda beskrivningsidor[redigera wikitext]

När man klickar på svenskspråkiga Wikipedia på en Commons-bild får man information om att bilden kommer från Wikimedia Commons, därefter följer normalt bildinformationen från Commons.

I vissa fall finns en lokal beskrivningssida på Wikipedia, med lokal information på svenska. Den svenska bildbeskrivningen bör skrivas på Commons och lokala beskrivningssidor fanns i ett övergångsstadium innan man automatiskt kunde få över beskrivningen från Commons, men har nu blivit överflödiga. Använd inte heller de lokala beskrivningssidorna för Commonsbilder till att lägga upp licensinformation, den ska också finnas på Commons.

Bildgallerier[redigera wikitext]

Till några ämnen eller artiklar finns det gallerier på Commons. Med mallen {{commons}} under externa länkar kan du länka till dem.

Externa länkar[redigera wikitext]

Viktiga sidor där