Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sökDeltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WIM WP:WPIM
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter en månad på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv/2017. För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press. Senare arkiv finns här.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Wikipedia, Paul Mason och postkapitalism[redigera | redigera wikitext]

I en recension av Paul Masons bok Postkapitalism i Göteborgs-Posten nämns Wikipedia som ett exempel. Jag kan inte svara för hur mycket plats det tar i boken men i recensionen får Wikipedia ganska mycket plats, exempelvis: "Under trycket av flera parallella kriser, som klimat- och befolkningskris, ser han en ny värld ta form. Det är en värld präglad av frivilligt samarbete där modellen framför andra är Wikipedia. Han skriver om ”kollaborativ produktion”, alltså frivilliga sammanslutningar som använder nätverksteknik för att producera varor och tjänster som är gratis och delade.

Det är en vacker bild av framtiden. Wikipedia är onekligen en av världshistoriens mest fantasieggande organisationer; ett världsomspännande nätverk av frivilligarbetare som producerar gratis nytta." Är det någon som har läst Masons bok eller har den tillgänglig som kan kolla vad som står i boken?//Hannibal (diskussion) 28 februari 2017 kl. 16.55 (CET)

Nej. Däremot tror jag väl att det var Nathaniel Tkacz som i sin bok om Wikipedia påpekade hur villigt såväl socialismen som liberalismen omfattat Wikipedia – i det ena fallet någonting som produceras av kollektivet för allas tillgång, i det andra fallet som en frivillig sammanslutning utanför statens ramar, ett exempel på vad människor kan göra otyglade och ofjättrade om de bara får styra över sin egen tid och sina egna resurser. /Julle (disk.) 10 mars 2017 kl. 01.02 (CET)

SVT om Wikipedia på Livrustkammaren (8/3)[redigera | redigera wikitext]

Internationella kvinnodagen drog till sig wikiaktiviteter på många håll. De på Livrustkammaren uppmärksammades också av SVT.--Paracel63 (diskussion) 9 mars 2017 kl. 23.55 (CET)

Så jobbar Wikipedia med källkritik - Metro 13 mars 2017[redigera | redigera wikitext]

Se sidan 8 i dagens Metro --Larske (diskussion) 13 mars 2017 kl. 22.17 (CET)

Bibliotek i fokus[redigera | redigera wikitext]

I senaste numret av bif (nr 1 2017) finns ett reportage om göteborgsprojektet Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia (sidorna 10 - 12 i papperstidningen). //Vätte (diskussion) 15 mars 2017 kl. 15.28 (CET)

Wikipedialäger i radion[redigera | redigera wikitext]

Sofie Jansson var med i P4 Värmland i morse och pratade om det kommande Wikipedialägret som blir i Molkom i sommar, och inslaget finns att lyssna på här. På WMSE-bloggen står det mer om lägret, och där finns även en länk till anmälningen. Sista dag att anmäla sig är 25 mars. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 24 mars 2017 kl. 16.11 (CET)

Samarbete med Göteborgs hembygdsförbund[redigera | redigera wikitext]

I Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar (25/3 2017, sidan 4) uppmärksammas Wikipedias just inledda samarbete med Göteborgs hembygdsförbund under rubriken Skriv Göteborgs historia.

"Det finns redan göteborgska Wikipedia-skrivstugor om konst och kvinnliga huvudpersoner. I onsdags inleddes också ett samarbete mellan uppslagsverket och Göteborgs hembygdsförbund, där deltagarna får tillgång till förbundets arkiv för att på så sätt kunna förbättra artiklarna om Göteborg. Information och anmälan görs här (genom att redigera i kolumnen Kommer): Wikipedia:Wikiträffar."--Historiker (diskussion) 25 mars 2017 kl. 19.39 (CET)