Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt


Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Ett inlägg får gärna innehålla:

  • URL (om sådan finns)
  • tidsangivelse (till när i programmet inslaget börjar) eller sidhänvisning (för tidning eller bok).

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2020 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Turkiets konstitutionsdomstol dömer Wikipedia-blockeringen som förbjuden[redigera | redigera wikitext]

Turkiets konstitutionsdomstol slog idag fast att myndigheternas beslut att blockera tillgången till Wikipedias sajt bryter mot yttrandefriheten. (TT-artikel i Aftonbladet). Nyheten omnämndes i SVT:s nyhetsprogram Rapport. Det finns också omnämnt nyhetssajter i många länder.--BIL (diskussion) 26 december 2019 kl. 21.00 (CET)

Wow. Strongt av domstolen.--LittleGun (diskussion) 26 december 2019 kl. 21.04 (CET)
Ja, det är strongt av domstolen att ta detta beslutet, men tyvärr är Turkiets härskare så pass strong att Turkiets wikipedia fortfarande är blockerad. --Allexim (diskussion) 28 december 2019 kl. 19.03 (CET)
Nu basuneras det ut på Bybrunnen att de styrande i Turkiet har fått ge vika för Turkiets konstitutionsdomstol. Mirakel kan ske! Mycket glädjande! --Allexim (diskussion) 18 januari 2020 kl. 12.33 (CET)

Uppskattande respons utifrån[redigera | redigera wikitext]

Flyttat från WP:Bybrunnen#Uppskattande respons utifrån Anhn (diskussion) 28 december 2019 kl. 11.13 (CET)

Lyssna på sekvenserna (timme:minut) 1:40–1:41 samt 1:45–1:46 i SR-programmet "Sverigematchen" som sändes imorse. Det var jag som stod för korrigeringen, oinloggad (satt lite tajt till vid en arbetsdator medan jag lyssnade på radion, och fick som panik av klottret!...). Responsen efteråt hade jag dock inte räknat med! :-) /Mvh Vostok (disk.) 26 december 2019 kl. 18.51 (CET)

Facebook like thumb.pngBra! --Larske (diskussion) 26 december 2019 kl. 19.03 (CET)
Facebook like thumb.pngGrymt!--LittleGun (diskussion) 26 december 2019 kl. 21.38 (CET)
Facebook like thumb.pngGillar Kull att dom inte bara lämnade ämnet där hän. Och så kan jag inte låta bli att dra upp den gamla käpphästen tillförlitlighet. Att gammelmedia anser sig vara tillförlitligare än Wikipedia, bygger på historik, till exempel, titta vad duktiga vi vari, ingen har klagat. Kan bero på att det först de senaste årtiondena blivit lätt att kontrollera medias "påståenden". Det man inte vet har man inte ont av, vi anger iallafall våra källor... Voyager85 (diskussion) 26 december 2019 kl. 22.44 (CET)
@Voyager85: Wikipedia är inte ett forum för politiska debatter. @Vostok: vilken artikel åsyftas? --Vannucci (diskussion) 26 december 2019 kl. 22.53 (CET)
@Vannucci: Det handlade om Åstorp. Knappast politiskt kontroversiellt att återställa samhället till en tätort i stället för en storstad. Men ett bra offentligt tecken på att wikipedia ofta är bättre än sitt rykte. --Chandra Varena (diskussion) 26 december 2019 kl. 23.32 (CET)
Bra jobbat! :) --Machatjkala (diskussion) 27 december 2019 kl. 08.23 (CET) (Signatur tillagd i efterhand.)
Väldigt, väldigt bra! Jag tyckte hon gnällde lite tråkigt på Wikipedia i början, men på slutet var ju båda positiva och imponerade. Det kanske bara i denna typ av konkreta exempel som det kraftfulla med Wikipedia sprids till många.Yger (diskussion) 27 december 2019 kl. 10.27 (CET)
Inte första gången jag åtgärdat ett fel/sabotage som media snappat upp, men ändå intressant hur bilden av Wikipedia ses "utifrån". Mest förvånad var jag denna gång över hur hastigt återställningen syntes (med tanke på t.ex. hur långsamt Google brukar uppdatera)...
Chandra Varena och Vannucci: Ja, det var artikeln Åstorp. /Mvh Vostok (disk.) 27 december 2019 kl. 13.22 (CET)
Det är en ickediskussion för Bybrunnen. --Vannucci (diskussion) 27 december 2019 kl. 21.55 (CET)
Vannucci, två fantastiskt trevliga inlägg från dig här... God fortsättning till dig också, hur din jul än varit! Vostok (disk.) 28 december 2019 kl. 00.22 (CET)
Ursprungsinlägget var en bra och trevlig blänkare att få se på Bybrunnen. Inlägget kan med fördel flyttas till Wikipedia i media innan det arkiveras. Vad det lider. Absolut ingen brådska. Jag förvånas över Vanunuccis aversion. Det är fortfarande oklart om Vannucci ens följt upp vad som avhandlas (motiveringen löd "inte ett forum för politiska debatter"). Hursomhelst har Vannucci fel, inlägget har gillats av allt för många för att det inte ska vara uppenbart. Det måste ligga någon gammal oförätt bakom, och sånt ska definitvt inte avhandlas på Bybrunnen.--LittleGun (diskussion) 28 december 2019 kl. 10.45 (CET)
@LittleGun: Ingen oförrätt. Jag har aldrig stött på Vostok och Voyager85 tidigare på Wikipedia. Jag förstår helt enkelt inte diskussionsämnet eller poängen med det. --Vannucci (diskussion) 28 december 2019 kl. 11.39 (CET)
OK, om ett inlägg fått stor uppskattning kan du kanske ana det fyller någon sorts funktion. Även om du inte förstår inlägget eller varför det uppskattas. Åtminstone borde du inte förutsätta att det är en icke-diskussion. Det som ska föutsättas är att andra har goda avsikter.--LittleGun (diskussion) 28 december 2019 kl. 11.46 (CET)
Eller helt enkelt låta bli att kommentera. /Mvh Vostok (disk.) 28 december 2019 kl. 16.50 (CET)
Lycka till med diskussionen, sätter punkt för min del. Mvh --Vannucci (diskussion) 28 december 2019 kl. 17.57 (CET)
Det är en icke diskussion enligt min mening men fortsätt gärna diskutera om ni vill. Sedan är frågan om det är beklämmande för Wikipedia eller för "Sverigematchen", om man nu ska uttrycka sin synpunkt. --Vannucci (diskussion) 28 december 2019 kl. 12.22 (CET)
Bra att ämnet flyttats till Wikipedia i media, Bybrunnen var ingen bra placering. --Vannucci (diskussion) 28 december 2019 kl. 12.25 (CET)

