Wikipedia:Wikimedia Sverige/Krav på blivande lokalavdelningar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Krav på blivande lokalavdelningar

Denna text är en översättning av engelskspråkigt original, versionen från 1 mars 2007 [1]. Den "riktiga" versionen av denna sida finns på Meta; detta är bara en lokal kopia. Om ett Wikimedia Sverige formas och kommer igång har denna lokala kopia tjänat ut sitt syfte, och kan omdirigeras till Meta.

Nedan finns de minimikrav som en organisation måste uppfylla för att kunna ansöka om att bli en lokalavdelning av Wikimedia (Wikimedia Chapter). Dessa krav måste uppfyllas av alla enheter som begär status som lokalavdelning av Wikimedia.

Syfte[redigera | redigera wikitext]

Organisationens syfte måste stämma överens med Wikimedia Foundations syfte.

Oavsett vilken form organisationen har, så måste den för att kunna bli en lokalavdelning ha en målsättning som avspeglar Wikimedia Foundations.

Mer information om detta, se sidorna på Meta om stiftelsens vision och dess uppdrag.

Geografisk bas[redigera | redigera wikitext]

Lokalavdelningar är geografisk avgränsade/förankrade i ett rättsskipningsområde.

Till skillnad från projekten, som är baserade på enskilda språk, är en lokalavdelning en enhet som behöver en juridisk bas. Detta innebär att de måste vara baserade i ett land eller annat rättsskipningsområde, som erbjuder dem en bas för juridisk struktur. Denna juridiska bas ska vara den som tillhör den region som lokalavdelningen önskar verka i.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

En lokalavdelning måste vara, juridiskt sett, fristående från Wikimedia Foundation.

Lokalavdelningar finns till för att stötta projekt, skapade av användare eller av utomstående, som är i linje med Wikimedia Foundations mål. Lokalavdelningarna är inte avsedda att styra Wikimedias projekt. Det är viktigt att den juridiska struktur som väljs som bas för en lokalavdelning är tydligt fristående från Wikimedia Foundation.

Användarengagemang[redigera | redigera wikitext]

I en lokalavdelning måste det finnas användare på Wikimediaprojekt.

Lokalavdelningar ska vara öppna för förslag från människor som inte är aktiva användare på något Wikimediaprojekt, men de ska inte vistas för långt från Wikimedias wikigemenskap. För att lokalavdelningen ska kunna omsätta initiativ till handling, som har med Wikimedias projekt att göra men utspelar sig utanför själva wikin, är engagemang från aktiva användare nödvändigt.

Mer information om användarengagemang, se riktlinjerna för blivande lokalavdelningar.

Kritisk massa[redigera | redigera wikitext]

En lokalavdelning behöver uppnå en kritisk massa.

En lokalavdelning består vanligen av en grupp av användare. Om en lokalavdelning ska kunna tas på allvar, behöver den en kritisk massa av människor som är villiga att engagera sig praktiskt. En eller två människor räcker verkligen inte. Tio till tjugo aktivt deltagande är mer i linje med vad som behövs.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]