Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sökDeltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WIM WP:WPIM
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2017 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Wikipedialäger i radion[redigera | redigera wikitext]

Sofie Jansson var med i P4 Värmland i morse och pratade om det kommande Wikipedialägret som blir i Molkom i sommar, och inslaget finns att lyssna på här. På WMSE-bloggen står det mer om lägret, och där finns även en länk till anmälningen. Sista dag att anmäla sig är 25 mars. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 24 mars 2017 kl. 16.11 (CET)

5-minutesinslaget i P4-länken kommer från ungefär 2 h 43 min 40 s in i sändningen.--Paracel63 (diskussion) 1 april 2017 kl. 01.29 (CEST)
Bra sagt, Sofie! Som det där med "/…/ på Wikipedia handlar det egentligen inte om att kunna nånting tillräckligt bra. Det handlar om att vara nyfiken och ta reda på saker. Leta rätt på källor och utgå ifrån dem."--Paracel63 (diskussion) 1 april 2017 kl. 01.41 (CEST)

Holger Ellgaard i Södra Sidan Huddinge[redigera | redigera wikitext]

1 april presenterade lokaltidningen Södra Sidan Huddinge wikipedianen Holger.Ellgaard på en helsida. Det handlade om Holgers grävande i närmiljön och alla artiklar och foton som han bidragit med under åren. Vi fick också en inblick i hur Wikipediaskrivandet och utflykterna i närmiljön ägnas olika delar av dygnet. Holger bidrog till artikeln med fem specifika och illustrerade lästips ur Wikipedia. Men nog glömde de att ange CC-licens vid bildpubliceringen… Face-wink.svg--Paracel63 (diskussion) 6 april 2017 kl. 23.00 (CEST)

Men en grym artikel om en grym Wikipedian!--LittleGun (diskussion) 15 april 2017 kl. 12.27 (CEST)

MediaAkedmin tycker Wikipedia är en del av Google?[redigera | redigera wikitext]

Mediaakdemin mätte för något år sedan förtroendet för Wikipedia, men upphörde. I år har man istället fört in förtroendet för Google. Men är det inte förtroendet för Wikipedia, och man då ser Wikipedia som e del av Google?Yger (diskussion) 7 april 2017 kl. 13.59 (CEST)

Du tänker att det är informationen i informationsrutan som folk då oftast tänker på, där informationen ofta kommer från oss? /Julle (disk.) 7 april 2017 kl. 15.27 (CEST)
Jag manar mer att en sådan undersökning anser folk inte vet om de är i google eller Wikipeadia när de tittar på info i Wikipedia.Yger (diskussion) 8 april 2017 kl. 09.02 (CEST)

SR/Ekot: "Wikipedias grundare vill lösa problemet med falska nyheter"[redigera | redigera wikitext]

SR berättar att Jimmy Wales planerar att starta Wikitribune, "en nyhetssajt där läsarna kan korrigera artiklar och påverka innehållet". Det låter ju som en utmaning i dessa tider av alternativ fakta, fake news och mer eller mindre uttalade försökt till systematisk desinformation. Men om jag förstår saken rätt ska tjänsten ställa höga krav på källhänvisningar - vilket kan vara nog så besvärligt under händelsernas akuta skeenden. För mig, som gärna vill betona skillnaden mellan ett uppslagsverk och en nyhetsförmedlare, känns det dock lite hoppfullt om det kan innebära att vi kan hålla rågången lite tydligare och slippa den medierefererande "nyhetjournalistiken" här. Lindansaren (diskussion) 25 april 2017 kl. 15.57 (CEST)

Jag har sett ett par personer ställa frågan om det här kanske innebär att det är dags att döda Wikinews nu. /Julle (disk.) 25 april 2017 kl. 15.58 (CEST)
Spännande projekt. Men det ska inte vara ett systerprojekt i Wikimedia-familjen, och inte ha med WMF att göra. Det ska ha anställda journalister och finansieras med crowdfunding: [1]. Så det är mer is stil med Blank Spot Project och såna varianter, som De Correspondent som föreläste på Wikipediadagen.
Så jag gissar att WikiNews överlever där det fungerar idag?--LittleGun (diskussion) 25 april 2017 kl. 16.31 (CEST)
Mm, men det kommer ändå försöka överleva i samma utrymme, i någon mån. Men det är ett sidospår. /Julle (disk.) 25 april 2017 kl. 16.34 (CEST)
Ambitiöst projekt att fastställa objektiva sanningar i nyhetsflödet. För hundra år sedan var Nordisk familjebok en källa som motsvarade höga krav. Att NF inte har den ställningen idag beror knappast på att den består av desinformation. Edaen (diskussion) 25 april 2017 kl. 17.17 (CEST)