Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2017 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Wikipediaartikel mitt i historia om patent för en leksak[redigera | redigera wikitext]

I ett flertal nyhetsartiklar runt om i världen påstås den engelskspråkiga artikeln för leksaken Fidget spinner vara den ursprunglig källan för felaktiga påståenden kring patent för produkten. En historia som å ena sidan visar vilken status Wikipedia börjar få, och å andra sidan hur problematisk denna status är när inte artikelförfattare är seriösa, eller när källäget är dubiöst. Här är en artikel i ämnet. --AHA (diskussion) 14 maj 2017 kl. 10.48 (CEST)

Nåja, att påstå att Catherine Hettinger "uppfann" fidget-spinner är lika tveksamt som att påstå att hon inte gjorde det. En domstol behöver avgöra ifall fidget-spinners omfattas av hennes patent eller inte, men eftersom ingendera parten anser sig tjäna något på en stämning så kommer världen att få fortsätta att sväva i ovisshet. /ℇsquilo 3 juni 2017 kl. 16.17 (CEST)

SvD intervjuar Katherine Maher (publicerat 26/5)[redigera | redigera wikitext]

Katherine Maher, verksamhetschef på Wikimedia Foundation, var för några veckor sedan i Stockholm för att hålla föredrag. Svenska Dagbladet pratade då med henne över och telefon frågade henne om Wikipedias roll, utveckling, problemet med alternativa fakta med mera.--Paracel63 (diskussion) 3 juni 2017 kl. 14.45 (CEST)

GP skriver om "Kvinnliga huvudpersoner"[redigera | redigera wikitext]

Göteborgs-Posten hade en helsida om Projekt Kvinnliga huvudpersoner i gårdagens nummer (Kultur & Nöje-bilagan, sid 60). En reporter och en fotograf besökte en av våra skrivstugor för ett par veckor sedan, med anledning av tidningens pågående artikelserie om "eldsjälar och platser i Göteborgs kulturella mylla". Det är en relativt kort artikel men med två bilder (varav en riktigt stor). Rubriken är tydlig – "Skrivuppdrag: fler kvinnor till Wikipedia". De fem wikipedianerna som för dagen deltog i skrivstugan (två män och tre kvinnor) förklarade vad de höll på med och varför. Artikeln är en enkel presentation av projektet (som startade i mars 2014), och någon hård kritik av det hela kommer inte fram. Däremot förklaras vår hantering av klotter, könsfördelning, olika drivkrafter till att delta, att man inte ska missa fikastunden och var vi träffas. Lokalen beskrivs som Litteraturhuset (även om vi för dagen var utlokaliserade en våning upp) i Lagerhuset. I samma nummer av tidningen finns en längre text om Göteborgs Litteraturhus, andra verksamheter i "Lagerhuset" (Göteborgs Lagerhus) och om dess hyresvärd HiGAB.

Artikeln finns i den tryckta versionen av tidningen. Den som upptäcker en publicerad version på gp.se får gärna säga till så att vi kan länka till den.--Paracel63 (diskussion) 5 juni 2017 kl. 12.28 (CEST)

Artikeln går att finna på Pressreader.com, dock utan bilder. - Skivsamlare (diskussion) 26 juni 2017 kl. 02.03 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar. När jag kollade fanns en bild.--LittleGun (diskussion) 26 juni 2017 kl. 14.23 (CEST)

Omni länkar numera även till bristfälliga Wp-artiklar[redigera | redigera wikitext]

Omni (nyhetstjänst) är ganska populär - med alexa-rank 299 i Sverige. Den har som affärsidé att sammanfatta olika nättidningars nyhetsartiklar och komplettera med länkar till Wikipedia eller myndighetstexter som faktabakgrund eller fördjupning. Wp-artiklarnas popularitet brukar öka med minst några tiotal accesser just den dag de är inlänkade, så omni har förmodligen drivit en del trafik till Wp under årens lopp. Tidigare har jag bara sett länkar till mycket utförliga artiklar, antingen på svenskspråkiga eller engelskspråkiga Wp, men nu har jag flera gånger sett länkar till svenska stubbar och artiklar med kvalitetsmallar. Så det kan vara bra om några av oss regelbundet läser http://omni.se eller söker på site:omni.se "wikipedia (sv)" och utökar de inlänkade artiklarna. Som ju ofta är om aktuella ämnen. Några tunna artiklar som jag har sett inlänkade på sistone är: Disponibel inkomst, Medicaid, Mathias Sundin, Brott mot person, Outokumpu Abp och Häkte.176.10.249.111 26 juni 2017 kl. 01.14 (CEST)

Tack för påpekandet! /Julle (disk.) 26 juni 2017 kl. 02.40 (CEST)