Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sökDeltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2018 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Artikel i Vetenskap & Praxis[redigera | redigera wikitext]

I nummer 3-4 2017 av Vetenskap & Praxis finns artikeln Wikipedia används – och dess texter om hälsa behöver förbättras. Artikeln efterlyser fler sakkunniga skribenter till medicinska artiklar. Som goda exempel har SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) publicerat material från områden som utvärderats av myndigheten.Lgmka (diskussion) 2017 december 12 kl. 15.59 (Signatur tillagd i efterhand.)

Wikipedia har rutiner mot försök till påverkan[redigera | redigera wikitext]

I Kvartal skriver Karl Sigfrid om hur Wikipedia skyddas mot påverkan, med anledning av att Margot Wallström i utrikesdeklarationen meddelade att UD skall ordna skrivstugor för att skriva fler artiklar om kvinnor på Wikipedia. Läs inlägget här.--Historiker (diskussion) 19 februari 2018 kl. 20.57 (CET)

Texten är avpublicerad - se [1].
Ping @Historiker: // Zquid (diskussion) 17 mars 2018 kl. 13.47 (CET)
Där ser man, jag tyckte i och för sig att Karl Sigfrid missuppfattat lite, men Kvartal kanske ännu mer. Artikeln hade ju bäring trots samarbetet mellan UD och Wikimedia, även om inte jag höll med honom. Och gemenskapen, till exempel, var inte odelat positiv. Alla chapter kände inte att de kunde samarbeta heller.--LittleGun (diskussion) 17 mars 2018 kl. 14.27 (CET)

Studio Ett om Wikipedias betydelse i Mosul[redigera | redigera wikitext]

Torsdagens Studio Ett i radions P1 innehöll ett reportage av Cecilia Uddén från Mosul. Det är en av flera rapporter från en stad som nu vaknar upp efter IS fleråriga skräckvälde. På bokkaféet Café Forum berättar en ung man att han ägnade tiden under IS åt att läsa poesi ("för att skapa skönhet i det fula") och att han laddade ner Wikipedia (så han kunde ha tillgång till den efter att Internet skurits av). "– Wikipedia blev min bästa vän, säger han"… SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 26 februari 2018 kl. 03.19 (CET)

Eftermiddag i P4 Göteborg[redigera | redigera wikitext]

På måndagen den 12 mars intervjuades Axel Pettersson (WMSE) i P4 Göteborgs program Eftermiddag i P4 Göteborg. I inslaget (som hörs från 38 till 47 minuter in i sändningen) pratades det bland annat om den allmänna bakgrunden för Wikipedia, relevans, vad Axel Pettersson gör, om P4:s Linn Ohlsson har en Wikipedia-artikel (det har hon just nu inte) och vikten av källor. Axel Pettersson var i stan i samband med ett projekt ihop med Världskulturmuseet.--Paracel63 (diskussion) 14 mars 2018 kl. 20.34 (CET)

Och inslaget sändes i repris i morgonprogrammet dagen efter, omkring klockan 6:40.--Historiker (diskussion) 14 mars 2018 kl. 20.36 (CET)

Wikipedia i The Conversation (och snart på Youtube?)[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia och den könsmässiga obalansen hos uppslagsverk då och nu är temat i en artikel i den akademiska nyhetssajten The Conversation. Där nämns även andra exempel på Wikipedias betydelse för informationsspridning. Exempelvis noteras att Youtube nu planerar att kämpa spridningen av falska nyheter genom att länka videor i kontroversiella ämnen till Wikipedias artikel i ämnet. Detta görs dock utan att Wikimedia Foundation är inblandat, vilket lett till vissa kommentarer. --Paracel63 (diskussion) 16 mars 2018 kl. 17.03 (CET)

Varför nu YouTube skulle vara tvungna att meddela Wikimedia Foundation att de länkar till Wikipedia frågar i varje fall jag mig.--LittleGun (diskussion) 17 mars 2018 kl. 14.19 (CET)
Jag med. Jag har försökt få svenska tidningar att börja länka till våra artijlar som bakgrundsinformation. Om nu youtube börjat med det kommer många följa efter. Dey ger fler läsare, och det vill vi väll? Adville (diskussion) 17 mars 2018 kl. 14.27 (CET)
Det finns i den nyligen framtagna strategin för vår rörelse något om att bli en plattform för fri info... Kanske är det något sådant detta är första tecken på, att de stora webbaktörerna vill samspela mer "intimt" med wikipedia för att öka kvaliteten på de sökresultat etc de ger sina läsare.Yger (diskussion) 17 mars 2018 kl. 20.25 (CET)
Det finns också de som varnar för att låta Wikipedia vara "the arbiter of truth", i denna artikel i Wired. De ger som exempel att fler redigeringar görs från Nederländerna än vad det gör från hela Afrika. Samma artikel varnar också för att den här typen av länkande kan ge ett inflöde av "an army of flat-earth truthers" som vill vandalisera artiklarna, och att det är orättvist mot Wikipedias oavlönade bidragsgivare som får lägga extra arbete på att rulla tillbaka sådana redigeringar. Och hur uppfattar youtube-tittare de videos som INTE har en Wikipedia-länk, blir innehållet i dem automatiskt uppfattade som legitimt och oproblematiskt? Intressant dilemma! //Knuckles...wha? 19 mars 2018 kl. 18.00 (CET)
Skevheten av användare är ett problem för Wikipedia, det håller jag med om. Men att fler skribenter automatiskt skulle leda till en försämring, att det bara skulle locka en armé med puckon, håller jag inte med om. Det är samma argument som alltid; att det inte går att göra en vettig encyklopedi om alla får redigera. Jag tycker vi visat att fler bidragsgivare automatiskt är samma sak som fler förbättringar i totalen. Så jag tycker som Adville, ju fler inlänkningar desto bättre.
Jag tror Youtube helt enkelt tycker Wikipedia är bra, och fritt, och erkänt, och välkänt, och etablerat, och gör en del av jobbet redan mot "fake news" och konspirationsteorier och därför vill länka. Trots att det bland annat finns en demografisk skevhet bland bidragsgivarna. Youtube-videos utan wikipedialänk kan snarare mycket väl komma att uppfattas med misstänksamhet.--LittleGun (diskussion) 20 mars 2018 kl. 03.39 (CET)