Text om kulturell identitet som drivkraft i Wikipedia-skrivandet[redigera | redigera wikitext]

Här finns en akademisk text om kulturell identitet som drivkraft för att skriva på Wikipedia. Ni som på Brybrunnen häromsistens var intresserade av varför katalanskspråkiga Wikipedia relativt sett kunna hålla upp redigeringsnivån genom årens lopp kan antagligen hitta några förklaringar i den här texten. Båda textförfattarna är (som ni kanske kunde gissat) från Katalonien. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 6 januari 2020 kl. 22.12 (CET)

@Larske, Sextvåetc:--Paracel63 (diskussion) 6 januari 2020 kl. 22.39 (CET)
@Paracel63: Tack för den intressanta länken. Jag fastande på sista kolumnen i tabell 1 på sidan 6 där de listar andelen CIRA som helt saknar iw-länkar för de 40 största språkversionerna. Med tanke på hur det mesta annat i tabellen, tillexempel antalet iw-länkar, varierar ganska kraftigt uppfattar jag det som mycket osannolikt att just den parametern skulle vara så lika mellan alla språkversioner. Förutom jawp, som avviker rejält, ligger samtliga språkversioner mellan 56 och 60 procent. Kanske det handlar om nån "naturkonstant", typ Pi eller Gyllene snittet, men jag tyckte spontant att det var mycket märkligt och möjligen resultatet av något fel i beräkningarna eller svaghet i modellen. Såg sedan att författarna också, på sidan 8, kommenterar den mycket låga spridningen som "interesting".
Den webbplats som anges i not 4 på sidan 2, där data från studien ska finnas tillgängligt för vidare forskning, är dock tyvärr inte levande. Det är ju mer än tre år sedan rapporten publicerades och domänen wikiidentities.org är idag "till salu".
--Larske (diskussion) 18 januari 2020 kl. 14.02 (CET)
Jo, jag har inga djupare kunskaper i hur studien har gjorts, och även jag tyckte de små procentintervallen var konstiga i just den mallen. Dessutom var det inte jättemycket prat om just cawp (min utgångspunkt ovan). Men kanske ger den några intressanta vinklar ändå. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 19 januari 2020 kl. 23.04 (CET)

Östnyland om Wikipedia-kurs[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia-kursen behandlas i Östnylands artikel om MBI-programmet i Borgå: Skrivstuga, sjöfartshistoria, konungar och kolerabackar – varierat utbud i MI:s vår