Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WIM WP:WPIM
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter en månad på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv/2015. För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press. Senare arkiv finns här.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Flamman[redigera | redigera wikitext]

Tidningen Flamman ägnar fyra sidor i sitt senaste nummer åt Wikipedia. Journalisten Lennart Kjörling har tydligen besökt en Wikifika-tillställning på Klarabergsgatan i Stockholm. /Annika (diskussion) 7 juni 2015 kl. 21.24 (CEST)

Det handlar om sidorna 9–12 i papperstidningen, som det görs reklam för här.--Paracel63 (diskussion) 9 juni 2015 kl. 00.41 (CEST)
Om jag har delat rätt går det att läsa texten (i råformat och utan bilder) här. Jag har fått tillåtelse av Lennart Kjörling att dela med mig av den så länge det framgår att det är han som skrivit den och att den publicerades i Flamman. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 1 juli 2015 kl. 14.33 (CEST)
Argh!
Wikipedia skall man dock inte ange som källa. Däremot kan man gå in i de artiklar som används som källa för Wikipediatexten om man vill ha källor.
Jämför Användardiskussion:Paracel63#‎Uppgivande av angivna källor. Edaen (diskussion) 1 juli 2015 kl. 14.49 (CEST)
Välskriven och intressant artikel. Synd att jag inte kunde komma på den Wikifikan. /ℇsquilo 2 juli 2015 kl. 07.10 (CEST)

Svenska Dagbladet länkar till Wikipedias artikel om Magnus Härenstam[redigera | redigera wikitext]

I Svenska Dagbldets artikel med anledning av Magnus Härenstams död länkar man, bland andra länkar, till Wikipediaartikeln Magnus Härenstam.--Historiker (diskussion) 13 juni 2015 kl. 22.30 (CEST)

Ekot refererar till uppslagsverket Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

I Ekots sändning klockan 8.00 i morse refererades, med anledning av att Sofia Hellqvist blev den första svenska prinsessan av folket, till Wikipedia: "Sverige har haft en lång rad prinsessor. Enligt uppslagsverket Wikipedia räknas Ingegerd Olofsdotter till de första..." Lyssna 2.15 min in i sändningen.--Historiker (diskussion) 13 juni 2015 kl. 22.44 (CEST)

Tack för tipset. Nu har jag putsat och källbelagt lite i artikeln. Hennes barnaskara visar sig inte helt lätt att reda ut.--Paracel63 (diskussion) 15 juni 2015 kl. 21.05 (CEST)
Bra gjort! Jag gjorde en liten korrigering, då hon var dotter till Olof Skötkonung.--Historiker (diskussion) 15 juni 2015 kl. 21.55 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar--Paracel63 (diskussion) 17 juni 2015 kl. 22.29 (CEST)

Pris till Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Det är inte bara svenska prinsessor i farten. Utan även spanska… Tugga på färskpotatisen i förvissning om att vi wikipedianer tillverkar något som är viktigt för det internationella samarbetet. Det tycker i alla fall den spanska stiftelsen Fundación Principessa de Asturias, som nu tilldelat Wikipedia årets internationella samarbetsupplaga av dess Prinsessan av Asturiens pris. Prinsessan ifråga heter Leonor av Spanien, och hon lär i oktober få överlämna sin årliga statyett (formgiven av Joan Miró) i samband med att priset delas ut på Campoamor-teatern i Oviedo. Undras vem som ska representera Wikipedia den här gången… Glad midsommar!--Paracel63 (diskussion) 19 juni 2015 kl. 17.59 (CEST)

En länk till artiklar glömde jag ju. Här är lite länkar, hämtade via Google: [1]. Offentliggörandet av priset har till och med uppmärksammats i Kina, där Wikipedia annars aktivt motarbetas till förmån för ett par stora, censurerade och enbart kinesiska Internetencyklopedier.--Paracel63 (diskussion) 19 juni 2015 kl. 20.08 (CEST)

"Can Wikipedia Survive?"[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln stod i söndagens New York Times. Det är en artikel som bland annat förklarar "No effort in history has gotten so much information at so little cost into the hands of so many". Samtidigt resoneras kring Internetutvecklingen och svårigheten att rekrytera användare bland Internet-användare som saknar datorer med riktiga tangentbord. Artikelförfattaren Andrew Lih skrev 2009 den här boken. Tankeväckande.--Paracel63 (diskussion) 23 juni 2015 kl. 22.49 (CEST)

En av de minst insiktsfulla artiklar jag läst om Wikipedia. Man behöver inget tangentbord för att redigera på Wikipedia. Det här inlägget skriver jag på min surfplatta som jag använder dagligen. Visst finns det ergonomiska fördelar med att använda en stationär dator eller laptop, men det är ingen showstopper att sakna tangentbord. /ℇsquilo 24 juni 2015 kl. 07.28 (CEST)
Rekrytering av utvecklare utan förankring i verkligheten är dock ett reellt hot! -- Innocent bystander (diskussion) 24 juni 2015 kl. 08.05 (CEST)

Om panoramafriheten[redigera | redigera wikitext]

Debattartikel i SVT Opinion. Ainali diskussionbidrag 1 juli 2015 kl. 11.48 (CEST)

Facebook like thumb.pngGillar Nu finns för övrigt en svensk artikel om Jean-Marie Cavada.--Paracel63 (diskussion) 2 juli 2015 kl. 02.06 (CEST)