Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt


Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Ett inlägg får gärna innehålla:

  • URL (om sådan finns)
  • tidsangivelse (till när i programmet inslaget börjar) eller sidhänvisning (för tidning eller bok).

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2019 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Wikpedia-artikel omnämnd i Alla mot alla med Filip och Fredrik[redigera | redigera wikitext]

I ett avsnitt av TV-programmet Alla mot alla med Filip och Fredrik som sändes igår på Kanal 5 omnämns artikeln Beatrice Ask här på svenska Wikipedia. Artikeln omnämns som rubrik på en frågekategori med rubriken "Den subtila syrligheten på Beatrice Asks Wikipedia-sida". Programmet finns att se här (se avsnitt S02 A37, ca. 24 min in i avsnittet). /Caelus (diskussion) 22 oktober 2019 kl. 19.00 (CEST)

Wired.com om Wikipedia och Internet Archive[redigera | redigera wikitext]

Wired.com skrev 3/11 om Internet Archive och deras projekt att underlätta källbeläggningen på Wikipedia. Det var ett projekt som föddes ur erfarenheterna från Presidentvalet i USA 2016 och insikten (åsikten) om Wikipedias roll som faktaförmedlare.--Paracel63 (diskussion) 4 november 2019 kl. 17.41 (CET)

Alternativ till Wikipedia i Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Stora ryska encyklopedin, snart ett ryskt alternativ till Wikipedia.

Civilsamhället har det tufft i Ryssland. 5 november rapporterade The Guardian att president Putins regim planerar ett ryskskapat alternativ till Wikipedia. Det handlar om en digital version av Stora ryska encyklopedin, som enligt Putin skulle kunna presentera "trovärdig information på ett bra och modernt sätt". Enligt regeringsdokument från i september kommer den ryska regeringen att satsa motsvarande 250 miljoner kronor under tre års tid på att utveckla den här Wikipedia-liknande Internetresursen. Informationen om det här projektet publicerades tydligen som ett svar på en kommentar från en universitetsrektor, som klagade på att Wikipedia användes av Rysslands domstolar (!) som underlag i rättsmål.

Ryskspråkiga Wikipedia har information om att man inte är ett kvalitetssäkrat eller censurerat uppslagsverk av nationell karaktär (översättning till engelska av motsvarande rysk sida). Med 1,5 miljoner artiklar är man dock en viktig faktaresurs på det ryska språket, och med 900 miljoner månatliga sidvisningar ligger man på delad andraplats bland Wikipedia-versioner (tillsammans med versionerna på tyska, spanska och japanska).

Gissningsvis tittar Rysslands regering avundsjukt mot Kina… I Folkrepubliken satsade man på alternativ till Wikipedia redan i mitten av 00-talet, och där har de censurerade Baidu Baike och Baike.com sedan dess i princip helt ersatt Wikipedia (som i landet är utsatt för diverse filter). Ryssland blockerade tillfälligt Wikipedia 2015, efter information på Wikipedia om cannabis. Däremot har man inte gått lika långt som i Turkiet, där man sedan 2017 helt stängt ner Wikipedia. Det återstår att se hur framgångsrikt det ryska encyklopediprojektet verkligen kommer att bli, och om man står kvar vid att endast låta experter skriva artiklarna (till skillnad från Wikipedia, som vuxit med användarbaserad hjälp).--Paracel63 (diskussion) 6 november 2019 kl. 07.29 (CET)