Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt


Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2019 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Artikel i Vetenskap & Praxis[redigera | redigera wikitext]

I nummer 3-4 2017 av Vetenskap & Praxis finns artikeln Wikipedia används – och dess texter om hälsa behöver förbättras. Artikeln efterlyser fler sakkunniga skribenter till medicinska artiklar. Som goda exempel har SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) publicerat material från områden som utvärderats av myndigheten.Lgmka (diskussion) 2017 december 12 kl. 15.59 (Signatur tillagd i efterhand.)

Wikipedia i P4 Örebro[redigera | redigera wikitext]

Nu på förmiddagen frågades Wikipedias presskontakt ut av P4 Örebro, i kanalens förmiddagsprogram. Utgångspunkten var ett tidigare radioinslag om att högstadieelever i Umeå inte fick lov att använda Wikipedia som källa i undervisningen. I det korta inslaget i P4 Örebro (går att lyssna på här, en kvart före slutet) nämnde presskontakten sådant som Wikipedias roll som översiktlig kunskapsspridare, att alla kan skriva och vad det innebär, källornas betydelse, Senaste ändringar, patrullering och åtgärdsmallar. Dessutom nämndes att Wikipedia förändrats och att vi fortfarande har många äldre artiklar med blandad kvalitet.—Paracel63 (diskussion) 8 januari 2019 kl. 11.55 (CET)

Trevligt att få förklara hur Wikipedia fungerar.--Historiker (diskussion) 8 januari 2019 kl. 19.02 (CET)
Det pratades om Wikipedia vid minst två tillfällen i "Förmiddag i P4 Örebro" idag.
 • Dels mellan 2:10:40 och 2:15:40 in i programmet där presskontakten intervjuades enligt ovan.
 • Dels mellan 3:04:50 och 3:10:40 in i programmet där programledarna "slumpade fram" nedanstående 10 artiklar där de utlovade att någon eller några av dessa skulle vara "tema" för ett reportage i morgondagens program. Vilken cliffhanger! SMirC-smile.svg
 1. Fritz Isidore van Emden
 2. Åtelkamera
 3. Miljardär
 4. Koltrast
 5. Mary Diana Dods
 6. Voima (isbrytare, 1916)
 7. Näsinge distrikt
 8. Karl Wilhelm Borchardt
 9. Gropen (ort)
 10. Lista över utländska spelare i Fotbollsallsvenskan
Tipset som presskontakten gav att använda "(-bot)" för en större ämnesvariation, se Wikipedia:Presskontakt#Januari_3, verkar de ha snappat även om de bara nämnde "Slumpa artikel".
Av dessa artiklar är det Koltrast som toppar visningsstatistiken med nästan 100 visningar per dag, övriga har 0–12 visningar per dag under de senaste 90 dagarna, se Sidvisningsanalysen.
--Larske (diskussion) 8 januari 2019 kl. 19.10 (CET)
Ingen av dessa är skämmiga eller nerklottrade! Och distriktsartikeln har jag skrivit själv.Yger (diskussion) 8 januari 2019 kl. 20.19 (CET)
Facebook like thumb.pngGillar Trevligt! SMirC-smile.svgParacel63 (diskussion) 3 februari 2019 kl. 22.27 (CET)

Smålandsposten om ny wikipediagrupp i Älmhult[redigera | redigera wikitext]

Den 3 februari publicerade Smålandsposten en artikel (bakom 19 kronors betalvägg) om en ny Wikipedia-grupp i Älmhult. De hade talat med de två projektledarna/eldsjälarna Daria Lebedeva och Maria Beatrice Rapaccini – den ena har rötterna i Ukraina och den andra är från Italien. Här är projektsidan för Älmhultsgruppen.

I SP-artikeln nämns om projektets hittills ett halvdussin medlemmar, hur de två träffades på biblioteket och hur ett studieförbund är med på tåget. Det skrivs om projektets mål att öka kvinnors synlighet på Wikipedia. Wikipedias betydelse som kunskapsbas och kampen för att få artiklarna regionneutrala togs också upp.—Paracel63 (diskussion) 4 februari 2019 kl. 18.47 (CET)