Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WIM WP:WPIM
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter en månad på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv/2016. För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press. Senare arkiv finns här.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


EU-kommissionens förslag till direktiv …[redigera | redigera wikitext]

… om upphovsrätt har gett reaktioner, kanske främst hos förespråkare för en liberalisering av den internationella upphovsrättslagstiftningen. Wikipedia nämns i sammanhanget bland annat här, här och här. Guardian tycker här att förslaget har sina fördelar.--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 19.13 (CEST)

Wikipedia på Bokmässan[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia var även i år på Bokmässan i Göteborg, vilket bland annat syns här. Dessutom figurerade citatet "Wikipedia är ett modernt lärande där alla medverkar" på framsidan av den särskilda seminariekatalogen för utbildning.--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 19.21 (CEST)

SVT: Lärare som kopierar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia börjar dyka upp som underlag i undervisningen, även inom högre utbildning. En juridiklärare vid Lunds universitet som kopierat material från olika håll (inklusive från Wikipedia) har nu uppmärksammats av SVT.--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 19.29 (CEST)

TT nämner det aktuella fallet i termer av plagiat. Fast vad gäller just Wikipedias texter är de ju inte kopieringsskyddade (tillägg: på traditionellt maner)…--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 19.32 (CEST)
Plagiat och upphovsrättsbrott är olika saker. Och Wikipedias texter omfattas av upphovsrätten - villkoren på vilka de får spridas är liberala, men endast för att den faktiska licenstexten är tillåtande. --LPfi (diskussion) 7 oktober 2016 kl. 13.29 (CEST)

Wikipedia som fördjupning och faktakälla[redigera | redigera wikitext]

Artiklar på Wikipedia länkas numera ofta flitigt till, i samband med olika journalistiska texter. Här har BBC gjort det, här omni.se. Och här hämtas droginformation från en av våra artiklar (uppgiften är inte källbelagd, vilket noteras i Wikipedia-artikeln).--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 19.57 (CEST)

Studenter som förbättrar Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Los Angeles Times publicerade 20 september en text om universitetsstudenter som använder sig av Wikipedia på ett konstruktivt sätt. Och gör både Wikipedia och forskningen en tjänst på kuppen.--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 20.04 (CEST)

Washington Post-kolumnist med "fel bild" på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Hur gör man om man har en artikel om sig på Wikipedia? Och den artikeln har en bild på en… som man inte gillar? Är man kolumnist på Washington Post kan man se till att ens läsare får reda vad man tycker om saken. Det gjorde nu Gene Weingarten härom dagen i ett "öppet brev" betitlat "Dear Wikipedia: Please change my photo!". Weingarten hade själv tagit bort bilden från artikeln, men snart nog var den tillbaka igen.

När den frustrerade kolumnisten skrev sitt öppna brev, gjorde han det i full förvissning om att bilden och artikeln fick ännu mer spridning (bland både nyfiket folk och hugade artikelklottrare).

Och visst hände något. Sedan publiceringen av kolumnen den 29 september har hans artikel (i skrivande stund) redigerats 91 gånger. Och det har skrivits på artikelns diskussionssida; bland annat informerades Weingarten om hur han själv kunde bifoga en bättre bild. Jodå, det fanns nämligen bara en bild på honom på Wikimedia Commons. Idag finns där ytterligare fem bilder. Förhoppningsvis är Gene Weingarten en något mindre frusterad man idag.--Paracel63 (diskussion) 6 oktober 2016 kl. 20.27 (CEST)

Ottar[redigera | redigera wikitext]

Jag försökte påminna om att Wikipedia har brister och att vem som helst kan åtgärda dem för att uppmana folk att skriva mer och inte betrakta Wikipedia som någonting färdigt och gjort. /Julle (disk.) 12 oktober 2016 kl. 13.24 (CEST)