Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sökDeltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter fyra veckor på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv 2017 (samtliga arkiv). För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Franz von Papen i SvD[redigera | redigera wikitext]

Janerik Larssons ledarartikel i Svenskan idag består av Wikipediaartikeln Franz von Papen. Dock med egen inledning:

Franz von Papen har plötsligt klivit in i svensk samtidsdebatt.
Här Wikipedias berättelse om honom:[1]

Via Mediebruset. Edaen (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 20.08 (CEST)

"Kvinnliga huvudpersoner"-reportage i GöteborgDirekt[redigera | redigera wikitext]

28 september publicerades den här artikeln på www.goteborgdirekt.se. Och två dagar senare kunde större delen av Göteborgs hushåll läsa artikeln, när papperstidningen damp ner i brevinkasten. Artikeln är måhända lite dåligt korrekturläst, men den är trevlig. Och förhoppningsvis lockar den en del nyfikna till våra tisdagsträffar.--Paracel63 (diskussion) 3 oktober 2017 kl. 00.06 (CEST)

Facebook like thumb.pngGillar.--LittleGun (diskussion) 3 oktober 2017 kl. 06.45 (CEST)

Intervju med en användare[redigera | redigera wikitext]

Gränslöst i P4 Norrbotten gör en fin intervju med en av våra användare: William Torikka har gjort över 20.000 redigeringar på Wikipedia Ainali diskussionbidrag 3 oktober 2017 kl. 21.15 (CEST)

Kopplat Öppet Kulturarv i K-PODD[redigera | redigera wikitext]

Jag och David Haskiya på Riksantikvarieämbetet är med i senaste avsnittet av RAÄs K-PODD. I ungefär en timme nördar vi ner oss i öppna data, samarbeten, kulturmiljöbilder, tillgänglighet och fri kunskap, samt historieältar om Puniska krigen och Hallands Väderö. Lyssna gärna och kommentera gärna här eller i någon annan kanal om vad ni tycker om det vi säger. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 16 oktober 2017 kl. 14.10 (CEST)

Wikipedia i P4 Gotland[redigera | redigera wikitext]

När jag ändå var i Visby och spelade in K-PODD passade jag och Ainali på att bjuda in oss till P4 Gotland och ägnade en halvtimme åt att prata om Wikipedia (och den eviga frågan om det faktiskt går att lita på Wikipedia) och lite annat. Här, efter några inledande låtar, går det att höra vad vi pratar om. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 16 oktober 2017 kl. 14.10 (CEST)

Neeej, jag missade. Jag tror den togs bort igår på grund av musiken och dess upphovsrätt. Finns sånt här någonannanstans, utan musik?--LittleGun (diskussion) 19 oktober 2017 kl. 12.59 (CEST)

Företag och Wikipedia hos Cision[redigera | redigera wikitext]

Cision, som ägnar sig åt utskick och mätning av pressmeddelanden och PR-arbete, intervjuade mig om det här med företag och Wikipedia och hur samarbete och motarbete fungerar. I slutet av texten finns en uppmaning om att gå på en wikiträff för att få lära sig mer, så om det kommer horder av kommunikatörer och PR-människor nu så får jag ta på mig det. Stort tack till Hannibal för en fin gammal bloggpost som låg till grund för många av mina svar. Håller ni med om det jag säger eller måste jag uppdatera mig om det blir fler intervjuer i ämnet? Finns det några bra företagsexempel att använda nu så att det går att peka i en positiv riktning? /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 16 oktober 2017 kl. 14.10 (CEST)

Det du framför i artiklen är helt korrekt. Egentligen är du lite snällare än verkligheten, men det måste du ju vara i detta sammanhang. Sådana som jag blir fortfarande klart irriterad på att så många föreatg vill använda Wikipedia som marknadsföringskanal, och extra mycket när beskedet är styrelsen/chefen har sagt åt mig att lägga in detta. Och då blir de kanske lite bryskt bemötta, mer än när en tonårng skiver för reklamigt om sin idol. I mörka stunder kan jag tycka de kan lika väl hålla sig undan, då det är så svårt förena företagskultur (allt vi gör är för att tjäna pengar) med Wikipedias (allt vi gör att sprida korrekt och neutral kunskap). Och några positiva exempel från företagssfären har vi (ännu) inte sett till. Du nämner GLam sektorn som exemepl men lika väl och bättre kunde nu nämna högskole/forskningsvärlden som alls inte har svårt agera enligt våra principerYger (diskussion) 16 oktober 2017 kl. 14.49 (CEST)
Tack Yger. Det är en svår balans i att varken såga vid fotknölarna eller hylla försöken som görs. I intervjun hade jag med både SLUs redigerande och andra högskolor/universitet, men det blev bortredigerat i den slutliga texten. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 16 oktober 2017 kl. 15.47 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar. Jättebra intervju, igen. Tydligt och trevligt. Enda jag saknar i uppmaningen är att det är en genrefråga också. En encyklopedi har sin stil och företagens utåtriktade information en annan. Men det reder jag ut med babbelmakarna på Wikifikorna framöver.--LittleGun (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 07.50 (CEST)
Yger> Har häpnat över att du gång på gång orkar hyfsa till PR-avdelningarnas äckliga "skrytprosa" - vilken mental styrka - allt för Wikipedia! Smiley.svg /Nesse (diskussion) 19 oktober 2017 kl. 13.41 (CEST)